money tourism photo
money tourism photo

Μ. ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ : «Πρωταθλητής» του ελληνικού τουρισμού το Νότιο Αιγαίο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΜΑΣ

Έχοντας ρόλο-«κλειδί» στη διαμόρφωση της τουριστικής και επικοινωνιακής πολιτικής της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και αποτελώντας έναν από τους πιο σημαντικούς συνεργάτες του περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου, η Μαριέτα Παπαβασιλείου δεν μπορεί παρά να αποτελεί το πλέον κατάλληλο πρόσωπο για να μιλήσει για την εξέλιξη της φετινής τουριστικής σεζόν στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

Σε συνέντευξή της στο «ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ», η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Αθλητισμού & Πολιτισμού της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αναλύει τα δεδομένα της φετινής τουριστικής περιόδου, σημειώνοντας πως οι αφίξεις ξεπερνούν κάθε προηγούμενο ρεκόρ, ενώ αύξηση καταγράφεται και στα έσοδα. Παράλληλα, αναλύει σε βάθος μια σειρά θεμάτων και απαντά, χωρίς περιστροφές, ακόμη και σε δύσκολες ερωτήσεις.

Ευρισκόμενοι στην τελική ευθεία της φετινής καλοκαιρινής περιόδου, πως διαμορφώνεται η τουριστική κίνηση, τόσο στη Ρόδο, όσο και συνολικά στα νησιά του νοτίου Αιγαίου;

Οι επιδόσεις της Ρόδου και όλων των νησιών του Νοτίου Αιγαίου είναι εξαιρετικές. Σε επίπεδο αφίξεων θα καταρριφθεί κάθε προηγούμενο ρεκόρ, γεγονός το οποίο μεταφράζεται και σε αύξηση των εσόδων. Το Νότιο Αιγαίο με τα τέσσερα πιο ισχυρά τουριστικά brand, τη Ρόδο, την Κω, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη και με άλλους 45 μοναδικούς τουριστικούς προορισμούς, αναδεικνύεται, για μία ακόμη φορά, ο «πρωταθλητής» του ελληνικού τουρισμού.

Πόσο κατά τη γνώμη σας έχουν επηρεάσει την πορεία του ροδιακού τουρισμού η ολική επαναφορά της Τουρκίας, η ανάκαμψη των προορισμών της Βόρειας Αφρικής, αλλά και το «πάγωμα» της ρωσικής, τουριστικής αγοράς;

Ας δούμε το θέμα συνολικά και ανά περίπτωση. Το τουριστικό προϊόν της Ρόδου, όπως επίσης της Κω, βασίζεται σχεδόν εξολοκλήρου στους tour operators, οι οποίοι ως γνωστόν, διοχετεύουν το τουριστικό ρεύμα στους προορισμούς στους οποίους δίνουν μεγάλη βαρύτητα.

Το επίπεδο του ξενοδοχειακού «στόλου» της Ρόδου και της Κω είναι πολύ υψηλό. Οι Τ.Οs. και δη οι παραδοσιακοί, γνωρίζουν πολύ καλά ότι έχουν να κάνουν με ένα ποιοτικό και αξιόπιστο προϊόν και στις δύο περιπτώσεις, ενώ πρόκειται για δύο ασφαλείς προορισμούς. Επομένως, θεωρώ ότι είναι πολύ νωρίς να προβλέψουμε αν θα υπάρξει μείωση λόγω ανταγωνισμού και πιστεύω ότι όλα θα εξαρτηθούν από τους ξενοδόχους στην έκθεση ΙΤΒ, στο Βερολίνο. Τότε θα έχουμε σαφή εικόνα.

Όσον αφορά τώρα τη Σαντορίνη και τη Μύκονο, δεν φαίνεται ότι μπορούν να επηρεαστούν από το άνοιγμα των αγορών της Τουρκίας και της Βορείου Αφρικής. Είναι δύο τουριστικοί προορισμοί που έχουν απήχηση σε ένα κοινό, το οποίο τους επιλέγει συνειδητά. Σε ότι αφορά τα μικρότερα νησιά, είναι δύσκολο να προβεί κανείς σε πρόβλεψη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η επισκεψιμότητα εξαρτάται περισσότερο από τις αεροπορικές-ακτοπλοϊκές συνδέσεις και όχι απαραίτητα από τον ανταγωνισμό.

Από την εμπειρία σας, τι θα λέγατε ότι λείπει από το τουριστικό προϊόν της Ρόδου προκειμένου το νησί να γνωρίσει μεγαλύτερη τουριστική ανάπτυξη;

Η Ρόδος αντιμετωπίζει μία μεγάλη πρόκληση. Πρέπει να αποκτήσει αυτονομία σε επίπεδο αεροπορικών συνδέσεων. Δεν θα έπρεπε δηλαδή να στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στις πτήσεις τσάρτερ και στους Tour Operators. Είναι ανάγκη να αναπτυχθεί ένα ευρύ δίκτυο προγραμματισμένων αεροπορικών συνδέσεων με το εξωτερικό, αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα και γιατί όχι, …καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Όσο δύσκολο και αν φαντάζει το εγχείρημα αυτό, δεν θα πρέπει να θεωρείται ανέφικτο. Και επειδή ότι φαίνεται ακατόρθωτο δεν έχει πτοήσει ποτέ την περιφερειακή μας αρχή, έχουμε μπει ήδη στη διαδικασία αυτή. Είμαι βέβαιη ότι η συνεργασία μας με τη Fraport και με αεροπορικές εταιρίες όπως η Aegean και όχι μόνο, αλλά και η συνεχής και εντατική προσπάθεια του Περιφερειάρχη μας, Γιώργου Χατζημάρκου, για τη λειτουργία των αεροδρομίων, παρά το αντίξοο νομοθετικό πλαίσιο, θα φέρει πολύ καλά αποτελέσματα. Βρισκόμαστε δε στη διαδικασία εκπόνησης μελέτης, που θα βοηθήσει επίσης στην ανάπτυξη των αεροπορικών συνδέσεων.

Για να ολοκληρώσουμε όμως το θέμα της Ρόδου, πιστεύω ότι πρέπει να επαναπροσδιορίσει την εμπορική της ταυτότητα, το brand name της, επενδύοντας σε σύγχρονες μεθόδους προβολής. Όλα τα παραπάνω θα βοηθούσαν στην τουριστική ανάπτυξη του προορισμού.

Σε ποια επίπεδα αναμένεται να διαμορφωθεί η επισκεψιμότητα των νησιών του νοτίου Αιγαίου το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου και ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την επέκταση της τουριστικής σεζόν;

Με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας μέχρι σήμερα, διαφαίνεται ότι θα υπάρξει αξιοσημείωτη αύξηση. Η αυξημένη ζήτηση οδήγησε σε αυξημένες αεροπορικές πτήσεις, σε όλα σχεδόν τα αεροδρόμια του Νοτίου Αιγαίου. Η σωστή και μεγάλη προβολή των προορισμών του Νοτίου Αιγαίου από την Περιφέρεια (στα δίκτυα των αεροπορικών εταιριών και τουρ οπερέιτορς, σε μεγάλα ΜΜΕ, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα blogs) έχει συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της φήμης των προορισμών και, συνεπώς, στην αύξηση της ζήτησης.

Βασικό μας «όχημα» στην τουριστική προβολή είναι τα ειδικά τουριστικά προϊόντα, όπως οι αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά και η γαστρονομία. Ξεκινήσαμε πιλοτικά από τη Ρόδο, ήδη από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων μας, διοργανώνοντας σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο του Απρίλη και του Οκτώβρη μία μεγάλη αθλητική ή πολιτιστική εκδήλωση και βλέπουμε ότι αυτά τα events χαρίζουν προστιθέμενη αξία σε κάθε προορισμό ξεχωριστά, αλλά και συνολικά στο Ν. Αιγαίο. Με χαρά βλέπουμε ότι αποδίδει αυτή η τακτική που ακολουθούμε.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις, άμεσες και έμμεσες, από την υπερφορολόγηση του τουριστικού-ξενοδοχειακού κλάδου και την εφαρμογή του νέου φόρου διανυκτέρευσης στον τουρισμό της Δωδεκανήσου;

Ο τομέας του τουρισμού, ο μόνος τομέας που αντιστέκεται ακόμη στο αντίξοο οικονομικό περιβάλλον, παρόλο που αποτελεί μοναδικό μοχλό ανάπτυξης, πλήττεται από τα μέτρα λιτότητας, τις αυξήσεις φόρων, τη μηδενική στήριξη από το τραπεζικό σύστημα. Για παράδειγμα, στον ξενοδοχειακό τομέα υπήρξε αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 24%, αλλά οι ξενοδόχοι, για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί, δεν μεταφέρουν στους πελάτες αυτές ή άλλες αυξήσεις. Ο Έλληνας ξενοδόχος παίρνει στην πλάτη του το βάρος της οικονομικής κρίσης. Αυτά τα βάρη πλήττουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών ξενοδοχείων. Βλέπουμε, δυστυχώς, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να αλλάζουν χέρια ή να χάνονται σε πλειστηριασμούς εν μία νυκτί. Δυστυχώς, λόγω της δυσβάστακτης φορολογίας και χωρίς τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος ο Έλληνας ξενοδόχος είναι καταδικασμένος.

Στις πολιτισμένες χώρες ανταμείβεται όποιος στηρίζει τις εθνικές οικονομίες, ενώ στην Ελλάδα τιμωρείται. Ο Έλληνας ξενοδόχος μοιραία δεν θα καταφέρει να αντισταθεί στους ξένους επενδυτές και, δυστυχώς, θα χαριστεί πολύ φθηνά, πράγμα το οποίο αποτελεί έγκλημα, έγκλημα για τον ελληνικό Τουρισμό εν γένει.

Εάν όντως περιμένουμε ανάκαμψη της εθνικής μας οικονομίας, θα πρέπει επιτέλους να σοβαρευτούμε και να στηρίξουμε και τον Έλληνα ξενοδόχο, ο οποίος χρειάζεται οξυγόνο για να επιβιώσει και να εξελιχθεί και όχι να δίνουμε προτεραιότητα σε ξένους επενδυτές. Με τον τρόπο αυτό, καλλιεργεί το Κράτος αθέμιτο ανταγωνισμό, αφού οι Έλληνες ξενοδόχοι που καλούνται να επιβιώσουν σε ένα καθ’ όλα αντίξοο οικονομικό περιβάλλον, δεν μπορούν να ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις τους ξένους επενδυτές σε όλα τα επίπεδα (τραπεζικό σύστημα, δανειοδοτήσεις, κεφάλαια κίνησης…).

Που επικεντρώνεται η επικοινωνιακή πολιτική για την προβολή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου;

Στόχος μας είναι να καθιερώσουμε διεθνώς την ενιαία εμπορική ταυτότητα «Aegean Islands-Cyclades.Dodecanese». Με την ταυτότητα αυτή αφήνουμε δυνατό το στίγμα μας στις εκθέσεις και ιδιαίτερα στις διεθνείς, με περίπτερα που ξεχωρίζουν και που (σχεδόν πάντα) βραβεύονται για τον ιδιαίτερο σχεδιασμό τους.

Όπως ήδη ανέφερα, προβάλλουμε το προϊόν μας σε μεγάλα, διεθνή ΜΜΕ, αεροπορικές εταιρίες, Tour Operators, Blogs, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ακλουθώντας μία ολοκληρωμένη, σύγχρονη και πρωτοποριακή στρατηγική τουριστικής προώθησης. Οργανώνουμε, σε συνεργασία με το περιφερειακό γραφείο του Σ.Ε.Τ.Ε. στη Ρόδο, πολλά και εξειδικευμένα δημοσιογραφικά ταξίδια, ενώ φιλοξενούμε στα νησιά μας bloggers οι οποίοι έχουν απήχηση σε ένα ευρύ κοινό ανά τον κόσμο. Τα δημοσιογραφικά ταξίδια και οι φιλοξενίες των bloggers, έχουν σαν αποτέλεσμα ένα πλήθος δημοσιευμάτων και αναφορών για τα νησιά μας, σε ιδιαίτερα δημοφιλή έντυπα, blogs και sites και στα social media.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η καμπάνια «Aegean Islands-Like No Other», που εκπονήσαμε και εφαρμόζουμε σε συνεργασία με τον Σ.Ε.Τ.Ε. και τη Marketing Greece ,προσφέρει για πρώτη φορά τις ίδιες ευκαιρίες προβολής σε κάθε προορισμό του Νοτίου Αιγαίου, από τον πιο μικρό μέχρι και τον πιο μεγάλο, αξιοποιώντας τις πλέον σύγχρονες μεθόδους τουριστικού μάρκετινγκ. Για πρώτη φορά δομήσαμε μια ενιαία επικοινωνιακή «ομπρέλα» για το σύνολο των νησιών, παρέχοντας παράλληλα τη δυνατότητα σε καθένα από αυτά να δομήσει το δικό του ιδιαίτερο και προσαρμοσμένο στα μοναδικά χαρακτηριστικά του πλαίσιο δράσης.

Μεταφέραμε μεγάλο βάρος στη διαδικτυακή μας παρουσία, αξιοποιώντας όλα τα σύγχρονα μέσα προβολής. Καταφέραμε να δημιουργήσουμε το «ψηφιακό άλμπουμ» του Νοτίου Αιγαίου, το οποίο έχει απήχηση σε ένα κοινό εκατομμυρίων ανά τον κόσμο και συνεχίζουμε με μεγαλύτερο δυναμισμό. Αυτή η σοβαρότητα και ο επαγγελματισμός με τον οποίο προβάλλουμε τον προορισμό «Νότιο Αιγαίο», δημιούργησε εμπιστοσύνη στις διεθνείς αγορές.

Σε ποιους άξονες βασίζεται η τουριστική πολιτική της Περιφέρειας για το 2018 και τι προγραμματίζετε για το 2019;

Η πρώτη φάση της καμπάνιας κατόρθωσε να κάνει ευρύτερα γνωστό το νησιωτικό σύμπλεγμα του Νοτίου Αιγαίου, σαν ένα ενιαίο σύνολο ξεχωριστών και μοναδικών προορισμών, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που καθορίζουν την τουριστική ταυτότητα του καθενός. Οδεύοντας προς το 2019 στοχεύουμε στην ανάδειξη των μοναδικών εμπειριών που προσφέρουν τα νησιά, με το κεντρικό σύνθημα «Aegean Islands-Like No Other»! Εξειδικεύουμε ακόμη περισσότερο την ευρύτερη καμπάνια σε κάθε νησί ξεχωριστά. Συνδέουμε το τουριστικό προϊόν του Νοτίου Αιγαίου με τις λέξεις πολιτισμός, αθλητισμός, γαστρονομία και προχωράμε στο πλέγμα των δράσεων προβολής με νέο περιεχόμενο.

Ποιες είναι οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού, οι οποίες μπορούν να αναπτυχθούν στη Ρόδο, καθώς και στα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου και ποιες οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προς αυτή την κατεύθυνση;

Επικεντρωνόμαστε πλέον στην ανάδειξη των ξεχωριστών τουριστικών προϊόντων και εμπειριών των νησιών μας. Η Ρόδος προσφέρει μία ευρεία γκάμα τέτοιων εξειδικευμένων τουριστικών προϊόντων, τα οποία μέχρι πρότινος χάνονταν μέσα στο μαζικό της χαρακτήρα που είχε επικρατήσει στη συνείδηση της πλειοψηφίας. Αυτές τις ιδιαίτερες τουριστικές πτυχές της Ρόδου, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, τη γαστρονομία, κ.ο.κ., προβάλουμε στοχευμένα, στο πλαίσιο της εφαρμογής του στρατηγικού μας σχεδίου τουριστικής ανάπτυξης.

Το ίδιο κάνουμε και για όλα τα άλλα νησιά. Καταγράψαμε όλες τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού που προφέρουν οι προορισμοί του Νοτίου Αιγαίου, τις ιδιαίτερες εμπειρίες που μπορεί να ζήσει κανείς και τις ξεχωριστές ομορφιές του κάθε νησιού. Όλα αυτά προβάλλονται μέσα από τα ειδικά αφιερώματα που προκύπτουν από τη φιλοξενία δημοσιογράφων και bloggers, μέσω των αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τη συμμετοχή μας στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, όπου δίνουμε τη δυνατότητα στους νησιωτικούς δήμους να πάρουν μέρος δωρεάν και να προβάλλουν το τουριστικό τους προϊόν…

Μετά τη διοργάνωση του Μαραθωνίου, του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Taekwondo, τι έπεται, προκειμένου η Ρόδος να εξελιχθεί σε κορυφαίο αθλητικό προορισμό;

Η μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση στη Ρόδο και σε όλο το Νότιο Αιγαίο είναι ο Διεθνής Μαραθώνιος, που προσελκύει αθλητές από 30 και πλέον χώρες. Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Taekwondo, ο αγώνας τριάθλου Ocean Lava Rhodes, το Run Greece, το Rodos Cup, o μεγαλύτερος διεθνής ιστιοπλοϊκός αγώνας που διοργανώνεται στον ελληνικό χώρο και που πληροί όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές των μεγάλων διεθνών αγώνων, οι ποδηλατικοί αγώνες με τη σφραγίδα της UCI αποτελούν διοργανώσεις που έχουν εξελιχθεί σε θεσμό ή τουλάχιστον κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Παραμένουμε πάντα ανοιχτοί στην προσέλκυση και διοργάνωση αντίστοιχων διοργανώσεων, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και τα σύγχρονα μέσα προβολής που διαθέτουμε.

Ο αθλητισμός αποτελεί μοναδικό «όχημα» στην προσπάθειά μας να αναδείξουμε στις αγορές – στόχους το πολύπλευρο τουριστικό προϊόν που διαθέτει το νησί και να προσεγγίσουμε ένα κοινό με εξειδικευμένα ενδιαφέροντα.

Tagged

1 σχόλιο στο “Μ. ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ : «Πρωταθλητής» του ελληνικού τουρισμού το Νότιο Αιγαίο

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *