Rapid τεστ και αποκλεισμός ανεμβολίαστων είναι άγνωστα στη Μαδρίτη: Παρά την αύξηση των κρουσμάτων η περιφερειακή κυβέρνηση θεωρεί ότι «οι περιορισμοί προκαλούν χάος».
«Μοιάζει σαν να βρισκόμαστε σε διαφορετικό πλανήτη», λέει ενθουσιασμένος ο νεαρός γερμανός τουρίστας Χάικο, ο οποίος με τρεις φίλους του απολαμβάνει την νυχτερινή ζωή στην Μαδρίτη. Την ώρα που στη Γερμανία ακυρώνονται λόγω πανδημίας πλήθος χριστουγεννιάτικες αγορές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ο νεαρός Γερμανός και η παρέα του επισκέπτονται κλαμπ, μπαρ και εστιατόρια στην ισπανική πρωτεύουσα, στα οποία δεν υπάρχουν, ουσιαστικά, περιορισμοί. Τα κέντρα είναι γεμάτα, οι ουρές έξω από τα κέντρα διασκέδασης είναι μεγάλες, παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες.
Κι όμως και στην Μαδρίτη καταγράφεται εδώ και εβδομάδες έξαρση κρουσμάτων. Παρόλα αυτά το πάρτι συνεχίζεται. Ανεμβολίαστοι μπορούν να εισέλθουν σχεδόν παντού χωρίς τεστ ή πιστοποιητικό. Στην υπόλοιπη χώρα όμως οι αρχές είναι προσεκτικότερες και οι ισχύοντες κανόνες αυστηρότεροι. Έτσι για παράδειγμα στις Βαλεαρίδες Νήσους απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης για την είσοδο σε μαζικές εκδηλώσεις, τα νοσοκομεία και τις δομές φιλοξενίας.
Στο 90% το ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων
Στην Ισπανία η ζωή συνεχίζεται κανονικά χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς. Εδώ και καιρό έχουν γίνει εφικτές συναυλίες με χιλιάδες θεατές, καθώς και γεμάτα στάδια ποδοσφαίρου. Τόσο στη Μαδρίτη, όσο και σε πόλεις, όπως το Αλικάντε και η Βαρκελώνη, όπου απαιτείται προσκόμιση πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης, επικρατεί το αδιαχώρητο σε κλαμπ, εστιατόρια και εμπορικά κέντρα.
Απ’ ό,τι όλα δείχνουν οι περισσότεροι Ισπανοί αντλούν την αισιοδοξία τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας από το υψηλό ποσοστό πλήρους εμβολιασμού, το οποίο ξεπερνά πλέον το 90%. Από σήμερα ξεκινά ο εμβολιασμός και των ηλικιών 5-11. Συγκριτικά, στη Γερμανία το ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων βρίσκεται γύρω στο 70%. Επιπλέον, στην Ισπανία οι κινητοποιήσεις αντιεμβολιαστών είναι ένα φαινόμενο άγνωστο. Οι Ισπανοί απολαμβάνουν την ζωή τους, παραμένουν ωστόσο προσεκτικοί. Στο δρόμο φορούν ως επί το πλείστον προστατευτικές μάσκες, κι ας μην είναι υποχρεωτικές.
Σταρ η πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης
Είναι η Ισπανία μια χώρα χωρίς, στην ουσία, κρούσματα; Όχι. Τις τελευταίες 7 ημέρες τα καταγεγραμμένα κρούσματα εκτινάχθηκαν από μόλις 18 στα μέσα Οκτωβρίου στα 164 πριν λίγες μέρες. Στην πρωτεύουσα, Μαδρίτη, τα κρούσματα του τελευταίου επταημέρου ανά 100.000 κατοίκους ήταν γύρω στα 98. Βάσει των στοιχείων αυτών η Ισπανία βρίσκεται σαφώς σε πολύ καλύτερη μοίρα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στη Γερμανία για παράδειγμα ο δείκτης θετικότητας αγγίζει τα 390 κρούσματα. Σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές χαλαρή κρίνεται η κατάσταση και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων, ενώ την ίδια στιγμή ο αριθμός των θανάτων από αίτια που σχετίζονται με τον κορωνοϊό έφτασαν την περασμένη εβδομάδα τα 150.
Τα γεμάτα εστιατόρια, εμπορικά κέντρα και αίθουσες συναυλιών προκαλούν χαμόγελα ικανοποίησης σε όλους όσους απασχολούνται στην εστίαση. Η μεγάλη κερδισμένη είναι ωστόσο, σύμφωνα με πολλά ισπανικά μέσα ενημέρωσης, η 43χρονη Ισαμπέλ Ντίας Αγιούσο. Η συντηρητική πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης στη Μαδρίτη έχει ως σύνθημα «Ελευθερία ή κομμουνισμός» και είναι πλέον πιο δημοφιλής από ό,τι αστέρες του ισπανικού κινηματογράφου ή του αθλητισμού. Το τηλεοπτικό πρόγραμμα RTVE την χαρακτηρίζει μάλιστα «βασίλισσα της εστίασης» ακόμα και «αγία» διότι επέτρεψε στον κόσμο βγει έξω χωρίς ουσιαστικούς περιορισμούς αποτρέποντας πολλά λουκέτα στο χώρο της εστίασης και της διασκέδασης. Μόλις την περασμένη Δευτέρα η Ισαμπέλ Ντίας Αγιούσο δήλωσε ότι «οι περιορισμοί προκαλούν μόνο χάος, ενώ εμείς στην Μαδρίτη επιδιώκουμε την επιστροφή στην καθημερινότητα». Είναι επομένως αυτονόητο ότι μόλις η 43χρονος πολιτικός εμφανιστεί κάπου δημόσια καταχειροκροτείται από εργαζόμενους σε καφετέριες, μπαρ και νυχτερινά κέντρα.
Ιταλία
Από την άλλη πλευρά, μέχρι το τέλος Μαρτίου αναμένεται να επεκταθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της πανδημίας μετά από απόφαση της κυβέρνησης Ντράγκι στην Ιταλία, ενώ ακυρώνονται χριστουγεννιάτικοι εορτασμοί.
Η κυβέρνηση Ντράγκι αποφασίζει την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Έπρεπε να λήξει στα τέλη Δεκεμβρίου αλλά θα συνεχίσει να ισχύει μέχρι τις 31 Μαρτίου, γράφει σήμερα ο ιταλικός τύπος. Η σχετική απόφαση αναμένεται να επισημοποιηθεί πιθανότατα το απόγευμα.
Σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός θέλει να στείλει και ένα σαφές πολιτικό μήνυμα: ότι εννοεί, δηλαδή, να συνεχίσει να ηγείται της κυβέρνησης, αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα της πανδημίας και ότι παράλληλα δεν αυτοπροτείνεται για την προεδρία της δημοκρατίας.
Υποχρεωτικός εμβολιασμός, ακυρώσεις εορτασμών
Η αποφασιστική γραμμή της κυβέρνησης της Ρώμης συνεχίζεται: από αύριο μπαίνει σε ισχύ ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αστυνομικών, ανδρών και γυναικών του στρατού, καραμπινιέρων, του εκπαιδευτικού προσωπικού αλλά και των διοικητικών που εργάζονται στα νοσοκομεία. Το μήνυμα είναι ότι το εμβόλιο αποτελεί το κύριο και αναντικατάστατο μέσο, στην μάχη κατά του κορωνοϊού.
Στο μεταξύ, όπως γράφει σήμερα η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, άρχισαν να ακυρώνονται όλο και περισσότερες χριστουγεννιάτικες υπαίθριες αγορές και γιορτές που είχαν προγραμματιστεί για την Πρωτοχρονιά σε μεγάλες πόλεις της χώρας. Γιορτές ακυρώνονται σε Ρώμη, Μάντοβα, Πάδοβα, Γένοβα, Τρεβίζο και όχι μόνον. Στόχος είναι να αποφευχθεί ο συνωστισμός σε μια κρίσιμη φάση για την καταπολέμηση του ιού, λόγω και της παραλλαγής όμικρον. Οι δε τουριστικοί πράκτορες υπογραμμίζουν ότι πολύ λίγοι Ιταλοί θα πάνε ταξίδι, για να γιορτάσουν την έλευση του νέου έτους. Σε σχέση με το 2019 η πτώση αγγίζει το 47%. Γιορτές δηλαδή σε ασφαλές οικογενειακό ή όσο πιο γνώριμο περιβάλλον.
Mόνο το 5,4% έχει βγάλει εισιτήριο για το εξωτερικό και από όσους πολίτες θα μείνουν εντός εθνικών συνόρων, το 69% δεν πρόκειται να βγει ούτε από την περιφέρεια, στην οποία ζει μόνιμα.
Οι Ιταλοί ουσιαστικά ακολουθούν τη συμβουλή του υπουργού Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα, ο οποίος τους ζήτησε να μην ακυρώσουν τις προσπάθειες για τον περιορισμό της διάδοσης του ιού και να κάνουν ακόμη λίγη υπομονή.
ΠΗΓΗ: www.dw.com, Emilio Rappold, dpa, Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος