airbus

Lufthansa: Νέα συνεργασία για τη δημιουργία “περιβαλοντικών” καυσίμων

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ

Εκπρόσωποι του Ομίλου Lufthansa και του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου της Ελβετίας (ETH Zurich), μαζί με τις θυγατρικές του Clime-works  και Synhelion,  συνυπέγραψαν μία επιστολή με στόχο την πιθανή συνεργασία τους.

Στόχος της κίνησης αυτή είναι η επιτάχυνση της έναρξης των Βιώσιμων Εναέριων Καυσίμων (SAF). Οι ερευνητές και οι μηχανικοί του ETH Zurich έχουν αναπτύξει μια καινοτόμο διαδικασία, η οποία καθιστά δυνατή την εξαγωγή διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και μαζί με το νερό και τη βοήθεια του συγκεντρωμένου φως του ηλίου, το μετατρέπουν σε ένα συνθετικό καύσιμο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κινητήρες jet και απελευθερώνεται μόνο όσο διοξείδιο του άνθρακα, εξάχθηκε από την ατμόσφαιρα.

Κοινή επιδίωξη όλων των συντακτών της επιστολής είναι να προετοιμάσουν την εφαρμογή της πολλά υποσχόμενης νέας τεχνολογίας με στόχο τη μετέπειτα παραγωγή της σε βιομηχανική κλίμακα.

Η συνεργασία, η οποία αποτελεί πρωτοβουλία των θυγατρικών του Ομίλου Lufthansa, SWISS και Edelweiss, θα συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων, τη συνεργασία στους τομείς της τεχνολογίας και της οικονομικής αποδοτικότητας. Αποσκοπεί, επίσης, στη συμφωνία των ποσοστών των SAF για το μέλλον, έτσι ώστε να υποστηριχτεί η μελλοντική επίδειξη των projects απο τους συνεργάτες.

Η Synhelion ιδρύθηκε το 2016 από το ETH και επιδιώκει εισάγει στην αγορά τη χρήση ηλιακών καυσίμων. Η Climeworks, αποτελεί μία εταιρία, η οποία ιδρύθηκε από το ETH το 2009, και επιδιώκει τον διαχωρισμό του αέρα από το διοξείδιο του άνθρακα με στόχο να παρέχει τον απαραίτητο άνθρακα για τη σύνθεση καυσίμων με ένα βιώσιμο τρόπο. Και οι 2 εταιρίες αναπτύσσουν σημαντικές τεχνολογίες για την παραγωγή του SAF.

Ο καθηγητής Ανανεώσιμης Ενέργειας για Αεροσκάφη στο ETH, Dr. Aldo Steinfeld, δηλώνει:

“Σε αντίθεση με άλλους τρόπους μετακίνησης, οι αερομεταφορές θα εξαρτηθούν από τα βιώσιμα υγρά καύσιμα στο προσεχές μέλλον. Η εκκίνηση της χρήσης τους απαιτεί μια κοινή προσπάθεια από τους παραγωγούς καυσίμων και τις αεροπορικές. Η επιστολή σημειώνει την πρόθεση μίας τέτοιας συνεργασίας μεταξύ των ETH, Climeworks, Synhelion και του Ομίλου Lufthansa με στόχο την κοινή αντιμετώπιση των σχετικών προκλήσεων. Στόχος μας είναι να στηρίξουμε την αλλαγή του ενεργειακού κατεστημένου στις αερομεταφορές”.

Το Εκτελεστικό Μέλος του Ομίλου Lufthansa που είναι αρμόδιο για την πελατειακή και εταιρική υπευθυνότητα, Christina Foerster, αναφέρει:

“Με τη συγκεκριμένη συνεργασία, για μία ακόμα φορά επισημαίνουμε τη σημασία των SAF ως προς το στόχο της εξισορρόπησης της χρήσης του διοξειδίου του άνθρακα στις αερομεταφορές.

Ο Όμιλος Lufthansa προσπαθεί εδώ και χρόνια να κάνει τις εναέριες μεταφορές ακόμα πιο βιώσιμες. Χάρη στις εξελιγμένες τεχνολογίες και τη συνεργασία με τους καινοτόμους εταίρους ακολουθούμε την κατάλληλη πορεία”.

Την τελευταία δεκαετία ο Όμιλος Lufthansa εμπλέκεται ενεργά στην έρευνα, τη δοκιμή και τη χρήση SAF, καθώς έχει πρωτοτυπήσει μέσω της πρώτης μακροπρόθεσμης χρήσης βιοκαυσίμων σε πτήσεις της από το 2011. Αργότερα, η εταιρία συμμετείχε στην έρευνα της ανάμειξης εναλλακτικής και συμβατικής κηροζίνης και την επιλεκτική χρήση καυσίμων από τις νέες διαδικασίες σύνθεσης.

Έκτοτε ο Όμιλος συμβάλλει στην αναζήτηση σημαντικών τεχνολογιών για την παραγωγή εναέριων καυσίμων μέσω στοχευμένων συνεργασιών. Στόχος είναι η δημιουργία βιώσιμων καυσίμων, τα οποία προκύπτουν από υπολείμματα υλικών, βιομάζας των δένδρων και ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας.

Προς τούτο η Lufthansa έχει συντάξει μία επιστολή με το διυλιστήριο Heide το 2019 μία επιστολή. Από τον Αύγουστο του 2019, ο Όμιλος χρησιμοποιεί τη διαδικτυακή πλατφόρμα, “Compensaid”, η οποία έχει δημιουργηθεί από το τμήμα καινοτομίας της Lufthansa, με στόχο να επιτρέψει στους επιβάτες να αντισταθμίσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά τις πτήσεις ανεξάρτητα από την αεροπορική εταιρία που χρησιμοποιούν.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες λεπτομέρειες.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *