Η δυσπιστία της Ευρώπης στο σύστημα φωτεινού σηματοδότη για τα διεθνή ταξίδια, της βρετανικής κυβέρνησης, απειλεί να “τινάξει στον αέρα” τις διακοπές των Βρετανών. Στο πλαίσιο αυτό, οι Βρετανοί tour operators ζητούν από την κυβέρνηση του Ην. Βασιλείου σαφήνεια όσον αφορά στα διεθνή ταξίδια, προκειμένου να περιοριστούν οι ζημιές στον ταξιδιωτικό τομέα.
Η αβεβαιότητα σχετικά με τα εξερχόμενα ταξίδια από το Ηνωμένο Βασίλειο προκαλεί μια ατμόσφαιρα δυσπιστίας μεταξύ των ξενοδόχων και των ταξιδιωτικών πρακτόρων στην Ευρώπη, σύμφωνα με Βρετανούς tour operators και φορείς του κλάδου.
Μιλώντας σχετικά ο Noel Josephides, διευθυντής της Aito και πρόεδρος του ταξιδιωτικού πράκτορα Sunvil, δήλωσε ότι το συνεχιζόμενο χάος και η κερδοσκοπία όχι μόνο καταστρέφουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, αλλά επηρεάζουν αρνητικά τους tour operators.
“Οι ξενοδόχοι αποσύρουν τις κρατήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο τον Αύγουστο, επειδή δεν μας εμπιστεύονται και οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες παίρνουν τα κρεβάτια και τη διαθεσιμότητά μας. Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη. Γιατί, άλλωστε, να μας εμπιστεύονται όταν έχουμε τη Δαμόκλειο σπάθη επάνω από τα κεφάλια μας και τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν και να οδηγήσουν σε ακυρώσεις ανά πάσα στιγμή;”, διερωτήθηκε ο Josephides, μιλώντας στον Guardian.
Ο ίδιος αντιδρά στην τοποθέτηση της Γαλλίας στην “πορτοκαλί +” λίστα, χαρακτηρίζοντας την απαράδεκτη, ενώ λέει πως εάν αυτό συμβεί με την Ισπανία και την Ελλάδα, όπως φημολογείται, θα είναι καταστροφικό.
“Η κυβέρνηση έχει μια τελευταία ευκαιρία να βοηθήσει τη βιομηχανία και τους παραθεριστές αυτό το καλοκαίρι διευρύνοντας την πράσινη λίστα, διατηρώντας την ‘πορτοκαλί’ λίστα και εγγυώντας ότι τα πράγματα δεν θα αλλάξουν, από τώρα έως τον Οκτώβριο, τουλάχιστον”, είπε ο Josephides.
Από την πλευρά της η διευθύνουσα σύμβουλος του Martin Randall Travel, “ειδικού” στα πολιτιστικά ταξίδια, Fiona Charrington, συμφώνησε ότι το μερίδιο αγοράς των Βρετανών tour operators το λαμβάνουν tour operators από άλλες χώρες. Συγκεκριμένα, είπε: “Οι σχέσεις με τους Ευρωπαίους tour operators βλάπτονται. Ορισμένοι ξενοδόχοι χάνουν την υπομονή τους και δεν είναι πλέον τόσο ευέλικτοι όσον αφορά τις κρατήσεις. Οπότε, εάν έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε μια γερμανική εταιρία που θέλει να κάνει κράτηση ή μια βρετανική, φυσικά θα επιλέξουν αυτήν που είναι λιγότερο πιθανό να κάνει αλλαγές της τελευταίας στιγμής”.
Η επόμενη κυβερνητική ανακοίνωση, που θα ανακοινωθεί την Πέμπτη, πιθανότατα θα προσθέσει μια σειρά χωρών στην “πράσινη” λίστα, που σημαίνει ότι ακόμη και οι μη εμβολιασμένοι ταξιδιώτες μπορούν να επιστρέψουν πίσω στο Ηνωμένο Βασίλειο, χωρίς να χρειαστεί να τεθούν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους – σύμφωνα με έρευνα της ταξιδιωτικής συμβουλευτικής εταιρίας, PC Agency. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του PC Agency, Paul Charles, οι 17 αυτοί, πιθανοί προορισμοί περιλαμβάνουν τη Γερμανία, την Πολωνία, τον Καναδά, την Αυστρία, τη Ρουμανία, τη Βοσνία, την Τσεχία, την Ουγγαρία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία. Η Ισλανδία, η Μάλτα, η Μαδέρα και το Ισραήλ ενδέχεται να μεταβούν από την “πράσινη” λίστα στην “πορτοκαλί”, ενώ χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία θα μπορούσαν να μεταβούν σε μια “πορτοκαλί λίστα παρακολούθησης”.
Σύμφωνα με την Aito, έως και 500.000 ταξιδιωτικές θέσεις εργασίας κινδυνεύουν λόγω της έλλειψης επαρκούς κυβερνητικής υποστήριξης και της δυσπιστίας που προκαλείται από το σύστημα φωτεινού σηματοδότη.
