money tourism copyright photo
money tourism copyright photo

Κυβερνητική απόφαση, για επιδότηση ανεργίας με λιγότερα ένσημα, για τους ανέργους από την πτώχευση της Thomas Cook

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και αναρτήθηκε στη Διαύγεια, η Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία  καθορίζονται τα κριτήρια για τη χορήγηση του τακτικού επιδόματος ανεργίας, σε ασφαλισμένους, που έχουν απασχοληθεί κατά το έτος 2019, σε επιχειρήσεις, που συνδέονταν με την εταιρεία «Thomas Cook Group PLC».

Σύμφωνα με την απόφαση (ΦΕΚ 4915/Β/31.12.2019) που υπογράφεται από τους υπουργούς Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννη Βρούτση και τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, δικαιούχοι της τακτικής επιδότησης ανεργίας με κατ’ ελάχιστον 80 ημέρες εργασίας αντί 100 ημερών στην ασφάλιση του κλάδου ανεργίας του ΟΑΕΔ, είναι οι ασφαλισμένοι που πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

– Απασχολήθηκαν κατά το έτος 2019 σε επιχειρήσεις που συνδέονταν με την εταιρεία «Thomas Cook Group PLC».

– Απασχολήθηκαν κατά το έτος 2019 σε επιχειρήσεις, των οποίων η αξία των φορολογητέων εκροών κατά το διάστημα από 1/1/2019 έως 30/9/2019 από την επιχείρηση «Thomas Cook Group PLC» υπερέβη σε ποσοστό 25% τη συνολική αξία των εκροών του ίδιου διαστήματος.

– Η εργασιακή τους σχέση είτε έληξε (Σύμβαση Ορισμένου Χρόνου) είτε καταγγέλθηκε από την επιχείρηση μετά τις 23/9/2019.

Για την ένταξη στην επιδότηση αυτή, πλέον των δικαιολογητικών που απαιτούνται σύμφωνα με τις κείμενες περί τακτικής επιδότησης λόγω ανεργίας διατάξεις, οι ασφαλισμένοι οφείλουν να προσκομίζουν αντίστοιχα για κάθε περίπτωση υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 των επιχειρήσεων στην οποία δηλώνεται η σύνδεσή τους με την επιχείρηση «Thomas Cook Group PLC», απόφαση χορήγησης αναστολής καταβολής του Φ.Π.Α. του αρθρ. 7 του ν. 4638/2019 (Α΄181), από τον Προϊστάμενο της οικείας ΔΥΟ ή βεβαίωση από την επιχείρηση για το σύνολο των φορολογητέων εκροών της περιόδου από 1/1/2019 έως 30/9/2019 και για το σύνολο των φορολογητέων εκροών από την επιχείρηση «Thomas Cook Group PLC» για την ίδια περίοδο

Για τους δικαιούχους η διάρκεια της τακτικής επιδότησης ανεργίας παρατείνεται κατά ένα μήνα, ήτοι ορίζεται σε τέσσερις μήνες και πέντε ημέρες. Η παράταση ισχύει και για όσους δικαιούχους κατά τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης έχουν ήδη υποβάλει αίτηση ή έχουν υπαχθεί στην τακτική επιδότηση ανεργίας.

Κ. Νοτοπούλου: “Το κομματικό κράτος της ΝΔ αποδεικνύεται ανίκανο και αδιάφορο”

Χρειάστηκε να περάσουν περισσότεροι από 3 μήνες για το επιτελικό κράτος της ΝΔ, προκειμένου να υλοποιήσει τα προαναγγελθέντα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους που επλήγησαν λόγω της κατάρρευσης της εταιρείας Thomas Cook, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου.

Και συνεχίζει: “Η υπογραφή της ΚΥΑ που καθορίζει τα κριτήρια για την χορήγηση τακτικής επιδότησης ανεργίας σε ασφαλισμένους που έχουν εργαστεί το 2019 σε 80 ημέρες εργασίας, αντί 100 ημερών –  3,5 μήνες μετά την εξαγγελία των συγκεκριμένων μέτρων – φανερώνει την ανικανότητα αλλά και υποκρισία του επιτελικού τους κράτους.

O Υπουργός Τουρισμού, στις 25 Νοεμβρίου 2019, μας διαβεβαίωνε από την Βουλή ότι «τις επόμενες δυο εβδομάδες θα έχει υπογραφεί ένα πρόγραμμα ύψους 30 εκατομμυρίων για τη στήριξη των εργαζομένων, ποσό πολύ σημαντικό και για το κλείσιμο της φετινής χρονιάς και για την επόμενη και για το 2021» και ότι αυτό το πρόγραμμα «θα είναι για την επιχορήγηση του 100% των εργοδοτικών εισφορών μέχρι το ύψος των 500 ευρώ για τους εργαζομένους των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από το ζήτημα της Thomas Cook».

Οι εργαζόμενοι ωστόσο, ακόμη περιμένουν την έκδοση της σχετικής εγκυκλίου για την υλοποίηση του προγράμματος.

Εμείς επαναλαμβάνουμε τις προτάσεις μας για να επουλωθούν οι πληγές που επήλθαν στην τουριστική οικονομία της χώρας μας.

Συγκεκριμένα:

  • Ενεργοποίηση της ΠΟΛ 1170/30-7-2015 που αφορά την έκπτωση επισφαλών απαιτήσεων.
  • Συμψηφισμό του καταβληθέντος ΦΠΑ από ανείσπρακτα τιμολόγια με μελλοντικό ΦΠΑ
  • Εξαίρεση των τιμολογίων από τα ετήσια έσοδα των επιχειρήσεων ως ανείσπρακτα
  • Διεύρυνση των κριτηρίων υπαγωγής εκ νέου στη ρύθμιση των 120 δόσεων ή σε άλλη ευνοϊκή διάταξη.

Το κομματικό κράτος της ΝΔ αποδεικνύεται ανίκανο και αδιάφορο”.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *