©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μερική επιστράτευση ανακοίνωσε ο Vladimir Putin

ΔΙΕΘΝΗ

Mερική επιστράτευση στη Ρωσία, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας, Vladimir Putin, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία φτάνει σχεδόν τους επτά μήνες και η Μόσχα χάνει έδαφος στο πεδίο της μάχης.

Το διάγγελμα του Putin προς το ρωσικό έθνος έρχεται μία ημέρα αφότου οι ελεγχόμενες από τη Ρωσία περιοχές στην ανατολική και τη νότια Ουκρανία ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να διεξαγάγουν ψηφοφορίες για το αν θα γίνουν αναπόσπαστα τμήματα της Ρωσίας.

Οι υποστηριζόμενες από το Κρεμλίνο προσπάθειες για την κατάληψη τεσσάρων περιοχών θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την κλιμάκωση του πολέμου από τη Μόσχα, μετά τις ουκρανικές επιτυχίες.

Ο Putin δήλωσε ότι υπέγραψε διάταγμα για τη μερική επιστράτευση, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει από σήμερα, Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου.

“Μιλάμε για μερική επιστράτευση, δηλαδή μόνο οι πολίτες που βρίσκονται σήμερα σε καθεστώς εφεδρείας θα υποβληθούν σε επιστράτευση και κυρίως όσοι υπηρέτησαν στις ένοπλες δυνάμεις, έχουν συγκεκριμένη στρατιωτική ειδικότητα και σχετική εμπειρία”, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Τα δημοψηφίσματα, τα οποία αναμενόταν να διεξαχθούν από τους πρώτους μήνες του πολέμου, θα ξεκινήσουν την Παρασκευή στις περιοχές Λουχάνσκ, Χερσώνα και τις εν μέρει ελεγχόμενες από τη Ρωσία περιοχές Ζαπορίζια και Ντονέτσκ.

Ο Putin δήλωσε ότι η απόφαση για τη μερική επιστράτευση είναι “απολύτως κατάλληλη για τις απειλές που αντιμετωπίζουμε, δηλαδή για την προστασία της πατρίδας μας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς της, για την εξασφάλιση της ασφάλειας του λαού μας και των ανθρώπων στα απελευθερωμένα εδάφη”.

Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος, Volodymyr Zelenskyy, απέρριψε τα ρωσικά σχέδια για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στις κατεχόμενες περιοχές της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας ως “θόρυβο” και ευχαρίστησε τους συμμάχους της Ουκρανίας για την καταδίκη των ψηφοφοριών.

Τέσσερις περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι σχεδιάζουν να αρχίσουν να ψηφίζουν αυτή την εβδομάδα για να γίνουν αναπόσπαστα τμήματα της Ρωσίας, γεγονός που θα μπορούσε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την κλιμάκωση του πολέμου από τη Μόσχα, μετά τις ουκρανικές επιτυχίες στο πεδίο της μάχης.

Στο βραδινό του διάγγελμα, ο Zelenskyy είπε ότι υπάρχουν πολλά ερωτήματα γύρω από τις ανακοινώσεις, αλλά τόνισε ότι δεν θα αλλάξουν τη δέσμευση της Ουκρανίας να ανακαταλάβει τις περιοχές που έχουν καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις.

“Η κατάσταση στην πρώτη γραμμή δείχνει σαφώς ότι η πρωτοβουλία ανήκει στην Ουκρανία”, είπε. “Οι θέσεις μας δεν αλλάζουν εξαιτίας του θορύβου ή των όποιων ανακοινώσεων. Και απολαμβάνουμε την πλήρη υποστήριξη των εταίρων μας σε αυτό”.

Οι επερχόμενες ψηφοφορίες απορρίφθηκαν ως παράνομες από τους δυτικούς ηγέτες, οι οποίοι συνεχίζουν να υποστηρίζουν το Κίεβο.

“Ευχαριστώ όλους τους φίλους και εταίρους της Ουκρανίας για τη σημερινή μαζική καταδίκη με αποφασιστικότητα των προσπαθειών της Ρωσίας να διοργανώσει νέα εικονικά δημοψηφίσματα”, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Σε μια άλλη ένδειξη ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για μια παρατεταμένη και, πιθανώς, αναβαθμισμένη πολεμική σύγκρουση, η ελεγχόμενη από το Κρεμλίνο Κάτω Βουλή του κοινοβουλίου ψήφισε την Τρίτη για την αυστηροποίηση των νόμων κατά της λιποταξίας, της παράδοσης και της λεηλασίας από τα ρωσικά στρατεύματα. Οι νομοθέτες ψήφισαν επίσης την καθιέρωση ποινών φυλάκισης 10 ετών για τους στρατιώτες που αρνούνται να πολεμήσουν.

Tagged

1 σχόλιο στο “Μερική επιστράτευση ανακοίνωσε ο Vladimir Putin

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *