xatzimarkos orkomosia

Με λαμπρότητα η ορκωμοσία του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου στη Σύρο

ΦΟΡΕΙΣ

Ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής στην Ευθύνη,  σε κάθε μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου αλλά και σε κάθε πολίτη του Νοτίου Αιγαίου απήθυνε ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, κατά την ομιλία του στην τελετή ορκωμοσίας του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου, ανοίγοντας  τον νέο κύκλο περιφερειακής διακυβέρνησης. 

“Η τυπική υποχρέωση – κατά τα προβλεπόμενα από το νόμο –  της ορκωμοσίας του Περιφερειάρχη  και του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου είναι μόνον η αφορμή. Η ουσία βρίσκεται στο να δηλώσουμε εμφατικά τη βούλησή μας για διαρκή προσπάθεια για το καλό και την προκοπή του τόπου μας, η ανάπτυξη του οποίου οφείλει να αποτελεί το μεγάλο στοίχημα του καθενός από εμάς. Πρωτίστως των αιρετών αλλά και όλων των θεσμικών εκπροσώπων της κοινωνίας και της οικονομίας.  Αλλά και όλων των πολιτών”, ανέφερε μεταξύ των άλλων ο Περιφερειάρχης, σε μια ομιλία κατ’ εξοχήν πολιτική, μέσω της οποίας σκιαγράφησε το πλαίσιο της νέας  περιόδου διακυβέρνησης του Νοτίου Αιγαίου.

Η τελετή

Η τελετή της ορκωμοσίας έγινε, όπως και το 2014, στον εμβληματικό χώρο του Θεάτρου “Απόλλων” στην Ερμούπολη της Σύρου, το απόγευμα του Σαββάτου, 31 Αυγούστου 2019.

xatzimarkos orkomosia Ο Περιφερειάρχης και το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο ορκίστηκαν ενώπιον  της θρησκευτικής ηγεσίας του τόπου,  Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Σύρου, κ.κ. Δωρόθεου Β’, και  Επισκόπου  Καθολικών, κ.κ. Πέτρου Στεφάνου, παρουσία του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση, του Υφυπουργού Τουρισμού, Μάνου Κόνσολα, του βουλευτή Δωδεκανήσου, Βασίλη Υψηλάντη, των βουλευτών Κυκλάδων Φίλιππου Φόρτωμα,  Κατερίνας Μονογυιού και Νίκου Συρμαλένιου, του δημάρχου Σύρου, Νικολάου Λειβαδάρα, του δημάρχου Ρόδου, Αντώνη Καμπουράκη, του Δημάρχου Άνδρου, Δημήτρη Λοτσάρη, του δημάρχου Μυκόνου, Κωνσταντίνου Κουκά, του δημάρχου Αμοργού, Λευτέρη Καραΐσκου, του Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Πολύκαρπου Πολυχρονάκη, εκπροσώπων των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς επίσης και εκπροσώπων των παραγωγικών και κοινωνικών και πολιτιστικών φορέων.

Ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, δηλώνοντας “πολιτικός από επιλογή”, στην ομιλία του έδωσε έμφαση στην ανάληψη της πολιτικής ευθύνης, ως ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής που ακολούθησε κατά την πρώτη θητεία του στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και κάλεσε όλους να συμπορευθούν προς την ίδια κατεύθυνση και στον νέο κύκλο περιφερειακής διακυβέρνησης, ως προϋπόθεση διαμόρφωσης ενός καλύτερου μέλλοντος για τον τόπο.

“Στέκομαι ενώπιον σας και δηλώνω Πολιτικός. Από επιλογή.  Και σας καλώ όλες και όλους, στον υπέροχο κόσμο της πολιτικής της Ευθύνης. Της Συνέπειας και της Αφοσίωσης.  Αυτής της Πολιτικής που θα μας βγάλει από τα αδιέξοδα, την αγωνία, την ανασφάλεια που βιώσαμε από τον Απρίλιο του 2009 που το υπερπολύτιμο Καστελλόριζο μας, επιλέχθηκε ως τόπος ανακοίνωσης της εθνικής ταπείνωσης.  Ως τόπος παραδοχής της έλλειψης δικού μας σχεδίου.  Το 2014, υποσχέθηκα στους νησιώτες  πως αυτό δεν θα επιτρέψω να συμβεί σε εμάς.  Και διοικήσαμε με σχέδιο δικό μας, σε  όλα τα ζητήματα”, τόνισε.

 “Η συμμετοχή στα κοινά ενεργών και υπεύθυνων πολιτών είναι  η ουσιαστικότερη προϋπόθεση για την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης και τη διασφάλιση ενός καλύτερου και παραγωγικότερου μέλλοντος για μας και τις γενιές που ακολουθούν. Το μέλλον αυτό που όλοι θέλουμε να διαμορφώσουμε είναι απόλυτα συνυφασμένο με την έννοια της Ευθύνης” ανέφερε, υπενθυμίζοντας ότι την ίδια δέσμευση είχε αναλάβει και το 2014:

xatzimarkos orkomosia“Και στην τότε προεκλογική περίοδο, είχα επιλέξει  την ρητή δέσμευση της ανάληψης της πολιτικής ευθύνης.  Αυτή η απόλυτη δέσμευση με κράτησε όρθιο τότε και μου έδωσε την δύναμη να δουλέψω κυριολεκτικά νύκτα-μέρα και να ταξιδέψω με κάθε τρόπο, κάθε μέσο, κάθε καιρό από άκρη σε άκρη αυτής της δύσκολης αλλά μαγικής Περιφέρειας προκειμένου να δω, να ακούσω, να μάθω, να συζητήσω, να συμφωνήσω, να διαφωνήσω, να σχεδιάσω, να ελέγξω. Είμαι περήφανος που τίμησα τον λόγο μου απέναντι στους πολίτες, που σήκωσα το βάρος της Ευθύνης που υποσχέθηκα”, ανέφερε.

Να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στα μεγάλα ζητήματα του τόπου, κάλεσε ο περιφερειάρχης και τις παρατάξεις της μειοψηφίας:

“Εντολή έχουν και οι συνάδελφοι των άλλων παρατάξεων.  Συμμετοχή στην Ευθύνη.   Να αφήσουμε στην άκρη το προεκλογικό κλίμα και να διαμορφώσουμε ένα περιβάλλον κοινής προσπάθειας.  Τουλάχιστον στα βασικά και στα μεγάλα”. 

Ο κ. Χατζημάρκος έστειλε για μια ακόμη φορά το μήνυμα της συνεργασίας προς τους εκπροσώπους του 1ου βαθμού αυτοδιοίκησης, λέγοντας: 

“Είμαστε συνάδελφοι, δεν υπάρχει και ούτε υποκρύπτεται σχέση ιεραρχικής διαβάθμισης στην σχέση μας. Ο,τι πετύχαμε, το πετύχαμε μαζί. Ο,τι σχεδιάσουμε θα το σχεδιάσουμε μαζί.  Με αμοιβαίο σεβασμό στην αυτοτέλεια του καθενός, αλλά και με κοινό πλάνο δράσης, στα κεντρικά, στρατηγικής σημασίας ζητήματα.  Η Περιφέρεια μας. είναι το παράδειγμα αυτής της αντίληψης συναδελφικής, αυτοδιοικητικής λειτουργίας”.

Μήνυμα έστειλε και προς την κυβέρνηση, προς την οποίαν δήλωσε συνεργάτης, αλλά όχι δεδομένος, αφού προτεραιότητα είναι το Νότιο Αιγαίο.

xatzimarkos orkomosia“Στην σημερινή πολιτική συγκυρία της χώρας, δηλώνω πιο αισιόδοξος. Ήμουν εδώ και στο πλευρό των προηγούμενων Κυβερνήσεων της χώρας, δουλεύοντας για κάθε στόχο που υπηρετούσε τις ανάγκες των νησιωτών.   Είμαι και θα είμαι εδώ και στο πλευρό της σημερινής Κυβέρνησης, έτοιμος να δουλέψω για κάθε επίσης στόχο που θα υπηρετεί το Νότιο Αιγαίο.  Έτοιμος Ναι, δεδομένος Όχι.  Γιατί, Υπηρετώ το λαμπερό, το ανώτερο, το ευγενές Αιγαίο”.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις του μέλλοντος, ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε το Αιγαίο ως το μεγάλο Εθνικό στοίχημα, που πρέπει από όλους να κερδηθεί:

“Έχουμε ανάγκη από άλματα.

Γι αυτό και πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μαζί.

Για να διασφαλίσουμε όσα αρχίσαμε να κερδίζουμε και να επιτύχουμε πολλά περισσότερα.

Η περιφέρειά μας καρτερικά υπέστη για χρόνια ελλείψεις, ανισότητες και αδικίες.

Τώρα,  γυρίσαμε σελίδα.

Κανείς δεν μπορεί να παίζει με το μέλλον των νησιωτών.

Κανείς δεν μπορεί να παίζει με τον εθνικό πρωταθλητή του τουρισμού.

Κανείς δεν μπορεί να παίζει με την τεράστια συνεισφορά του Νοτίου Αιγαίου στο ΑΕΠ και στα δημόσια έσοδα.

Το οικονομικό μας μέγεθος είναι πλέον τέτοιο που κανείς δεν μπορεί να αγνοεί την αξία του στην προσπάθεια της χώρας να επιστρέψει στην κανονικότητα.  

Η γεωπολιτική μας σημασία, είναι πλέον τέτοια που κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει το μεγάλο Εθνικό στοίχημα του Αιγαίου.

Το μεγάλο Εθνικό στοίχημα της Ελλάδας, που δανείστηκε τα χρώματα της σημαίας της από το Αιγαίο”.

Ομιλία

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Περιφερειάρχη, έχει ως εξής:

Κυρίες και Κύριοι,

Η σημερινή διαδικασία αποτελεί ύψιστη τιμή και για μένα προσωπικά και για όλους τους αιρετούς συναδέλφους.

Εκ μέρους όλων των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου του Νοτίου Αιγαίου σας ευχαριστώ. Ξεχωριστά, σε όσες και όσους από εσάς ταξίδεψαν για να είναι σήμερα μαζί μας.

Όλες και όλοι, όσοι στέκονται στην υπέροχη σκηνή του ιστορικού θεάτρου «Απόλλων», έτυχαν της εμπιστοσύνης των πολιτών των νησιών μας.

Και όλοι έλαβαν εντολή.

Να υπηρετήσουν την ευημερία και την πρόοδο αυτής της γωνιάς της χώρας μας. Ο καθένας από συγκεκριμένη θέση.

Γι αυτό και η παρουσία όλων μας σήμερα  εδώ,  δεν είναι διεκπεραιωτική.

Είναι η δέσμευση ανάληψης αυτής της μεγάλης ευθύνης.

Της εκπροσώπησης.

Της πολιτικής εκπροσώπησης.

Σε μια περίοδο που η έννοια της πολιτικής έχει, στα μάτια των πολιτών, αμαυρωθεί.

Έγινε μόδα να λένε οι ασχολούμενοι με τα κοινά, συχνά, πως ΟΧΙ δεν είναι πολιτικοί.

Eγώ δεν είμαι αυτής της σχολής.

Πολιτική είναι η ενασχόληση με οτιδήποτε ξεπερνά τον μικρόκοσμο του καθενός από εμάς και αλίμονο αν δεν ήταν έτσι.

Ε λοιπόν, προσωπικά, στέκομαι ενώπιον σας και δηλώνω Πολιτικός.

Από επιλογή.

Ευχαριστώ τους πολίτες του Νοτίου Αιγαίου που με εμπιστεύθηκαν σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη για αυτούς περίοδο και ακόμα περισσότερο που μου έδωσαν την έγκριση της πολιτικής που εφαρμόσθηκε τα τελευταία, πολύ δύσκολα, χρόνια.

Θυμάμαι, πριν πέντε χρόνια, τον εαυτό μου να περνά την είσοδο του θεάτρου «Απόλλων» για την ορκωμοσία μας μετά τις εκλογές του 2014 και πιστέψτε με, ήμουν τρομαγμένος.

Δεν το έδειχνα, αλλά όπως λέει και ο λαός μας «η καρδιά μου το’ ξερε»

Γιατί ήξερα τι θητεία είχαμε μπροστά μας, τι ερχόταν.

Γιατί καταλάβαινα το μέγεθος της ευθύνης.

Και γιατί, στην τότε προεκλογική περίοδο, είχα επιλέξει  την ρητή δέσμευση της ανάληψης της πολιτικής ευθύνης.

Αυτή η απόλυτη δέσμευση με κράτησε όρθιο τότε και μου έδωσε την δύναμη να δουλέψω κυριολεκτικά νύκτα-μέρα και να ταξιδέψω με κάθε τρόπο, κάθε μέσο, κάθε καιρό από άκρη σε άκρη αυτής της δύσκολης αλλά μαγικής Περιφέρειας προκειμένου να δω, να ακούσω, να μάθω, να συζητήσω, να συμφωνήσω, να διαφωνήσω, να σχεδιάσω, να ελέγξω.

Είμαι περήφανος.

Ξέρω πως περιμένετε να ακούσετε ότι είμαι περήφανος γι’ αυτά που πέτυχα, για τον πλούσιο απολογισμό της θητείας που κλείνει σήμερα.  Όχι, ο απολογισμός αυτός κρίθηκε πρόσφατα από τον κόσμο.

Είμαι περήφανος που τίμησα τον λόγο μου απέναντι στους πολίτες, που σήκωσα το βάρος της Ευθύνης που υποσχέθηκα.

Αυτής της Ευθύνης που μου αναλογούσε και αυτής που προθύμως και αυτοβούλως προσέτρεξα να σηκώσω από τα αδύναμα χέρια άλλων.

Το 2019, επέλεξα να πορευθώ με την δήλωση πως Αγαπάμε την Ευθύνη.

Ναι, κυρίες και κύριοι, είμαι Πολιτικός.

Και σας καλώ όλες και όλους, στον υπέροχο κόσμο της πολιτικής της Ευθύνης. Της Συνέπειας και της Αφοσίωσης.

Αυτής της Πολιτικής που θα μας βγάλει από τα αδιέξοδα, την αγωνία, την ανασφάλεια που βιώσαμε από τον Απρίλιο του 2009 που το υπερπολύτιμο Καστελλόριζο μας, επιλέχθηκε ως τόπος ανακοίνωσης της εθνικής ταπείνωσης.

Ως τόπος παραδοχής της έλλειψης δικού μας σχεδίου.

Το 2014, υποσχέθηκα στους νησιώτες  πως αυτό δεν θα επιτρέψω να συμβεί σε εμάς.

Και διοικήσαμε με σχέδιο.

Σε όλα τα ζητήματα.

Δικό μας.

Όχι δεν τα ξέραμε όλα και δεν τα κάναμε όλα σωστά.

Αλλά δεν επιτρέψαμε ποτέ να βρεθούν τα νησιά μας αντιμέτωπα με καταστάσεις, ανοχύρωτα.

Δεν επιτρέψαμε σε κανένα, να έρχεται και να μας κουνά το δάκτυλο γιατί εμείς δεν είχαμε το δικό μας πλάνο δράσης.

Και σε αυτά τα πέτρινα χρόνια, με τον ιστορικά μικρότερο διαθέσιμο προυπολογισμό λόγω της δημοσιονομικής κρίσης, το λιγότερο προσωπικό λόγω των συνεχών συνταξιοδοτήσεων και της απαγόρευσης προσλήψεων, το σκληρότερο διοικητικό περιβάλλον λόγω της αλόγιστης νομοθέτησης νέων κανόνων διαχείρισης και διαδικασιών, τα νησιά μας βγήκαν Μπροστά.

Με το δικό τους σχέδιο.

Ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο,

Άνοιξαν δρόμους, χάραξαν λεωφόρους,

Πήρανε Πανελλαδικές πρωτοβουλίες στην Υγεία, την Παιδεία, τον Αθλητισμό, τον Πρωτογενή Τομέα.

Ανέδειξαν Πολιτισμό,

Διαχειρίστηκαν αποτελεσματικά και ψύχραιμα φυσικές καταστροφές,

Αντιμετώπισαν με όρους εθνικής αξιοπρέπειας το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Σε όλους αυτούς τους τομείς της ζωής, τα νησιά μας στάθηκαν όρθια γιατί είχαν το δικό τους σχέδιο.

Αυτό που κτίστηκε με την αγάπη αυτών που νοιάζονται.

Έδωσαν μάχες.

Άλλες κερδήθηκαν, όπως αυτή του ύψους των μελλοντικών Ευρωπαικών χρηματοδοτήσεων λόγω αλλαγής των παραμέτρων  της κατηγοριοποίησης της Περιφέρειας μας,

Άλλες χάθηκαν, όπως αυτή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ αφού δεν μπορέσαμε να πείσουμε την προηγούμενη Κυβέρνηση για την ανάγκη διατήρησης τους,

Άλλες είναι σε εξέλιξη, όπως αυτή των Δασικών Χαρτών που πρώτοι στην Ελλάδα αναδείξαμε.

Όμως, κυρίες και κύριοι, ΟΛΕΣ οι μάχες δόθηκαν.

Κλείνει ένας κύκλος, ένας άλλος ανοίγει.

Η φύση, η ζωή το επιβάλει.

Η τυπική υποχρέωση – κατά τα προβλεπόμενα από το νόμο –  της ορκωμοσίας του Περιφερειάρχη  και του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου είναι μόνον η αφορμή.

Η ουσία βρίσκεται στο να δηλώσουμε εμφατικά τη βούλησή μας για διαρκή προσπάθεια για το καλό και την προκοπή του τόπου μας.

Η ανάπτυξη του οποίου οφείλει να αποτελεί το μεγάλο στοίχημα του καθενός από εμάς.

Πρωτίστως των αιρετών αλλά και όλων των θεσμικών εκπροσώπων της κοινωνίας και της οικονομίας.

Αλλά και όλων των πολιτών.

Η συμμετοχή στα κοινά ενεργών και υπεύθυνων πολιτών είναι  η ουσιαστικότερη προϋπόθεση για την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης και τη διασφάλιση ενός καλύτερου και παραγωγικότερου μέλλοντος για μας και τις γενιές που ακολουθούν.

Το μέλλον αυτό που όλοι θέλουμε να διαμορφώσουμε είναι απόλυτα συνυφασμένο με την έννοια της Ευθύνης.

Διότι στο Νότιο Αιγαίο των Ευκαιριών, απαιτείται και μια κοινωνία πολιτών, με αναπτυγμένο το αίσθημα της υπευθυνότητας, μια κοινωνία που δεν κρύβεται πίσω από την  μετατόπιση των ευθυνών.

Αυτό ακριβώς που αναδείξαμε στην πρώτη θητεία μας.

Η στάση μας αυτή,  αποτέλεσε την πυξίδα για την πολιτική μας και τις δράσεις μας που κρίθηκαν και επιβραβεύτηκαν από τους πολίτες στις πρόσφατες εκλογές.

Από τα μεγάλα λόγια περάσαμε επιτέλους στις μεγάλες πρωτοβουλίες.

Ο τόπος προχώρησε και οι προσπάθειές μας έφεραν αναγνωρίσιμα και μετρήσιμα αποτελέσματα σε όλο το φάσμα των ζητημάτων που μπορεί να αναπτυχθεί η πολιτική μιας Περιφερειακής Αρχής.

Κι έτσι συνεχίζουμε στο νέο κύκλο περιφερειακής διακυβέρνησης που ανοίγουμε σήμερα, με την εμπιστοσύνη και τη στήριξη των πολιτών.

Εντολή έχουν και οι συνάδελφοι των άλλων παρατάξεων.

Συμμετοχή στην Ευθύνη.

Να αφήσουμε στην άκρη το προεκλογικό κλίμα και να διαμορφώσουμε ένα περιβάλλον κοινής προσπάθειας.

Τουλάχιστον στα βασικά και στα μεγάλα.

Όπως και σε ζητήματα αρχών.

Στην νομιμότητα και την διαφάνεια, δομικά και αδιαπραγμάτευτα στοιχεία της πολιτικής μας.

Τις αξίες που ως Περιφερειακή Αρχή υπηρετούμε τις  έχουμε αποδείξει στην πράξη με μια ξεκάθαρη αντίληψη λειτουργίας.

Πρώτα απ’ όλα έχουμε το θάρρος της αυτόφωτης  και ταυτόχρονα, μονίμως, δημοσίως προβαλλομένης θέσης μας.

Αυτή η φράση που είναι γνωστή και δημοφιλής, πιο εύκολα λέγεται παρά γίνεται! Γιατί, για δεκαετίες επικράτησε η κακώς εννοούμενη αντίληψη περί “πολιτικού κόστους”.

Το κάνουμε.

Έχουμε το θάρρος να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους,

Τι γίνεται και τι δεν γίνεται, τι είναι εύκολο και τι απαιτεί μεγάλη προσπάθεια.

Ούτε τάζουμε, ούτε παραμυθιάζουμε.

Κι αυτή η σχέση ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης που τιμήθηκε στις εκλογές είναι για μας θεμελιώδης αξία της πολιτικής μας.

Επίσης οφείλω να πω ότι εμπνέομαι πάντα από τη φράση του Ρόμπερτ Κένεντι : “Δεν ρωτάω γιατί, ρωτάω γιατί Όχι; ”

Θέλω να κοιτώ πάντα Μπροστά.

Δεν αγνοώ το παρελθόν, το αντίθετο.

Το σέβομαι και το μελετώ.

Θέλω να κοιτώ “έξω από το κουτί”, γιατί οι συμβατικές πολιτικές συνταγές δεν με καλύπτουν.

Γιατί, πιστεύω ότι δεν απαντούν στις προκλήσεις και τον βηματισμό της εποχής.

Θέλω να κοιτώ δίπλα από τον Κίνδυνο.

Εκεί που πάντα κρύβεται η Ευκαιρία.

Γιατί, Κίνδυνοι και Ευκαιρίες πηγαίνουν πάντοτε, επίσης, μαζί.

Αυτό κάναμε σε πάρα πολλά ζητήματα που δεν είναι ο χρόνος και ο χώρος για να αναφέρω.

Περιορίζομαι μόνο στη διαβεβαίωση πως έτσι θα συνεχίσουμε.

Με διορατικότητα, με τόλμη και όραμα.

Είναι ξεκάθαρα χαρακτηριστικά της στρατηγικής μας για το Νότιο Αιγαίο. Και κάτι ακόμη.

Η επιμονή είναι αρετή.

Να βάζουμε στόχους, να επιμένουμε μέχρι να τους δούμε να πραγματοποιούνται προς όφελος του τόπου και των πολιτών.

Αυτές οι αξίες συνεχίζουν να μας εμπνέουν, να καθοδηγούν τις πράξεις μας και να μας ωθούν να βάζουμε τα δυνατά μας και να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε.

Στη βάση αυτών των αρχών και αυτών των αξιών που ανέφερα απευθύνουμε μια ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής στην ευθύνη.

Σε κάθε μέλος του Συμβουλίου αλλά και σε κάθε πολίτη.

Να δουλέψουμε όλοι μαζί, ο καθένας στο μέτρο που του αναλογεί.

Αλλά να δουλέψουμε με ζήλο και πάθος για τον τόπο μας και το μέλλον του.

Φίλες και Φίλοι,

Το ξεκίνημα μιας νέας περιόδου φέρνει πάντα πολλές προσδοκίες αλλά εμπεριέχει και πολλές προκλήσεις.

Είναι στο χέρι μας, να δικαιώσουμε τις πρώτες και να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις δεύτερες , προκειμένου ο τόπος μας να σηκωθεί ψηλότερα.

Και αυτή η αναγκαιότητα πηγάζει από το γεγονός ότι στο σημερινό απαιτητικό παγκόσμιο περιβάλλον πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας η αξιοποίηση κάθε ευκαιρίας και κάθε δυνατότητας για πρόοδο.

Μια ευκαιρία που περνάει, δεν ξαναγυρίζει.

Τα νησιά μας δεν έχουν την πολυτέλεια άλλων χαμένων ευκαιριών.

Διψούν για έργα, για πρωτοβουλίες, για δράσεις που θα διευκολύνουν τη ζωή των συμπατριωτών μας και θα ανοίγουν δρόμους για το μέλλον.

Άλλωστε, δίδαξαν Εξωστρέφεια.

Στην κορυφή της πολιτικής που εφαρμόσαμε, ήταν και θα παραμείνει και θα διαπερνά οριζόντια όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων μας.

Για να ανήκουμε στους κερδισμένους και της νέας εποχής.

Ο ανεκτίμητος φυσικός και πολιτισμικός μας πλούτος, οι εργατικοί και ευρηματικοί άνθρωποι μας, τα μοναδικά αναπτυξιακά συγκριτικά πλεονεκτήματα των νησιών της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων, μας κληροδοτούν και με την αντίστοιχη ευθύνη για αποτελεσματική  διαχείριση ώστε να πετύχουμε την ισόρροπη ανάπτυξη σε όλα τα νησιά μας,  με οφέλη που θα γίνονται αισθητά απ’ όλους τους συμπατριώτες μας.

Και οφείλουμε να αφήσουμε οριστικά πίσω μας όλες τις γεωγραφικές διαχωριστικές γραμμές.

Λέω σε όλους : κάντε το όπως εγώ.

Κάθε μέρα και άλλο νησί.

Όσο δύσκολο και αν είναι, που πιστέψτε με είναι,  θα γεννήσει επιτέλους την Περιφερειακή Συνείδηση.

Αυτής, που λέει ότι το σημερινό πρόβλημα ενός νησιού, είναι το αυριανό πρόβλημα του απέναντι ή δίπλα νησιού. Και οι λύσεις δεν πρέπει να είναι ατομικές αλλά συλλογικές.

Εξατομικευμένες, Ναι.

Ατομικές, Όχι.

Μόνο έτσι θα γεννηθούν  οι πολιτικές που θα εισάγουν μοντέλα διαχείρισης. Οριζόντια και δίκαια.

Ασφαλώς δεν υποτιμούμε τις μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν. Ωστόσο, αυτές δεν είναι παρά οι προκλήσεις που σε κάθε περίοδο της ζωής καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.

Με πίστη, με δύναμη, με συνεργασίες.

Με ένα κεντρικό στόχο :

Βιώσιμη ανάπτυξη παντού, αυξημένη φροντίδα για όλους.

Κύριοι Δήμαρχοι, που βρίσκεστε σήμερα μαζί μας και στο πρόσωπο σας απευθύνομαι και στους 34 Δημάρχους και αντίστοιχα Δημοτικά Συμβούλια του Νοτίου Αιγαίου :

“Είμαστε συνάδελφοι, δεν υπάρχει και ούτε υποκρύπτεται σχέση ιεραρχικής διαβάθμισης στην σχέση μας”

Ο,τι πετύχαμε, το πετύχαμε μαζί.

Ο,τι σχεδιάσουμε θα το σχεδιάσουμε μαζί.

Με αμοιβαίο σεβασμό στην αυτοτέλεια του καθενός, αλλά και με κοινό πλάνο δράσης, στα κεντρικά, στρατηγικής σημασίας ζητήματα.

Η Περιφέρεια μας. είναι το παράδειγμα αυτής της αντίληψης συναδελφικής, αυτοδιοικητικής λειτουργίας.

Ξέρω, κάποιοι θα ρωτήσουν τώρα : Και η φήμη του δύσκολου;

Την απαντώ : Είμαι πράγματι δύσκολος στον τάχα διάλογο που μας κρατάει πίσω.

Στις εμμονές, τις αναβολές, τις αγκυλώσεις και τις καθυστερήσεις που κοστίζουν.

Και κοστίζουν πια, πολύ ακριβά.

Κοστίζουν το ίδιο το μέλλον.

Το μέλλον της περιοχής, το μέλλον των παιδιών της.

Οι σύγχρονες απαιτήσεις επικεντρώνονται σε ευέλικτες, προσαρμόσιμες και αξιόπιστες δομές λήψης και υλοποίησης αποφάσεων.

Δομές που  έχουν την ικανότητα να αφομοιώνουν γρήγορα νέες πληροφορίες, γνώσεις και τεχνικές.

Πρέπει λοιπόν όλοι μας, πολιτεία – περιφερειακές αρχές – τοπική αυτοδιοίκηση- τοπικοί παραγωγικοί φορείς – όχι απλά να επιταχύνουμε τον βηματισμό μας.

Έχουμε ανάγκη από άλματα.

Γι αυτό και πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μαζί.

Για να διασφαλίσουμε όσα αρχίσαμε να κερδίζουμε και να επιτύχουμε πολλά περισσότερα.

Η περιφέρειά μας καρτερικά υπέστη για χρόνια ελλείψεις, ανισότητες και αδικίες.

Τώρα,  γυρίσαμε σελίδα.

Κανείς δεν μπορεί να παίζει με το μέλλον των νησιωτών.

Κανείς δεν μπορεί να παίζει με τον εθνικό πρωταθλητή του τουρισμού.

Κανείς δεν μπορεί να παίζει με την τεράστια συνεισφορά του Νοτίου Αιγαίου στο ΑΕΠ και στα δημόσια έσοδα.

Το οικονομικό μας μέγεθος είναι πλέον τέτοιο που κανείς δεν μπορεί να αγνοεί την αξία του στην προσπάθεια της χώρας να επιστρέψει στην κανονικότητα.

Η γεωπολιτική μας σημασία, είναι πλέον τέτοια που κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει το μεγάλο Εθνικό στοίχημα του Αιγαίου.

Το μεγάλο Εθνικό στοίχημα της Ελλάδας, που δανείστηκε τα χρώματα της σημαίας της από το Αιγαίο.

Στην σημερινή πολιτική συγκυρία της χώρας, δηλώνω πιο αισιόδοξος.

Ήμουν εδώ και στο πλευρό των προηγούμενων Κυβερνήσεων της χώρας, δουλεύοντας για κάθε στόχο που υπηρετούσε τις ανάγκες των νησιωτών.

Είμαι και θα είμαι εδώ και στο πλευρό της σημερινής Κυβέρνησης, έτοιμος να δουλέψω για κάθε επίσης στόχο που θα υπηρετεί το Νότιο Αιγαίο.

Έτοιμος Ναι, δεδομένος Όχι.

Γιατί, Υπηρετώ το λαμπερό, το ανώτερο, το ευγενές Αιγαίο.

Αυτό που μας κυβερνά, αφού στα δικά μου μάτια είναι βλασφημία η αντίληψη ότι μπορείς να το κυβερνήσεις.

Να το υπηρετήσεις μόνο μπορείς.

Να το προστατεύσεις, να το διαφυλάξεις, να το σεβαστείς.

Κλείνοντας, θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στο προσωπικό και στα στελέχη της Περιφέρειας για την άψογη συνεργασία μας, πράγμα που με κάνει αισιόδοξο για την περαιτέρω πορεία μας. Είναι όλοι πολύτιμοι συνεργάτες και χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσα σήμερα να ανανεώσω μπροστά σας τη δέσμευση πως τα καλύτερα είναι μπροστά!

Με πίστη στον εαυτό μας, στον τόπο μας και τους ανθρώπους του, στο σχέδιο μας, την ιστορία και την παράδοση μας, που θέλει τα νησιά μας να βγάζουν καπετάνιους και πληρώματα που βγαίνουν στον καιρό, δαμάζουν τα κύματα και φτάνουν σε ασφαλές λιμάνι.

Μπροστά είναι και η μπουνάτσα και το ασφαλές λιμάνι.

Μπροστά είναι η πορεία μας

Το πηδάλιο, στα δικά μας χέρια.

Καλή επιτυχία σε όλους μας.

Πάντα Μπροστά!”.

Εκλογή προεδρείου και μελών Οικονομικής Επιτροπής – Ανακοινώθηκαν οι δύο χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες, Κυκλάδων και Δωδεκανήσου

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου 2019,  στη Σύρο, η πρώτη ειδική συνεδρίαση του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, στην διάρκεια της οποίας εξελέγη το προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου και  τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής.

pnaiΕιδικότερα,

Πρόεδρος εξελέγη η Αναστασία (Νατάσα) Δεληγιάννη, από την Τήνο η οποία προτάθηκε από την παράταξη της πλειοψηφίας  “Μπροστά το Νότιο Αιγαίο”.

Αντιπρόεδρος εξελέγη η Αναστασία (Νατάσα) Βενετοκλή, από τη Ρόδο, που προτάθηκε από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας “Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου”.

Γραμματέας εξελέγη η Ευδοκία Κατσάνη, από τη Νάξο, που προτάθηκε από την παράταξη της πλειοψηφίας “Μπροστά το Νότιο Αιγαίο”.

Ακολούθησε η εκλογή 8 μελών της 11μελούς Οικονομικής Επιτροπής, την πλήρη σύνθεση της οποίας συμπληρώνουν,  ο Περιφερειάρχης  ως Πρόεδρος αυτής και δύο Αντιπεριφερειάρχες, τους οποίους σήμερα ανακοίνωσε ο κ. Χατζημάρκος.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του Περιφερειάρχη, ο Γιώργος Λεονταρίτης, αναλαμβάνει καθήκοντα Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων και ο Χρήστος Ευστρατίου, καθήκοντα Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου.

Κατόπιν αυτού, η Οικονομική Επιτροπή  έχει την ακόλουθη σύνθεση

Γιώργος Χατζημάρκος , Περιφερειάρχης – Πρόεδρος

Γιώργος Λεονταρίτης – Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων

Χρήστος Ευστρατίου – Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου

Τακτικά μέλη  

Χαρούλα Γιασιράνη  (Μπροστά το Νότιο Αιγαίο)

Φιλήμονας Ζαννετίδης (Μπροστά το Νότιο Αιγαίο)

Χρήστος Μπάρδος (Μπροστά το Νότιο Αιγαίο)

Νίκος Νικολής (Μπροστά το Νότιο Αιγαίο)

Παναγιώτης Κουνάκης (Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου)

Γιώργος Μακρυωνίτης  (Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου)

Στέργος Παρδαλός (Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου)

Ιωάννης Ντουνιαδάκης (Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου Αιγαίου)

Αναπληρωματικά μέλη

Κάλλιστος Διακογεωργίου (Μπροστά το Νότιο Αιγαίο)

Γιάννης Κρητικός (Μπροστά το Νότιο Αιγαίο)

 Ευστάθιος – Σωτήρης Μαραγκός (Μπροστά το Νότιο Αιγαίο)

Γιάννης Φλεβάρης (Μπροστά το Νότιο Αιγαίο)

Νίκος Κανταρζής (Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου)

Νίκος Γερονικόλας (Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου)

Γιώργος Γκούφας  (Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου)

Ευάγγελος Σιγάλας  (Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου Αιγαίου)

Δήλωση  της Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου

Μετά την εκλογή της, η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Νατάσα Δεληγιάννη, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:“Πρώτα από όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη για την πολύ τιμητική για μένα πρόταση, να είμαι Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου για την επόμενη διετία,  αλλά και όλους εσάς που με την ψήφο σας υλοποιήσατε την πρόταση αυτή.

Κατ’ αρχάς είναι τιμή μου να εκπροσωπώ το νησί μου ως Έπαρχος Τήνου στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Είναι μια θέση για την οποία με επέλεξαν οι συντοπίτες μου με ένα πολύ ηχηρό τρόπο, με ένα τρόπο που αφενός αναδεικνύει την εμπιστοσύνη τους προς εμένα και την παράταξη του Γιώργου Χατζημάρκου, αφετέρου προβάλλει την αναγκαιότητα, μέσω της εμπιστοσύνης αυτής, να γίνουν πράγματα για το νησί μου αλλά και για ολόκληρο το Νότιο Αιγαίο.

Πιστεύω ότι σε αυτήν την προσπάθεια θα είμαστε όλοι αρωγοί, πέρα και πάνω από παρατάξεις και άσκοπες αντιπαραθέσεις.

Σαν άνθρωπος είμαι υπέρ των συνεργειών και των συνεργασιών και υπέρ της αξιοποίησης  κάθε δυνατότητας, ανεξαρτήτως προέλευσης.

Δεσμεύομαι ότι θα δώσω και από αυτή τη θέση τον καλύτερο μου εαυτό για την ευόδωση των σκοπών μας αλλά και ότι θα απαιτήσω σεβασμό προς το θεσμό και τους στόχους που έχουμε χαράξει ως παράταξη για την Περιφέρεια και τα νησιά μας.

Αυτή η θητεία θα είναι γόνιμη και εποικοδομητική γιατί γνωρίζουμε όλοι ότι οι ανάγκες και τα προβλήματα είναι πολλά και θεωρώ ότι, ανεξαρτήτως παρατάξεων, ο στόχος όλων μας είναι ο ίδιος, δηλαδή η επίλυση των προβλημάτων και η κάλυψη των αναγκών των νησιών μας.

Και πάλι σας ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνατε και εύχομαι σε όλους καλή θητεία και καλή συνεργασία”.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του ορισμού του, ο Χρήστος Ευστρατίου δήλωσε:

“Σας ευχαριστώ κύριε Περιφερειάρχη, για την εμπιστοσύνη σας. Θα φανώ αντάξιος των προσδοκιών σας για το καλό των νησιών και των νησιωτών μας και θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις  για να τιμήσω την εντολή που μας έδωσαν για μια ακόμα θητεία. Αυτή την εμπιστοσύνη θα προσπαθήσω να την ανταποδώσω, κάθε μέρα της νέας μας θητείας. Θα εργαστούμε όλοι μαζί για να πάμε τα νησιά μας ακόμα πιο μπροστά”.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Λεονταρίτης, χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων και  κατά την πρώτη θητεία της Περιφερειακής Αρχής του Γιώργου Χατζημάρκου, δήλωσε:

“Κύριε Περιφερειάρχη, σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας. Όπου κι αν ορίσετε τους δύο χωρικούς αντιπεριφερειάρχες, είτε στα Δωδεκάνησα, είτε στις Κυκλάδες, ουσιαστικά εμείς υπηρετούμε το Νότιο Αιγαίο. Αυτόν τον ενιαίο, εκπληκτικό νησιωτικό χώρο τον οποίο έχουμε την τύχη και την τιμή να υπηρετούμε. Οι κάτοικοι του Νοτίου Αιγαίου, να είναι απολύτως βέβαιοι ότι θα καταθέσουμε όλες μας τις δυνάμεις προκειμένου με εντιμότητα και με ανάληψη της ευθύνης να φέρουμε εις πέρας τα καθήκοντά μας”.

Και ο ορισμός των Επάρχων

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, υπέγραψε σήμερα, Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019, την απόφαση ορισμού των Επάρχων, στις Περιφερειακές Ενότητες του Νοτίου Αιγαίου.

Έπαρχοι ορίζονται οι κάτωθι Περιφερειακοί σύμβουλοι:

Περιφερειακή Ενότητα Άνδρου

Λάσκαρης Δημήτριος του Κωνσταντίνου

Περιφερειακή Ενότητα Θήρας

Δαρζέντας Χαράλαμπος του Νικολάου

Περιφερειακή Ενότητα Καλύμνου

Μουσελλής Εμμανουήλ του Γεωργίου

Περιφερειακή Ενότητα Καρπάθου-Ηρωικής νήσου Κάσου

Νικολαΐδου Καλλιόπη του Ιωάννη

Περιφερειακή Ενότητα Κέας-Κύθνου

Ευαγγέλου Ιωάννης του Θρασύβουλου

Περιφερειακή Ενότητα Κω

Καμπανής Ιωάννης του Παύλου

Περιφερειακή Ενότητα Μήλου

Χωριανοπούλου Ελισάβετ του Γεωργίου

Περιφερειακή Ενότητα Νάξου

Μαργαρίτης Ιωάννης του Μιχαήλ

Περιφερειακή Ενότητα Πάρου

Μπιζάς Κωνσταντίνος του Νικολάου

Περιφερειακή Ενότητα Τήνου

Δεληγιάννη-Άσπρου Αναστασία του Αριστοτέλη

Στους οριζόμενους Επάρχους μεταβιβάζονται οι ακόλουθες αρμοδιότητες :

  • Η συγκρότηση διοικητικών επιτροπών ( παραλαβής προμηθειών, καταστροφής υλικού, εκκαθάρισης αρχείων κλπ) της Π.Ε.
  • Η έκδοση βεβαιώσεων που αφορούν σε λειτουργικά ζητήματα των υπηρεσιών της Π.Ε.
  • Έγγραφα και αιτήματα τα οποία αφορούν στη λειτουργία και διαχείριση των υπηρεσιών της Π.Ε. (προς ΔΕΗ, ΟΤΕ, Δήμο, ΕΛΤΑ κλπ)
  • Γνωμοδοτήσεις και εισηγήσεις που αφορούν στην λειτουργία των υπηρεσιών της Π.Ε.
  • Ο ορισμός υπαλλήλων για την επικύρωση αντιγράφων και τη βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής
  • Η θεώρηση βιβλίων και στοιχείων των αθλητικών σωματείων της περιοχής ευθύνης της Περιφερειακής τους Ενότητας

    Οι μεταβιβασθείσες αρμοδιότητες αφορούν θέματα διοικητικής λειτουργίας των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Με επόμενη απόφαση του Περιφερειάρχη, η οποία θα υπογραφεί εντός των επομένων ημερών, θα γίνει η μεταβίβαση και των λοιπών αρμοδιοτήτων στους ορισθέντες Επάρχους.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *