(Dimitris Papamitsos/Greek Prime Minister’s Office)

Μπούμερανγκ σε Βρετανία το… άκυρο του Ρίσι Σούνακ στον Έλληνα πρωθυπουργό | Υπέρ της Ελλάδας και της επιστροφής των Μαρμάρων τα διεθνή μέσα ενημέρωσης

ΔΙΕΘΝΗ

Τη μεγαλύτερη δημοσιότητα στο δίκαιο αίτημα της Ελλάδας για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, έδωσε στη χώρα μας η στάση του Βρετανού πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ, να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του, Κυριάκο Μητσοτάκη. Κίνηση, η οποία γύρισε μπούμερανγκ για τη βρετανική διπλωματία, με τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης στον κόσμο -ανάμεσά τους και βρετανικά- να κάνουν λόγο για απρεπή συμπεριφορά του Βρετανού πρωθυπουργού και να τάσσονται ανοιχτά υπέρ της Ελλάδας. 

Τα “πυρά” από μεγάλη μερίδα του Τύπου δέχεται ο Ρίσι Σούνακ, μετά την ακύρωση του προγραμματισμένου τετ α τετ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ τα 2/3 των Βρετανών που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση θεωρούν ότι κακώς αναβλήθηκε η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, επιρρίπτοντας ευθύνη στον Βρετανό πρωθυπουργό.

Ειδικότερα, σε δημοσκόπηση της πλατφόρμας YouGov, σε δείγμα 2.871 Βρετανών, σε ερώτηση για το εάν η Ντάουνινγκ Στριτ έπραξε σωστά ή λανθασμένα για την ακύρωση της συνάντησης, το 66% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θεωρεί λάθος την κίνηση του Βρετανού πρωθυπουργού, με το 11% να την επιδοκιμάζει και ένα 22% να απαντά πως “δεν γνωρίζει”.

Το Politico χαρακτήρισε την ακύρωση της συνάντησης  του Βρετανού πρωθυπουργού με τον Έλληνα ομόλογό του ως “ελληνική τραγωδία του Ρίσι Σούνακ”. “Ο Ρίσι έχασε τα λογικά του”, επισημαίνει το άρθροχρησιμοποιώντας έναν βρετανικό ιδιωματισμό, που κατά γράμμα μεταφράζεται στα ελληνικά “έχασε τα μάρμαρά του”. “Ο πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, είναι στο επίκεντρο μιας διπλωματικής καταιγίδας μετά την ακύρωση μιας προγραμματισμένης συνάντησης με τον Έλληνα ομόλογό του, Κυριάκο Μητσοτάκη, σε μια διαμάχη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, αναφέρεται.

“Ο σνομπισμός του Σούνακ θα υποδηλώσει σε άλλα έθνη ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει επιστρέψει ακόμη στη σοβαρότητα στη διαχείριση των εξωτερικών του υποθέσεων. Η βρετανική διπλωματία θα έπρεπε να ασχολείται με το να κερδίζει φίλους, όχι να τους χάνει”, σημείωσαν οι Financial Times, αναφερόμενοι στους βρετανικούς διπλωματικούς χειρισμούς.

“Εάν η Βρετανία επιθυμεί να είναι ανοιχτή στον κόσμο, σύμφωνα με τις διεθνείς αξίες και τη διπλωματία, δεν θα σταματούσε να μιλά σε φίλους εξαιτίας ενός προβλήματος που παραμένει πρόβλημα εδώ και σχεδόν 200 χρόνια”, ανέφερε σε ένα μάλλον πιο “light” σχόλιό της η βρετανική εφημερίδα The Guardian.

Σε άρθρο του Sky News ανώτερος διπλωμάτης, ο οποίος δεν κατονομάζεται, περιέγραψε τη συμπεριφορά του Βρετανού πρωθυπουργού ως “γελοία” και “ειρωνική”. Στο ίδιο άρθρο υπουργός της κυβέρνησης Σούνακ, τον οποίο  επίσης δεν κατονόμασε το βρετανικό μέσο, κάνει λόγο για “λανθασμένη απόφαση”.

Το αίτημα της Ελλάδας για επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στηρίζουν οι βρετανικοί The Times, σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στην έντυπη έκδοσή τους, με αφορμή τις σκληρές δηλώσεις για το θέμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνέντευξή του στο BBC. Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε ευθέως για κλοπή και για την ανάγκη να επανενταχτούν τα Γλυπτά στον φυσικό τους χώρο.

Στο άρθρο τους, με τίτλο “Ελληνικά Δώρα Τα Eλγίνεια Mάρμαρα πρέπει να εκτεθούν στο φυσικό τους περιβάλλον”, οι Times επισημαίνουν ότι “δεν θα έπρεπε να τίθεται ζήτημα ιδιοκτησίας, αλλά το πού μπορεί κανείς να εκτιμήσει καλύτερα την αξία των μαρμάρων, αυτών που είναι στην Αθήνα και αυτών στο Βρετανικό Μουσείο”.

“Αυτά πρέπει να βρίσκονται μαζί, το ένα ανήκει στο άλλο και πρέπει να εκτίθενται στον φυσικό τους περιβάλλον”, σημειώνει το άρθρο, με το βρετανικό μέσο να αναφέρει ότι “τα υπόλοιπα Μάρμαρα εκτίθενται σήμερα στο υπερσύγχρονο Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο χτίστηκε για αυτόν τον σκοπό”.

Μεταστροφή παρατηρείται στο εσωτερικό της Βρετανίας για το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας δημοσκόπησης, η οποία πραγματοποιήθηκε από την YouGov, με το 49% των Βρετανών να θεωρεί ορθή την επιστροφή τους στην Ελλάδα και μόλις το 15% να τίθεται υπερ της παραμονής τους στη Βρετανία.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *