hellinikon

Η Lamda Development προχωρά μόνη της την επένδυση του Ελληνικού|Αύξηση κεφαλαίου έως 650 εκατ. €

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΟΝΕΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Lamda Development αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου το έργο του Ελληνικού, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, σημειώνοντας παράλληλα πως το δ.σ. στην χθεσινή του συνεδρίαση αποφάσισε τη σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης με σκοπό την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, μέχρι του ποσού των 650 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, δεσμεύεται να ασκήσει στο σύνολό τους τα δικαιώματα προτίμησης που του αντιστοιχούν και να καλύψει τις μετοχές, που τυχόν θα παραμείνουν αδιάθετες.

Η εταιρεία Consolidated Lamda Holdings, συμφερόντων οικογένειας Λάτση, βασικός μέτοχος της Lamda Development με ποσοστό 53,82%, δεσμεύεται να ασκήσει στο σύνολό τους τα δικαιώματα προτίμησης που της αντιστοιχούν και να καλύψει τις μετοχές που τυχόν θα παραμείνουν αδιάθετες.

Ο δεύτερος βασικός μέτοχος της Lamda με 12,83%, η Voxcove (κοινοπραξία της Olympia Group και της VNK Capital), προέβη επίσης χθες σε δήλωση ότι στηρίζει το project Ελληνικό και ότι προτίθεται να συμμετάσχει στην επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Στη Lamda συμμετέχουν ακόμη ξένοι θεσμικοί με ποσοστό 11,51%, Έλληνες θεσμικοί με 8,43% και Έλληνες ιδιώτες επενδυτές με 11,07%.

Η ανακοίνωση

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της  εταιρίας, “Τους τελευταίους μήνες διεξήχθησαν συνομιλίες σε κλίμα καλής συνεργασίας με τους συμμετέχοντες στο επενδυτικό σχήμα Global Investment Group. Ο εθνικός χαρακτήρας του έργου και ο έλεγχος διαχείρισης που αυτός συνεπάγεται, σε συνδυασμό με τα απαιτητικά χρονοδιαγράμματα έναρξης υλοποίησης, δεν επέτρεψαν την επίτευξη συμφωνίας με τρόπο που να ικανοποιεί τα ανωτέρω. Κατά συνέπεια, η Lamda Development αναλαμβάνει το οραματικό έργο του Ελληνικού με ποσοστό 100%. Στρατηγικές συνεργασίες, τόσο σε μετοχικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο επιμέρους αναπτύξεων προβλέπεται να υπάρξουν στο μέλλον, στο πλαίσιο της διαχρονικής στρατηγικής της Εταιρείας και της διεθνούς εμβέλειας αυτού του εμβληματικού έργου.

lamdaΗ Εταιρεία είναι σε πλήρη ετοιμότητα για την έναρξη της υλοποίησης της μεγαλύτερης αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη, με απαράμιλλα οφέλη για την ελληνική οικονομία, την ελληνική επιχειρηματικότητα και τις τοπικές κοινωνίες. Για την Lamda Development η επένδυση του Ελληνικού είναι κάτι πολύ παραπάνω από ένα επενδυτικό εγχείρημα. Είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για την χώρα, ένα έργο που θα αναδείξει την Αθήνα σε έναν παγκόσμιας ακτινοβολίας επενδυτικό, τουριστικό, ψυχαγωγικό και πολιτιστικό προορισμό. Η επένδυση θα δημιουργήσει, μεταξύ άλλων, δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα στον κόσμο, κτίρια τοπόσημα και θα αποτελέσει παγκόσμιο πόλο έλξης με πολλαπλασιαστικά οφέλη για τη χώρα.

Υποστηρίζοντας έμπρακτα τα ανωτέρω, ο βασικός μέτοχος «Consolidated LAMDA Holdings», συμφερόντων οικογένειας Λάτση, δεσμεύεται να ασκήσει στο σύνολό τους τα δικαιώματα προτίμησης που του αντιστοιχούν και να καλύψει τις μετοχές, που τυχόν θα παραμείνουν αδιάθετες.

Ο δεύτερος βασικός μέτοχος της Εταιρείας, VOXCOVE (Κοινοπραξία της OLYMPIA Group και της VNK Capital), πιστεύει ακράδαντα στο έργο ΕΛΛΗΝΙΚΟ, στηρίζει και θα συμμετάσχει στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου”.

Η αύξηση

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που προτείνει το διοικητικό συμβούλιο της Lamda, θα γίνει με τη συμμετοχή των υφιστάμενων μετόχων, θα αποφασιστεί σε έκτακτη γενική συνέλευση στις 10 Οκτωβρίου και τα 650 εκατ. ευρώ θα διατεθούν ως εξής:

  • Ποσό 467 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για συμμετοχή σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της κατά 100% θυγατρικής της Lamda, Global Investment Group, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί απ’ αυτή για την καταβολή ως αγοράστριας της Ελληνικό Α.Ε. των δύο πρώτων δόσεων του τιμήματος αγοραπωλησίας μετοχών της υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις της σύμβασης. Δηλαδή ποσό 300 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την καταβολή της πρώτης δόσης κατά την ημερομηνία μεταβίβασης και ποσό 167 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την καταβολή της δεύτερης δόσης κατά τη δεύτερη επέτειο από την ημερομηνία μεταβίβασης.
  • Ποσό 133 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την υλοποίηση επιμέρους αναπτύξεων στο πλαίσιο της επένδυσης εντός 3 ετών από την ολοκλήρωση της αύξησης, 40 εκατ. θα διατεθούν για την κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης της εταιρείας εντός 3 ετών από την ολοκλήρωση της αύξησης και 10 εκατ. για την κάλυψη των εξόδων έκδοσης της προτεινόμενης αύξησης.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά είχε ανακοινωθεί πως ένα ευρύτερο επενδυτικό σχήμα με τη συμμετοχή του ομίλου Λάτση, της κινεζικής Fosun και της Eagle Hills από το Αμπου Ντάμπ,ι θα υλοποιούσε την επένδυση, και το σχήμα θα διευρύνονταν σταδιακά, με την πλευρά Λάτση να διατηρεί το πλειοψηφικό πακέτο του σχήματος.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *