barcelona
Photo by Enes on Unsplash

Μέτρα κατά του μαζικού τουρισμού θεσπίζει η Βαρκελώνη

ΔΙΕΘΝΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Βαρκελώνη στενάζει και πάλι κάτω από τα πλήθη των επισκεπτών, γι’ αυτό και η διοίκηση της πόλης θεσπίζει κανόνες για τον περιορισμό των τουριστικών γκρουπ. 

Η ισπανική μητρόπολη λαμβάνει αυστηρά μέτρα εναντίον του υπερτουρισμού, επιτρέποντας σε ομάδες επισκεπτών έως 30 ατόμων να κάνουν βόλτες στην πόλη. Ενώ, στα στενά δρομάκια της παλιάς συνοικίας Vella, τα γκρουπ των ταξιδιωτών περιορίζονται στους 15 συμμετέχοντες.

Ορισμένα ιστορικά αξιοθέατα προχωρούν ένα βήμα παραπέρα: επιτρέπουν την πρόσβαση μόνο σε μικρές ομάδες έως οκτώ ατόμων. Όσοι παραβιάζουν αυτόν τον κανόνα πρέπει να πληρώσουν έως και 3.000 ευρώ, αναφέρει η ισπανική εφημερίδα El Mundo.

Επιπλέον, οι ομάδες επισκεπτών επιτρέπεται πλέον να επισκέπτονται μόνο 24 δρόμους και πλατείες στο κέντρο της Βαρκελώνης, ενώ σε ορισμένες ζώνες υπάρχει κανόνας μονοδρόμησης για τις ομάδες περιήγησης. Η πόλη καταργεί επίσης τα μεγάφωνα από τις ξεναγήσεις, οπότε οι ξεναγοί πρέπει αντ’ αυτού να επικοινωνούν με την ομάδα τους χαμηλόφωνα ή μέσω ακουστικών. Οι ξεναγοί υποχρεούνται επίσης να σταματούν με τις ομάδες τους μόνο σε σημεία όπου δεν εμποδίζουν τη διέλευση άλλων περαστικών.

Οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ στα τέλη Ιουλίου και θα ισχύουν αρχικά για έξι μήνες. Είναι πιθανό να επηρεάσουν ιδιαίτερα τους ημερήσιους τουρίστες, πολλοί από τους οποίους φτάνουν με κρουαζιερόπλοιο και κλείνουν τις ομαδικές τους περιηγήσεις στην πόλη επί του πλοίου. Από την άλλη, όσοι εξερευνούν τη Βαρκελώνη μεμονωμένα δεν έχουν να φοβηθούν κανέναν περιορισμό.

Τεταμένη σχέση μεταξύ ντόπιων και ταξιδιωτών

Οι νέοι κανόνες έχουν σαν στόχο να συμβάλουν στη δημιουργία μιας καλύτερης συνύπαρξης μεταξύ των περίπου 1,6 εκατομμυρίων ντόπιων και των περίπου 19 εκατομμυρίων ταξιδιωτών ετησίως που κατακλύζουν την πόλη, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η σχέση είναι σήμερα εξαιρετικά τεταμένη, όπως αποδεικνύουν οι αφίσες και τα γκράφιτι στις δημοφιλείς γειτονιές, που ζητούν από τους τουρίστες να γυρίσουν σπίτι τους.

Το 2017, διαδηλωτές επιτέθηκαν σε ένα τουριστικό λεωφορείο, έσκισαν τα ελαστικά του και έγραψαν στο παρμπρίζ: “Ο τουρισμός σκοτώνει τις γειτονιές”. Οι κάτοικοι που επικρίνουν τον τουρισμό αναφέρονται επίσης στην πόλη τους ως “Καρσελόνα”, όπου “Carcel” σημαίνει “φυλακή” στα ισπανικά.

Μέχρι τώρα, η Βαρκελώνη είχε προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τον υπερτουρισμό με τη νομοθεσία για τα καταλύματα. Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν εκδίδει πλέον άδειες για ξενοδοχεία στο κέντρο της πόλης και έχει περιορίσει σημαντικά την ενοικίαση ιδιωτικών διαμερισμάτων σε τουρίστες.

Επιπλέον, η πόλη έχει ήδη εισαγάγει περιορισμούς πρόσβασης στο Parc Güell, ένα από τα τουριστικά σημεία. Σε ορισμένα τμήματα, επιτρέπεται η ταυτόχρονη παραμονή έως και 400 ατόμων. Μεγάλα γκρουπ τουριστών δεν επιτρέπεται πλέον να εισέρχονται στην αγορά La Boquería σε ώρες αιχμής, επειδή στο παρελθόν είχαν επανειλημμένα προκαλέσει συμφόρηση στους πεζόδρομους.

Tagged

1 σχόλιο στο “Μέτρα κατά του μαζικού τουρισμού θεσπίζει η Βαρκελώνη

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *