Μ. Κόνσολας: «Ανεξέλεγκτη η φοροδιαφυγή από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών»

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών κατέθεσαν ο Αν. Τομεάρχης Οικονομικών, κ. Αποστόλης Βεσυρόπουλος και ο Τομεάρχης Τουρισμού, κ. Μάνος Κόνσολας, με την οποία αναδεικνύουν τις εκρηκτικές διαστάσεις που έχει προσλάβει η φοροδιαφυγή από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών.

Οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνουν ότι παρά το γεγονός ότι, τον περασμένο Δεκέμβριο ψηφίστηκε σχετικός νόμος για την επιβολή φόρου στις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών τύπου Airbnb, ο νόμος αυτός είναι ανενεργός, ενώ είχε προσδιοριστεί η 1η Φεβρουαρίου 2017 ως ημέρα εφαρμογής του νόμου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, 10 μήνες μετά, δεν έχει λειτουργήσει το Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων που θα λειτουργεί υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, για να διασταυρώνονται τα στοιχεία των μισθώσεων και των εισοδημάτων που προκύπτουν από αυτές.

Τονίζουν, επίσης, ότι πολλές από τις προϋποθέσεις για την ένταξη κατοικιών στο Μητρώο Βραχυχρόνιων Μισθώσεων είναι ανεφάρμοστες, ενώ δεν υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, αλλά ούτε και ελεγκτικός μηχανισμός.

Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάνος Κόνσολας, σε δήλωσή του, αναφέρει: «Η κατάσταση είναι κυριολεκτικά ανεξέλεγκτη. Πρέπει να υπάρχουν κανόνες, κυρίως, όμως, πρέπει οι κανόνες αυτοί να εφαρμόζονται. Υπάρχει τεράστια απώλεια δημοσίων εσόδων από τη φοροδιαφυγή, ενώ πλήττονται και τα νόμιμα τουριστικά καταλύματα».

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης των Βουλευτών.

“ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: «10 μήνες μετά ο νόμος για την φορολόγηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb είναι ανενεργός και η φοροδιαφυγή καλπάζει»
Κύριε Υπουργέ,

Η κυβέρνηση, αποδεδειγμένα πλέον, δεν μπορεί να περιορίσει και να εξαλείψει τη φοροδιαφυγή που συντελείται μέσα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών τύπου Airbnb.

Αντίθετα, το φαινόμενο αυτό προσλαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις και οδηγεί σε απώλεια δημοσίων εσόδων ενώ πλήττει τα νόμιμα τουριστικά καταλύματα.

Παρά το γεγονός ότι, τον περασμένο Δεκέμβριο ψηφίστηκε σχετικός νόμος για την επιβολή φόρου στις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών τύπου Airbnb, ο νόμος αυτός είναι ανενεργός, ενώ είχε προσδιοριστεί η 1η Φεβρουαρίου 2017 ως ημέρα εφαρμογής του νόμου. Είναι χαρακτηριστικό ότι, 10 μήνες μετά δεν έχει λειτουργήσει το Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων που θα λειτουργεί υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για να διασταυρώνονται τα στοιχεία των μισθώσεων και των εισοδημάτων που προκύπτουν από αυτές.

Πολλές από τις προϋποθέσεις για την ένταξη κατοικιών στο Μητρώο Βραχυχρόνιων Μισθώσεων είναι ανεφάρμοστες ενώ δεν υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής αλλά ούτε και ελεγκτικός μηχανισμός.

Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1.Για ποιο λόγο καθυστερεί η εφαρμογή του νόμου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, και ιδιαίτερα για τη δημιουργία του Μητρώου, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη απώλεια δημοσίων εσόδων;

2. Τι προτίθεται να πράξει το Υπουργείο προκειμένου να τερματισθεί η ασυδοσία σε αυτές τις μισθώσεις, χωρίς όμως από την άλλη να τίθενται εμπόδια στη λειτουργία μιας υπαρκτής και κερδοφόρας, σε διεθνές επίπεδο, αγοράς υπηρεσιών, η οποία μπορεί να αποφέρει σημαντικά έσοδα στη χώρα;
Οι ερωτώντες βουλευτές

1) Απόστολος Βεσυρόπουλος – Ν. Ημαθίας

2) Εμμανουήλ Κόνσολας – Ν. Δωδεκανήσου

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *