Photo by Maria Orlova on Pexels

Lockdowns και νέοι περιορισμοί απειλούν την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής ξενοδοχειακής βιομηχανίας

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εάν ο Χειμώνας που διανύουμε μετατραπεί σε άλλον έναν χειμώνα με lockdowns και ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε όλη την Ευρώπη, τότε αυτό θα υποβαθμίσει την απόδοση της, ήδη, ασταθούς ευρωπαϊκής ξενοδοχειακής βιομηχανίας.

Αρκετές από τις μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης αποφάσισαν τις τελευταίες ημέρες να εισαγάγουν ένα νέο “κύμα περιορισμών, ταξιδιωτικών κι άλλων, σε μια προσπάθεια να επιβραδύνουν την ταχεία εξάπλωση της νέας υπερ-μεταδοτικής παραλλαγής Omicron.

Η Ολλανδία μπήκε σε αυστηρό lockdown, κλείνοντας τα μη απαραίτητα καταστήματα λιανικής και τα σχολεία, την Κυριακή. Το Ισραήλ, από την πλευρά του, απαγόρευσε τα ταξίδια στις ΗΠΑ και στον Καναδά. Η Γερμανία, η οποία έχει, ήδη, προχωρήσει σε lockdown για τους μη εμβολιασμένους πολίτες, σχεδιάζει να εφαρμόσει αυστηρότερους περιορισμούς χωρητικότητας στις συγκεντρώσεις, σε εσωτερικούς χώρους.

Η Γαλλία απαγόρευσε την είσοδο στους ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος που να δικαιολογεί το ταξίδι τους, ενώ και η Γερμανία προσαρτήθηκε στην πλευρά της Γαλλίας, απαγορεύοντας στους ταξιδιώτες του Ηνωμένου Βασιλείου την είσοδο στη χώρα.

Όσο “καλοπροαίρετα” κι αν είναι τα lockdown, σχεδόν σίγουρα θα “τορπιλίσουν” τις προσπάθειες ανάκαμψης των ξενοδοχείων της Ευρώπης.

Η Ευρώπη υστερούσε απέναντι στην Κίνα και τις ΗΠΑ στην ανάκαμψη της ξενοδοχειακής βιομηχανίας από τα βάθη της πανδημίας μέχρι σήμερα. Οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι ξενοδοχείων υποστήριξαν την ισχυρότερη εξάρτηση της Ευρώπης από ταξιδιώτες μεγάλων αποστάσεων, από την Κίνα και τις ΗΠΑ.

Όμως η Ευρώπη επισκίασε την ανάκαμψη των ξενοδοχείων της Κίνας στις αρχές του περασμένου μήνα και έχει διατηρήσει αυτή τη θέση. Η προσέγγιση μηδενικής ανοχής της Κίνας στα νέα κρούσματα είναι ο κύριος παράγοντας πίσω από την ύφεση της Κίνας από μια προηγούμενη ηγετική θέση παγκοσμίως στην ανάκαμψη.

Ο ξενοδοχειακός κλάδος της Κίνας έκλεισε τον Νοέμβριο κατά ένα τέταρτο κάτω από τα επίπεδα απόδοσης του 2019, σύμφωνα με μια έκθεση που χρησιμοποίησε δεδομένα της STR. Η Ευρώπη σημείωσε πτώση 18%, αλλά υπάρχει μια προειδοποιητική σημείωση που περιλαμβάνεται στην έκθεση, η οποία επισημαίνει “Τα αποτελέσματα Νοεμβρίου δεν λαμβάνουν υπόψη την πιθανή επιδείνωση της ζήτησης τον Δεκέμβριο και [το πρώτο τρίμηνο του 2022] δεδομένου του αντίκτυπου της παραλλαγής Omicron και των αυστηρότερων μέτρων δημόσιας ασφάλειας σε πολλές χώρες. Η Ευρώπη ειδικότερα θα πρέπει να επηρεαστεί περισσότερο στα αποτελέσματα του Δεκεμβρίου. Η Κίνα παραμένει σε μεγάλο βαθμό κλειστή”.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, αναμένεται να απευθυνθεί στους Αμερικανούς, σήμερα το βράδυ, σχετικά με τη νέα παραλλαγή. Ο ξενοδοχειακός τομέας των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη επηρεαστεί στην απόδοσή τους από την παραλλαγή Omicron, αλλά οι αναλυτές αναμένουν ότι τα ξενοδοχεία που βασίζονται περισσότερο σε επαγγελματικά και συνεδριακά ταξίδια θα υποφέρουν.

Ο ταξιδιωτικός τομέας έλαβε καλά νέα τη Δευτέρα, με τον κατασκευαστή φαρμάκων Moderna να αναφέρει ότι το ενισχυτικό εμβόλιο αυξάνει σημαντικά τα αντισώματα κατά της τελευταίας παραλλαγής. Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι στις κυριακάτικες εκπομπές τόνισαν επίσης ότι οι εμβολιασμένοι ταξιδιώτες, ειδικά εκείνοι με αναμνηστικά εμβόλια, μπορούν να συνεχίσουν τα ταξιδιωτικά τους σχέδια για την περίοδο των εορτών.

Ο Δρ Anthony Fauci, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του προέδρου της Αμερικής, τόνισε ότι η χρήση μάσκας στα αεροδρόμια και τα αεροπλάνα, καθώς και η λήψη ενισχυτικών εμβολίων είναι κρίσιμα βήματα για μια ασφαλή περίοδο διακοπών.

“Τίποτα δεν είναι 100% ακίνδυνο, αλλά νομίζω ότι αν κάνεις τα πράγματα που μόλις ανέφερα, θα μετριάσεις αυτόν τον κίνδυνο αρκετά ώστε να μπορείς να απολαύσεις τις διακοπές”, είπε ο Fauci την Κυριακή μιλώντας στο ABC News.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *