Photo by Shamia Casiano on Pexels

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Αυτός είναι ο “χάρτης” των αεροπορικών θέσεων παγκοσμίως στο Α’ 6μηνο 2022

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΜΕΛΕΤΕΣ

Δεν υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις όσον αφορά τις πέντε κορυφαίες διεθνείς αγορές με βάση τις αεροπορικές θέσεις για το πρώτο μισό του 2022, σε σύγκριση με το 2019, το τελευταίο κανονικό έτος πριν την υγειονομική κρίση, με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο κορυφαίος πάροχος ταξιδιωτικών πληροφοριών, Marbian.

Αναλύοντας τα στοιχεία σε όλες τις μεγάλες γεωγραφικές περιοχές -Αμερική, Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική και Ασία Ειρηνικός και Ωκεανία-, η Marbian εξετάζει τις πέντε κορυφαίες αγορές – πηγές κάθε περιοχής για τις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις (εξαιρουμένων των εσωτερικών πτήσεων) και συγκρίνει τα στοιχεία με την ίδια περίοδο του 2019.

Όσον αφορά το πώς κατατάσσονται οι πέντε πρώτες αγορές – πηγές για κάθε περιοχή, δεν υπάρχουν μεγάλες αλλαγές, με λίγες εξαιρέσεις, όπως η Γερμανία που υποχώρησε από τη δεύτερη στην τρίτη θέση ως αγορά – πηγή για τη Βόρεια Ευρώπη ή από την πρώτη στη δεύτερη θέση για την Ανατολική Ευρώπη.

Ωστόσο, σε απόλυτους αριθμούς, παρατηρούνται κάποιες δραστικές διαφορές σε σύγκριση με το 2019. Για παράδειγμα, η Ιαπωνία, ως αγορά – πηγή για την Ασία έχει μειωθεί κατά 62% και οι ΗΠΑ ως αγορά – πηγή για τη Βόρεια Αμερική έχει συρρικνωθεί σχεδόν κατά 25%, γεγονός που αποδεικνύει ότι η ανάκαμψη είναι ακόμη πολύ μακριά. “Ακόμα κι αν τα πράγματα βελτιώνονταν πιο γρήγορα στις αρχές του 2022 από ό,τι ελπίζουν οι χειριστές των αεροπορικών εταιριών, η προσθήκη επιπλέον χωρητικότητας διαρκεί μήνες και περισσότερο, επομένως είμαστε αρκετά βέβαιοι ότι το τελικό αποτέλεσμα δεν θα είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που προβλέπεται σήμερα, ακόμη και στο καλύτερο σενάριο, επισημαίνουν οι ειδικοί της Marbian”.

Σύμφωνα με την εταιρία, υπάρχουν κάποια θετικά που πρέπει να αναφερθούν, με τη χωρητικότητα διεθνών αεροπορικών αφίξεων για τη Βόρεια Αμερική από το Μεξικό να έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 15% και για την Κεντρική Αμερική από τις ΗΠΑ σχεδόν κατά 20%.

Η εικόνα της Ευρώπης

Στην Ευρώπη “κόκκινες” είναι όλες οι αγορές, με τη χωρητικότητα διεθνών αεροπορικών αφίξεων για τη Βόρεια Ευρώπη να είναι μειωμένη κατά 15% από την Ισπανία, 20% από το Ηνωμένο Βασίλειο, κατά 24% από τις ΗΠΑ και κατά 14% από την Ιταλία, με τη Γερμανία να καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση η οποία ανέρχεται περίπου στο 27%.

Κάποιες διαφοροποιήσεις υπάρχουν στη Δυτική Ευρώπη, με την Ισπανία κι εδώ να βρίσκεται στην πρώτη θέση, με πτώση, σε σύγκριση με το 2019 κατά 8,6%, το Ην. Βασίλειο να ακολουθεί στη δεύτερη θέση με πτώση 25%, την Ιταλία να βρίσκεται στην τρίτη θέση και τη Γερμανία να πέφτει στην τέταρτη θέση και το Top 5 να ολοκληρώνουν οι ΗΠΑ.

Στη νότια Ευρώπη, η Ισπανία, παρότι είναι στην τελευταία θέση αποτελεί τη μοναδική αγορά, η οποία παρουσιάζει οριακή, θετική μεταβολή 0,2%, με τις υπόλοιπες αγορές να βρίσκονται στο “κόκκινο”. Όσον αφορά την κατάταξη των αγορών, στην πρώτη θέση συναντάται το Ην. Βασίλειο, στη δεύτερη η Γερμανία, στην τρίτη η Γαλλία, στην τέταρτη η Ιταλία και τελευταία η Ισπανία.

Στην ανατολική Ευρώπη, μεγάλη πτώση εμφανίζει η Γερμανία κατά 31%, ευρισκόμενη στη δεύτερη θέση, με πρώτο το Ηνωμένο Βασίλειο. Στην τρίτη θέση ακολουθεί η Ιταλία και στην τέταρτη και πέμπτη θέση συναντώνται η Τουρκία και η Ρωσία, αντίστοιχα.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *