Πως επηρεάζει ο πόλεμος στη Γάζα την αντίληψη των ταξιδιωτών για την ασφάλεια των προορισμών και τις κρατήσεις| Ασφαλής η Ελλάδα θεωρούν οι ταξιδιώτες | Επικίνδυνη η Αίγυπτος | ΠΙΝΑΚΑΣ

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο πόλεμος Ισραήλ-Γάζας επηρεάζει την αντίληψη των ταξιδιωτών ως προς την ασφάλεια των προορισμών που βρίσκονται έως και 2.000 χιλιόμετρα μακριά, με την Αίγυπτο να αποτελεί τον πλέον πληττόμενο προορισμό, σε αντίθεση με την Ελλάδα, η οποία εξακολουθεί να αποτελεί ασφαλή προορισμό για τους ταξιδιώτες. Αυτά αποκάλυψαν τα στοιχεία του Δείκτη Αντίληψης της Ασφάλειας που δημοσίευσε ο πάροχος ταξιδιωτικών πληροφοριών Mabrian. 

Στον απόηχο της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Γάζας, η Mabrian Technologies, ηγέτης στον τομέα των ταξιδιωτικών πληροφοριών, δημοσίευσε μια μελέτη του Δείκτη Αντίληψης της Ασφάλειας, που ρίχνει φως στις επιπτώσεις της σύγκρουσης για τους γειτονικούς προορισμούς όσον αφορά την τουριστική αξιοπιστία.

Το κύριο συμπέρασμα της μελέτης είναι η σημαντική πτώση του δείκτη για όλους τους προορισμούς που θα μπορούσαν να οριστούν χαλαρά ως “αραβικοί”, ανεξάρτητα από την απόσταση από την περιοχή της σύγκρουσης.

Δραματική πτώση της αντίληψης των ταξιδιωτών για την ασφάλεια καταγράφεται για την Αίγυπτο, με τη χώρα να έχει απώλειες 28%, τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, σε σύγκριση με την εβδομάδα πριν από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Ακολουθούν η Ιορδανία και το Κατάρ, με την πρώτη χώρα να έχει χάσει περίπου το 20% σε αυτή τη μέτρηση και τη δεύτερη το 18%.

Οι επιπτώσεις είναι επίσης εμφανείς στη Σαουδική Αραβία, σημειώνοντας απώλειες περίπου 6% στον Δείκτη Αντίληψης της Ασφάλειας, αλλά και στα ΗΑΕ και το Κατάρ, που απέχουν πάνω από 2.000 και 1.800 χιλιόμετρα, αντίστοιχα, από την περιοχή των συγκρούσεων.

“Τα ταξίδια είναι ένας από τους πρώτους κλάδους που αισθάνονται το βάρος μιας σύγκρουσης, σίγουρα σε εθνικό επίπεδο”, είπε ο επικεφαλής της Mabrian, Carlos Cendra, υπογραμμίζοντας τον άμεσο αντίκτυπο μιας σύρραξης στον ταξιδιωτικό τομέα. Και διερωτήθηκε: “Ποια η χρησιμότητα του καλού καιρού ή της σχέσης ποιότητας-τιμής αν ένας προορισμός δεν θεωρείται, δικαίως ή αδίκως, ασφαλής;”.

Αναφερόμενος στην περίπτωση της Ελλάδας, ο κ. Cendra είπε ότι, αν και βρίσκεται πολύ πιο κοντά στη ζώνη των συγκρούσεων από τις περισσότερες από αυτές τις χώρες που επηρεάζονται, η αντίληψη για τη χώρα ως ασφαλή προορισμίς δεν έχει αλλάξει.

Ο Δείκτης Αντίληψης της Ασφάλειας της Mabrian μετρά το επίπεδο εμπιστοσύνης που εκφράζουν οι επισκέπτες και οι δυνητικοί ταξιδιώτες σχετικά με έναν τουριστικό προορισμό με βάση την παρακολούθηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Η μεθοδολογία αυτή χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη (Natural Language Processing) για την ερμηνεία του συναισθήματος των ταξιδιωτών, με βάση τις αλληλεπιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *