greek banks

Μεγάλη ανησυχία για την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, με τις διαρροές περί αποκλεισμού όσων έχουν ήδη ενταχθεί σε ΤΕΠΙΧ και Ταμείο Εγγυοδοσίας

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Πολύ μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει στην αγορά, η διαρροή περί αποκλεισμού από τα νέα χρηματοδοτικά μέτρα της κυβέρνησης -ΤΕΠΙΧ ΙΙ και Ταμείο Εγγυοδοσίας δεύτερος γύρος-, όσων επιχειρήσεων έχουν λάβει ήδη κάποια χρηματοδότηση, από προηγούμενα χρηματοδοτικά εργαλεία, και δεν έχουν καλύψει το πλαφόν χρηματοδότησης που έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση (20% του κύκλου εργασιών, κ.λπ.).

Η διαρροή έχει προκαλέσει πολύ μεγάλη ανησυχία και στις τουριστικές επιχειρήσεις, ξενοδοχεία, κ.λπ., και όχι μόνο δεν έχει διαψευσθεί αρμοδίως, αλλά αντιθέτως σε ρεπορτάζ της έγκριτης ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, στις 16 Σεπτεμβρίου, αναφέρονται χαρακτηριστικά τα εξής: “…Τη μερίδα του λέοντος, δηλαδή το 85% των δανείων που θα χορηγηθούν μέσω της β΄ φάσης του Ταμείου Εγγυοδοσίας, θα λάβουν οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατά τον νέο γύρο, που εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει στις αρχές Οκτωβρίου. Προϋπόθεση είναι να μην έχουν μέχρι σήμερα λάβει δάνειο από τις τράπεζες μέσω των δύο προγραμμάτων που έχουν ενεργοποιηθεί έως τώρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης, δηλαδή του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και του Ταμείου Εγγυοδοσίας. Στην απόφαση αυτή κατέληξαν χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης και η διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Αθηνά Χατζηπέτρου, μετά τη σύσκεψη με τους επικεφαλής των εμπορικών τραπεζών”.

Η διαρροή αυτή για τον αποκλεισμό από την χρηματοδότηση, προκάλεσε μεγάλη αναταραχή και στον τραπεζικό χώρο, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να αναστείλουν όλες τις σχετικές διεργασίες, ενώ τουριστικοί επιχειρηματίες που είχαν κληθεί στις τράπεζες να υπογράψουν συμβάσεις χρηματοδότησης από τα προηγούμενα προγράμματα δεν προσήλθαν, καθώς εάν υπάρξει τέτοιος όρος, θα χαθούν για τις επιχειρήσεις πολύ μεγαλύτερα ποσά, από τις νέες ενισχύσεις.

Οι τουριστικοί φορείς, λόγω της ιδιαίτερης σοβαρότητας του θέματος, προχώρησαν σε πλήθος παρεμβάσεων στο υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου.

Από το υπουργείο Ανάπτυξης, όπου τέθηκε το θέμα την προηγούμενη Τρίτη, όταν υπήρξε η διαρροή, απάντηση υπήρξε τελικά το βράδυ της Πέμπτης, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει τέτοιος περιορισμός, ενώ και τραπεζικές πηγές αναφέρουν το ίδιο.

Ωστόσο, η διαρροή που έγινε από το υπουργείο Ανάπτυξης, ούτε διαψεύσθηκε επισήμως, όπως θα έπρεπε για ένα τόσο σημαντικό θέμα, αλλά ούτε και δημοσιοποιήθηκαν οι όροι του νέου γύρου χρηματοδοτήσεων, αν και όπως έγραψε η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, “Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναμένεται άλλωστε να έχουν τον πρώτο λόγο στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ, που ξεκινάει σύμφωνα με πληροφορίες την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου, με προϋπολογισμό 800 εκατ. ευρώ, παρέχοντας κεφάλαια κίνησης έως 500.000 ευρώ με επιδότηση επιτοκίου για δύο χρόνια από το Δημόσιο. Πρόκειται για τη συνέχεια του προγράμματος, μετά και την υψηλή ζήτηση που υπήρξε στην πρώτη φάση ενεργοποίησης του ταμείου, κατά την οποία αίτηση για δανειοδότηση είχαν υποβάλει πάνω από 100.000 επιχειρήσεις. Ενδεικτικό της υψηλής ζήτησης που εμφανίζει το συγκεκριμένο προϊόν είναι το γεγονός ότι τη β΄ φάση του ΤΕΠΙΧ ΙΙ θα χρηματοδοτήσουν κυρίως οι τράπεζες, οι οποίες θα συνεισφέρουν το 95% του προϋπολογισμού των 800 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, την ίδια ημέρα, δηλαδή στις 18 Σεπτεμβρίου, θα δημοσιευθεί η πρόσκληση προς τις τράπεζες για τη συμμετοχή τους στη β΄ φάση του Ταμείου Εγγυοδοσίας. Μέσω αυτής θα κληθούν οι εμπορικές τράπεζες να μοχλεύσουν το 1 δισ. ευρώ που δίνεται ως κρατική εγγύηση και το οποίο, μετά και τη συμμετοχή των τραπεζών με ίδια κεφάλαια, θα δώσει στην οικονομία δάνεια 3,1 δισ. ευρώ”.

Στο πλαίσιο αυτό, η διάψευση της διαρροής, ή η δημοσιοποίηση των όρων των νέων γύρων χρηματοδότησης, θεωρείται απολύτως απαραίτητη, ώστε να “ξεπαγώσουν” οι διαδικασίες και να μην πλανώνται τέτοιες φήμες, σε μια αγορά που ούτως ή άλλως, στενάζει, υπογράμμιζαν επιχειρηματικοί κύκλοι.

Το ιστορικό

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, υπάρχει σοβαρός προβληματισμός για το γεγονός ότι οι χρηματοδοτήσεις μέχρι τώρα, δεν έχουν φθάσει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ οι τράπεζες, λόγω και της προβληματικής σύμβασης που υπέγραψε το υπουργείο Ανάπτυξης με αυτές για την πρώτη φάση -σε αντίθεση με την σύμβαση για τα προγράμματα Επιστρεπτέας Προκαταβολής, που εξελίχθηκαν άριστα- των χρηματοδοτήσεων, χρηματοδότησαν επιχειρήσεις που δεν είχαν ανάγκη τα χρήματα και κυρίως μεγάλους επιχιερηματικούς ομίλους, οι οποίοι τα “πάρκαραν” σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

ksd
adv

Στο πλαίσιο αυτό, σε κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, “έπεσε η ιδέα” να μην υπάρξει χρηματοδότηση ξανά όσες επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί στους προηγούμενους κύκλους του ΤΕΠΙΧ και το Ταμείου Εγγυοδοσίας και προέκυψε η σχετική διαρροή, που οδήγησε σε “πάγωμα” των διαδικασιών.

Οι ξενοδόχοι

Ξενοδοχειακή πηγή εξηγούσε ότι “κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό, καθώς μεταξύ άλλων τα ξενοδοχεία που τόλμησαν και λειτούργησαν, υπολόγιζαν με βάση τις κυβενρητικές διαβεβαιώσεις, την αλληλουχία των χρηματοδοτήσεων και όχι τα ελάχιστα χρήματα που δόθηκαν στις πρώτες φάσεις, τα οποία μάλιστα σε κάποιους δικαιούχους, ακόμη δεν έχουν εκταμιευθεί”. Και συμπλήρωναν ότι, “…άλλωστε πολλές τράπεζες, συζητούσαν με τις επιχειρήσεις για τα χρήματα που ήταν απαραίτητα για την εφετινή σαιζόν και καλούσαν τον Σεπτέμβριο για το επέκεινα”.

Άλλη πηγή υπογράμμισε ότι “οι επιχειρήσεις έχουν τεκμηριώσει με βάση τα επιχειρηματικά σχέδια που έχουν υποβάλει ήδη από τον 1ο γύρο των χρηματοδοτικών προγραμμάτων στήριξης λόγω Covid, τις ανάγκες για χρηματοδότηση που έχουν και έχουν καλύψει ένα μόνο μέρος των σχετικών ταμειακών αναγκών, έχοντας εκταμιεύσει κάποια ποσά, ενώ έχουν λάβει από άλλες τράπεζες εγκρίσεις για να εκταμιεύσουν με την έναρξη του 2ου γύρου. Αυτό τίθεται σε κίνδυνο αν ισχύσει η συγκεκριμένη απαγόρευση, θέτοντας σε κίνδυνο και την βιωσιμότητά τους”.

Και βέβαια προκύπτει και ένα ακόμη θέμα, καθώς όσες επιχειρήσεις δεν πρόλαβαν να ενταχθούν στα πρώτα προγράμματα μερικής χρηματοδότησης, θα μπορέσουν τώρα να επιδιώξουν την 100% χρηματοδότησή τους με τα κεφάλαια που δικαιούνται, δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα οι τράπεζες διαβεβαιώνουν τις επιχειρήσεις ότι αφού έχουν αξιολογηθεί θετικά, θα ενταχθούν στα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα, ΤΕΠΙΧ και εγγυοδοτικό πρόγραμμα προκειμένου με τα δυο αυτά προγράμματα να καλύψουν τις ανάγκες που έχουν για χρηματοδότηση.

Μια τέτοια εξέλιξη, αν υπάρξει, θα ανατρέψει τον προγραμματισμό των επιχειρήσεων και θα τις αφήσει ακάλυπτες έναντι του Δημοσίου, των προμηθευτών, αλλά και των τραπεζών, οδηγώντας ακόμη και σε “κοκκίνισμα” εξυπηρετούμενων δανείων.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *