Μ. Κόνσολας: «Να γίνει η Πάτμος εθνικός πόλος ανάπτυξης του θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού»

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Στην επετειακή εκδήλωση και στην ημερίδα που διοργανώθηκε για τη συμπλήρωση 25 χρόνων από την ένταξη του Ιστορικού Κέντρου Χώρας Πάτμου, της Ιεράς Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και του Σπηλαίου της Αποκάλυψης στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, παρευρέθηκε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Μιλώντας στην ημερίδα, ο Μάνος Κόνσολας τόνισε ότι με την ένταξη της Πάτμου στα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, το νησί απέκτησε μια διακριτή, μια αυτόνομη ταυτότητα, επισημαίνοντας, ταυτόχρονα, ότι πάνω σε αυτή την ταυτότητα πρέπει να σχεδιάσει και να χτίσει τα επόμενα βήματά του σε ό, τι σχετίζεται με την οικονομική, πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου ανέφερε ότι η Πάτμος ως αναπόσπαστο μέλος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και της Κιβωτού της Ορθοδοξίας, οφείλει να αξιοποιήσει αυτή την ταυτότητα και να καταστεί  ο κεντρικός και πρότυπος πόλος ανάπτυξης του θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού.

Ο κ. Κόνσολας έκανε λόγο για τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου και σχεδίου δράσης για την ανάπτυξη του θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού που θα περιλαμβάνει:

– Τη συνδυαστική αξιοποίηση των Θρησκευτικών Εορτών, που μπορούν να λειτουργήσουν ως πόλος έλξης για τους επισκέπτες, αλλά με παγκόσμια εμβέλεια. Για παράδειγμα, το τελετουργικό της Μεγάλης Πέμπτης στην Πάτμο πρέπει να ξεπεράσει τα στενά όρια της Ελλάδας, να αποκτήσει παγκόσμια ορατότητα.

– Τη σύνδεση του Θρησκευτικού Τουρισμού με τα ιστορικά και πολιτισμικά στοιχεία που συνοδεύουν τη διαδρομή της Ορθοδοξίας.

– Την ψηφιακή χαρτογράφηση και αποτύπωση όλων των Μνημείων θρησκευτικού ενδιαφέροντος, με τη συνεργασία της Εκκλησίας, για τη δημιουργία υποδομών ψηφιακής περιήγησης και προβολής.

Με δεδομένο, επίσης, ότι η Πάτμος από το 2004 έχει ενταχθεί στους 7 Θρησκευτικούς προορισμούς της Ευρώπης μέσα από ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, μπορεί να αναζητηθεί δίαυλος ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, αλλά και ευρωπαϊκών πολιτικών για την ανάπτυξη του θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού.

«Σε όλα τα παραπάνω, πρέπει να υπάρχει η συνδρομή της Πολιτείας με τη χρηματοδότηση προγραμμάτων συντήρησης και ανάδειξης θρησκευτικών μνημείων και ναών που αποτελούν πόλους έλξης, με τον ίδιο τρόπο που συντηρούνται τα αρχαιολογικά μνημεία.

Είναι κάτι που επιβάλλεται στην περίπτωση της Πάτμου, από τη στιγμή που έχει τύχει τέτοιας ξεχωριστής διάκρισης από την UNESCO.

Η διακριτή και ξεχωριστή ταυτότητα της Πάτμου, επιβάλλει και την προστασία και περαιτέρω ανάδειξη ενός ισχυρού περιβαλλοντικού αποτυπώματος, που συνδέεται με την επένδυση στην ποιότητα. Αναφέρομαι σε προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης των τουριστικών καταλυμάτων, αλλά και των μεταφορικών υποδομών», τόνισε ο Μάνος Κόνσολας.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *