Μπρατάκος προς Πιτσιλή: Μείζον πρόβλημα για στελέχη επιχειρήσεων που διετέλεσαν νόμιμοι εκπρόσωποι

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΦΟΡΕΙΣ

Με επιστολή του προς τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργο Πιτσιλή, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Γιάννης Μπρατάκος, θέτει το μείζον πρόβλημα που υπάρχει με στελέχη επιχειρήσεων που διετέλεσαν νόμιμοι εκπρόσωποι επιχειρήσεων, που έχουν ρυθμισμένες οφειλές και τα οποία έχουν αποχωρήσει.

Όπως σημειώνει ο κ. Μπρατάκος, “Το Επιμελητήριό μας, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας αλλά και της βελτίωσης των δημοσίων εσόδων, θέτει υπ’όψιν σας ένα σοβαρό ζήτημα που θεωρούμε ότι χρήζει άμεσης νομοθέτησης. Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο να αιφνιδιάζονται στελέχη επιχειρήσεων που διετέλεσαν νόμιμοι εκπρόσωποι νομικών προσώπων, όταν τα τελευταία απωλέσουν μία ρυθμισμένη οφειλή προς το Ελληνικό Δημόσιο. Όπως γνωρίζετε, σύμφωνα με την υφιστάμενη διάταξη του άρθρου 50 παρ.1 υποπαρ. Β του Νόμου 4174/2013, σε περίπτωση που οι φορολογικές οφειλές έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση, η αλληλέγγυα ευθύνη βαραίνει τόσο τα πρόσωπα που είχαν εκτελεστικές αρμοδιότητες κατά το χρόνο γέννησης της οφειλής, όσο και τα πρόσωπα που είχαν εκπροσωπευτική εξουσία κατά το χρόνο απώλειας της ρύθμισης. Το πρόβλημα που συναντάμε στην οικονομική πραγματικότητα αφορά τις περιπτώσεις όπου κατά το χρόνο απώλειας της ρύθμισης ο νόμιμος εκπρόσωπος είναι πρόσωπο διαφορετικό από εκείνον που εκπροσωπούσε την εταιρεία κατά την περίοδο στην οποία ανάγεται η οφειλή. Στις περιπτώσεις αυτές, ο νόμιμος εκπρόσωπος της περιόδου στην οποία ανάγεται η οφειλή (ή εν γένει τα πρόσωπα που είχαν εκτελεστική ιδιότητα που συνεπάγεται αλληλέγγυα ευθύνη) αγνοεί την απώλεια της ρύθμισης και δεν του παρέχεται η δυνατότητα να εξυπηρετήσει τη ρυθμισμένη οφειλή, προκειμένου να αποφύγει την αναβίωσή της σε βάρος του αλληλέγγυας ευθύνης τόσο για το συνολικό υπολειπόμενο ποσό, όσο και για τις επιβαρύνσεις που θα προκύψουν από την απώλεια της ρύθμισης”.

Και συνεχίζει ο κ. Μπρατάκος: “Ενόψει των ανωτέρω, είναι πιστεύουμε προς το συμφέρον του Δημοσίου η παροχή της δυνατότητας στους ρηθέντες αλληλεγγύως υπευθύνους να εξυπηρετήσουν με ίδια μέσα τη ρύθμιση. Επιπρόσθετα, παρίσταται ως ιδιαιτέρως ανεπιεικής η διατήρηση της, σε βάρος των τελευταίων, αλληλέγγυας ευθύνης χωρίς να τους παρέχεται προηγουμένως η πληροφόρηση περί της απώλειας της ρύθμισης, ως και η δυνατότητα να εξοφλήσουν υπό τους ίδιους όρους που θα εξοφλούσε το νομικό πρόσωπο, το ρυθμισμένο χρέος. Για να υλοποιηθεί αυτό, θα πρέπει η φορολογική διοίκηση να τους γνωστοποιεί το γεγονός της απώλειας της ρύθμισης καλώντας τους να την συνεχίσουν με ίδια μέσα, προκειμένου να αποφύγουν τις, σε βάρος τους, δυσμενείς συνέπειες από την απωλεσθείσα ρύθμιση”.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *