vouli
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κυρώθηκε στην Βουλή η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας για συνεργασία στον Τουρισμό|Οι τοποθετήσεις ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ|VIDEO

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Κυρώθηκε χθες από τη Βουλή των Ελλήνων η Συμφωνία μεταξύ των Κυβερνήσεων Ελλάδας και Σερβίας για τη συνεργασία στον τομέα του τουρισμού. Τη Συμφωνία εισηγήθηκε το Υπουργείο Τουρισμού με σχέδιο νόμου.

Ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης χαιρέτισε την κύρωση της Συμφωνίας Ελλάδας-Σερβίας, αναφέροντας ότι «στο Υπουργείο Τουρισμού παρακολουθούμε συστηματικά τους δείκτες της σερβικής τουριστικής αγοράς, διαπιστώνοντας την μεγάλη ανάπτυξη που σημειώνεται, ιδιαίτερα κατά την τελευταία διετία. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρήσαμε ως επιβεβλημένο να προχωρήσουμε σε μια νέα Συμφωνία Ελλάδας-Σερβίας, ειδικά στον τουριστικό κλάδο και πάντα με στόχο την περαιτέρω εδραίωση της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας ως κυρίαρχης στη Βαλκανική και στη Νότια Ευρώπη».

theoharisΌπως εξήγησε περαιτέρω ο υπουργός Τουρισμού «τα στατιστικά στοιχεία μαρτυρούν ότι η Ελλάδα αποτελεί δημοφιλή προορισμό για πολυάριθμους Σέρβους πολίτες. Ενδεικτικά αναφέρω ότι, μόνο το 2019, η Ελλάδα υποδέχτηκε πάνω από 1 εκατομμύριο Σέρβους τουρίστες, οι οποίοι δαπάνησαν περί τα 356 εκατομμύρια ευρώ κατά την παραμονή τους στη χώρα μας. Και, ας μην ξεχνάμε, ότι ο πληθυσμός της Σερβίας δεν υπερβαίνει τα 7 εκατομμύρια άτομα».

Συνοπτικά, η Συμφωνία Ελλάδας – Σερβίας, περιλαμβάνει τα εξής σημεία:

– Ενίσχυση της συνεργασίας με σκοπό την αύξηση των τουριστικών ροών μεταξύ των δύο χωρών.

– Ενθάρρυνση της συμμετοχής του ΕΟΤ σε τουριστικές εκθέσεις και άλλες τουριστικές εκδηλώσεις προβολής που πραγματοποιούνται στη Σερβία. Το ίδιο ισχύει αντιστοίχως για τον Σερβικό Οργανισμό Τουρισμού, με τη συμμετοχή του σε παρόμοιες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα.

– Ενθάρρυνση και διευκόλυνση των επενδύσεων εκ μέρους Ελλήνων και Σέρβων επιχειρηματιών, καθώς και των επιχειρηματικών συμπράξεων στους αντίστοιχους τουριστικούς τομείς.

– Ενθάρρυνση διοργάνωσης ταξιδιών εξοικείωσης και ενημέρωσης για τουριστικούς πράκτορες και ταξιδιωτικούς δημοσιογράφους.

– Προώθηση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα των Ειδικών Μορφών Τουρισμού, με έμφαση στον πολιτιστικό τουρισμό, τον αγροτουρισμό, τον τουρισμό υπαίθρου, τον γαστρονομικό και τον οινικό τουρισμό, τον τουρισμό ευεξίας, τον ιαματικό τουρισμό και τον θρησκευτικό-προσκυνηματικό τουρισμό κ.α.

Κατά την τοποθέτησή του ο Υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε και στο άνοιγμα της ελληνικής τουριστικής αγοράς.

«Ποτέ δεν είπαμε ότι αυτή η χρονιά θα είναι καλή, εύκολη ή ίδια με την προηγούμενη. Ούτε είπαμε πως θα επιστρέψουμε σε μια πρότερη κανονικότητα, αλλά ότι θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε μια νέα κανονικότητα».

Και συνέχισε λέγοντας πως «στο ερώτημα αν έπρεπε ή όχι να ανοίξει ο Ελληνικός Τουρισμός αυτό το καλοκαίρι, έχω να προβάλω τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία δείχνουν πτώση κατά 15,2% στο δεύτερο τρίμηνο για τη χώρα μας, τη στιγμή που άλλες τουριστικές χώρες είχαν μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ, για παράδειγμα η Ισπανία  κατά 22,1% και η Ιταλία κατά 17,3%. Στην Ελλάδα υπήρξε μια αύξηση κρουσμάτων με το άνοιγμα της τουριστικής αγοράς, η οποία όμως είναι πολύ μικρότερη, σε σύγκριση ακόμα και με χώρες που δεν άνοιξαν καν τα σύνορά τους. Τα τεστ αυξήθηκαν θεαματικά και βρέθηκαν ελάχιστα κρούσματα».

Τέλος, ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης επανέλαβε πως «οι αριθμοί που θα δούμε στο τέλος της φετινής χρονιάς, μόνο θετικό πρόσημο μπορεί να έχουν. Και σίγουρα θα είναι πολύ πιο πάνω από το ‘σημείο μηδέν’ από το οποίο ξεκινήσαμε. Η διατήρηση της ισορροπίας ανάμεσα στην υγεία και στο άνοιγμα της χώρας μας είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Για την οποίαν η Ελληνική Κυβέρνηση δίνει καθημερινά σκληρές μάχες».

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ για τους χειρισμούς της, που έχουν ως αποτέλεσμα να πληγεί ο Τουρισμός και να δυσφημίζεται η Ελλάδα στο εξωτερικό, εξαπέλυσε η Τομεάρχης Τουρισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και Βουλευτής Α Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου, μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την κύρωση της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας για συνεργασία στον τομέα του Τουρισμού.

Τα κύρια  σημεία της ομιλίας της, έχουν ως εξής:

Η συμφωνία είχε προετοιμαστεί από την Κυβέρνησή του Αλέξη Τσίπρα με Υπουργό τουρισμού την Έλενα Κουντουρά. Προφανώς λοιπόν συμφωνούμε με την κύρωση της συμφωνίας αυτής. Τότε, τα πράγματα για τον ελληνικό τουρισμό, ήταν πολύ διαφορετικά.

Δυστυχώς, σήμερα που επιτέλους κυρώνεται αυτή η συμφωνία, εσείς έχετε καταφέρει ήδη να ναρκοθετήσετε τις σχέσεις μας χάρη στις διαρκείς παλινωδίες, αντιφάσεις και λάθη σας.

Έχετε καταφέρει να τα κάνετε μπάχαλο σε κάθε πεδίο εφαρμογής της πολιτικής σας.

Οι ευθύνες είναι βαρύτατες, είναι δικές σας, ανήκουν στην κυβέρνηση της ΝΔ.

Ασυνάρτητη πολιτική. Από τη μία, φόντο το ηλιοβασίλεμα στην Σαντορίνη, να καλεί ο Πρωθυπουργός να καλεί τους τουρίστες να έρθουν στην Ελλάδα που είναι ασφαλής και από την άλλη, οι τουρίστες, οι γείτονές μας από την Σερβία να συνωστίζονται στα σύνορα στον Προμαχώνα, να αλλάζετε διαρκώς τις οδηγίες με καινούρια ΦΕΚ , από τους Ευζώνους να τους στέλνετε στον Προμαχώνα χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση, να αλλάζετε ΦΕΚ, να τους στέλνετε πίσω στο σπίτι τους να ξεπακετάρουν , να απαγορεύετε την είσοδο στην χώρα τον Ιούλιο. ‘Άλλαξαν τα επιδημιολογικά δεδομένα μέσα σε μια νύχτα;

Ας τα πάρουμε με τη σειρά.

Από τη μια με φόντο το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης καλείτε τους τουρίστες να επισκεφθούν την Ελλάδα και από την άλλη Σέρβοι ταξιδιώτες που έχουν φτάσει στα σύνορα με την Ελλάδα αναγκάζονται να επιστρέψουν σπίτι τους γιατί δεν έχετε φροντίσει εγκαίρως να τους ενημερώσετε με ΦΕΚ που εκδίδετε μες τη νύχτα. Στη συνέχεια τους στέλνετε από τον Προμαχώνα και πάλι χωρίς να τους έχετε ενημερώσει εγκαίρως ενώ βρίσκονται ήδη στους Ευζώνους. Μετά τους απαγορεύετε νύχτα πάλι τον Ιούλιο την είσοδο στη χώρα.

Αν θυμάστε η απαγόρευση έμπαινε σε ισχύ στις έξι το πρωί. Έσπευσαν να περάσουν τον Προμαχώνα πριν τις έξι. Προκλήθηκε συνωστισμός και κατακραυγή και τελικά τους επέτρεψαν να περάσουν. Σε πόσους έγιναν τεστ;

Έχουμε πλήθος δημοσιευμάτων, την επίσημη αντίδραση της Σερβίας, και τους ξενοδόχους της Πιερίας σε ανακοίνωσή τους να σας λένε «Μεγάλη δυσφήμιση ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα. Η χώρα έχει χάσει την αξιοπιστία της όχι μόνο στους Έλληνες επαγγελματίες και εργαζόμενους στον Τουρισμό αλλά και σε ΟΛΕΣ τις τουριστικές αγορές.

Σήμερα λοιπόν έχετε άλλη μία ευκαιρία που σας άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ ως παρακαταθήκη. Αντί να το αναγνωρίσετε και να εργαστείτε σκληρά για την υλοποίηση,

Εσείς σκοπίμως αρκείστε στο  να δημιουργήσετε ψευδείς εντυπώσεις. Στην προχθεσινή συζήτηση στην επιτροπή ισχυριστήκατε πως η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε και σπουδαία αποτελέσματα, καθώς συγκρίνατε τις εισερχόμενες τουριστικές ροές από την Σερβία τα έτη 2014 και 2019. Για την ιστορία, σας θυμίζω ότι μετά το 2014 η Σερβία μπήκε στο ΔΝΤ με το δεύτερο υψηλότερο έλλειμμα στην Ευρώπη, 9,4% το 2014, από όπου βγήκε το 2017, όταν και ξεκινήσαμε να ανακτούμε το χαμένο χρόνο. Μην δημιουργείτε λοιπόν ψευδείς εντυπώσεις.

SYRIZAΤην δουλειά της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και της Έλενας Κουντουρά παρουσιάζετε κάθε τρεις και λίγο από τότε που αναλάβατε. Από τη συμφωνία για της αεροπορική σύνδεση της Αθήνας με τη Σαγκάη που είχε κλειστεί επί ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις αφίξεις, τα έσοδα και το άνοιγμα στις σχολές ξεναγών που η ΝΔ είχε κλείσει.

Δεν ήταν βέβαια η μοναδική διαστρέβλωση την οποία επιχειρήσατε.

Είπατε: «δεν είπα ποτέ, ότι δεν θα αυξηθεί η πληρότητα»

Στην πραγματικότητα το είπατε  στον  ΑΝΤ 1 στις 30 Ιουλίου 2020

Είπατε όμως και μία αλήθεια προχθές. Είπατε:

«Δεν είναι ο τουρισμός το πρόβλημα. Η δική μας χαλαρότητα, είναι. Το ότι πιστέψαμε ότι κερδίσαμε τη μάχη είναι.» Και είναι ίσως η πρώτη φορά που αναγνωρίζει κυβερνητικό στέλεχος με γλώσσα λανθάνουσα, την αλήθεια. Ότι είστε επικίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, και εσείς και το επιτελικό σας κράτος.

Αυτή σας η «διορατικότητα» οι εμμονές και οι ιδεοληψίες, αυτές οι καθυστερήσεις και οι παλινωδίες σας μας οδήγησαν εδώ. Το εύκολο ήταν να κλείσετε τον κόσμο στο σπίτι. Μεθύσατε από τη δήθεν επιτυχία σας και ενώ σε ολόκληρο τον κόσμο οι κυβερνήσεις έδιναν μάχη με τον κορονοϊό εσείς ψάχνατε πρωτιές και δάφνες. Το δύσκολο ήταν να επανεκκινήσει ο τουρισμός και η οικονομία και να παραμείνουμε ασφαλείς.

Και επειδή συστηματικά υποβαθμίζετε τις τελευταίες μέρες το ρόλο των εισερχόμενων κρουσμάτων και υπερτονίζετε την ατομική ευθύνη, στη λογική η «επιτυχία δική σας» , η αποτυχία των πολιτών…

Από τα κρούσματα λοιπόν που ανακοινώνετε την ημέρα λέτε ότι μόνο τα είκοσι είναι εισαγόμενα. Δε λέτε όμως ότι κάνετε τεστ σε 1/8 επισκέπτες μόνο!

Καταγράφετε λοιπόν ως εγχώρια πολλά από τα δευτερογενή από ανθρώπους που ήρθαν από το εξωτερικό.

Λέτε δε φταίει ο τουρισμός. Και συμφωνούμε απόλυτα. ΕΣΕΙΣ ΦΤΑΙΤΕ.

Εάν είχατε βάλει ως απαραίτητη προϋπόθεση εισόδου στη χώρα χωρίς διακρίσεις ένα αρνητικό τεστ 72 ώρες πριν, τότε και θα ήταν πολύ μικρότερος ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, και θα ήταν πιο θελκτικός ο προορισμός ως πραγματικά ασφαλής με αυστηρά κριτήρια, και δε θα τελείωνε η σεζόν τόσο νωρίς.

Ένα πλεονέκτημα είχαμε ως χώρα, ότι θα ήμασταν ασφαλής προορισμός. Και καταφέρατε να μας δυσφημίσετε.

Την ώρα που η πανδημία είναι σε έξαρση και ο πρωθυπουργός καμαρώνει για τα πολλά τεστ το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας δηλώνει την αδυναμία να διενεργήσει τεστ γιατί δεν φρόντισαν να διασφαλίσουν την προμήθεια αντιδραστηρίων!

Αρέσκεστε φυσικά στο να δημιουργείτε ψευτοδιλήμματα. Η άνοιγμα του τουρισμού ή δημόσια υγεία.

Ενώ στην πραγματικότητα οφείλουν να συμβαδίσουν. Ειδικά σε μία χώρα που έχει υψηλό βαθμό εξάρτησης από τον τουρισμό δεν έπρεπε ούτε τα στάνταρ να ρίξουμε ούτε να κλείσουμε τα σύνορα. ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΠΙΟ ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ. ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΕΣΥ.

Τόσους μήνες ούτε προσλήψεις -δρομολογημένες από τον ΣΥΡΙΖΑ κάνατε, ούτε εξοπλίσατε τις δημόσιες δομές υγείας, ούτε τεστ προμηθευτήκατε…

Βάζετε λουκέτο στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο του τουρισμού-επισιτισμού. Οι αποφάσεις σας  έπληξαν ανεπανόρθωτα επαγγελματίες και εργαζόμενους.

Φέρατε πολλές χιλιάδες ανθρώπων αντιμέτωπους με το φάσμα των απολύσεων και της ανεργίας. Τους φέρατε στα όρια της εξαθλίωσης μην ξέροντας πώς να ανταποκριθούν στις βασικές ανάγκες επιβίωσης.

Κι ενώ ο κυβερνητικός σας εκπρόσωπος μέσω των ΜΜΕ επαίρονταν για το άνοιγμα του Τουρισμού, οι άνθρωποι της αγοράς, οι εργαζόμενοι και τα νούμερα τους διέψευσαν οικτρά. Μάλιστα, ο κ. Πέτσας, είπε πως τα έσοδα από τον τουρισμό φέτος θα αγγίξουν περίπου τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ! Οι πραγματικές εκτιμήσεις των εσόδων φέτος φαίνεται ότι δεν θα υπερβούν τα 3 δις. Ευρώ.

Είπατε στο βήμα αυτό για συμμαχία Νοτοπούλου ΣΕΤΕ, σπεύσατε με ανάρτηση στο Twitter να διορθώσετε. Από που ορμώμενος άραγε;

Κ. Θεοχάρη, μπερδεύεστε. Ο ΣΕΤΕ είναι κοινωνικός εταίρος. Ο σεβασμός στους θεσμούς, στους κοινωνικούς εταίρους, στα αιτήματα τους, στη συμβολή τους στη χάραξη πολιτικής- είτε συμφωνούμε είτε όχι- είναι βασικό χαρακτηριστικό της στάσης μας τόσο ως κυβέρνηση όσο και ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Και γενικότερα προφανώς διαχρονικά οι συμμαχίες μας δεν έχουν σχέση με τις δικές σας. Δεν είναι σχέσεις συναλλαγής.

Κύριε Υπουργέ,  έχουμε μπροστά μας την κατάρτιση του προϋπολογισμού για το έτος 2021 και την εκτίμηση του κλεισίματος του 2020. Οπότε, αν και ρητορικό το ερώτημα, τι σας αφορά περισσότερο; Η  ελεύθερη πτώση των εσόδων;  Οι απολύσεις; Η ανεργία; τα λουκέτα;

Και σας καλώ να μας απαντήσετε σήμερα, εφόσον έχει προηγηθεί η συνδιάσκεψη στο Υπουργείο Τουρισμού για το Ταμείο Ανάκαμψης με βάση και τους άξονες της Επιτροπής Πισσαρίδη. Επιβεβαιώνετε την πληροφορία ότι τα χρήματα από το ταμείο ανάκαμψης θα περνάνε από τις τράπεζες; Που σημαίνει τραπεζικά κριτήρια; Που σημαίνει πάλι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκτός;

Ο χώρος του τουρισμού περνάει βαθιά κρίση. Για αυτό επιλέξαμε ως ΣΥΡΙΖΑ την προσεκτική διαμόρφωση ενός πακέτου μέτρων ανάκαμψης μέσα από τη συστηματική διαβούλευση με τους φορείς, από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης της πανδημίας. Με καθημερινές σχεδόν τηλεδιασκέψεις, και στη συνέχεια επισκεφθήκαμε με τον Αλέξης Τσίπρας όλη την Ελλάδα. Από την Ρόδο έως την Κρήτη, τα νησιά του Ιονίου, τις Κυκλάδες, αλλά και σε παραμελημένους από την Κυβέρνηση τουριστικούς προορισμούς, όπως περιοχές της Θράκης ή της Ηλείας.  Όλες περιοχές με εξίσου δυναμική προοπτική που οι παλινωδίες της Κυβέρνησης τις καταδίκασαν σε οικονομικό μαρασμό.

Εσείς πάλι περιοριστήκατε σε εκ των προτέρων οργανωμένες φιέστες.

Κ. Θεοχάρη ζητήσατε σας κρίνουμε εκ του αποτελέσματος.

Λυπάμαι αλλά αν ήταν έτσι έπρεπε να έχετε επίγνωση και να παραιτηθείτε.

Σήμερα λοιπόν  καταρτίστε ένα πλάνο ανταγωνιστικότητας, προβολής και στήριξης των τοπικών οικονομιών που στηρίζονται στη φιλοξενία.

Στηρίξτε έστω τώρα τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις.

Εργαστείτε για τον ελληνικό τουρισμό.

Προστατεύστε έστω τώρα το τουριστικό μας προϊόν.

Aνακτήστε τη χαμένη εμπιστοσύνη

Σταματήστε έστω τώρα να κυνηγάτε φαντάσματα και αναλάβετε τις ευθύνες σας.

Το ΚΙΝΑΛ

Τα κύρια σημεία τοποθέτησης του κ. Γιώργου Φραγγίδη, Ειδικού Αγορητή του Κινήματος Αλλαγής, στην Ολομέλεια της Βουλής, επί του νομοσχεδίου του Υπ. Τουρισμού για την Κύρωση της Συμφωνίας Συνεργασίας της Ελλάδας με τη Σερβία στον τομέα του Τουρισμού, έχουν ως εξής:

«Το επόμενο διάστημα θα είναι δύσκολο όχι μόνο για τον τουρισμό και την οικονομία, αλλά και για την υγεία. Προσέξτε μη χάσετε το στοίχημα της δημόσιας υγείας»

 • fraggidisΗ Συμφωνία συνεργασίας της Ελλάδας με τη Σερβία στον τομέα του τουρισμού, που υπεγράφη στη Θεσ/νίκη στις 13/7/2017, προάγει και ενισχύει τον ελληνικό τουρισμό και είναι αμοιβαία επωφελής για τις δύο χώρες. Στοχεύει στην αύξηση των τουριστικών ροών τους, την ενίσχυση της οικονομίας τους και την καλλιέργεια των δεσμών φιλίας που παραδοσιακά τις συνδέει.
 • Προωθούνται και διευκολύνονται αμοιβαία οι τουριστικές επενδύσεις και οι επιχειρηματικές συμπράξεις Ελλήνων και Σέρβων επιχειρηματιών. Ευνοούνται οι οικονομικές συνεργασίες.
 • Επιδιώκεται η προώθηση του θεματικού τουρισμού, π.χ. πολιτιστικός, θρησκευτικός, ιαματικός, κλπ.
 • Για τη Σερβία, όπως άλλωστε και για άλλες βαλκανικές χώρες, η Ελλάδα αποτελεί κορυφαίο ταξιδιωτικό προορισμό.
 • Το κλείσιμο των συνόρων, λόγω της αρνητικής επιδημιολογικής εξέλιξης στη Σερβία, έπληξε βαθύτατα την οικονομία, κυρίως της Βόρειας Ελλάδας αλλά και άλλων ελληνικών προορισμών, όπως τα Επτάνησα.
 • Έχουμε μια καταστροφική τουριστική σεζόν για τον ελληνικό τουρισμό, που οδεύει, απ’ ό,τι φαίνεται, σε πρόωρη λήξη.
 • Η δυσάρεστη τροπή που παρατηρείται τελευταία στην εξέλιξη της πανδημίας, σε συνδυασμό με τις οικονομικές της συνέπειες και τα αρνητικά δεδομένα στις κύριες αγορές του ελληνικού τουρισμού, δεν επιτρέπουν αισιοδοξία.
 • Χαμηλές πληρότητες στα ξενοδοχεία, ακυρώσεις κρατήσεων, πενιχρά έσοδα, συνθέτουν το θλιβερό τοπίο του τουρισμού.
 • Τουριστικές επιχειρήσεις που έκλεισαν ή υπολειτουργούν, επιχειρήσεις που επαναλειτούργησαν με λειτουργικό κόστος δυσανάλογο των εσόδων τους, χιλιάδες εργαζόμενοι – κυρίως του επισιτισμού και του τουρισμού – που οδηγούνται στην ανεργία, διαμορφώνουν μια δυσοίωνη πραγματικότητα.
 • Η Πολιτεία, αν και δεν ευθύνεται για την εμφάνιση της πανδημίας, έχει ευθύνες για το πώς διαχειρίζεται την κατάσταση. Ακολουθεί μια ανερμάτιστη πολιτική, με ανεπαρκή μέτρα και πειραματισμούς. Επιδεικνύει ατολμία και επιπολαιότητα.
 • Το Κίνημα Αλλαγής κάνει στοχευμένες παρεμβάσεις αλλά και ολοκληρωμένες προτάσεις για τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και το τουριστικό προϊόν. Θυμίζω, το Σχέδιο για την έξοδο του Τουρισμού από την Κρίση, το Πρόγραμμα Εσωτερικού Τουρισμού, το Ενδιάμεσο Πρόγραμμα «Όρθια Κοινωνία Ζωντανή Οικονομία»,  την Πρόταση για την Επιδότηση της Εργασίας, κλπ.
 • Τελευταία μας παρέμβαση, οι προτάσεις για την καλύτερη αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
 • Η κυβερνητική διαχείριση της κατάστασης στον τουρισμό, βρίθει λαθών και παλινωδιών. Συνωστισμός στον Προμαχώνα κατά το άνοιγμα των χερσαίων συνόρων, γιατί δεν ανοίξατε τους υπόλοιπους συνοριακούς σταθμούς αφού τους ενισχύσετε υγειονομικά. Ανοιγοκλείσιμο των Ευζώνων Κιλκίς, της μεγαλύτερης πύλης εισόδου-εξόδου της Ελλάδας στην Ευρώπη, προφανώς επειδή δεν υπήρξε κατάλληλη προετοιμασία. Από την ίδια πύλη, οι Έλληνες μπαινόβγαιναν στο κράτος της Β. Μακεδονίας, χωρίς κανέναν υγειονομικό έλεγχο.
 • Τα σύνορα άνοιξαν χωρίς επαρκείς ελέγχους. Ενώ αρχικά υπήρξαμε υπόδειγμα υγειονομικά ασφαλούς χώρας, φτάσαμε στο σημείο να βάζουν άλλες χώρες τους Έλληνες ταξιδιώτες σε καραντίνα 14 ημερών, όπως έκανε η Σκωτία σήμερα.
 • Είπατε στην ομιλία σας στην Επιτροπή, ότι χρησιμοποίησα trolls σε σχέση με τις δηλώσεις σας. Τα λεγόμενά σας όμως είναι καταγεγραμμένα στο βίντεο της εκπομπής του ΑΝΤ1 «Καλοκαίρι μαζί», στις 30 Ιουλίου.
 • Στις 6 Αυγούστου, στην εκπομπή «Newsroom» του ΣΚΑΪ, είπατε: «το ζήτημα δεν είναι ένας συγχρωτισμός για 2-3 ώρες, όσο το αν τηρούμε τους κανόνες…». Ένας από τους κανόνες είναι και η τήρηση των αποστάσεων, ο οποίος δεν αναιρείται από τη χρήση μάσκας. Να μην αναφερθώ και στο θέμα του τι είδους μάσκα χρησιμοποιεί ο καθένας και αν είναι εγκεκριμένη και ασφαλής.
 • Ο κόσμος μπερδεύεται με τα διπλά μηνύματα της κυβέρνησης. Σταματήστε να μετακυλίετε την ευθύνη στους πολίτες. Είναι οι ίδιοι που συμμορφώθηκαν στο lockdown και ακολούθησαν τις οδηγίες των ειδικών και της Πολιτείας. Η κυβέρνηση ήταν εκείνη που εξέπεμψε χαλαρότητα.
 • Δε μπορεί να χρεώνεστε εσείς την επιτυχία της πρώτης φάσης της πανδημίας και οι πολίτες την αποτυχία της δεύτερης.
 • Το επόμενο διάστημα θα είναι δύσκολο όχι μόνο για τον τουρισμό και την οικονομία, αλλά και για την υγεία. Προσέξτε μη χάσετε το στοίχημα της δημόσιας υγείας.
 • Ο κορωνοϊός έχει δημιουργήσει μια σειρά ζητημάτων στη δημόσια υγεία, την οικονομία, τον τουρισμό, την εκπαίδευση, τους εργαζόμενους. Χρειάζεται να τα συζητήσουμε σε βάθος, σε μία προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, όπως ζήτησε η κ. Γεννηματά.
 • Η κρισιμότητα της κατάστασης απαιτεί διάλογο και συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων.
 • Σήμερα για την παράταξή μας αλλά και για την Ελλαδα και τον ελληνικό λαό είναι μια ιδιαίτερη μέρα. Είναι η ημέρα ίδρυσης πριν 46 χρόνια του ΠΑΣΟΚ.
 • Η διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη, σηματοδότησε μια νέα εποχή για την Ελλάδα. Κατοχύρωσε τη δημοκρατία, σήμανε την κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη, άμβλυνε τις κοινωνικές ανισότητες, έδωσε όραμα και ελπίδα στον Έλληνα, έδωσε αξία στον άνθρωπο. Στη σημερινή δύσκολη περίοδο, με την εθνική ανεξαρτησία, την οικονομική ευημερία και το δικαίωμα στην εργασία να διακυβεύονται, οι αρχές και οι αξίες της είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά επίκαιρες.
Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *