«Να δώσουμε νέα πνοή στο “πάω να δουλέψω σεζόν»!

ΓΝΩΜΗ

του Μανώλη Τσακαλάκη (*)
Πολύς λόγος έγινε ειδικά τη φετινή περίοδο για τις σημαντικές ελλείψεις εποχικού προσωπικού στον τομέα του Τουρισμού γενικότερα και στον κλάδο των Ξενοδοχείων ειδικότερα. Διαβάσαμε και ακούσαμε ποικίλες ερμηνείες, απόψεις και άλλες εκτιμήσεις, ακόμα και κάποιες θεωρίες που κινήθηκαν στα όρια του παραλογισμού και της παραπληροφόρησης. Και είδαμε και ορισμένες μεμονωμένες ακραίες περιπτώσεις να γίνονται θέμα με πηχυαίους τίτλους και να αμαυρώνουν έναν ολόκληρο κλάδο.

Έναν κλάδο ο οποίος, να μην ξεχνάμε, είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης της Χώρας, με πάνω από 260.000 θέσεις εργασίας βάσει οργανογραμμάτων (όχι γενικά και αόριστα), με ισχυρές και γενναιόδωρες Συλλογικές Συμβάσεις μεταξύ ΠΟΞ και Ξενοδοχοϋπαλλήλων, με πληθώρα ειδικοτήτων και με εργαζόμενους από όλο το φάσμα εκπαίδευσης, μόρφωσης και ηλικιών του εργατικού δυναμικού.

Αυτή είναι μια διάσταση που πολύ συχνά, οι εκάστοτε κυβερνώντες δεν λαμβάνουν υπόψη ή δεν αντιλαμβάνονται τη σημασία της, τόσο σε εθνικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο. Αλλά θα φροντίσουμε να τους τη θυμίζουμε με μεγαλύτερη συχνότητα και ένταση.

Είναι ενθαρρυντικό ότι ολοένα και περισσότεροι Ξενοδόχοι συνειδητά φροντίζουν για την πλήρη εξάλειψη «φαντασμάτων» του παρελθόντος, όπως η αδήλωτη εργασία, τα δυσκολα ωράρια, οι κακές συνθήκες διαβίωσης του εποχικού προσωπικού κ.α.. Και σαν ΠΟΞ, θα επαναφέρουμε στην πρώτη γραμμή των ζητημάτων που μας απασχολούν, τη διασύνδεση της τουριστικής εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας καθώς και την ανάγκη πληρέστερης ενημέρωσης των νέων μας, για τα πλεονεκτήματα και τις προοπτικές της εργασίας στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Να αποφορτίσουμε και να αναβαπτίσουμε, με νέα πνοή, το «πάω να δουλέψω σεζόν»…

Το πρόβλημα στην εύρεση εποχιακού προσωπικού μπορεί να αντιμετωπιστεί επιπρόσθετα, σε συνδυασμό με τη ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων καθώς με αυτό τον τρόπο, σε πολλές περιοχές θα μειωθούν οι πολύ υψηλές τιμές των ενοικίων για τους εποχιακά εργαζόμενους ενώ επίσης θα μειωθεί ο αριθμός των εποχιακά εργαζόμενων που «διαρρέουν» από τα ξενοδοχεία στις μισθώσεις αυτού του τύπου.

Από πλευράς Πολιτείας, επιπλέον μέτρα όπως η αύξηση του ταμείου ανεργίας στους 5 μήνες, όπως στην προ κρίσης εποχή, θα συμβάλλει καθοριστικά στο να γίνει η εποχιακή απασχόληση σε ξενοδοχεία πιο ελκυστική.

Για την πλειονότητα των Ξενοδόχων, οι εργαζόμενοι είναι οι συνεργάτες μας. Η λειτουργία ενός Ξενοδοχείου, η φιλοξενία και οι υπηρεσίες της, δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Κανένα ξενοδοχείο δεν γίνεται να δουλέψει και να εξυπηρετήσει τους πελάτες όπως πρέπει, αν διοίκηση και προσωπικό δεν συνεργάζονται αρμονικά μεταξύ τους.

Όπως λέει και ένα παλιό γνωμικό της Κρήτης «και οι δυο πέτρες του μύλου, βγάνουν το λάδι»

(*) Ο κ. Μανώλης Τσακαλάκης, είναι γενικός γραμματέας της ΠΟΞ

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *