mouzenidis
Ο ιδρυτής του ομίλου Μπόρις Μουζενίδης

ΜΠ. ΜΟΥΖΕΝΙΔΗΣ : Η πρώτη ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ συνέντευξή του στο “ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ”

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το “ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ”, επέλεξε ο κ. Μπόρις Μουζενίδης, για να δώσει την πρώτη του συνέντευξη, σε ελληνικό μέσο ενημέρωσης, γεγονός που αποτελεί μεγάλη τιμή για το περιοδικό και τους συντελεστές του.

XRHMA & TOURISMOSΟι επισκέπτες της έκθεσης HORECA 2019, αλλά και οι συμμετέχοντες στην γενική συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν στα χέρια τους το περιοδικό και να διαβάσουν την συνέντευξη.

Σε μια συνέντευξη “ποταμό” ο κ. Μουζενίδης, που δημιούργησε έναν πολύ μεγάλο όμιλο, ξεκινώντας κυριολεκτικά από το μηδέν, καταθέτει μια “αιρετική” άποψη για τον ελληνικό Τουρισμό, καθώς όπως τονίζει, η χώρα μας, πρέπει να υποδέχεται κατ΄ελάχιστο 50 εκατ. τουρίστες σε ετήσια βάση και γι’ αυτό χρειάζονται περισσότερα δωμάτια και  περισσότερα ξενοδοχεία, υψηλού επιπέδου.

Ο πρόεδρος του Ομίλου Μουζενίδη, υπογραμμίζει ότι στην πορεία στη ζωή χρειάζεται δουλειά, ακεραιότητα και επιμονή, ενώ στους στόχους του ομίλου, είναι η μεταφορά στην Ελλάδα, 1 εκατ. τουριστών ετησίως, με 1 δισ. έσοδα, και η ανάδειξη της χώρας, σε 12μηνο προορισμό.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Μπόρις Μουζενίδη, στον Κωνσταντίνο Στ. Δεριζιώτη, έχει ως ακολούθως:

mouzenidis“Μέσα σε 20 περίπου χρόνια, κατόρθωσε να στήσει μια πολυσχιδή επιχειρηματική αυτοκρατορία.

Το παιδί που πήρε την τύχη στα χέρια του και από οδηγός φορτηγού στην παγωμένη Τσάλκα, έγινε πρόεδρος δεκάδων εταιριών, με χιλιάδες εργαζόμενους, πρωταγωνιστώντας στις ελληνορωσικές και όχι μόνο σχέσεις, είναι ένα «κινηματογραφικό success story».

Μπόρις Μουζενίδης.

Ο Πόντιος γιος του δασοφύλακα στα μικρά, ξεχασμένα από τον Θεό, χωριά της Τσάλκας, στη Γεωργία, μεγάλωσε με την Ελλάδα στην καρδιά του. Είναι σημαντικό ότι, η σύγχρονη πόλη ιδρύθηκε από Έλληνες, που μετανάστευσαν στην περιοχή από την Ανατολική Τουρκία, το 1830 και στο παρελθόν ήταν αμιγώς ελληνική.

Η πατρίδα ήταν το άσβεστο πάθος του και αυτό φαίνεται και στην επιχειρηματική του πορεία. Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής του ως μηχανικός αυτοκινήτων, εργάστηκε ως οδηγός φορτηγού και ιδιοκτήτης βουλκανιζατέρ.

Με την ανεξαρτητοποίηση και τον εμφύλιο πόλεμο της Γεωργίας, αλλά και τη γενικότερη αναταραχή στις χώρες της περιοχής, ο Μπόρις Μουζενίδης, το 1992, με μια βαλίτσα, με τα λιγοστά υπάρχοντά του, αλλά με πολύ πάθος και έφεση για πρόοδο, εγκαθίσταται στη Θεσσαλονίκη, κάνοντας όποια δουλειά μπορεί, για να εξασφαλίσει τα προς το ζην, ξεκινώντας από το μηδέν.

Το επιχειρηματικό του αισθητήριο τον οδηγεί, αντιλαμβανόμενος ότι θα έρθουν καλύτερα χρόνια στη Ρωσία και τις όμορες χώρες και πως οι Ρώσοι θα αρχίσουν να ταξιδεύουν για διακοπές, να αποκτήσει ένα πρώτο τουριστικό λεωφορείο και να ιδρύσει ένα μικρό ταξιδιωτικό πρακτορείο, το Mouzenidis Travel, ακριβώς απέναντι από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, σε γραφεία, τα οποία διατηρούσε μέχρι πρόσφατα.

Εκμεταλλευόμενος τη γνώση της γλώσσας, άρχισε να δουλεύει με Ρώσους, που ήθελαν να αγοράσουν γούνες. Άνθρωποι στην Καστοριά έχουν να λένε πως ο Μπόρις Μουζενίδης τους είχε πει σε ένα καφενείο που είχαν μαζευτεί: «Εμπιστευτείτε με και εγώ θα κάνω τη γούνα Καστοριάς, γνωστή σε όλη τη Ρωσία».

Σήμερα διευθύνει έναν όμιλο με δεκάδες εταιρίες, σε πολλές χώρες, περισσότερους από 3.000 εργαζόμενους, τζιράροντας πολλά εκατομμύρια ευρώ, τηρώντας πάντα χαμηλό προφίλ. Δεν του αρέσει η δημοσιότητα και οι δημόσιες σχέσεις και δεν έχουμε δει ποτέ μέχρι σήμερα συνέντευξή του στην Ελλάδα. Μάλιστα, στις παρουσιάσεις και εκδηλώσεις των εταιριών του ομίλου παρίσταται πάντα, αφού είναι πανταχού παρών, αλλά ποτέ δεν είναι στα πάνελ, καθώς αφήνει πάντα τους συνεργάτες να «βγουν μπροστά».

Επέλεξε το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ για την πρώτη συνέντευξή του στην Ελλάδα και μίλησε για τη διαδρομή, τις επιχειρήσεις, την οικογένεια και την αγάπη του για την πατρίδα Ελλάδα και την Ιστορία της, την οποία ουδέποτε έκρυψε.

Άλλωστε και η ονομασία της αεροπορικής εταιρίας του ομίλου, ως Ellinair, δείχνει πολλά!!!

Ο ίδιος συμβουλεύει τους νέους να πορευτούν τη ζωή τους με ακεραιότητα, μυαλό και πολύ δουλειά. Και δουλειά με στόχο, επιμονή και υπομονή. Αφού, όπως λέει «Χωρίς δουλειά δεν γίνεται τίποτα».

mouzenidisΟ Μπόρις Μουζενίδης έχει τιμηθεί από την κυβέρνηση της Γεωργίας για τη δράση του στον Τουρισμό, είναι Επίτιμος Πρόξενος της Λευκορωσίας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ενώ το Mouzenidis Travel ήταν ο επίσημος συνεργάτης του κοινού πρότζεκτ Ελλάδας – Ρωσίας για το 2018, που είχε ανακηρυχθεί «Έτος Τουρισμού Ελλάδας – Ρωσίας». Στην τελετή της υπογραφής, ο Μπόρις Μουζενίδης, υπέγραψε με την Άλλα Μανίλοβα, υφυπουργό Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας και την Έλενα Κουντουρά, υπουργό Τουρισμού της Ελλάδας. Επιπλέον, βραβεύθηκε από την κα. Κουντουρά, ως το πρόσωπο της χρονιάς 2017 στον τουρισμό.

Σήμερα, γραφεία του ομίλου λειτουργούν, εκτός από την Ελλάδα, σε σχεδόν 20 χώρες της Ευρώπης και της Ασίας. Το περιφερειακό δίκτυο της εταιρίας αντιπροσωπεύεται στην Αρμενία, στη Λευκορωσία, τη Βουλγαρία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, το Καζακστάν, τη Λετονία, την Εσθονία, τη Μολδαβία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία, τη Σερβία, την Ουκρανία, την Κύπρο, κ.ά., με περισσότερα από 80 γραφεία.

Ο όμιλος φέρνει αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα και ο κ. Μπόρις Μουζενίδης είναι αυτός που κατάφερε να κάνει «μόδα» την Ελλάδα στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, συμβάλλοντας σημαντικά στην άνοδο του ελληνικού τουρισμού τα τελευταία χρόνια. Δραστηριοποιείται δε σε πλήθος συμπληρωματικών με τον Τουρισμό δραστηριοτήτων, όπως είναι το real estate με την Grekodom, οι Συμβουλευτικές υπηρεσίες (MBG), οι Κατασκηνώσεις (Ellincamp), οι Υπηρεσίες Ασφάλειας (Perseas), το ορθόδοξο κέντρο Solun και άλλες ων ουκ έστιν αριθμός!!!

Και είναι άξιο αναφοράς ότι στην ερώτηση τι είναι γι’ αυτόν ο Όμιλος που δημιούργησε, απαντά σχεδόν μονολεκτικά, λέγοντας: «Η ζωή μου, με ότι αυτό σημαίνει…»

Με σταθερά βήματα ο όμιλος Μουζενίδη αναπτύσσεται, καθετοποιείται και μεγαλώνει. Ποιος είναι ο στόχος και το όραμά σας. Τι άλλο να περιμένουμε;

Ο στόχος μας είναι να γίνει η Ελλάδα 12μηνος προορισμός, τουλάχιστον από τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται ο όμιλος. Επιτυγχάνοντας τον στόχο αυτό, θα προσπαθήσουμε και θα καταφέρουμε να διακινούμε στην πατρίδα μας 1 εκατ. τουρίστες, σε ετήσια βάση και να συνεισφέρουμε στην ελληνική οικονομία και κοινωνία €1 δισ. έσοδα, αφού ο Τουρισμός είναι ο κατ’ εξοχήν κλάδος, που συμβάλλει στην περιφερειακή ανάπτυξη.

Επειδή μόλις έκλεισε και ημερολογιακά το 2018, πως εξελίχθηκε η «περίεργη» αυτή σεζόν και ποιες είναι οι προβλέψεις σας για το 2019;

BOMO PALACE HOTELH σεζόν του 2018 δεν ήταν καθόλου εύκολη, ήταν όντως «περίεργη», όπως σωστά λέτε. Ξεκίνησε με εξαιρετικά αυξημένες προκρατήσεις, της τάξεως του 35%, αλλά, ήδη, από τον Μάρτιο υπήρξε μικρή μείωση, σε σχέση με το 2017, η οποία συνεχίστηκε μέχρι τον Ιούνιο. Συνολικά θα έλεγα ότι η σεζόν, σε ετήσια βάση, έκλεισε στα ίδια νούμερα με το 2017, όσον αφορά στους τουρίστες από τη Ρωσία και τις όμορες χώρες, με μείωση όμως στους τζίρους, εξέλιξη σημαντική και δυσάρεστη.

Δυστυχώς, η αγορά της Τουρκίας, που έκανε δυναμικό come back το 2018 και με χαμηλές τιμές, απέσπασε μεγάλο μερίδιο στις αγορές που δραστηριοποιούμαστε, και όχι μόνο εκεί, αλλά και στις δυτικές αγορές. Φέτος ήταν μάλλον η μοναδική χρονιά, από το 2013 και μετά, που πολλά ελληνικά ξενοδοχεία δεν είχαν stop sales τον Αύγουστο…

Η πρόβλεψή μας για το 2019 θα είναι ασφαλής τον Φεβρουάριο, ωστόσο εμείς υπολογίζουμε αυξημένες αεροπορικές θέσεις.

Όσον αφορά στην πορεία των κρατήσεων, προς το παρόν είναι καλή.

Έχοντας μεγάλη εμπειρία στον τουρισμό, ποιο θα λέγατε ότι είναι το «μυστικό» της επιτυχημένης δραστηριοποίησής σας;

Ο Τουρισμός είναι ένα κλάδος που όσα ισχύουν σήμερα δεν ίσχυαν πέρυσι και, πιθανώς, δεν θα ισχύουν σε μερικούς μήνες. Τα δεδομένα του κλάδου μεταβάλλονται με ταχύτατους ρυθμούς, υπάρχει πολύ μεγάλη ευαισθησία και πλήθος αστάθμητων παραγόντων, που καθιστούν τις προβλέψεις εξαιρετικά επισφαλείς.

Η επιτυχία συνίσταται στο να εκτιμάς και να υπολογίζεις όλους τους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τον Τουρισμό και να κάνεις τις σωστές κινήσεις νωρίτερα. Πρέπει να είσαι όχι ένα, αλλά δύο βήματα μπροστά, από τις εξελίξεις και τον ανταγωνισμό. Και βέβαια, όσο κι αν αφουγκράζεσαι την αγορά και τις εξελίξεις, δεν είναι ανθρωπίνως δυνατό, να υπολογίσεις τα πάντα σωστά, αλλά αν έχεις υπολογίσει τα περισσότερα, θα βγεις σίγουρα κερδισμένος.

Εμείς στον όμιλο παρακολουθούμε σε ημερήσια βάση τις συνθήκες, τις ανάγκες και τις επιθυμίες των πελατών μας, τις μεταβολές στο mega περιβάλλον κι εστιάζουμε στην παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του κοινού μας.

Και, βέβαια, το πιο σημαντικό είναι να έχεις ικανοποιημένους πελάτες. Να κάνεις τα πάντα για να απολαμβάνουν κάθε στιγμή. Για μένα, λοιπόν, μέγιστη ικανοποίηση είναι να έρθουν και να φύγουν οι πελάτες μας, με το χαμόγελο στα χείλη.

Ποιες είναι οι πιο πρόσφατες επενδυτικές σας κινήσεις και ποια τα επόμενα επενδυτικά και επιχειρηματικά σχέδιά σας;

Η κομβική δραστηριότητά μας την περίοδο αυτή είναι η αλυσίδα των ξενοδοχείων ΒΟΜΟ HOTELS, που αναπτύσσουμε σε όλη την Ελλάδα. Η σημαντική αυτή επένδυση, μας βοήθησε φέτος να ασκήσουμε σωστή πολιτική τιμών στις αγορές που δραστηριοποιούμαστε, ανταποκρινόμενοι άμεσα στις αλλαγές στη ροή των κρατήσεων.

Τα Bomo Hotels είναι μια αλυσίδα ξενοδοχείων, συμπεριλαμβανομένων κλαμπ και ξενοδοχειακών θερέτρων 3 και 4 αστέρων, υπό τη διαχείριση της εταιρίας holding του Mouzenidis Group, που εστιάζουν σε υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές, έναν μοναδικό συνδυασμό υπηρεσιών και αυθεντικής ελληνικής φιλοξενίας, και που σήμερα αριθμούν 17 μονάδες.

Η επένδυσή μας αυτή, που συνεχώς μεγαλώνει, περιμένουμε ότι θα αποδώσει σημαντικά το 2019 και στα επόμενα χρόνια, βέβαια.

ellinair Επίσης, θα ήθελα να πω ότι τον Απρίλιο του 2017 ο όμιλος λειτούργησε το Enigma Shopping Centre, ένα εμπορικό κέντρο στη Χαλκιδική, στον κόμβο Μουδανιών-Μαρμαρά, με επώνυμες αλυσίδες και 16 καταστήματα (από τα 40 συνολικά) αποκλειστικά με γούνες.

Στο εμπορικό κέντρο φιλοξενούνται κοσμηματοπωλεία, καταστήματα με διεθνή brands, καταστήματα εστίασης, ψυχαγωγίας, παντοπωλείο με ελληνικά προϊόντα, ενώ ο υπόγειος χώρος είναι γεμάτος με μεγάλα καταστήματα μοναστικής τέχνης και μία κάβα. Πρόκειται για μια επένδυση 5 εκατ. ευρώ.

Στο ίδιο εμπορικό κέντρο, στεγάζονται κάποιες θυγατρικές του Ομίλου, όπως η κατασκευαστική Grekodom, που έχει σημαντική δραστηριότητα στην περιοχή, η Ellinair και η Mouzenidis Travel.

Και, βέβαια, η συνεχής μεγέθυνση της Ellinair.

Ακόμη, είναι σημαντικό ότι αναπτύσσουμε συνεργασίες με άλλους ταξιδιωτικούς πράκτορες, για αύξηση της παρουσίας τους στην Ελλάδα, με αμοιβαίο όφελος. Γνωρίζετε ότι έχουμε υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας με TUI Russia και Thomas Cook Intourist Ρωσίας, βάσει των οποίων αυξήθηκαν σημαντικά οι ποσοστώσεις εγγυημένων θέσεων στα ξενοδοχεία της Ελλάδας, επεκτάθηκε ο όγκος των αερομεταφορών από τη Ρωσία στην Ελλάδα, με τα φτερά της Ellinair, ενώ ένα μέρος του στόλου λεωφορείων του Ομίλου Mouzenidis Group τέθηκε στη διάθεση των ταξιδιωτικών πρακτόρων και τα γραφεία υποδοχής της Mouzenidis Travel είναι εξοπλισμένα με χώρους εργασίας για το προσωπικό τους. Πρόκειται για δύο μεγάλες συνεργασίες, στις οποίες προχωρήσαμε την τελευταία διετία.

Μετά από 20 και πλέον χρόνια δραστηριοποίησής σας στον Τουρισμό, τι θεωρείτε ότι πρέπει να γίνει προκειμένου ο ελληνικός Τουρισμός να συνεχίσει να αναπτύσσεται δυναμικά;

Για τη δυναμική ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, χρειάζονται νέα ξενοδοχεία και δωμάτια.

ellinairΗ Ελλάδα, σε 12μηνη βάση, θα πρέπει να φιλοξενεί τουλάχιστον 50 εκατ. τουρίστες. Για να έρθουν οι τουρίστες αυτοί, πρέπει να έχουμε υψηλού επιπέδου και περισσότερα δωμάτια. Τα υψηλού επιπέδου δωμάτια, θα δημιουργήσουν ανταγωνισμό, ο ανταγωνισμός θα βελτιώσει την ποιότητα και η υψηλή ποιότητα θα προσελκύσει νέους τουρίστες. Οτιδήποτε άλλο είναι αποτυχία για μια χώρα με το κλίμα και τις φυσικές ομορφιές της Ελλάδας.

Συμφωνείτε με την άποψη ότι το 2018 ήταν μία εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό και ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για το μέλλον της χώρας μας στον διεθνή τουριστικό «στίβο»;

Συμφωνώ αν συνυπολογίσουμε τις προηγούμενες χρονιές, αλλά θεωρώ ότι η Ελλάδα με τόσα νησιά και προορισμούς, μπορεί να πετύχει πολλά περισσότερα. Χρειάζονται όμως υποδομές και σχεδιασμός. Ο βασικός όγκος των αφίξεων στη χώρα μας κατευθύνεται σε 5 αεροδρόμια (Αθήνα, Κρήτη, Ρόδος, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα) και έχουμε περίπου 20 αεροδρόμια που δέχονται charter πτήσεις το Καλοκαίρι, αλλά με πολύ μικρή σεζόν. Θα έλεγα σχηματικά και καθ’ υπερβολή ότι, ίσως, η Ελλάδα είναι μια Μαγιόρκα, η οποία όμως δουλεύει πλήρως 12 μήνες.

Οπότε έχουμε δρόμο μπροστά μας…

Η υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων, αλλά και του τουριστικού-ξενοδοχειακού κλάδου είναι γεγονός. Ποιο είναι το σχόλιό σας και ποιες οι προοπτικές;

Αυτός είναι ο κυριότερος λόγος των πολύ ακριβών ξενοδοχειακών τιμών το 2018, με συνέπεια να έχουμε άδεια δωμάτια τον Αύγουστο και να «πλημμυρίζουν» γειτονικές χώρες από τουρίστες. Ο Τουρισμός είναι η «βάρια βιομηχανία» της χώρας μας και πρέπει να είμαστε ανταγωνιστικοί, τουλάχιστον, με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δείτε που είναι ο ΦΠΑ στην Ισπανία, την Κύπρο, την Πορτογαλία, την Ιταλία, τη Γαλλία.

Βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων, μία νέα πραγματικότητα στην ελληνική, ξενοδοχειακή αγορά. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

Είναι καινούργια «μόδα» όντως, αλλά εδώ πιστεύω πρέπει να λειτουργεί ο νόμος, χωρίς καμία εξαίρεση. Δεν είναι λογικό να φορολογείται ο κλάδος των ξενοδοχείων και κάποιοι που τον ανταγωνίζονται ευθέως, να μην φορολογούνται.

Απαιτείται άμεση και σωστή ρύθμιση. Δεν είναι βέβαια εφικτή, ούτε και πρέπει να γίνει, απαγόρευση της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων.

Δραστηριοποιείστε ως tour operator, ως αεροπορική εταιρία, ως ξενοδοχειακή εταιρία, αλλά και σε πλήθος παράπλευρων δραστηριοτήτων (real estate, πωλήσεις, κ.λπ.). Ποια είναι η στρατηγική σας; Που θα «μεγαλώσετε» κι άλλο;

Αν προσέξετε όλες μας οι δραστηριότητες είναι στον Τουρισμό. Θα συνεχίσουμε λοιπόν με συνέπεια, στόχευση και επιμονή να αναζητάμε το μέλλον μας στον Τουρισμό. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν κάνουμε αναπροσαρμογές όπου και όταν απαιτείται.

Θα δώσουμε λοιπόν βάρος στα ξενοδοχεία, στο tour operating και στις αερομεταφορές, εξελίσσοντας παράλληλα, όλες τις συμπληρωματικές δραστηριότητες που έχουμε αναπτύξει.

Ότι και να κάνουμε όμως έχει και θα έχει άμεση σχέση με τον Τουρισμό, αυτό είναι δεδομένο, αφού «μυστικό» του management του ομίλου είναι να δημιουργεί καθετοποιημένες δραστηριότητες, σε όλα τα επίπεδα, σε συμπληρωματικές οικονομικές συνέργιες, αναλαμβάνοντας όλα τα στάδια εξυπηρέτησης της τουριστικής πελατείας (βίζα, ταξίδι, μεταφορικά, κ.ο.κ.).

Μετά τη Ρωσία και κάποιους συγκεκριμένους προορισμούς στην Ελλάδα, επεκτείνεστε και στη δυτική Ευρώπη, αλλά και σε άλλους προορισμούς εντός της Ελλάδας. Επόμενοι στόχοι;

Εμείς είμαστε ένας ελληνικός tour operator, με μεγάλο δίκτυο γραφείων στο εξωτερικό, τα οποία δουλεύουν 12 μήνες, χωρίς να έχουν σημαντικό όγκο εργασιών τον Χειμώνα.

Mouzenidis TravelΕπειδή, λοιπόν, είναι πολύ σημαντικό και για εμάς, όσο και για τον ελληνικό Τουρισμό, να μεγαλώσει η τουριστική περίοδος -υπενθυμίζω την πολιτική του υπουργείου Τουρισμού για Τουρισμό 365 ημέρες-, ανοίγουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα, όπου το κλίμα είναι εξαιρετικό, σε σχέση με τον Χειμώνα στη Βόρεια Ευρώπη.

Παράλληλα, αναπτύσσουμε το Incoming και σε άλλες χώρες, όπως στη Γεωργία και την Αρμενία ως προορισμούς. Θα ήθελα να αναφέρω ότι, για τρίτη χρονιά στη Γεωργία, είμαστε από τα μεγαλύτερα γραφεία incoming, και πρόσφατα βραβευθήκαμε από τον πρωθυπουργό της Γεωργίας.

Και, βέβαια, αν αντιληφθούμε ότι υπάρχουν θετικές προοπτικές και σε άλλες χώρες για incoming τουρισμό, θα το δούμε με πολύ καλή διάθεση.

Ένα ανέκδοτο της δεκαετίας του 1990 «ρωτούσε» πως μπορεί ένας δισεκατομμυριούχος, να γίνει …εκατομμυριούχος. Και η «απάντηση» ήταν, «ιδρύοντας μια αεροπορική εταιρία»…
Πως πήρατε την απόφαση να ιδρύσετε την Ellinair;
Πως είναι η δραστηριοποίηση σε μια τόσο ανταγωνιστική αγορά;

Η Ellinair έγινε για να καλύψει τις ανάγκες του Ομίλου μας για τη διακίνηση των πελατών μας, και αυτή τη στιγμή καλύπτει το 80% των αναγκών του Mouzenidis Travel, το Καλοκαίρι. Είναι αυτό που σας είπα πριν, ότι πρέπει να είσαι δυο βήματα μπροστά, αν θες να έχεις επιτυχία. Αυτή τη στιγμή υπάρχει στην αγορά τεράστια έλλειψη αεροπλάνων και συνέχεια λαμβάνουμε requests για πτήσεις charter. Πρόκειται για ένα εργαλείο, με τη σωστή διαχείριση, το οποίο βοηθά καθοριστικά στην επιτυχημένη πορεία του ομίλου και πάνω απ’ όλα μας επιτρέπει να είμαστε ευέλικτοι, να αντιδρούμε άμεσα στις αλλαγές, να ανταποκρινόμαστε στα αιτήματα των πελατών, να ελέγχουμε το κόστος και να μην εξαρτόμαστε από άλλες αεροπορικές εταιρίες.

Παράλληλα, το έμπειρο στελεχιακό δυναμικό μας, αφού και στην Ellinair έχουμε εξαιρετικά στελέχη, φροντίζει να βγαίνουμε πολύ νωρίς στις πωλήσεις early booking, καθώς σχεδιάζουμε το πρόγραμμα πτήσεων πολύ νωρίς, με όλα τα θετικά που συνεπάγεται αυτό.

Ο πρόεδρος του ομίλου Mouzenidis Group, Μπόρις Μουζενίδης με τον Γεωργιανό πρωθυπουργό, Γκεόργκι Κβιρικασβίλι

Άλλωστε, η πορεία της Ellinair αποδεικνύει του λόγου μου το αληθές. Το 2018, που μόλις έκλεισε, η Ellinair είχε προγραμματίσει 8.504 πτήσεις (αύξηση 21%, σε σχέση με το 2017), προσφέροντας συνολικά 1.355.082 θέσεις, αυξημένες κατά 32%, σε σύγκριση με το 2017. Το 2017 η εταιρία πραγματοποίησε 7.042 πτήσεις, με 1.027.548 θέσεις και 792.096 επιβάτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2017 οι επιβάτες της Ellinair αυξήθηκαν κατά 40%, σε σύγκριση με το 2016, ενώ το 2018 είχαμε μια αύξηση επιβατών μεγαλύτερη του 30%.

Στην καλοκαιρινή περίοδο εντάξαμε δύο ακόμη αεροσκάφη Airbus στον στόλο μας και επιχειρούσαμε με δέκα αεροσκάφη, ενώ στόχος μας, όπως έχω πει, είναι να προσθέτουμε δύο αεροσκάφη κάθε χρόνο στον στόλο μας. Επιχειρούμε δε από τέσσερις βάσεις και συγκεκριμένα από Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Κέρκυρα και Μόσχα και το δίκτυό μας ξεπερνά πλέον τις 40 πόλεις, με περισσότερα από 500 άτομα προσωπικό.

Θα σας δούμε και σε δραστηριότητες εκτός Τουρισμού;

Δεν ξέρω, αν μιλάτε για αθλητικές ομάδες, επειδή πολύ συχνά υπάρχουν δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι πήρα την τάδε ή τη δείνα ομάδα, θα ήθελα ωστόσο να διαβεβαιώσω κατηγορηματικά, ότι σίγουρα είμαστε και είμαι μακριά από αυτά…

Η αγορά λέει ότι κινείσθε πολύ με βάση το συναίσθημα και τις φιλίες σας. Δυσκολεύεστε να εμπιστευθείτε, αλλά όταν το κάνετε, δημιουργείτε σχέσεις ζωής. Έχει βάση αυτό; Και πως συμβαδίζει με τη δραστηριότητα ενός ομίλου με πολύ υψηλά μεγέθη;

Σίγουρα είναι έτσι. Αν δεν υπήρχε συναίσθημα, μάλλον θα ήμασταν τώρα με δραστηριότητα incoming και σε άλλες χώρες. Όμως πρώτα και πάνω απ’ όλα αγαπώ την πατρίδα μου.

Επίσης, σίγουρα λόγω φιλιών και αμοιβαίας εμπιστοσύνης, γίνονται κάποιες επιχειρηματικές κινήσεις.

Όμως πιστεύω ότι και οι κινήσεις αυτές μας έχουν βοηθήσει στο να είμαστε ένας όμιλος με τόσο μεγάλα μεγέθη.

Αν αύριο σταματούσατε να εργάζεστε, τι θα θέλατε να έχετε αφήσει πίσω σας, ως παρακαταθήκη;

Θα ήθελα να έχω ολοκληρώσει την προσπάθεια για 12μηνο Τουρισμό στην Ελλάδα και την προσέλκυση 1 εκατ. τουριστών, με € 1 δισ. έσοδα, που προανέφερα, γιατί η επίτευξη αυτών των δύο στόχων θα εσήμαινε ότι θα είχα αφήσει στην πατρίδα μου ένα «εργαλείο» πολύ σημαντικό, που θα συνεισέφερε καθοριστικά στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξή της.

Τι είναι για εσάς ο όμιλος Μουζενίδη; Ένα μεγάλο επιχειρηματικό επίτευγμα ή κάτι άλλο;

Μονολεκτικά, είναι η ζωή μου, με ότι αυτό σημαίνει για κάθε άνθρωπο…

Γιατί δεν σας βλέπουμε συχνά στα μέσα;

Δεν χρειάζομαι δημοσιότητα. Δεν μου αρέσουν τα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα», ούτε όσων τα λένε, ούτε όσων τα γράφουν. Κάνω τη δουλειά μου, με αγάπη και υπευθυνότητα απέναντι στην πατρίδα μου και τους χιλιάδες εργαζόμενους στον όμιλο και αυτό είναι αρκετό.

Ήρθατε στην Ελλάδα το 1992, στη Θεσσαλονίκη, άγνωστος μεταξύ αγνώστων. Ποια ήταν η πρώτη εικόνα που είδατε;

Η πρώτη εικόνα, όταν έφθασα στις παρυφές της πόλης, που ήρθε στο μυαλό μου, ήταν ότι έφθασα εκεί που πάντα ήθελα να πάω. Ήταν το πεπρωμένο που με οδήγησε εκεί. Δεν μπορώ να εκφράσω αυτό που ένιωσα, μόνο όποιος έχει ζήσει κάτι τέτοιο, μπορεί να το καταλάβει.

Τι ρόλο διαδραμάτισε στην πορεία σας η οικογένεια;

Η Οικογένεια είναι ο δεύτερος σημαντικός πυλώνας, μαζί με τη δουλειά και την άοκνη προσπάθεια. Χωρίς σταθερότητα και πίστη δεν πας μπροστά. Και μόνο η Οικογένεια μπορεί να τα εξασφαλίσει αυτά.

Η Οικογένεια είναι σαν την Εκκλησία.

Αν δίνατε ένα μήνυμα στους νέους ανθρώπους που ξεκινούν τη ζωή τους επαγγελματικά, τι θα τους συμβουλεύατε;

Να πορευτούν τη ζωή τους με ακεραιότητα, μυαλό και πολύ, πολύ δουλειά. Χωρίς δουλειά δεν γίνεται τίποτα. Και δουλειά με στόχο, επιμονή και υπομονή.

Και ο κόσμος κατά τις γραφές, χρειάστηκε επτά ημέρες για να γίνει. Τίποτα δεν γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη, ούτε με μία κίνηση.

Εκτός από τη δουλειά σας, με τι άλλο σας αρέσει να ασχολείστε;

Με δουλειά…

Tagged

5 σχόλια στο “ΜΠ. ΜΟΥΖΕΝΙΔΗΣ : Η πρώτη ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ συνέντευξή του στο “ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ”

  1. Μια άριστη ξενοδοχειακή επιχείρηση είναι ένα όνειρο των επισκεπτών, σε μια τέτοια επιχείρηση υπάρχει μια διάθεση για δουλειά!!!!))

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *