manos

Μ. ΚΟΝΣΟΛΑΣ : Αδιαφορεί η κυβέρνηση για τη Λέσβο, ανάγκη στροφής στον ποιοτικό τουρισμό

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Το ζήτημα της χορήγησης αποζημιώσεων στους επιχειρηματίες και επαγγελματίες του τουρισμού της Λέσβου, που επλήγησαν από τις αρνητικές συνέπειες του μεταναστευτικού, αναδεικνύουν με Ερώτηση που κατέθεσαν στους Υπουργούς Οικονομικών, Τουρισμού και Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας και ο Αν. Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Λέσβου, κ. Χαράλαμπος Αθανασίου.

Οι Τομεάρχες της Νέας Δημοκρατίας τονίζουν ότι ο Πρωθυπουργός, αλλά και οι Υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας και η Υπουργός Τουρισμού, δεν μπήκαν στον κόπο να απαντήσουν στις αγωνιώδεις εκκλήσεις και επιστολές που τους απηύθυναν η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου και φορείς του τουρισμού, ζητώντας στήριξη και αποζημιώσεις για τη μείωση των τουριστικών εσόδων, λόγω της επιλογής της κυβέρνησης να μετατρέψει τη Λέσβο σε χώρο εγκλωβισμού παράνομων μεταναστών και προσφύγων.
Οι κκ. Κόνσολας και Αθανασίου, αναφέρουν ότι η Λέσβος, που αποτελούσε τουριστικό προορισμό, έχει δεχθεί σοβαρά πλήγματα στην τουριστική ταυτότητα τα τρία τελευταία χρόνια.

LESVOSΤο 2015, υπήρξε μείωση των διανυκτερεύσεων κατά 18,8% και των επισκεπτών κατά 22,8%, ενώ το 2016 καταγράφηκε μείωση 58,75% στις αφίξεις των πτήσεων charters, ενώ ανάλογη ήταν και η μείωση στην κίνηση και στο τζίρο των ξενοδοχείων και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού.
Οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνουν ότι το 2015 ανακόπηκε μια διαρκής ανοδική πορεία του τουρισμού στη Λέσβο και έκτοτε υπάρχει μια πτωτική τάση που έχει αρνητικές συνέπειες στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού.
Υπολογίζεται, επίσης, ότι η μείωση των τουριστικών εσόδων, κινείται μεσοσταθμικά, πάνω από το 35%, ενώ μείωση εξακολουθούν να παρουσιάζουν οι αριθμοί των διανυκτερεύσεων και των επισκεπτών, σε σχέση με τα προ του 2015 επίπεδα, σύμφωνα με τα στοιχεία και τις εκτιμήσεις του Εργαστηρίου Τουριστικών Ερευνών και Μελετών του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Υπάρχουν, επίσης, παράπλευρες απώλειες, αφού πολλές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού αναγκάστηκαν να περιορίσουν, χρονικά, τη λειτουργία τους ή και να τη διακόψουν, με αποτέλεσμα να υπάρχει και μείωση της απασχόλησης.
Σε όλες αυτές τις δυσμενείς συνέπειες θα πρέπει να προσθέσουμε και την υπέρμετρη αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων και την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, μέτρα που έχουν πλήξει καίρια την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού της Λέσβου.
Οι κκ. Κόνσολας και Αθανασίου, επισημαίνουν ότι οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για ενίσχυση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού στη Λέσβο, παρέμειναν στα λόγια.
Τριάντα τρεις ξενοδόχοι του νησιού κατέθεσαν αναλυτικά στοιχεία για τις αρνητικές επιπτώσεις του μεταναστευτικού στις επιχειρήσεις τους, τα οποία η κυβέρνηση αγνόησε.
Στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, η χορήγηση αποζημιώσεων περιορίστηκε μόνο στο Δημοτικό Διαμέρισμα της Μόριας και, μάλιστα, με κριτήρια που συνιστούν κοροϊδία, αφού αποκλείονται από τις αποζημιώσεις, στοιχεία για κλοπές σε οικίες και επαγγελματικούς χώρους αλλά και για διαφυγόντα κέρδη.
Οι Τομεάρχες της Νέας Δημοκρατίας ερωτούν, με δεικτικό τρόπο, την κυβέρνηση και την Υπουργό Τουρισμού να απαντήσουν στο ερώτημα για το αν θεωρούν ότι ο τουρισμός στη Λέσβο επλήγη σημαντικά και καίρια από το μεταναστευτικό ή αν θεωρούν ότι οι συνέπειες πλέον έχουν αμβλυνθεί.

«Στροφή στον ποιοτικό τουρισμό και στην πολυκεντρική τουριστική ανάπτυξη»

Μια ολοκληρωμένη προγραμματική πρόταση για την αναγκαιότητα στροφής του ελληνικού τουρισμού στην ποιότητα και στην πολυκεντρική τουριστική ανάπτυξη, κατέθεσε με την ομιλία του στη Ζάκυνθο στα πλαίσια των εκδηλώσεων της Νέας Δημοκρατίας «Ιόνιες Μέρες Ανάπτυξης», ο Τομεάρχης Τουρισμού και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε στους λόγους που επιβάλλουν τη στροφή στον ποιοτικό τουρισμό:

1ον: τα έσοδα δεν αντιστοιχούν με τον αριθμό των επισκεπτών.

2ον: η κατά κεφαλήν δαπάνη του τουρίστα που επισκέπτεται την Ελλάδα και ο μέσος όρος των διανυκτερεύσεων, παρουσιάζουν πτωτικές τάσεις.

3ον: οι φορολογικές επιβαρύνσεις έχουν κάνει πιο ακριβό το τουριστικό μας προϊόν και έχουν μειώσει την ανταγωνιστικότητα του.

«Στρατηγική μας επιλογή είναι η πολυκεντρική τουριστική ανάπτυξη και η πρόταξη της ποιότητας.

Η βασική αιτία της υποαπόδοσης των εσόδων από τον τουρισμό, είναι η υπερφορολόγηση του τουριστικού προϊόντος που οδηγεί σε μείωση της ανταγωνιστικότητας.

Πως θα αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα;

1ον: Με τη μείωση των φόρων. Κάνουμε την αρχή με την άμεση κατάργηση του φόρου διανυκτέρευσης, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% και τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 29% στο 20% με χρονικό ορίζοντα διετίας. Παράλληλα, θέτουμε ως στόχο ένα ενιαίο και ανταγωνιστικό συντελεστή ΦΠΑ για τις υπηρεσίες στον τουρισμό, όπως έχουν όλες οι ανταγωνίστριες χώρες.

2ον: Με ένα νέο επενδυτικό νόμο που θα δώσει ουσιαστική αναπτυξιακή ώθηση. Ο νέος επενδυτικός νόμος  για τον τουρισμό πρέπει να έχει τρεις βασικούς άξονες-κατευθύνσεις:

α) την ενίσχυση καινοτόμων και εξωστρεφών επενδυτικών σχεδίων,

β) την αναβάθμιση καταλυμάτων και τη βελτίωση των υπηρεσιών τους,

γ) την καινοτομία και την ανάπτυξη νέων τουριστικών προϊόντων.

Ταυτόχρονα, η στροφή στον ποιοτικό τουρισμό, στην προσέλκυση επισκεπτών με υψηλό εισόδημα και στην αύξηση της κατά κεφαλήν δαπάνης του τουρίστα, συνδέεται με την επένδυση στην ποιότητα.

Είναι καιρός να αντιληφθούν όλοι ότι η αύξηση των τουριστικών εσόδων περνάει μέσα από επενδύσεις μεγάλης κλίμακας που θα προσελκύσουν επισκέπτες υψηλού εισοδήματος, θα δημιουργήσουν νέες υποδομές που θα διαφοροποιήσουν και θα εμπλουτίσουν το τουριστικό μας προϊόν και θα συμβάλλουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε ένα νέο χωροταξικό για τον τουρισμό, αφού σήμερα στο 80% της χώρας υπάρχουν απαγορεύσεις για την υλοποίηση επενδύσεων στον τουρισμό. Η θεσμοθέτηση, αλλά και η άμεση ενεργοποίηση του νέου χωροταξικού σχεδιασμού για τον τουρισμό είναι ζήτημα κομβικής σημασίας για εμάς.

Χωρίς αυτόν, δεν μπορούν να γίνουν επενδύσεις και να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας», τόνισε ο κ. Μάνος Κόνσολας.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *