eforia

Μειωμένα κατά 60 εκατ. τα έσοδα του ΦΠΑ τον Ιούλιο

ΜΟΝΕΥ

Υστερα από ένα εξάμηνο εντυπωσιακής αύξησης των εσόδων από τον ΦΠΑ, ο Ιούλιος αποδείχθηκε κακός μήνας για τον προϋπολογισμό καθώς παρά τις αυξήσεις των συντελεστών, τα έσοδα ήταν μειωμένα κατά 60 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούλιο του 2015.
Τον περσινό Ιούλιο, με τα capital controls στο φόρτε τους, τα έσοδα από ΦΠΑ σε ΔΟΥ και τελωνεία είχαν φτάσει στο 1,552 δισ. ευρώ.
Τον φετινό Ιούλιο, παρά την αύξηση του κανονικού συντελεστή από το 23% στο 24% και το δεύτερο κύμα κατάργησης της έκπτωσης 30% στους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, εισπράχθηκε 1,492 δισ. ευρώ, με μείωση 3,9% όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.
Στο ταμείο τον Ιούλιο μπήκαν 1,116 δισ. ευρώ από τον ΦΠΑ στις ΔΟΥ (έναντι 1,165 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2015) και περίπου 375 εκατ. ευρώ από τα τελωνεία έναντι 386 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο περσινό μήνα.
Η πτώση του Ιουλίου δεν είναι ικανή να ανατρέψει τη συνολική εικόνα στο επτάμηνο όπου τα έσοδα από ΦΠΑ παραμένουν αυξημένα κατά 11,1% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα αγγίζοντας τα 8,526 δισ. ευρώ (από 7,674 δισ. ευρώ).
Αποτελεί όμως ένα σημάδι προβληματισμού καθώς εκτιμάται ότι συνδέεται με τη γενικευμένη αποχή από την έκδοση αποδείξεων η οποία ήταν πασιφανής κυρίως τους πρώτους καλοκαιρινούς μήνες.
Μέχρι τα τέλη Ιουλίου, ο ελεγκτικός μηχανισμός της Γενικής Γραμματείας Εσόδων, εφόσον διαπίστωνε μη έκδοση αποδείξεων, δεν μπορούσε να επιβάλει πρόστιμο μεγαλύτερο από το μισό του ΦΠΑ που αναλογούσε στις αποδείξεις οι οποίες δεν είχαν εκδοθεί, όπως προέβλεπε ο νόμος.
Αν, για παράδειγμα, διαπιστωνόταν η μη έκδοση δέκα αποδείξεων στις οποίες αντιστοιχούσε ΦΠΑ 24 ευρώ, το πρόστιμο ήταν μόλις 12 ευρώ.
Το οικονομικό επιτελείο προχώρησε σε διόρθωση της γκάφας με τα πρόστιμα στο τέλος Ιουλίου, όταν ενεργοποιήθηκαν οι νέες διατάξεις με βάση τις οποίες, κατά τη διαπίστωση μη έκδοσης αποδείξεων (για πράξεις οι οποίες υπάγονται σε καθεστώς ΦΠΑ) συνεχίζει να επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το ήμισυ του αναλογούντος ΦΠΑ, το οποίο όμως δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 250 ευρώ για υπόχρεους τήρησης απλογραφικών βιβλίων και 500 ευρώ για τα διπλογραφικά.
Παράλληλα, η ΓΓΔΕ ενεργοποίησε και τις ισχύουσες διατάξεις για επιβολή 48ωρης αναστολής λειτουργίας σε επιχειρήσεις στις οποίες διαπιστώνεται ότι δεν έχουν εκδοθεί περισσότερες από δέκα αποδείξεις ή –ανεξαρτήτως πλήθους– εφόσον η αξία τους ξεπερνά τα 500 ευρώ.

Πηγή:www.dimokratiki.gr

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *