© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στο… μάτι των γαλλικών Αρχών οι Κινέζοι τουρίστες

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το μουσείο του Λούβρου υποδέχθηκε 8,9 εκατομμύρια επισκέπτες το 2023, κοντά στο επίπεδο επισκεψιμότητας του 2019. Ωστόσο, εξακολουθεί να εμφανίζει απώλειες από Ασιάτες τουρίστες από την Ιαπωνία, την Κορέα και την Κίνα, οι οποίοι αποτέλεσαν μόλις το 2,5% του αριθμού των επισκεπτών του μουσείου το περασμένο έτος. Ενώ, το 2018, μόνο οι Κινέζοι επισκέπτες αντιπροσώπευαν το 8% της επισκεψιμότητάς του.

Το 2019, η Γαλλία υποδέχθηκε πάνω από 2 εκατομμύρια τουρίστες από την Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, αν και το νούμερο αυτό αντιπροσώπευε μόνο το 3% της συνολικής τουριστικής ροής. Ωστόσο, παρά το χαμηλό αυτό ποσοστό, οι Κινέζοι επισκέπτες δαπάνησαν 3,5 δισ. ευρώ σε έσοδα, δηλαδή το 7% των συνολικών δαπανών.

Καθώς η Κίνα άνοιξε εκ νέου τα σύνορά της τον Ιανουάριο του 2023, το γαλλικό υπουργείο Τουρισμού ανέφερε ότι “το όριο του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ σε έσοδα έχει ξεπεραστεί σε μεγάλο βαθμό”. Ωστόσο, αυτό εξακολουθεί να είναι σημαντικά χαμηλότερο από τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ που καταγράφηκαν το 2019.

Γαλλικές αρχές σε… δράση

Η εντεταλμένη υπουργός Τουρισμού της Γαλλίας, Olivia Grégoire, επισκέφθηκε την Κίνα την περασμένη εβδομάδα για να ενθαρρύνει τους Κινέζους τουρίστες να επιστρέψουν στη Γαλλία. Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο του γαλλοκινεζικού έτους πολιτιστικού τουρισμού, το οποίο γιορτάζεται κατά την εξηκοστή επέτειο των διμερών σχέσεων μεταξύ Κίνας και Γαλλίας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, η κα. Grégoire προσπάθησε επίσης να καθησυχάσει τους επισκέπτες που μπορεί να αποθαρρύνθηκαν από τις ταραχές σε αρκετές γαλλικές πόλεις το περασμένο καλοκαίρι.

Βελτίωση της διαδικασίας έκδοσης visa

Σχετικά με το πολύ λεπτό θέμα της έκδοσης visa, το γραφείο της Olivia Grégoire δήλωσε ότι γίνονται εργασίες για τη βελτίωση της επεξεργασίας των αιτήσεων των δυνητικών Κινέζων τουριστών -το εκτελεστικό όργανο σχεδιάζει να ανοίξει εκ νέου μια σειρά από κέντρα αιτήσεων για βίζα σε όλη την Κίνα και να μειώσει το κόστος της υπηρεσίας.

Ωστόσο, η μεταφορά επισκεπτών από μακρινούς προορισμούς απαιτεί επίσης τη δρομολόγηση πτήσεων.

Μια διμερής συμφωνία ανάμεσα στη Γαλλία και την Κίνα προβλέπει έως και 128 εβδομαδιαίες πτήσεις μεταξύ των δύο χωρών, αλλά αυτή η συμφωνία έχει ανασταλεί μετά την πανδημία. Η Air France αντιτίθεται στην επαναφορά της όσο ο ρωσικός εναέριος χώρος παραμένει απαγορευμένος, καθώς η κατάσταση αυτή οδηγεί σε μεγαλύτερους χρόνους πτήσεων άνω των δύο ωρών και δημιουργεί φόβο στρεβλού ανταγωνισμού με τις κινεζικές αεροπορικές εταιρίες. Από το περασμένο καλοκαίρι, η γαλλική εταιρία πραγματοποιεί 14 εβδομαδιαίες πτήσεις προς την ηπειρωτική Κίνα, έναντι 32 πριν από την πανδημία.

Διεθνείς πελάτες: Η “ατμομηχανή” της τουριστικής βιομηχανίας

Η Γαλλία παραμένει ένας σημαντικός “παίκτης” στον τομέα του τουρισμού. Το 2019, η χώρα υποδέχθηκε 90 εκατομμύρια ξένους τουρίστες, καθιστώντας την τον κορυφαίο τουριστικό προορισμό παγκοσμίως.

Παρόλο που η πανδημία προκάλεσε σημαντική μείωση του αριθμού των τουριστών, τα έσοδα από τον τουρισμό την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2023 έφτασαν τα 50,4 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 11,6%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την Atout France.

Κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου του 2023, οι διεθνείς πελάτες αποτέλεσαν την κινητήρια δύναμη της τουριστικής βιομηχανίας στη Γαλλία. Τον Ιούλιο, ο αριθμός των αφίξεων από την Αμερική επέστρεψε στα επίπεδα του 2019. Ωστόσο, σε σύγκριση με το προ-πανδημικό επίπεδο, υπήρξε μείωση 41% τον Ιούλιο και 44% τον Αύγουστο για τις αεροπορικές αφίξεις από τoυρίστες από την Ασία και τον Ειρηνικό.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *