«Η Μεγάλη Βρετανία οφείλει, 200 χρόνια μετά, να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα»

ΦΟΡΕΙΣ

Κοινή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη, και του Eυρωβουλευτή κ. Θοδωρή Ζαγοράκη, μέλους της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας, κατατέθηκε για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Αναλυτικά η ερώτηση έχει ως εξής::

«Ο Παρθενώνας αποτελεί το λαμπρότερο μνημείο της Αθηναϊκής πολιτείας. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 448/7 π.Χ. και τα εγκαίνια έγιναν το 438 π.Χ.

Στις 11 Ιουλίου συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από την έναρξη ισχύος της πράξης με την οποία το βρετανικό Κοινοβούλιο αποφάσισε να αγοράσει τα γλυπτά του ιστορικού μνημείου της πόλης των Αθηνών του Παρθενώνα, επικυρώνοντας τη βίαιη αφαίρεσή τους από τον Έλγιν. Μία πράξη κλοπής που επέφερε ακρωτηριασμό του Παρθενώνα και σημαντικές ζημιές και στα Γλυπτά και στο ίδιο το μνημείο.

Η Ελλάδα καταβάλλει προσπάθειες να φέρει τα Γλυπτά πίσω στην Αθήνα. Η προσπάθεια των ελληνικών αρχών για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στο τόπο καταγωγής και δημιουργίας τους υποστηρίζεται μεταξύ των άλλων και από τους ίδιους του Βρετανούς πολίτες που δυο στους τρεις τάσσονται υπέρ της επιστροφής. Οι βρετανικές αρχές, όμως πεισματικά αρνούνται κάθε συζήτηση για το θέμα ακόμη και μετά από τη δημιουργία του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης που εγκαινιάστηκε το 2009.

Η αναγκαιότητα της επιστροφής τους στην Ελλάδα επιβεβαιώνεται και από την επίσημη θέση της ΟΥΝΕΣΚΟ, με βάση την αρχή της διατήρησης της ακεραιότητας των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομίας.

Κατόπιν τούτων ερωτάται η Επιτροπή:

– Είναι σε γνώση της τα ανωτέρω;

– Τί θέση προτίθεται να λάβει στο ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα;». 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *