Ένα ξεχωριστό διήμερο masterclass αφιερωμένο στον ξηρό οίνο ΠΟΠ Σαντορίνη πραγματοποιήθηκε στις 9 και 10 Μαΐου στη σχολή LE MONDE.
Σε αυτό συμμετείχε ένας περιορισμένος αριθμός επαγγελματιών οινοχόων και απόφοιτων της Σχολής, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν εξαιρετικά σπάνιους οίνους δεκατριών οινοποιείων του νησιού από εσοδείες των τελευταίων δεκατεσσάρων ετών. Οίνους με διαφορετικές τεχνικές και προσεγγίσεις, από ξεχωριστές περιοχές ή ακόμη και μοναδικά αμπελοτεμάχια.
Με την απόλυτη γνώση και πληροφορία για αυτά τα κρασιά από τους ίδιους τους οινοποιούς και με τη βοήθεια, κ. Χρύσας Γιατρά-Μπατζή, οινολόγος-οινοχόος, καθηγήτρια Εκπαιδευτικού Ομίλου LE MONDE, επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά το μεγαλείο και η αξία αυτού του μοναδικού ηφαιστειακού κρασιού στο διάβα του χρόνου. Ενός κρασιού που δικαίως χαρακτηρίζεται ως ο ανεκτίμητος θησαυρός της Ελλάδας.
Η απόλυτη ιδιαιτερότητα της οινικής Σαντορίνης προσεγγίστηκε ολιστικά και σε βάθος για αυτό και δεν έλειψαν συζητήσεις που αφορούσαν στην αρχαία και σύγχρονη ιστορία του νησιού, στην καλλιέργεια και διαμόρφωση της αμπέλου και στα ιδιαίτερα κλιματολογικά-εδαφολογικά χαρακτηριστικά. Σε αυτά ήρθαν να προστεθούν διάφορα στατιστικά δεδομένα και στοιχεία των οίνων ΠΟΠ του νησιού, καθώς και πληροφορίες που αφορούν στην παραγωγή του οίνου.
Ξεχωριστό θέμα συζήτησης αποτέλεσε η διαφορετικότητα των terroirs των επιμέρους χωριών της Σαντορίνης όπου ο Δρ. Ευάγγελος Μπερής, γεωπόνος-οινολόγος, καθηγητής Εκπαιδευτικού Ομίλου LE MONDE, ανέλυσε εις βάθος όλες εκείνες τις παραμέτρους που τα καθιστούν μοναδικά, αξιοποιώντας την πολύχρονη εμπειρία και συνεργασία του ιδίου με οινοποιεία της Σαντορίνης.
Η αναφορά στα ηφαιστειακά κρασιά του κόσμου κρίθηκε απαραίτητη όπου και εντοπίστηκαν οι σημαντικές διαφορές – εδαφολογικές, ποικιλιακές, καλλιέργειας – που διαφοροποιούν αισθητά τα κρασιά της κάθε περιοχής.
Τη δική τους ξεχωριστή θέση είχαν και οι τυφλές γευστικές δοκιμές οίνων από διαφορετικές χρονιές, οινοποιεία και αμπελοτόπια. Μια διαδικασία που λόγω της διαδραστικής της φύσης, έδωσε στους συμμετέχοντες την ευκαιρία της αυτοαξιολόγησης και της βαθύτερης κατανόησης του οίνου που δοκίμασαν, χωρίς την επιρροή της ετικέτας του κρασιού.
Την οργάνωση του masterclass, την επικοινωνία με τα οινοποιεία, την επιλογή των οίνων και τον συντονισμό των flights γευσιγνωσίας, ανέλαβαν οι εισηγητές: Χρύσα Γιατρά-Μπατζή, οινολόγος MSc OIV Paris, sommelier, καθηγήτρια στη σχολή LΕ MONDE, σύμβουλος οίνου και o Δρ. Ευάγγελος Μπερής, διδάκτωρ αμπελουργίας, MSc Βιολογίας, WSET Advanced, καθηγητής στη σχολή LE MONDE και καθηγητής οινολογίας στο ΠΑΔΑ.
Επίτιμη εισηγήτρια στο masterclass ήταν η κ. Μαρία Τζίτζη, χημικός-οινολόγος, διεθνής κριτής οίνου, συγγραφέας, που έχει τιμηθεί από το γαλλικό κράτος με τον τίτλο του Ιππότη του Τάγματος της Γεωργικής Αξίας (Chevalier dans l’ordre du Merite Agricole) και καθηγήτρια στη σχολή LΕ MONDE.
Η LE MONDE ευχαριστεί όλα τα οινοποιεία ένα προς ένα για την ανεκτίμητη συμβολή τους, την αμέριστη στήριξη και εμπιστοσύνη που έδειξαν στην πραγματοποίηση ενός τόσο σπάνιου και βαρυσήμαντου σεμιναρίου.
Τα κτήματα με αλφαβητική σειρά: Κτήμα Αργυρού, Κτήμα Γαία, Κτήμα Σιγάλα, Κτήμα Χατζηδάκη, Οινοποιείο Αρτέμης Καραμολέγκος, Οινοποιείο Βενετσάνου, Οινοποιείο Κάναβα Χρυσού Τσέλεπος, Οινοποιείο Μικρά Θήρα, Οινοποιία Γαβαλά, Οινοποιία Μπουτάρης, Anhydrous, Santowines, Vassaltis.
1 σχόλιο στο “LE MONDE: Ένα σπάνιο διήμερο wine masterclass αφιερωμένο στους οίνους της Σαντορίνης”