xatzis

Μια ενιαία πανελλήνια ισχυρή φωνή που να εκπροσωπεί όλες τις περιοχές

ΓΝΩΜΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

του Ιωάννη Χατζή (*)

Η πανέμορφη και ποικιλόμορφη Ελλάδα μας είναι το κέντρο του κόσμου για 4000 χρόνια.

Ένα μικρό κράτος που συνδυάζει τόσα πολλά πράγματα, από την Αθήνα, την πρωτεύουσα της δημοκρατίας, στην γαλαζοπράσινη Ζάκυνθο και από την ζωντανή Λάρισα, στην χρωματιστή και ακριτική Πάτμο.

Πάνω από 10,000 ξενοδοχεία δίνουν τουριστική ζωή σε όλη την χώρα και παράγουν 8 δισεκατομμύρια ευρώ άμεσο ΑΕΠ.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, το δευτεροβάθμιο όργανο του συνδικαλισμού μας, οφείλει να ενώσει όλες τις φωνές, σε μια ενιαία πανελλήνια ισχυρή φωνή που να εκπροσωπεί τα συμφέροντα όλων των περιοχών στο ακέραιο.

Επιτυχία του εκλογικού σώματος θα είναι να εκλέξει γεωγραφικά ευρεία κατανομή μελών στο διοικητικό συμβούλιο ώστε να διασφαλίζεται η ακέραια αντιπροσώπευση των θεμάτων που απασχολούν όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Φέτος ο τουρισμός μέχρι αρχές Ιουλίου ήταν στο απόλυτο μηδέν, τους τελευταίους μήνες η επανεκκίνηση έχει ξεκινήσει αλλά ο κλάδος μας θα κλείσει με απώλειες 90% στα έσοδα. Ο σχεδιασμός της επόμενης ημέρας πρέπει να βρει την ΠΟΞ με πρόγραμμα για το σήμερα, το αύριο και το μεθαύριο.

Ο βραχυπρόθεσμος πυλώνας αφορά τα θέματα ρευστότητας. Οι τράπεζες πρέπει να εκταμιεύσουν τα προγράμματα που έχει ήδη εγκρίνει το κράτος. Ο βασικός όγκος των καταλυμάτων δεν είχε εισροές από τα μέσα Μαρτίου. Είναι ζωτικής σημασίας οι επιχειρήσεις να έχουν κεφάλαια κίνησης αφενός για να βγάλουν τον δύσκολο χειμώνα και αφετέρου για να προετοιμάσουν τα καταλύματα για την επόμενη χρήση. Οι επιχειρήσεις που μείναν εκτός ΤΕΠΙΧ ΙΙ, ΕΑΤ και επιστρεπτέας προκαταβολής, πρέπει να χαρτογραφηθούν να διαχωριστούν σε σοβαρούς και στρατηγικούς κακοπληρωτές, και να προγραμματιστεί νέος γύρος δανείων προσαρμοσμένος στους πρώτους.  Στο σχεδιασμό της πολιτείας και των τραπεζών θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι είναι πολύ πιθανόν η σεζόν του 2021 να έχει παρόμοια χαρακτηριστικά. Τα χρεολύσια και τόκοι πρέπει να ξεκινήσουν από το 2022 και τα χρηματοδοτικά κεφάλαια πρέπει να επαρκούν για το όλο το διάστημα, χωρίς αυστηρές προυποθέσεις (πχ capex limit).

Ο μεσοπρόθεσμος πυλώνας αφορά στον εξ ορθολογισμό του ξενοδοχειακού ισοζυγίου. Την προηγούμενη πενταετία “ποινικοποιήθηκε”  ο ξενοδόχος διότι οι αφίξεις ανθούσαν. O ΦΠΑ αυξήθηκε από το 6% στο 13% και ο κύριος όγκος του f&b αυξήθηκε από 16% στο 24%. Λίγους μήνες μετά οι εργασιακές συμβάσεις επεκτάθηκαν σε όλα τα τουριστικά καταλύματα με αποτέλεσμα κάποιες επιχειρήσεις να είδαν αύξηση περίπου 30% στο εργασιακό τους κόστος.

ksd Ιωάννη Χατζή
adv

Η Ελλάδα έχει σοβαρά δημοσιονομικά πρόβλημα και τον μεγαλύτερο κρατικό δανεισμό μετά την Ιαπωνία παγκοσμίως. Είναι μια χώρα με σοβαρά αναπτυξιακά προβλήματα, λίγους πλουτοπαραγωγικούς κλάδους, βαθύ κράτος και σχεδόν 1,000,000 ανέργους. Τα ξενοδοχεία μπορούν πρέπει να αποτελέσουν ατμομηχανή και όχι να αρμέγονται για να πληρωθούν οι τρέχουσες δαπάνες. Ο ΦΠΑ στερεί από τους ξενοδόχους και από τις κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιούμαστε περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως. Είναι προς όφελος του Ελληνικού κράτους να επαναφέρει τον συντελεστή στο 6% διότι είναι ο πιο ουσιώδης τρόπος να επανέλθει η ανταγωνιστικότητα των επιχ/σεων μας έναντι των γειτονικών προορισμών.

Μεγάλο αγκάθι στην ξενοδοχεία, και εχθρός των ανέργων, είναι οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Στην Ελλάδα οι περισσότεροι κλάδοι έχουν καταργήσει τις συλλογικές συμβάσεις από το 2012. Δεν υπάρχει λογική όταν 1 στους 4 Έλληνες είναι άνεργος να ρυθμίζουμε αμοιβές 30% πάνω από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση.  Ένας ξενοδόχος πληρώνει τον σερβιτόρο 500 ευρώ/μήνα υψηλότερες αμοιβές προσωπικού από τον ανταγωνιστή εστιάτορα του. Είναι στρατηγική ευκαιρία για την ΠΟΞ να πάρει γενναίες αποφάσεις στο θέμα των εργασιακών με όφελος όχι για τον ξενοδόχο αλλά, για το κράτος, για τους ανέργους και για την πολιτεία του αύριο.

Ο μακροπρόθεσμος πυλώνας θέλει τον ξενοδόχο υγιή, που σε ένα σταθερό επενδυτικό περιβάλλον, μπορεί να οραματιστεί και να δημιουργήσει μια νέα γενιά ανάπτυξης τουρισμού. Τα ξενοδοχεία τα τελευταία χρόνια έχουμε στοχοποιηθεί από την κυβέρνηση και από λοιπούς φορείς (πνευματικών δικαιωμάτων, επαγγελματικών ομάδων κλπ) ως η πιο βολική λύση για άντληση ρευστότητας εις βάρος της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς. Με σεβασμό στο περιβάλλον, στους εργαζομένους και στις κοινωνίες που δραστηριοποιούμαστε, ο Έλληνας ξενοδόχος πρέπει να αποτελέσει κλειδί για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Το νέο διοικητικό συμβούλιο της ΠΟΞ και Πρόεδρος Γρηγόρης Τάσιος, πρέπει να σχεδιάσουν την επόμενη μέρα του συνδικαλισμό.

Ο καμβάς είναι λευκός και ο δρόμος μακρύς.

(*) Ο κ. Ιωάννης Χατζής είναι ξενοδόχος και εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *