akinita

Μέχρι τις 8 Ιουνίου οι προσφορές για τα (ξενοδοχειακά) ακίνητα του υπουργείου Εργασίας

ΜΟΝΕΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΦΟΡΕΙΣ

Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανακοίνωσε  την παράταση, μέχρι την Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018 και ώρα 14.00, της προθεσμίας υποβολής προτάσεων για τα ακίνητα των ΦΚΑ και του ΟΑΕΔ, εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων.

Η παράταση αποφασίστηκε λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος και της σημαντικής ανταπόκρισης από νομικά πρόσωπα κοινωφελούς ή ανθρωπιστικού χαρακτήρα, φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και ενδιαφερόμενους ιδιώτες για τα ακίνητα που περιλαμβάνονται στο πιλοτικό πρόγραμμα για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, με τίτλο: «Ανάκτηση των Ακινήτων του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας- Αξιοποίηση με όρους κοινωνικής ανταπόδοσης».

Μεταξύ των κτιρίων αυτών, όπως είχε γράψει το money-tourism.gr, υπάρχουν τρία σημαντικά ξενοδοχειακά ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και αυτόνομα πολυόροφα κτίρια, που μπορούν να γίνουν ξενοδοχεία, βγάζει σε διαδικασία αξιοποίησης το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Τα 3 σημαντικά ξενοδοχειακά ακίνητα ακίνητα είναι:

  • Ξενοδοχείο ESPERIA, στην οδό Σταδίου
  • Ξενοδοχείο ATHENS INN, στην οδό Βίκτωρος Ουγκώ και
  • Ξενοδοχείο AMBASSANDEUR (Παλαιό Εφετείο), στην οδό Σωκράτους,

ενώ υπάρχουν και αυτόνομα κτίρια, μεγάλης επιφάνειας στις οδούς Ομήρου, Γλάδστωνος, Μενάνδρου, Ζαλοκώστα, Ιουλιανού, Πανεπιστημίου (ΙΝΤΕΑΛ), Δραγατσανίου 7όροφο κτίριο), Μαμούρη, αλλά και οικόπεδο στην Ναυάρχου Νικοδήμου.

akinita Πιο αναλυτικά, το υπουργείο Εργασίας, έχει απευθύνει δύο ξεχωριστές προσκλήσεις: α) προς ιδιώτες και β) προς νομικά πρόσωπα κοινωφελούς ή ανθρωπιστικού χαρακτήρα και τους ενδιαφερόμενους φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, προκειμένου να υποβάλλουν προτάσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τα ακίνητα του Υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων του, στα όρια του Δήμου Αθηναίων.

Οι προσκλήσεις σηματοδοτούν την έναρξη του β’ κύκλου του προγράμματος «Αξιοποίηση των ακινήτων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης με όρους κοινωνικής ανταπόδοσης», που υλοποιείται από τον Ιούλιο του 2017 από το Υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ).

akinitaΟ α’ κύκλος, ο οποίος ολοκληρώνεται με επιτυχία, αφορούσε την εγκατάσταση φορέων του Δημοσίου για επιλεγμένες στρατηγικές χρήσεις.

Ο νέος β’ κύκλος στοχεύει αφενός σε κοινωνικές χρήσεις από κοινωφελείς φορείς, συνεργασίες νεοφυών ή  νεανικών επιχειρήσεων, πολιτισμού και αφετέρου στην αμιγώς εμπορική αξιοποίηση για στοχευμένα ακίνητα όπως ξενοδοχεία και κτίρια γραφείων. Σε αυτή τη φάση, άλλο ένα τμήμα του μεγάλου αποθέματος ακινήτων των εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Εργασίας στο κέντρο της Αθήνας αναμένεται να αποκτήσει νέες χρήσεις μετά από πολυετή αδράνεια.

Στόχοι του προγράμματος είναι η μέγιστη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Υπουργείου Εργασίας, προς όφελος ασφαλισμένων και συνταξιούχων, και η οικονομική και κοινωνική αναζωογόνηση του κέντρου της Αθήνας.

Το απόθεμα ακινήτων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και του ΟΑΕΔ υπερβαίνει τα 1.000 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα. Κενά είναι το 49% εξ αυτών και η απονέκρωση των κτιρίων εκτιμάται ότι προκάλεσε, σύμφωνα με τα στοιχεία που ερευνήθηκαν για την περίοδο 2010-2016, απώλειες περίπου 420 εκατομμυρίων ευρώ σε αξία γης και αντίστοιχη απώλεια 16.000 θέσεων εργασίας.

Το πιλοτικό έργο, το οποίο διαρκεί μόλις 10 μήνες, ενεργοποίησε μεταξύ άλλων με ιδιαίτερα θετικό τρόπο τα πρώην ασφαλιστικά ταμεία (ΦΚΑ) όπως και τον ΟΑΕΔ και θεωρείται αυτή τη στιγμή επιτυχημένο, κινούμενο εντός των αρχικών στόχων όπως και των χρονοδιαγραμμάτων του. Τα επόμενα βήματα επέκτασης του προγράμματος αναμένονται στις πόλεις του Πειραιά και του Βόλου.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

Καθ’ όλη τη διάρκεια της προθεσμίας υποβολής προτάσεων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν
να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία που αφορούν τα ακίνητα του Παραρτήματος Ι.
Συναντήσεις για ενημέρωση και μελέτη των σχετικών στοιχείων γίνονται κατόπιν
συνεννόησης με τις αρμόδιες Υπηρεσίες. Τυχόν έλεγχοι, μελέτες, αυτοψίες κλπ.
πραγματοποιούνται υπό την ευθύνη και με αποκλειστική μέριμνα και δαπάνες των
ενδιαφερομένων.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *