spain
Photo by Toa Heftiba on Unsplash

Mabrian: Σημείο αναφοράς οι Αμερικανοί ταξιδιώτες για την οικονομία της Βαρκελώνης | 70% περισσότερες δαπάνες από τους Ευρωπαίους | Η επίπτωση των long-haul ταξιδιών στον προορισμό

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σε περιζήτητους τουρίστες αναδεικνύονται οι Αμερικανοί για την οικονομία της Βαρκελώνης, όπως αποτυπώνεται σε ανάλυση της ισπανικής εταιρίας τουριστικών ερευνών Mabrian Technologies, μέσω της πλατφόρμας Travel Intelligence.

Η ανάλυση εξετάζει τη σημασία των ταξιδιών μεγάλων αποστάσεων για τους προορισμούς και την επιβάρυνσή τους στο περιβάλλον κι επικεντρώνεται στην περίπτωση της Βαρκελώνης, αποκαλύπτοντας ότι οι Αμερικανοί επισκέπτες διαμένουν κατά μέσο όρο 189% περισσότερο (11 ημέρες) από τον μέσο Ευρωπαίο επισκέπτη στην πόλη (μόλις 3,8 ημέρες). Επιπλέον,  ξοδεύουν κατά μέσο όρο 70% περισσότερο από τους παραδοσιακούς Ευρωπαίους τουρίστες κατά τη διάρκεια της παραμονής τους.

Αυτό σημαίνει ότι οι Αμερικανοί επισκέπτες προσδίδουν σημαντικά μεγαλύτερη αξία στον προορισμό και καλύτερη ισορροπία μεταξύ του αποτυπώματος άνθρακα που δημιουργείται κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και της αξίας που παράγεται για την οικονομία της φιλοξενίας.

Όμως, σύμφωνα με την ανάλυση, ο ακρογωνιαίος λίθος για την επίτευξη της ισορροπίας εξακολουθεί να είναι οι εκπομπές από τις αερομεταφορές.

Λαμβάνοντας υπόψη έναν από τους δείκτες βιωσιμότητας του τουρισμού που δημιούργησε η Mabrian, τον δείκτη εισοδήματος/αποτυπώματος άνθρακα, ο οποίος συσχετίζει το αποτύπωμα άνθρακα των αερομεταφορών και τις δαπάνες του επισκέπτη κατά τη διάρκεια της διαμονής του, οι ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ θα πρέπει να ξοδέψουν τρεις φορές περισσότερα για να φτάσουν τη μέση αναλογία εισοδήματος/αποτυπώματος άνθρακα για τη Βαρκελώνη (η οποία προσελκύει, σε μεγάλο βαθμό,επισκέπτες μικρών αποστάσεων).

Εναλλακτικά, εφόσον υπήρχε τρόπος να μειωθούν κατά τρεις φορές οι εκπομπές άνθρακα των πτήσεων από τις ΗΠΑ προς τον προορισμό, αυτό θα είχε επίσης τον ίδιο αντίκτυπο.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες μετρήσεις των εκπομπών πτήσεων (μεθοδολογία ICAO), ένας Αμερικανός ταξιδιώτης στη Βαρκελώνη θα πρέπει να παρατείνει τη διαμονή του στις 21 ημέρες για να φτάσει το μέσο ημερήσιο αποτύπωμα CO2 των ευρωπαϊκών αγορών στη Βαρκελώνη. Προφανώς, ο καλύτερος τρόπος για να είναι πιο αποδοτικό το ταξίδι είναι να μειωθούν οι εκπομπές άνθρακα ανά χιλιόμετρο πτήσης.

Οι αερομεταφορές ευθύνονται για το 2% των παγκόσμιων εκπομπών CO2

Τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων συμβάλλουν σημαντικά στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, οι οποίες αποτελούν κύρια αιτία της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (ΙΑΤΑ), η αεροπορική βιομηχανία ευθύνεται για το 2% περίπου των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Όταν όμως εξετάζονται οι εκπομπές CO2 μόνο του τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού, οι αερομεταφορές αντιπροσωπεύουν το 55% αυτού του συνολικού 2% και οι πτήσεις μεγάλων αποστάσεων αντιπροσωπεύουν το 19% αυτού του 55%, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση που παρουσίασε το The Travel Foundation.

Παρόλο που πολλές αεροπορικές εταιρίες επενδύουν σε πιο αποδοτικά αεροσκάφη και εναλλακτικά καύσιμα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θεσπίσει ένα ελάχιστο ποσοστό παραγωγής βιώσιμου αεροπορικού καυσίμου (SAF) 2% για τον κλάδο μέχρι το 2025, με την αύξηση των αεροπορικών ταξιδιών οι εκπομπές άνθρακα εξακολουθούν να αυξάνονται.

Σε δηλώσεις του ο διευθυντής μάρκετινγκ και πωλήσεων της Mabrian, Carlos Cendra, είπε: “Πρέπει να σκεφτούμε πιο δημιουργικά σχετικά με το πώς αντιλαμβανόμαστε τους ταξιδιώτες μεγάλων αποστάσεων. Τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων είναι ζωτικής σημασίας για την ανταλλαγή πολιτισμών και την ανθρώπινη εξέλιξη, η οποία είναι μία από τις μεγάλες αξίες του τουρισμού. Προφανώς, το αποτύπωμα άνθρακά τους είναι υψηλότερο από εκείνο των εγχώριων επισκεπτών, αλλά αξίζει να επισημανθεί ότι υπάρχουν ορισμένοι επισκέπτες μεγάλων αποστάσεων των οποίων οι δαπάνες στον προορισμό είναι πολλαπλάσιες από αυτές ενός επισκέπτη μικρών αποστάσεων. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ακόμη και λιγότερους επισκέπτες με τον ίδιο οικονομικό αντίκτυπο για τον προορισμό, γεγονός που έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα της μείωσης του υπερπληθυσμού στις πόλεις προς όφελος των κατοίκων”.

 

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *