Υποχρεωτική θα είναι πλέον η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς στην εβδομαδιαία ενημέρωση για την εξέλιξη του κορωνοϊού στην χώρα.
Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, “…η κυβέρνηση, μετά από εισήγηση των ειδικών, αποφασίζει την υποχρεωτική χρήση μάσκας στις εξής περιπτώσεις:
● για το προσωπικό σε καταστήματα λιανικής και σε γραφεία όπου υπάρχει επαφή με το κοινό (ΔΕΚΟ, τράπεζες, δημοτικά καταστήματα) και
● για το κοινό, δηλαδή για επισκέπτες και για πελάτες, σε γραφεία (όπως ΔΕΚΟ, τράπεζες, δημοτικά καταστήματα), σε καταστήματα τροφίμων (όπως φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία κ.λπ.), σε καταστήματα λιανικής, καθώς και σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.
Υπενθυμίζεται ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στις ακόλουθες περιπτώσεις:
● Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (μετρό, λεωφορεία, τρόλεϊ κ.λπ.)
● Στα ταξί και τα επαγγελματικής χρήσης οχήματα, για τους επιβάτες και τον οδηγό.
● Στα σούπερ μάρκετ για εργαζόμενους και καταναλωτές.
Άρα, από αύριο, λοιπόν, ισχύουν τα εξής μέτρα:
Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους, εργαζόμενους και κοινό :
● σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και λοιπά γραφεία εξυπηρέτησης κοινού,
● σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων
● στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα ταξί,
● στα ασανσέρ,
● στα νοσοκομεία, τα ιατρεία και τα διαγνωστικά κέντρα
● στα καταστήματα λιανικής και
● στα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής”.
Η μάσκα είναι επίσης, υποχρεωτική για τους εργαζόμενους στην Εστίαση, ενώ παραμένει η ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους άλλους κλειστούς χώρους, αλλά και στους ανοικτούς χώρους, όπου υπάρχει συνωστισμός και δεν μπορούν να κρατηθούν αποστάσεις. Παρακαλούμε από αύριο όλους τους συμπολίτες μας να τηρούν πιστά τους νέους κανόνες για τη χρήση μάσκας, οι οποίοι έχουν ως στόχο την προστασία όλων μας.
ΌΠως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, “η αυστηροποίηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας δεν γίνεται για τιμωρητικούς λόγους. Γίνεται για το συλλογικό προληπτικά καλό. Γιατί ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας και οφείλουμε να τηρούμε σχολαστικά όλες τις οδηγίες των ειδικών, ανάμεσα στις οποίες και η χρήση μάσκας, με την οποία θα χρειαστεί να μάθουμε να ζούμε.
Για την εφαρμογή των ανωτέρω, θα γίνονται και θα συνεχίζονται οι έλεγχοι, ώστε να διασφαλίσουμε ότι τόσο αυτά, όσο και τα υπόλοιπα αναγκαία μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας τηρούνται. Πιο συγκεκριμένα σας ενημερώνω ότι, από την 1 έως και τις 26 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν από το Συντονιστικό Κέντρο Εποπτείας της Αγοράς και Αντιμετώπισης του Παρεμπορίου, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και την Ελληνική Αστυνομία 27.427 έλεγχοι, καταγράφηκαν 860 παραβάσεις (ποσοστό 3,1%) και επιβλήθηκαν 1.004 πρόστιμα συνολικού ύψους 284.350 ευρώ, καθώς και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 270 ημερών συνολικά.
Το μεγάλο στοίχημα του φετινού καλοκαιριού είναι η επόμενη μέρα. Το να καταφέρουμε να παραμείνουμε υγειονομικά ασφαλείς, που είναι και η απόλυτη προτεραιότητά μας, ενώ η οικονομία ξεκινά να επαναλειτουργεί. Προφανώς αυτή η άσκηση, αυτή η εξίσωση επιτρέψτε μου να πω, φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη. Δεν είναι, όμως, αδύνατη, όπως μας αποδεικνύουν τα δεδομένα των τελευταίων μηνών και ιδιαίτερα του Ιουλίου, όπου οι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας δείχνουν σταθερή αυξητική κίνηση, ενώ η υγειονομική κατάσταση της χώρας παραμένει σε απόλυτα διαχειρίσιμα επίπεδα. Δημιουργούνται δηλαδή, οι προϋποθέσεις εκείνες που θα μας επιτρέψουν να ατενίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία ως προς την υγειονομική διαχείριση της πανδημίας, αλλά και ευρύτερα”.
Τα στοιχεία
Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, “από την έναρξη της πανδημίας στις 25 Φεβρουαρίου μέχρι τις 26 Ιουλίου έχουν καταγραφεί στη χώρα μας 4.193 κρούσματα, εκ των οποίων τα 429 είναι σήμερα ενεργά. 1.061 πήραν εξιτήριο από νοσοκομεία, 2.501 ανάρρωσαν κατ’ οίκον, ενώ 202 συνάνθρωποί μας δυστυχώς, δεν τα κατάφεραν.
Παρά την αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, η επιδημιολογική εικόνα της χώρας παραμένει σε καλύτερη κατάσταση από πολλές άλλες χώρες. Και αυτό είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής που εφαρμόζει η Κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη και τις εισηγήσεις των ειδικών.
Στόχος η εικόνα αυτή να διατηρηθεί και να βελτιωθεί. Να παραμείνει η Ελλάδα μια ασφαλής χώρα, τόσο για τους κατοίκους, όσο και για τους επισκέπτες της. Και για να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται τόσο ο κρατικός μηχανισμός, όσο και ο καθένας από εμάς να παραμείνουμε σε ετοιμότητα, σε επιφυλακή και να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών, όπως κάνουμε άλλωστε από την πρώτη μέρα αυτής της πανδημίας.
Για να διασφαλίσουμε ότι το άνοιγμα του τουρισμού δεν θα θέσει σε κίνδυνο όσα έχουμε πετύχει, έχουμε δημιουργήσει, όπως ξέρετε, έναν ειδικό αλγόριθμο, τον αλγόριθμο EVA. Πρόκειται για ένα σύνθετο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, που έχει σχεδιαστεί από μια εξαιρετική ομάδα επιστημόνων, η οποία αποτελείται από τους Κίμωνα Δρακόπουλο, Vishal Gupta (University of Southern California), Hamsa Bastani (Wharton University of Pennsylvania) και Γιάννη Βλαχογιάννη.
Ο αλγόριθμος, λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό τεστ ανά σημείο εισόδου, χρησιμοποιεί την επιδημιολογική εικόνα από τα δημόσια δεδομένα κάθε περιοχής, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των τεστ στις πύλες εισόδου, για να αξιολογήσει το προφίλ ρίσκου κάθε ταξιδιώτη με βάση τα στοιχεία του PLF. Στόχος του EVA είναι τόσο να εντοπίσει τους επιβάτες που έχουν αυξημένες πιθανότητες να είναι φορείς του ιού, όσο και να δειγματοληπτεί αποσκοπώντας την παρακολούθηση όλων των χωρών και περιοχών για το γρήγορο εντοπισμό νέων επιδημιολογικά βεβαρημένων προφίλ. Τις τελευταίες ημέρες για παράδειγμα, έχουμε επικεντρώσει την προσοχή μας στην Ισπανία, λόγω των αλλαγών στα επιδημιολογικά δεδομένα που παρατηρούνται στη χώρα αυτή και ήδη έχουμε διπλασιάσει τα τεστ σε όσους έχουν αυτή τη χώρα προέλευσης.
Σύμφωνα με τις «υποδείξεις», λοιπόν, του EVA, από την 1η έως και τις 26 Ιουλίου διεξήχθησαν συνολικά στα σημεία εισόδου της χώρας 171.138 έλεγχοι σε σύνολο 1.294.798 εισερχομένων στη χώρα και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 344. Από αυτά, 70 είναι ακόμα ενεργά, 213 έχουν επιστρέψει στη χώρα προέλευσης και 61 είναι πλέον μη ενεργά και παραμένουν στη χώρα μας. Όσον αφορά στην προέλευση των κρουσμάτων, τις τέσσερις από τις πέντε πρώτες θέσεις εξακολουθούν να καταλαμβάνουν φίλες χώρες της Βαλκανικής χερσονήσου.
Είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα που επικρατούν σε κάθε χώρα, τα οποία λαμβάνουμε υπόψη μας για το «άνοιγμα», αλλά και για το «κλείσιμο» των συνόρων, αλλά και τη λήψη περαιτέρω μέτρων, όπως η υποχρέωση όσων ταξιδεύουν αεροπορικώς από Βουλγαρία και Ρουμανία να έχουν στη διάθεσή τους αρνητικό μοριακό τεστ.
Όσον αφορά στην αύξηση των εγχώριων κρουσμάτων, η κατάσταση ναι μεν δεν πρέπει να δημιουργεί πανικό, αλλά σίγουρα ούτε εφησυχασμό. Ο δείκτης Rt, μια παράμετρος που παρακολουθείται στενά από την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων μας, σε συνδυασμό με τις ιχνηλατήσεις των εγχωρίων κρουσμάτων και τις σχετιζόμενες με Covid-19 νοσηλείες και νοσηλείες σε ΜΕΘ, είναι γύρω στο 0,4 όπως εκτιμάται από τον ΕΟΔΥ. Το γεγονός πως ο αριθμός αυτός είναι σχετικά μικρός, δεν οδηγεί σε εφησυχασμό το Παρατηρητήριό μας, που συνεδριάζει σε εβδομαδιαία βάση και σαφώς δεν πρέπει να εφησυχάζουν ούτε οι συμπολίτες μας.
Η αύξηση των κρουσμάτων, ιδιαίτερα σε αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι ο ιός είναι ακόμα εδώ και τρέφεται από κάθε λάθος μας, κάθε υπόνοια χαλάρωσης. Το να ανακόψουμε την πορεία του είναι στο χέρι όλων μας, εξαρτάται από τον καθένα από εμάς. Και αυτά που πρέπει να κάνουμε παραμένουν απλά: Τηρούμε πιστά τους κανόνες αυτοπροστασίας και υγιεινής και αποφεύγουμε συναθροίσεις και άσκοπα φαινόμενα συγχρωτισμού, που ευνοούν ιδιαίτερα τη διασπορά του ιού”.