Photo by Javier Quiroga on Unsplash
Photo by Javier Quiroga on Unsplash

McKinsey: Τι λένε οι Κινέζοι για τα ταξίδια το 2022

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μετά από περιόδους μείωσης της ταξιδιωτικής ζήτησης στην κινεζική αγορά ακολουθεί γρήγορη “αναζωπύρωσή” της, με την πανδημία να επηρεάζει τη συμπεριφορά των Κινέζων καταναλωτών απέναντι στα ταξίδια. Ωστόσο, η επιθυμία για ταξίδια των Κινέζων παραμένει, ενώ οι προτιμήσεις τους αλλάζουν σύμφωνα με την McKinsey.

Πέντε έρευνες διεξήγαγε η McKinsey, την τελευταία διετία, προκειμένου να κατανοήσει τα συναισθήματα των Κινέζων ταξιδιωτών, με τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα να υποδεικνύουν ένα αναδυόμενο μοτίβο περιόδων μείωσης ,της ζήτησης που ακολουθείται από γρήγορη ανάκαμψη.

Αν και η εμπιστοσύνη των Κινέζων καταναλωτών αυξάνεται, η επιθυμία για ταξίδια παρουσιάζει μια παραπαίουσα ανάκαμψη, λόγω των σποραδικών εστιών Covid-19. Αναδύεται, λοιπόν, ένα προβλέψιμο μοτίβο, όπου η επιθυμία για ταξίδια ανακάμπτει περίπου δύο μήνες μετά την πτώση και παρόλο που τα διεθνή ταξίδια παραμένουν περιορισμένα, η επιθυμία για αυτά εξακολουθεί να υφίσταται. Επιπλέον, οι προτιμήσεις των ταξιδιωτών αλλάζουν, με επιπτώσεις για τις ταξιδιωτικές εταιρίες.

Στην έρευνα της McKinsey για τις τάσεις των Κινέζων τουριστών συγκρίνονται αποτελέσματα 5 διαδοχικών ερευνών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν τον Απρίλιο του 2020, τον Μάιο 2020, τον Αύγουστο 2020, τον Ιανουάριο του 2021 και τον Οκτώβριο του 2021. Η έρευνα, εξετάζει επίσης τις συνέπειες της αλλαγής στάσης απέναντι στα ταξίδια και προσφέρει λύσεις, τις οποίες μπορούν να λάβουν υπόψη οι ταξιδιωτικές εταιρίες κατά τον προγραμματισμό του νέου έτος.

Μειώνεται και “αναζωπυρώνεται” η επιθυμία για ταξίδια

Η εμπιστοσύνη στην ανάκαμψη της Κίνας αυξάνεται, με αποτέλεσμα η εμπιστοσύνη των καταναλωτών να βρίσκεται πλέον στο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της πανδημίας. Τον Φεβρουάριο του 2020, η καταναλωτική εμπιστοσύνη ήταν στο 43%, ενώ τον Οκτώβριο του 2021, το 67% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι πιστεύουν πως η κινεζική οικονομία θα ανακάμψει μέσα σε δύο έως τρεις μήνες.

Καθώς αυξάνεται η εμπιστοσύνη, οι καταναλωτικές δαπάνες εμφανίζουν επίσης σημάδια ανάκαμψης. Η πιο πρόσφατη έρευνα της στάσης των Κινέζων τουριστών, δείχνει ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, το 77% των νοικοκυριών, αναμένει ότι το εισόδημά τους θα παραμείνει σταθερό στο εγγύς μέλλον και πως οι βασικές δαπάνες έχουν αυξηθεί από τον Μάρτιο του 2021 και σταθεροποιούνται.

McKinseyΌσον αφορά το ταξιδιωτικό αίσθημα, η επιθυμία για ταξίδι είχε εκτοξευθεί και μειώθηκε στη συνέχεια, καθώς συνεχίζονται τα κρούσματα του Covid-19. Προηγούμενη έρευνα της McKinsey έδειξε ότι η “αναζωπύρωση” των εγχώριων ταξιδιών θα στηρίξει την ανάκαμψη της ταξιδιωτικής βιομηχανίας της Κίνας. Όμως, με τα πρόσφατα, σποραδικά κρούσματα, η εμπιστοσύνη στα εγχώρια ταξίδια έχει επηρεαστεί. Για παράδειγμα, τον Οκτώβριο του 2021, μόνο το 2% των ανθρώπων σχεδίαζαν να ταξιδέψουν τους επόμενους δύο μήνες. Όμως, συγκρίνοντας τα αποτελέσματα των πέντε ερευνών για τη στάση των τουριστών, φαίνεται ότι τα κρούσματα του κορωνοϊού καταστέλλουν την επιθυμία για ταξίδια, για έως και δύο μήνες. Τα καλά νέα είναι ότι η εμπιστοσύνη στην ασφάλεια των ταξιδιών στο εσωτερικό ανακάμπτει γρήγορα, δείχνοντας ένα προβλέψιμο μοτίβο ανάκαμψης.

Τα ταξιδιωτικά μοτίβα απηχούν τις διακυμάνσεις της φιλοδοξίας ταξιδιού. Ο αριθμός των επιβατών αεροπορικών εταιριών αυξήθηκε κατά 61% μεταξύ Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2021, στη συνέχεια αυξήθηκε κατά 8% τον Οκτώβριο και ακολούθησε μείωση 45% μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου. Ομοίως, ο αριθμός των επιβατών των τρένων παρουσίασε αύξηση 47% και 9% και μείωση 42%, αντίστοιχα. Όμως, παρά τις διακυμάνσεις, η έρευνα του συναισθήματος δείχνει ότι η επιθυμία για ταξίδια παραμένει. Επί του παρόντος, το 42% σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στο εσωτερικό για το επόμενο ταξίδι αναψυχής τους, με το 26% να αφορά πτήσεις άνω των τριών ωρών.

Τα διεθνή ταξίδια παραμένουν ελκυστικά

Οι Κινέζοι ταξιδιώτες εκφράζουν την επιθυμία να ταξιδέψουν, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Παρόλο που τα διεθνή ταξίδια είναι περιορισμένα και η πλειονότητα των ερωτηθέντων εξακολουθούν να θεωρούν τα διεθνή ταξίδια ως μη ασφαλή -και δεν σχεδιάζουν διεθνή ταξίδια στο εγγύς μέλλον- η έρευνα διαπιστώνει ένα συνεχόμενο,  έντονο ενδιαφέρον για διεθνείς προορισμούς. Η επιθυμία για ταξίδια στο εξωτερικό έχει ανακάμψει στα προ-πανδημικά επίπεδα με την περιοχή APAC να συνιστά την κορυφαία επιλογή για τους Κινέζους ταξιδιώτες (24%). Η Νοτιοανατολική Ασία, η Ευρώπη, η Ρωσία και η Ιαπωνία αναφέρονται ως οι πιο επιθυμητοί προορισμοί στο εξωτερικό.

Διάφοροι παράγοντες επηρεάζουν την προθυμία των Κινέζων απέναντι στα διεθνή ταξίδια. Καθώς οι ανακοινώσεις πολιτικής της Κίνας συνεχίζουν να καθυστερούν οποιοδήποτε διεθνές άνοιγμα, τα εξερχόμενα ταξίδια αναψυχής πιθανότατα θα αργήσουν να επιστρέψουν. Από την άλλη, για να ταξιδέψει διεθνώς ο Κινέζος καταναλωτής θέλει να δει σχεδόν μηδενικά κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα προορισμού (το 86% βαθμολόγησε αυτό ως τον κορυφαίο παράγοντα). Ο δεύτερος πιο σημαντικός παράγοντας για τους Κινέζους να ταξιδέψουν στο εξωτερικό είναι το μέτρο της καραντίνας που είναι σε ισχύ στην Κίνα για όσους εισέρχονται στη χώρα (84%).

McKinsey

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *