Ν. ΠΑΧΙΔΗΣ – SANITEC: Εξωστρέφεια και συνέπεια στην ποιότητα τα συστατικά μιας μακροχρόνιας και επιτυχημένης πορείας

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Γνωστή στους Έλληνες ξενοδόχους για την άριστη ποιότητα των προϊόντων της και την ευελιξία που επιδεικνύει στον εξοπλισμό μπάνιου με ειδικές παραγγελίες μαζικής παραγωγής, η  SANITEC ABEE, έχει στο τιμόνι της έναν οργανωτικό, ανήσυχο και εργασιομανή άνθρωπο. Ο κ. Νικόλαος Παχίδης, διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας, παραχώρησε συνέντευξη στο τεύχος Οκτωβρίου του ΧΡΗΜΑ &ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, όπου σκιαγραφεί μια πορεία τριάντα και πλέον χρόνων δομημένη στα ακλόνητα συστατικά της εγγυημένης ποιότητας προϊόντων και της συνεχούς αναζήτησης τρόπων εξέλιξης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων μιας εταιρείας που ξεκινά από τον Ελληνικό Βορρά για να κατακτήσει όλον τον κόσμο.

Η συνέντευξη

Η συνέντευξη του κ. Παχίδη στην Ελένη Μακρίδου έχει ως εξής:

Κύριε Παχίδη, ποιο είναι το προφίλ της SANITEC, η πορεία της και ποια η θέση της, σήμερα, στην ελληνική αγορά;

H SANITEC ABEE έχει μια επιτυχημένη πορεία άνω των τριών δεκαετιών στο χώρο των ειδών υγιεινής και σήμερα, είναι μια από τις ηγέτιδες βιομηχανίες του τομέα, στην Ελλάδα. Η εταιρεία έχει εγκαταστάσεις 10.000 τ.μ. στην Θεσσαλονίκη, με χώρους βιομηχανικής παραγωγής, αποθήκες & χώρους διανομής, γραφεία διοίκησης, showroom σε Θεσσαλονίκη και νέο εκθετήριο στην Αθήνα. Εξοπλίζει έναν μεγάλο αριθμό καταστημάτων ειδών υγιεινής, ξυλεμπορικών χονδρεμπόρων αλλά και ξενοδοχειακών μονάδων, ιδρυμάτων κ.ά. με πολλά από τα προϊόντα της.

Τι ποσοστό του κύκλου εργασιών της εταιρείας αφορά στον ξενοδοχειακό κλάδο;

Το 2020 βιώσαμε όλοι, τόσο κοινωνικά όσο και επαγγελματικά, μια πρωτόγνωρη κρίση με την πανδημία του COVID-19. Γενικώς, τόσο στην ελληνική όσο και σε ξένες αγορές, οι πωλήσεις ειδών υγιεινής επηρεάστηκαν αρκετά, δεδομένου ότι το είδος αφορά είτε σε ανακαινίσεις χώρων είτε σε νέες κατασκευές, τομείς που κατά την περίοδο αυτή σχεδόν αδρανοποιήθηκαν. Τα οικονομικά αποτελέσματα των προηγούμενων 2 ετών στον ξενοδοχειακό κλάδο (παρά τα μειωμένα απόλυτα ποσά τους, λόγω της πανδημίας – ως συνέπειας της αδράνειας της αγοράς αλλά και όλων των ξενοδοχειακών δράσεων), κάλυψαν ένα ποσοστό που κυμαινόταν περίπου στο 12-15% του κύκλου εργασιών μας, που θεωρούμε ότι είναι σε καλό επίπεδο αν λάβουμε υπ’ όψη ότι η εταιρεία δραστηριοποιείται και σε άλλους κλάδους (π.χ. σε παραγωγή νεροχυτών προς καταστήματα & ξυλεμπορικά, μπανιερών, αλλά και των εξαγωγών σε διάφορους προορισμούς).

SANITECΩστόσο, η εξαιρετική ποιότητα των προϊόντων μας και η άμεση διαθεσιμότητά τους, μας διαφοροποίησε από το σύνολο των ανταγωνιστών μας και συγκράτησε σημαντικά τα οικονομικά μεγέθη της SANITEC. Κατά το τρέχον έτος 2021, έχει ήδη παρατηρηθεί αύξηση της ζήτησης ξενοδοχειακών προϊόντων, λόγω κυρίως της ενθαρρυντικής τουριστικής περιόδου 2021.

Είστε αισιόδοξος για την πορεία του κλάδου σας για το εγγύς μέλλον; Προβλέπετε ανάκαμψη της ζήτησης γενικότερα και ειδικότερα σε ό,τι αφορά στα καταλύματα;

Δεδομένου ότι ο κλάδος των ειδών υγιεινής ακολουθεί ουσιαστικά την επανεμφανιζόμενη αυξητική τάση της κατασκευαστικής δραστηριότητας στην χώρα και στο εξωτερικό, θεωρώ πως άμεσα, εντός του 2022, θα παρατηρηθεί γενική βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης. Δηλώνω αισιόδοξος, επειδή τόσο οι κατασκευές και οι ανακαινίσεις όσο και ο τουρισμός επανακάμπτουν δυναμικά και είναι ορατά τα αποτελέσματα, μέσω των ήδη αυξανόμενων παραγγελιών του εκάστοτε τοπικού πελατολογίου.

Ποια από τα είδη σας προτιμούν οι ξενοδόχοι και γιατί;

Η εταιρεία μας μπορεί και προμηθεύει κυρίως είδη μπάνιου για τα ξενοδοχεία, στα οποία είναι αρκετά ανταγωνιστική. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στους νιπτήρες μπάνιου τύπου Monobloc, στις νέες ντουζιέρες τύπου “flat”, στις ακρυλικές μπανιέρες, στα έπιπλα μπάνιου, καθώς και στα mini spa υδρομασάζ. Η ποικιλία που διατίθεται σε κάθε σειρά είναι μεγάλη σε μοντέλα, διαστάσεις, χρώματα και είδη, καλύπτει ευρύ φάσμα των αναγκών των ξενοδοχείων (διακοσμητικών & οικονομικών), η δε παραγωγή των προϊόντων γίνεται πάντοτε υπό τις συγκεκριμένες προδιαγραφές που δίνονται από τους ξενοδόχους & τους αναδόχους κατασκευαστές τους, κατά περίπτωση.

Η SANITEC εξυπηρετεί μεγάλες αλλά και μικρές ζητήσεις ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα. Το πελατολόγιό της διευρύνεται κάθε έτος, είτε μέσω της τοπικής επιχειρηματικής πληροφόρησης στον κλάδο των ξενοδόχων, των αρχιτεκτόνων και των διακοσμητών, είτε μέσω της συμμετοχής της εταιρείας μας σε εμπορικές εκθέσεις – που πλέον άρχισαν πάλι να διοργανώνονται.

Εκτός από την ελληνική αγορά έχετε έντονη παρουσία και στο εξωτερικό. Σε ποιες αγορές εστιάζετε και ποιο είναι το ποσοστό των εξαγωγών σας;

Η εταιρεία έχει παρουσία στο εξωτερικό για πάνω από 25 έτη. Εξάγουμε προϊόντα στην Κύπρο, τα Βαλκάνια και σε πολλές χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.  Η SANITEC, λαμβάνει μέρος σε πολλές εκθέσεις του εξωτερικού, κάνει έρευνα αγοράς και ανανεώνει τις συλλογές της, αναλόγως με τις ζητήσεις της κάθε τοπικής αγοράς.  SANITEC

Το ποσοστό των εξαγωγών παρατηρείται αυξανόμενο κάθε έτος και κυμαίνεται περίπου στο επίπεδο του 27% του τζίρου της. Τα προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα, φέρουν πάντα τα ειδικά αυτοκόλλητα αυθεντικότητας.

Ποιες είναι οι τάσεις στον τομέα των ειδών υγιεινής; Ποια είναι τα «ισχυρά χαρτιά» της SANITEC έναντι του ανταγωνισμού;

Η SANITEC ABEE την τελευταία δεκαετία παρακολουθεί τις τάσεις στον τομέα των ειδών υγιεινής και προσαρμόζεται αναλόγως. Η αισθητική πλέον είναι πιο λιτή, πιο μινιμαλιστική, ενώ η απαίτηση για υψηλή ποιότητα με πρώτης κλάσεως υλικά, οι διεθνείς πιστοποιήσεις και το εξαιρετικό After Sales Service είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της εταιρίας. Επιπλέον, αξιοσημείωτη είναι και η ποικιλία των μοντέλων και των χρωμάτων που διαθέτει η SANITEC, κάτι στο οποίο υπερτερεί έναντι άλλων εταιρειών του ανταγωνισμού. Πάγια πολιτική της επιχείρησης είναι να ακολουθούνται αυστηρές διαδικασίες αξιολόγησης των πρώτων υλών και όλες οι γραμμές παραγωγής να είναι απόλυτα οργανωμένες σύμφωνα με τις καλύτερες μεθόδους και τις πλέον εξειδικευμένες τεχνικές. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο, η ποιότητα του κάθε προϊόντος διασφαλίζεται από τον συνεχή έλεγχο σε κάθε φάση της παραγωγής του, καθώς και από την τελική επιθεώρησή του πριν την συσκευασία.

Ποιο είναι το business plan της επιχείρησης για τα αμέσως επόμενα χρόνια;

Το επιχειρησιακό πλάνο της SANITEC εστιάζεται στην αύξηση των πωλήσεων, η οποία θα επιτευχθεί μέσω διαφόρων δράσεων. Βελτιώνουμε συνεχώς την οργάνωση της παραγωγής, επενδύοντας σε υψηλή τεχνολογία και ανθρώπινο δυναμικό. Επιμένουμε  σε υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες, λεπτομερή έλεγχο του τελικού προϊόντος και αύξηση της παραγωγής, ώστε να καλύπτονται οι ολοένα και μεγαλύτερες ζητήσεις.

Η παρουσία της εταιρείας στην ελληνική αγορά έχει ήδη ενισχυθεί με την ίδρυση του νέου Εκθετηρίου στην Αθήνα, γίνεται προσπάθεια για επιπλέον εξαγωγές και σε νέες αγορές ενώ υπάρχει και πλάνο διεύρυνσης των συνεργασιών με νέους προμηθευτές. SANITEC

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *