Ιταλία – Cinque Terre | Φωτό: Ι. Γκιτσάκης

Λιγότερες διακοπές με λιγότερα χρήματα κάνουν οι Ιταλοί

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στην Ιταλία η τουριστική περίοδος συνεχίζεται, αλλά με εμφανείς τις αρνητικές επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και της αβεβαιότητας που προκαλούν οι πρόωρες εκλογές.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της εμπορικής ένωσης Confcommercio και της εταιρίας δημοσκοπήσεων SWG, μέχρι τον Σεπτέμβριο θα πάνε διακοπές συνολικά 27 εκατομμύρια Ιταλοί. Τον Ιούλιο όμως οι αναχωρήσεις με προορισμό τα διάφορα θέρετρα μειώθηκαν από 16.800.000, που είχαν προβλεφθεί πριν από ένα μήνα, σε 12.300.000. Σε μεγάλο βαθμό οι ακυρώσεις οφείλονται στην αύξηση της τιμής της ενέργειας, στον πληθωρισμό, που άγγιξε το 8% σε ετήσια βάση, και στην αβεβαιότητα που προκάλεσαν η παραίτηση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι και οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Όσο για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, η Confcommercio προσθέτει ότι μειώνονται αισθητά οι διακοπές και τα ταξίδια διάρκειας μιας εβδομάδας (μείον τρία εκατομμύρια)  και αυξάνονται παράλληλα οι «τουριστικές αποδράσεις» διάρκειας δυο μόνον ημερών, τα Σαββατοκύριακα.

Συρρικνωμένο βαλάντιο

Συνολικά, το «μπάτζετ» για τα διάφορα ταξίδια περιορίζεται για κάθε Ιταλό  κατά 120 ευρώ. Ένα ποσό που μπορεί να μοιάζει χαμηλό, αλλά στην πραγματικότητα αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τη συνολική οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Όπως έγραψαν οι Financial Times, η αύξηση του ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022, της τάξης του 4,6% οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις θετικές επιδόσεις του τουριστικού τομέα.

Όσο για τους διάφορους προορισμούς, το 88% των Ιταλών που έχει πάει ή ετοιμάζεται να φύγει για διακοπές θα μείνει εντός εθνικών συνόρων. Οι υπεύθυνοι της τοπικής αυτοδιοίκησης της Σαρδηνίας, με τα κρυστάλλινα νερά της, δηλώνουν ότι οι αφίξεις στα αεροδρόμια του νησιού έφτασαν και πάλι στο επίπεδο του 2019.  Σε ό,τι αφορά το εξωτερικό, στην πρώτη θέση των επιλογών, βάσει και των τελευταίων στοιχείων, συνεχίζει να βρίσκεται η Ελλάδα. Ακολουθούν σε μικρή απόσταση η Ισπανία, και η Γαλλία με την  Κροατία.

ΠΗΓΗ: www.dw.com, Θεόδωρος Ανδρεάδης-Συγγελλάκης, Ρώμη

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *