chania

Να γιατί αποχώρησε η Ryanair από τα Χανιά, έλλειψη πιλότων και διαθεσιμότητα αεροσκαφών…

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Με ένα εξαιρετικά αποκαλυπτικό και τεκμηριωμένο ρεπορτάζ το Hania.news, αποκαλύπτει τους πραγματικούς λόγους που η Ryanair απέσυρε τα αεροπλάνα της από τα Χανιά.
Το ρεπορτάζ, έχει ως εξής:

“Λίγες ημέρες πριν ανακοινώσει τις περικοπές πτήσεων από πολλούς προορισμούς, η Ryanair είχε αποστείλει μηνιαίο διαφημιστικό πρόγραμμα για τη γραμμή των Χανίων σε τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, που, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της εταιρείας, έπρεπε να «τρέχει» από τις 25 Σεπτεμβρίου 2017.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους δεν σχεδίαζε να λάβει απόφαση να φύγει από τα Χανιά στις… 27 Σεπτεμβρίου, όταν το HANIA.news αποκάλυψε την απόφασή της για την περικοπή όλων των πτήσεων (πλην μόλις τριών) από 29 Οκτωβρίου 2017 έως 24 Μαρτίου 2018 (δείτε ΕΔΩ).

Τι προέκυψε και -πιθανότατα- επιτάχυνε τις εξελίξεις; Αφ’ ενός τα σημαντικά και σοβαρά (εσωτερικά) προβλήματα με το προσωπικό (πιλότους), αφ’ ετέρου ένα ακόμη πρόβλημα που δεν έχει γίνει ευρέως γνωστό και το οποίο αφορά το έλλειμμα άμεσης διαθεσιμότητας αεροσκαφών σε περίπτωση τεχνικού προβλήματος, για την αποφυγή μεγάλων καθυστερήσεων, παραπόνων και διεκδικήσεων αποζημιώσεων από τους επιβάτες. Υπήρξε, λοιπόν, ανάγκη να μην πετούν όλα τα αεροσκάφη, αλλά να παραμένει στο έδαφος ένας μικρός αριθμός εξ αυτών για την κάλυψη τέτοιων περιπτώσεων (τεχνικών προβλημάτων).

Αυτά ήταν τα δύο κυρίαρχα προβλήματα (το πρώτο, αναφορικά με το προσωπικό, «σιγόβραζε» και «έσκασε» μέσα σε λίγα 24ωρα), που οδήγησαν εσπευσμένα σε μια σειρά από γρήγορες και ριζικές αποφάσεις, όπως, μεταξύ άλλων, η απόσυρση της πρότασης για την εξαγορά της Alitalia και οι περικοπές χιλιάδων πτήσεων. Αποφάσεις που δεν ήταν στο τραπέζι τη δεδομένη χρονική περίοδο. Αυτά τα προβλήματα ήταν η «μήτρα» όλων των μετέπειτα εξελίξεων.

Τι συνέβη με τα Χανιά; Με την ιδιωτικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων -μεταξύ των οποίων και το «Δασκαλογιάννης»- και την αύξηση, από τη Fraport Greece των τελών, των χρεώσεων και των ενοικίων, τα οικονομικά δεδομένα άλλαξαν και τα Χανιά, όσο και αν φαίνεται περίεργο, αποτελούσαν έναν από τους πιο αδύναμους κρίκους στο δίκτυο της Ryanair στην Ελλάδα κατά τη χειμερινή περίοδο, όταν δεν πραγματοποιούνται πτήσεις από και προς το εξωτερικό (πλην Κύπρου), όπως λένε άνθρωποι, οι οποίοι είναι σε θέση να γνωρίζουν καλά όσα συμβαίνουν στις αεροπορικές μεταφορές.

Αξιοσημείωτο είναι, δε, ότι από τις 86 βάσεις που έχει η Ryanair σε όλη την Ευρώπη, μόνο σε αυτή των Χανίων έβαλε «λουκέτο» για τη χειμερινή περίοδο! Στη Θεσσαλονίκη μείωσε τα δρομολόγια αλλά παραμένει, στην Αθήνα (όπου άλλη εταιρεία -και όχι η Fraport Greece- διαχειρίζεται το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος») αύξησε τα δρομολόγια (δείτε ΕΔΩ), ενώ η Ryanair λειτουργεί, ως γνωστόν, βάση στην Κέρκυρα μόνο την καλοκαιρινή περίοδο.

Με την απόφαση αυτή, είναι απολύτως σαφές ότι η Ryanair στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στη Fraport Greece – και όχι μόνο. Ένα μήνυμα, που, όπως προαναφέρθηκε, αναμενόταν, πιθανότατα, να σταλεί, αλλά σε μεταγενέστερο χρονικό στάδιο, όμως οι εξελίξεις επιτάχυναν την «αποστολή» του. Ένα μήνυμα που αφορά την τιμολογιακή πολιτική της Fraport Greece (δείτε ΕΔΩ), σ’ ένα αεροδρόμιο, μάλιστα, στο οποίο δεν χρειάζεται να δαπανήσει χρήματα για να προχωρήσει σε έργα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού, καθώς το πήρε… έτοιμο, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα 13.

Υπενθυμίζεται ότι η Ryanair είχε κατ’ επανάληψη επισημάνει, κατά το παρελθόν (και προ της ιδιωτικοποίησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων), την ανάγκη μείωσης ή και μηδενισμού των τελών για όλες, ανεξαιρέτως, τις αεροπορικές εταιρείες κατά τη χειμερινή περίοδο, υποσχόμενη… εκατομμύρια αφίξεων από το εξωτερικό, εν μέσω χειμώνα.

Ανταπόκριση, δυστυχώς, δεν υπήρξε ποτέ. Ούτε από τις εκάστοτε, τα τελευταία χρόνια, ελληνικές κυβερνήσεις, ούτε, προς το παρόν, από τη Fraport Greece, η οποία όχι μόνο δεν μείωσε τα τέλη, αλλά τα αύξησε, δημιουργώντας συνθήκες «ασφυξίας» στη Ryanair, η οποία διατηρούσε, σε πλείστες περιπτώσεις, τις πολύ χαμηλές τιμές στα εισιτήρια των Χανίων (από 16,91 ευρώ), χωρίς να υπάρχει η οικονομική «ένεση» της συνεργασίας «τουριστικής προβολής» με τους τοπικούς φορείς, όπως συμβαίνει στη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου.

Επιβεβαιώθηκαν, επομένως, όσοι (συμπεριλαμβανομένου του γράφοντα) εκφράζαμε κατά το παρελθόν την ανησυχία ότι με την ίδια ευκολία ή δυσκολία που η Ryanair «τα βρήκε» με τη μητρική Fraport στο αεροδρόμιο της Φρανγκφούρτης (τη βάση της γερμανικής εταιρείας), θα μπορούσε, αν το έκρινε σκόπιμο, να «τα σπάσει» για τα 14 ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια με τη Fraport Greece. Και να «τα ξαναβρεί», αν οι οικονομικές συνθήκες αλλάξουν, γίνουν ευνοϊκότερες.

Η Ryanair έχει αποδείξει, άλλωστε, με χαρακτηριστικότερο, ίσως, παράδειγμα την περίπτωση τηςΙταλίας (δείτε ΕΔΩ), ότι δεν διστάζει να πάρει ριζικές αποφάσεις, σε σύντομο χρονικό διάστημα, όταν τα συμφέροντά της πλήττονται.

Μένει να δούμε ποια θα είναι η απάντηση της Fraport Greece. Θα υπάρξει; Αν ο κ. Δημήτρης Κοπελούζος και οι Γερμανοί εταίροι του συνεχίσουν πεισματικά να λειτουργούν τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια με βάση το μοντέλο «ακριβές χρεώσεις και λίγοι επιβάτες», αντί του επικρατούντος μοντέλου σε όλα τα ανταγωνιστικά μεσογειακά αεροδρόμια, δηλαδή «χαμηλές χρεώσεις και πολλοί επιβάτες», τα Χανιά θα έχουν σοβαρό πρόβλημα. 

Tο είχαν προβλέψει και οι Ιρλανδοί της Ryanair: «Οι Γερμανοί αυτό που θα κάνουν θα είναι να αυξήσουν τις υποδομές, οι οποίες εκτός υψηλής σεζόν θα είναι άδειες. Κατόπιν, ως μονοπώλιο, θα αυξήσουν τα τέλη των αεροδρομίων. Αυτοί θα καταστρέψουν τον τουρισμό των νησιών προσελκύοντας περισσότερους tour operators μόνο για δύο μήνες, ενώ αυτό που πραγματικά χρειάζονται τα νησιά είναι περισσότερους επιβάτες για περισσότερους μήνες», είχε πει χαρακτηριστικά, τον Απρίλιο του 2016 (δείτε ΕΔΩ), ο εμπορικός διευθυντής της εταιρείας, κ. Ο’ Μπράιεν.

Τέλος, ας μη μας διαφεύγει και κάτι ακόμη: Νωρίτερα φέτος, η Aegean είχε διακόψει το απευθείας δρομολόγιο Χανιά – Θεσσαλονίκη (το επαναφέρει από τα τέλη Οκτωβρίου (δείτε ΕΔΩ), έχοντας, πλέον, το μονοπώλιο, μετά την απόφαση της Ryanair να σταματήσει τις χειμερινές πτήσεις από και προς το «Δασκαλογιάννης»), ενώ η κυπριακή Cobalt είχε επίσης διακόψει το δρομολόγιο Χανιά – Λάρνακα (η Ryanair πετά από Χανιά προς Πάφο). Τυχαίο;

ΠΗΓΗ : http://hania.news

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *