Μεγάλη επιτυχία για το 1ο Φόρουμ για τη Βιώσιμη Φιλοξενία στο Ηράκλειο | ΦΩΤΟ | ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ | VIDEO

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΦΟΡΕΙΣ

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη χθες στην κατάμεστη αίθουσα του Aldemar Knossos Royal, το 1ο Φόρουμ για τη Βιώσιμη Φιλοξενία, 1st Sustainable Hospitality Forum, που διοργάνωσε η Ένωση Ξενοδοχείων Ηρακλείου με την επιστημονική καθοδήγηση του CSR Hellas. Η διοργάνωση του φόρουμ αποτέλεσε απτή απόδειξη ότι ο κλάδος της Φιλοξενίας αναγνωρίζει τη σημασία της βιώσιμης εξέλιξης και είναι έτοιμος να κάνει τη μετάβαση στη νέα εποχή.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο κ. Σταύρος Αρναουτάκης, Περιφερειάρχης Κρήτης, ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης, Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ το παρών έδωσαν ο κ. Κωνσταντίνος Κεφαλογγιάννης, συντονιστής Παραγωγικών Τομών της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Νίκος Χρονάκης, Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης, και άλλοι επίτιμοι καλεσμένοι καθώς και πλήθος φορέων και επαγγελματιών.

Ρόλο γενικού συντονιστή του Forum είχε ο κ. Άγγελος Βλάχος, σύμβουλος Τουριστικής Ανάπτυξης, ο οποίος εξήρε το υψηλό επίπεδο και τη σημασία αυτής πρωτοπορίας της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, που δεν αρκείται σε ρόλο παρατηρητή των τεκταινόμενων στο χώρο της φιλοξενίας αλλά χαράζει δρόμους συμπράξεων και εξέλιξης. Η φιλοξενία ως ο κεντρικός πυλώνας του ελληνικού ΑΕΠ,  αποτελεί και κεντρικό πυλώνα της βιώσιμης και πράσινης μετάβασης αφού ο διεθνοποιημένος χαρακτήρας της τη συνδέει με το σύνολο της Ευρώπης που στην πλειοψηφία της είναι πολύ πιο μπροστά στα ζητήματα αυτά.

Ο κ. Μανώλης Μανούσος, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και απένειμε εκ μέρος της Ένωσης τιμητική διάκριση στους κυρίους Χάρη Θεοχάρη και Μιχάλη Βλατάκη. Ο κ. Θεοχάρης, από τη θέση του Υπουργού Τουρισμού κατά τη διάρκεια της θητείας του, όχι μόνο δεν κάμφθηκε από τις δυσκολίες και τις προκλήσεις, αλλά έβαλε πλάτη για όλους τους επαγγελματίες του κλάδου που βρέθηκαν ακόμη και κοντά στη χρεοκοπία. Με συνεχείς παρεμβάσεις και επικοινωνίες με τα συναρμόδια υπουργεία, έδινε πάντα τη διαβεβαίωση ότι ήταν εκεί για τους επαγγελματίες της φιλοξενίας, τον δομικό πυλώνα της Ελληνικής οικονομίας, τον πρωταθλητή του ΑΕΠ και της απασχόλησης. κ Ο κ. Βλατάκης, κατά τη διάρκεια της πανδημίας και όχι μόνο, στήριξε και συσπείρωσε τους επαγγελματίες του κλάδου γύρω από τον κοινό στόχο της ανάδειξης της Κρητικής Φιλοξενίας.

Το πρόγραμμα

1ο panel, Ο δρόμος προς ένα βιώσιμο μέλλον: Πως σχεδιάζουμε το νέο μοντέλο βιώσιμης φιλοξενίας.
Stefan Crets, Executive Director CSR Europe
Αλέξανδρος Κωστόπουλος, αναπληρωτής διευθυντής CSR Hellas
Παντελής Τζωρτζάκης, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας
Ιωάννης Καλλιάς, Διευθύνων Σύμβουλος TUV Austria Hellas
Κωνσταντίνα Σβύνου, Πρόεδρος Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ)
Γιώργος Κοσιώρης, Αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Κρήτης
Κωνσταντίνα Κοτταρίδη, Διευθύντρια Εργαστηρίου Βιωσιμότητας Πανεπιστημίου Πειραιά
Συντονιστής: Κωνσταντίνος Δεριζιώτης, δημοσιογράφος

2ο panel, Τα κριτήρια ESG ως πλοηγός για τη δημιουργία βιώσιμων επιχειρηματικών μοντέλων
Άγις Πιστιόλας, Πρόεδρος ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ
Γιώργος Πελεκανάκης, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων
Κυριάκος Κώτσογλου, Σύμβουλος Τουρισμού Περιφέρειας Κρήτης
Μπάμπης Φωσκολάκης, Μέλος Δ.Σ. ΕΞΗ, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου PHĀEA RESORTS
Άρης Παπαδόπουλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Zero Energy Buildings
Συντονιστής: Νίκος Υποφάντης, δημοσιογράφος

Οι εργασίες

Ακολούθησαν οι εργασίες του πρώτου πάνελ με θέμα “Ο δρόμος προς ένα βιώσιμο μέλλον: πως σχεδιάζουμε το νέο μοντέλο βιώσιμης φιλοξενίας.” Το πάνελ ξεκίνησε με την τοποθέτηση του Stefan Crets, Executive Director του CSR Europe ο οποίος έθεσε τη βάση για την ενσωμάτωση της βιωσιμότητας στο επιχειρηματικό μοντέλο και την διαφοροποίηση σε ό,τι αφορά τον αντίκτυπο στο περιβάλλον, στην κοινωνία και στην εταιρική διακυβέρνηση.

Στη συνέχεια έγινε συζήτηση σχετικά με την αλλαγή του πλαισίου και την εφαρμογή νέων κανόνων χρηματοδότησης, αξιολόγησης και υποστήριξης για τη μετάβαση των επιχειρήσεων και τις προτεραιότητες που θέτει το κανονιστικό πλαίσιο.

Στο ζήτημα αυτό τοποθετήθηκαν οι: κ. Αλέξανδρος Κωστόπουλος του CSR Hellas, κ. Παντελής Τζωρτζάκης, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, κ. Ιωάννης Καλλιάς, Διευθύνων Σύμβουλο της TUV Austria Hellas, κ. Κωνσταντίνα Σβύνου, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), κ. Γιώργος Κοσιώρης, Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης και κ. Κωνσταντίνα Κοτταρίδη, Διευθύντρια Εργαστηρίου Βιωσιμότητας και τμήματος Βιοοικονομίας του Πανεπιστημίου Πειραιά. Συντονιστής του πάνελ ήταν ο κ. Κωνσταντίνος Δεριζιώτης, του Money & Tourism – Χρήμα & Τουρισμός.

Στο δεύτερο πάνελ, τοποθετήθηκαν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες ανταλλάσσοντας  απόψεις σχετικά με τη δύναμη των κριτηρίων ESG για τη δημιουργία βιώσιμων επιχειρηματικών μοντέλων παρουσιάζοντας τις δικές τους καλές πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης. Στη συζήτηση αυτή συμμετείχαν οι: κ. Άγις Πιστιόλας Πρόεδρος ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ, κ. Γιώργος Πελεκανάκης, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων, κ. Κυριάκος Κώτσογλου, Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Μπάμπης Φωσκολάκης Μέλος Δ.Σ. ΕΞΗ και Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου PHĀEA RESORTS και ο κ. Άρης Παπαδόπουλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Zero Energy Buildings. Συντονιστής του πάνελ ήταν ο κ. Νίκος Υποφάντης, δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ.

Το κλείσιμο του Forum έκανε ο κ. Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου.  Αναφερόμενος στα συμπεράσματα που προέκυψαν από τις εργασίες τόνισε ότι: «Θέσαμε τις βάσεις για έναν διάλογο που δεν πρέπει να γίνεται χωρίς εμάς τους επαγγελματίες της φιλοξενίας. Η Φιλοξενία είναι απόλυτα συνδεδεμένη με το φυσικό και το κοινωνικό περιβάλλον, ειδικά σε περιπτώσεις όπως της Κρήτης. Η βιωσιμότητα της όμως δεν μπορεί να αρκείται σε παρεμβάσεις μόνο στους δύο αυτούς τομείς. Πρέπει να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της, η νομιμότητα και οι συνέργειες, αφού περιφερειακές οικονομίες, όπως αυτή της Κρήτης, εξαρτώνται από αυτό που ονομάζουμε εταιρική διακυβέρνηση.  Σε όλα όσα ακούστηκαν κομβικός είναι ο ρόλος των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, αλλά και η σωστή καθοδήγηση από έμπειρους και αναγνωρισμένους συμβούλους.»

Με το πέρας της ημερίδας η ΕΞΗ παρέθεσε γεύμα στους δημοσιογράφους τουρισμού του Ηρακλείου, τους οποίους και βράβευσε για την πολυετή και συστηματική στήριξη τους στον κλάδο της φιλοξενίας. Η συμβολή τους στην ανάδειξη της φιλοξενίας ως πρωταρχικό πυλώνα της Ελληνικής Οικονομίας είναι καίρια και πολύτιμη.

Εισηγήσεις – Τοποθετήσεις

Η εισήγηση του κ. Παντελή Τζωρτζάκη, ΕΔΩ

Η εισήγηση του καθηγητή Γ. Κοσιώρη, αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Διά Βίου Μάθησης, Διεθνών Σχέσεων & Εξωστρέφειας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ΕΔΩ.

Η εισήγηση του Αλέξανδρου Κωστόπουλου, ΕΔΩ

Κωνσταντίνα Κοτταρίδη, Καθηγήτρια Οικονομικών, Δειυθύντρια ΠΜΣ Βιοοικονομίας, Κυκλικής Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης, Δειυθύντρια Εργαστηρίου Βιοοικονομίας, Κυκλικής Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης

“Βιώσιμη Ανάπτυξη στον Τουρισμό και ο ρόλος των Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων

Με αφορμή το 1ο Φόρουμ Βιωσιμότητας στον Τουρισμό που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 3 Ιουνίου από την Ένωση Ξενοδοχείων Ηρακλείου Κρήτης σε συνεργασία με το CSR Hellas και φιλοξενήθηκε στο Knossos Royal του Ομίλου Aldemar, είναι ευκαιρία να ξεκινήσει και να ακμάσει ο διάλογος αλλά και η πράξη για ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο στον κλάδο που αποτελεί τη ναυαρχίδα της ελληνικής οικονομίας.

Η βιώσιμη ανάπτυξη αναφέρεται στους 17 Στόχους που συμφωνήθηκαν το 2015 από τα κράτη μέλη του ΟΗΕ και τέθηκαν σε εφαρμογή το 2017 και αφορούν, ασφαλώς, όχι μόνο τις επιχειρήσεις αλλά και τους οργανισμούς, κερδοσκοπικούς ή μη, φορείς και ολόκληρα κράτη. Οι 17 αυτοί Στόχοι στηρίζονται πάνω στο τρίπτυχο Περιβάλλον, Κοινωνία και Διακυβέρνηση και αφορούν ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης και οργάνωσης της λειτουργίας αλλά και των σχέσεων/συνεργειών με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Βάσει Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, οι μεγάλες εταιρίες υποχρεούνται στην κατάρτιση ετήσιων εκθέσεων βιωσιμότητας, δηλαδή μη χρηματοοικονομικών πεπραγμένων όσον αφορά στην επίτευξη αυτών.

Παρά το γεγονός ότι ο τουρισμός αποτελεί επί δεκαετίες αντικείμενο συζήτησης σχετικά με το τουριστικό προϊόν, η συζήτηση αυτή τη φορά στρέφεται στους τρόπους με τους οποίους οι επιχειρήσεις στην οικονομία της φιλοξενίας θα μπορέσουν να ενσωματώσουν τις αρχές της βιωσιμότητας. Με απλά λόγια, τους τρόπους με τους οποίους θα σχεδιάσουν τη στρατηγική τους λαμβάνοντας υπόψη το σεβασμό στο περιβάλλον, την κοινωνία μέσα στην οποία λειτουργούν και την εφαρμογή μιας διαφορετικής διακυβέρνησης με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, τη διαφορετικότητα των εργαζομένων, τη διασφάλιση ίσων ευκαιριών για όλους κτλ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ρόλος των πανεπιστημίων είναι καθοριστικός όσον αφορά στην εκπαίδευση και την κατάρτιση προς αυτή την κατεύθυνση. Με την ιδιότητά μου ως Ιδρύτρια και Διευθύντρια Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών και αντίστοιχου Εργαστηρίου στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, διαπιστώνω τεράστιο έλλειμμα όχι μόνο γνώσεων επί του θέματος αλλά και ορθής πληροφόρησης. Είναι γεγονός ότι οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις και οι οργανισμοί έχουν κάνει αρκετά βήματα συμμόρφωσης, ωστόσο, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται μπροστά σε μια πρόκληση, που, δυστυχώς, δεν έχουν τους πόρους, ανθρώπινους και υλικούς, να αντιμετωπίσουν. Στον κλάδο της φιλοξενίας, η συντριπτική πλειοψηφία είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες, μετά τα τεράστια προβλήματα της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας, καλούνται να αντεπεξέλθουν στο σύγχρονο ανταγωνιστικό τοπίο της βιώσιμης ανάπτυξης.

Η λέξη κλειδί στο παραπάνω πλαίσιο όπως και η επιτυχία της πορείας προς τη βιωσιμότητα είναι η συνεργασία. Εξάλλου, ο Στόχος νο. 17 του ΟΗΕ είναι ακριβώς αυτός: η συνεργασία για τη βιωσιμότητα! Συνεργασία και συνέργειες όλων, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, κρατικών και τοπικών αρχών, ιδιωτικού τομέα, κοινωνίας για τη σωστή κατάρτιση, εκπαίδευση, ενημέρωση αλλά και ανάπτυξη των κατάλληλων εργαλείων για τη μέτρηση και σύγκριση των στόχων του τρίπτυχου.

Το Πανεπιστήμιο Πειραιώς έχει ήδη ενσματώσει στα προγράμματα σπουδών τις αρχές της βιωσιμότητας, και, μέσα από τα μεταπτυχιακά προγράματα που προσφέρει, ανάμεσα στα οποία και εκείνο που ηγούμαι, προετοιμάζει τα νέα στελέχη για τη μετάβαση των επιχειρήσεων και άλλων φορέων σε αυτό το νέο επιχειρηματικό μοντέλο, σε άμεση συνεργασία με επιχειρήσεις αλλά και άλλους φορείς. Ωστόσο, είναι πεποίθησή μου πως η γνώση αυτή σχετίζεται άμεσα με την καλλιέργεια του νου και την ανάπτυξη υπεύθυνων πολιτών, επομένως, χρήζει η ενσωμάτωση αυτών των αρχών από τα πρώτα σχολικά χρόνια.

Η οικονομία της φιλοξενίας οφείλει να έχει άμεσα αντανακλαστικά και έχει αποδείξει ότι με τέτοιες πρωτοβουλίες όπως το φόρουμ βιωσιμότητας, ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις σχεδιάζοντας τις υπηρεσίες του μέλλοντος. Σε αυτό τον δρόμο, είμαστε συνοδοιπόροι και, ως Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το οποίο είναι από τα λίγα Πανεπιστήμια στην Ελλάδα με Τμήμα Τουριστικών Σπουδών, είμαστε πρόθυμοι να συμβάλουμε με τις γνώσεις μας και την εμπειρία μας”.

ΦΩΤΟ

 

1 σχόλιο στο “Μεγάλη επιτυχία για το 1ο Φόρουμ για τη Βιώσιμη Φιλοξενία στο Ηράκλειο | ΦΩΤΟ | ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ | VIDEO

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *