money tourism
Ο κ. Γιώργος Βελέντζας, διευθύνων σύμβουλος των ΚΑΕ ΑΕ | money tourism photo

Με λαμπρότητα τα εγκαίνια του νέου -εξαιρετικού- terminal του αεροδρομίου Ηρακλείου

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν σήμερα παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, του υπουργού Υποδομών Χρίστου Σπίρτζη, του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, τοπικών βουλευτών, των τοπικών αρχών και πλήθους κόσμου, τα εγκαίνια του νέου terminal του αεροδρομίου Ηρακλείου “Νίκος Καζαντζάκης”, το οποίο χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από τα Duty Free Shops – Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών Α.Ε., και ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ.

Το έργο κόστισε 13,5 εκ. ευρώ, υλοποιήθηκε σε μόλις 165 ημέρες, ενώ κατά την διάρκεια των εγκαινίων, ανακοινώθηκαν τα σχέδια των ΚΑΕ για επενδύσεις στον τομέα της βελτίωσης των ελληνικών αεροδρομίων στα επόμενα χρόνια, ύψους 55 εκ. ευρώ.
Ακόμη, ανακοινώθηκε η τοποθέτηση ελληνικών προϊόντων σε όλες τις χώρες που λειτουργούν καταστήματα αφορολογήτων ειδών της μητρικής εταιρίας των ΚΑΕ.

money tourism photoΜιλώντας στα εγκαίνια ο διευθύνων σύμβουλος των Duty Free Shops Γιώργος Βελέντζας, υπογράμμισε μεταξύ άλλων: “Ο μεγάλος Νίκος Καζαντζάκης είπε: ““Η στερνή, η πιο ιερή μορφή της θεωρίας είναι η πράξη. Δε ζυγιάζω, δε μετρώ, δε βολεύομαι!Ακολουθώ το βαθύ μου χτυποκάρδι”.
Και εμείς αυτό κάναμε, ακολουθήσαμε το βαθύ μας χτυποκάρδι! Θέλαμε, μπορούσαμε, το πετύχαμε! Η Κρήτη άξιζε κάτι περισσότερο και της το προσφέραμε. Δεν μπορούσαμε να δεχτούμε ότι το αεροδρόμιο Ηρακλείου ήταν ανάμεσα στα 10 χειρότερα αεροδρόμια της Ευρώπης. Ήταν δυσφήμιση για τον τουρισμό του ωραιότερου μέρους της πατρίδας μας. Ήταν η χειρότερη τελευταία εικόνα που ο τουρίστας έπαιρνε μαζί του ύστερα από τις υπέροχες διακοπές του”.

money tourism photo
Η παρουσιάστρια της εκδήλωσης κα. Ιωάννα Μαλέσκου

money tourism photo Και συνέχισε ο κ. Βελέντζας: “Στο αεροδρόμιο Ηρακλείου κατασκευάσθηκε νέα  αίθουσα αναχωρήσεων συνολικής επιφάνειας   3.000 m² επεκτείνοντας το κτίριο προς την πλευρά της πίστας αεροσκαφών (βορείως). Η νέα αίθουσα  διαθέτει 9 εξόδους  αναχωρήσεων και 2 νέες εξόδους στον όροφο, συνολικά υπάρχουν 11 έξοδοι αναχωρήσεων. Σε όλες τις εξόδους τοποθετήθηκαν ανελκυστήρες για καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών.    Ανακαινίστηκαν  όλοι οι παλιοί χώροι των αναχωρήσεων  περίπου 8.000 m² όπου σε αυτά τα 8.000 m² δημιουργήθηκαν νέα μαγαζιά αφορολόγητων 2.054 m².   Δημιουργήθηκαν νέες θέσεις επιβατών στον όροφο, 2 στην Extra και 2 στην Intra, ανακαινίστηκαν όλα τα καταστήματα εστίασης και τοποθετήθηκε νέο κλιματιστικό σύστημα στην καινούργια επέκταση καθώς και νέα συστήματα  πυροπροστασίας.
Κατασκευάστηκαν επιπλέον δύο συγκροτήματα τουαλετών ένα στην Intra Schengen και ένα στην Extra Schengen και ανακαινίστηκαν οι  παλιές τουαλέτες των αναχωρήσεων, δημιουργήθηκαν νέοι χώροι για την αστυνομία και για την εταιρεία security ασφάλειας επιβατών. Γενικά, βελτιώθηκε αισθητά το επίπεδο εξυπηρέτησης των αναχωρούντων επιβατών σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα”.

Τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών

money tourism photoΤα Hellenic Duty Free Shops, ξεκίνησαν τη λειτουργία τους, στις 31 Ιανουαρίου 1979. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στον κλάδο του ταξιδιωτικού λιανεμπορίου, παρέχοντας τη δυνατότητα αγορών, αποκλειστικά σε όσους ταξιδεύουν. Ξεκινώντας, το 1979, με δύο σημεία πώλησης, σήμερα διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο 115 καταστημάτων σε 46 σημεία (22 αεροδρόμια, 11 μεθοριακούς σταθμούς, 13 λιμάνια) στην Ελλάδα. 

Η ομιλία

Η ομιλία του κ. διευθύνοντος συμβούλου των ΚΑΕ, έχει ως εξής:
“Αξιότιμε Κύριε Αντιπρόεδρε,

Σεβασμιώτατε Κύριε Ειρηναίε,

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Αξιότιμοι Κύριοι Βουλευτές

Αγαπητέ Κύριε Διοικητά, Κύριε Περιφερειάρχα, Κύριε Δήμαρχε,

Αγαπητοί μου Συνεργάτες,

Κυρίες και Κύριοι,

Ο μεγάλος Νίκος Καζαντζάκης είπε:

“Η στερνή, η πιο ιερή μορφή της θεωρίας είναι η πράξη.

Δε ζυγιάζω, δε μετρώ, δε βολεύομαι!

Ακολουθώ το βαθύ μου χτυποκάρδι”

money tourism photoΚαι εμείς αυτό κάναμε, ακολουθήσαμε το βαθύ μας χτυποκάρδι! Θέλαμε, μπορούσαμε, το πετύχαμε! Η Κρήτη άξιζε κάτι περισσότερο και της το προσφέραμε. Δεν μπορούσαμε να δεχτούμε ότι το αεροδρόμιο Ηρακλείου ήταν ανάμεσα στα 10 χειρότερα αεροδρόμια της Ευρώπης. Ήταν δυσφήμιση για τον τουρισμό του ωραιότερου μέρους της πατρίδας μας. Ήταν η χειρότερη τελευταία εικόνα που ο τουρίστας έπαιρνε μαζί του ύστερα από τις υπέροχες διακοπές του.

Σήμερα θα δείτε μια εντελώς διαφορετική εικόνα:

Στο αεροδρόμιο Ηρακλείου κατασκευάσθηκε νέα  αίθουσα αναχωρήσεων συνολικής επιφάνειας   3.000 m² επεκτείνοντας το κτίριο προς την πλευρά της πίστας αεροσκαφών (βορείως). Η νέα αίθουσα  διαθέτει 9 εξόδους  αναχωρήσεων και 2 νέες εξόδους στον όροφο, συνολικά υπάρχουν 11 έξοδοι αναχωρήσεων. Σε όλες τις εξόδους τοποθετήθηκαν ανελκυστήρες για καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών.    Ανακαινίστηκαν  όλοι οι παλιοί χώροι των αναχωρήσεων  περίπου 8.000 m² όπου σε αυτά τα 8.000 m² δημιουργήθηκαν νέα μαγαζιά αφορολόγητων 2.054 m².   Δημιουργήθηκαν νέες θέσεις επιβατών στον όροφο, 2 στην Extra και 2 στην Intra, ανακαινίστηκαν όλα τα καταστήματα εστίασης και τοποθετήθηκε νέο κλιματιστικό σύστημα στην καινούργια επέκταση καθώς και νέα συστήματα  πυροπροστασίας.

money tourism photoΚατασκευάστηκαν επιπλέον δύο συγκροτήματα τουαλετών ένα στην Intra Schengen και ένα στην Extra Schengen και ανακαινίστηκαν οι  παλιές τουαλέτες των αναχωρήσεων, δημιουργήθηκαν νέοι χώροι για την αστυνομία και για την εταιρεία security ασφάλειας επιβατών. Γενικά, βελτιώθηκε αισθητά το επίπεδο εξυπηρέτησης των αναχωρούντων επιβατών σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Όσον αφορά στα καταστήματα μας, αυτά μεταφέρθηκαν από τον 1ο όροφο στο ισόγειο χωρίς να μεταβληθεί το συνολικό εμβαδό τους αλλά το εμπορικό concept (walkthrough) το οποίο, όπως θα δείτε, επιτρέπει σε όλους τους ταξιδιώτες να διέρχονται από αυτά για να πραγματοποιούν τις αγορές τους και στη συνέχεια να διαχωρίζονται σύμφωνα με τον προορισμό τους.

Το κυριότερο όλων όμως είναι ότι δώσαμε εκτός των τετραγωνικών μέτρων, ΧΡΩΜΑ, ΘΕΑ ΚΑΙ ΝΕΟ ΑΕΡΑ στο παλιό κτίριο του αεροδρομίου, με μια θέα του Κρητικού Πελάγους που θα μένει ανεξίτηλη στις μνήμες όλων των αναχωρούντων επιβατών!

Η συνολική αυτή επένδυση της Εταιρίας μας πραγματοποιήθηκε σε 165 ημέρες, ξεπέρασε το ποσό των € 13 εκατ. και αποτελεί επιτυχή έκφραση της σύμπραξης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με το Ελληνικό Δημόσιο προς όφελος και των δύο πλευρών. Με δύο λόγια: Ιδιωτική πρωτοβουλία προς όφελος του δημοσίου. Δεν θα μείνουμε εδώ, θα προχωρήσουμε και σε άλλες επενδύσεις.

Όπως καταλαβαίνετε, για εμένα και τους συνεργάτες μου η σημερινή ημέρα είναι ξεχωριστή. Όπως είναι πιστεύω ξεχωριστή και για το αεροδρόμιο Ηρακλείου, τον τουρισμό της Κρήτης και γενικά για την πατρίδα μας.

Το αεροδρόμιο Ηρακλείου το οποίο εξυπηρετεί 8 εκατ. επιβάτες ετησίως αναβαθμίστηκε και μας δίνει ιδιαίτερη χαρά το γεγονός ότι στους νέους του χώρους κατέχουν εξέχουσα θέση τα ελληνικά προϊόντα. Χαρά γιατί στηρίζουμε τις τοπικές κοινωνίες και τις τοπικές οικονομίες. Δεν υπάρχει τοπικός προμηθευτής που να πληροί τις προϋποθέσεις της Εταιρίας και να μην βρίσκει θέση στα ράφια της. Αναφέρω ενδεικτικά ότι το 2000 τα ελληνικά προϊόντα αποτελούσαν το 5,8% του κύκλου εργασιών της Εταιρίας μας ενώ το 2017 η συμμετοχή τους ανήλθε σε 31,9%.

Να μου επιτρέψετε στο σημείο αυτό να πω δυο λόγια για την Εταιρία μας και τις αξίες της:

Όπως όλοι γνωρίζετε, η ΚΑΕ, μέλος της Dufry – ηγέτιδας δύναμης στο ταξιδιωτικό λιανικό εμπόριο παγκοσμίως δραστηριοποιείται στα σημεία εξόδου της χώρας μας (αεροδρόμια, λιμάνια και μεθοριακούς σταθμούς) και απασχολεί περίπου 2.200 άτομα προσωπικό. Όπως έχω πει και άλλες φορές, οι αξίες της Εταιρίας μας είναι:

  1. Η ικανοποίηση του πελάτη
  2. Η ικανοποίηση του εργαζόμενου

Οι δύο αυτές έννοιες είναι αλληλένδετες καθώς η μία προϋποθέτει την ύπαρξη της ετέρας εννοίας

  1. Ομαδικότητα και συνεργασία

Οι λαοί άρχισαν να προοδεύουν όταν έκαναν ομάδες και άρχισαν να συνεργάζονται μεταξύ τους γιατί όπως λέει και μια αφρικανική παροιμία « αν θέλεις να προχωρήσεις γρήγορα, πήγαινε μόνος σου, αν θέλεις να φτάσεις μακριά, πήγαινε μαζί με τους άλλους» και τέλος

  1. Επενδύσεις/Ανάπτυξη

Από το 2017 οι επενδύσεις της Εταιρίας σε έργα ανακαίνισης των καταστημάτων της σε ΔΑΑ, Ηράκλειο και στα 14 περιφερειακά καταστήματα θα ανέλθουν σε περίπου € 55 εκατ.

Όσον αφορά δε το προσωπικό της, η Εταιρία δημιουργεί συνεχώς νέες θέσεις εργασίας (μόνο οι επενδύσεις δίνουν θέσεις εργασίας και αυξάνουν την απασχόληση) – από το 2008 που ξεκίνησε η οικονομική κρίση, το προσωπικό της ΚΑΕ συνεχώς αυξάνεται.

  1. Αποτελεσματικότητα

Δίνουμε αξία στους μετόχους μας

Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω για την άψογη συνεργασία και τη συμβολή τους στην ολοκλήρωση του έργου:

τον Υπουργό κ. Χρήστο Σπίρτζη,

το Διοικητή της ΥΠΑ κ. Κωνσταντίνο Λιντζεράκο και τους συνεργάτες του

τον Αερολιμενάρχη Ηρακλείου, κ. Γιώργο Πλιάκα και τους συνεργάτες τους

καθώς και τους στενούς μου συνεργάτες μου Alberto Iglesias, Αν/τη Διευθύνοντα Σύμβουλο, Κωνσταντίνο Αντωνάκο, Δ/ντη Τεχνικών Έργων και το management του καταστήματος Ηρακλείου που όλους αυτούς τους μήνες έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για την επιτυχή και έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου.

Επίσης, ιδιαίτερη αναφορά θέλω να κάνω στην πολύ σημαντική συμπαράσταση που βρήκαμε στο πρόσωπο του φίλου κ. Γιάννη Δραγασάκη, Αντιπροέδρου της κυβέρνησης σε όλα τα θέματα που απασχολούν την Εταιρία μας αλλά και στην από κοινού προσπάθεια για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων σε όλα τα καταστήματα της Dufry. Είναι ο άνθρωπος που μαζί με τον CEO του ομίλου μας κ. Julian Diaz οραματίστηκαν την παρουσία των ελληνικών προϊόντων στα ράφια της Εταιρίας παγκοσμίως και τον οποίο το όραμα αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα.

Κυρίες και Κύριοι,

Βρισκόμαστε σε ένα χώρο, που αποτελεί την καλύτερη έκφραση της Ευρωπαϊκής Ελλάδος. Σε ένα χώρο που συνυπάρχουν η καθαριότητα, ο σεβασμός, το χαμόγελο, η τάξη, η ευγένεια και η καλαισθησία. Και αυτά τα στοιχεία είναι που επιβάλλουν σε όλους, ακόμη και στον πιο «παράξενο» Έλληνα να προσαρμόζεται στο περιβάλλον αλλά και να αισθάνεται υπέροχα. Πιστεύουμε ότι στη διαμόρφωση αυτού του περιβάλλοντος και αυτής της εικόνας, συμβάλλουμε κι εμείς με τα Καταστήματά μας.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους που είσαστε κοντά μας.

Η παρουσία σας μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε”.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *