athens
© money tourism copyright photo

Να στηριχθούν οι Ξεναγοί, ζητούν Νοτοπούλου και Φραγγίδης

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

“Οι Ξεναγοί πρέπει να στηριχτούν για το καλό του Ελληνικού Τουρισμού και Πολιτισμού”, αναφέρει σε δήλωσή της η τομεάρχης Τουρισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης Κ. Νοτοπούλου.

Αντίστοιχα, την «Στήριξη των ξεναγών χωρίς διακρίσεις και επίσπευση της ένταξής τους στον e– ΕΦΚΑ», ζητά με ερώτησή του στην Βουλή, που συζητήθηκε, ο κ. Γιώργος Φραγγίδης, υπεύθυνος του κοινοβουλευτικού τομέα τουρισμού και βουλευτής ν. Κιλκίς του Κινήματος Αλλαγής, προς τον υπουργό εργασίας κ. Βρούτση, σχετικά με τα προβλήματα του κλάδου των Ξεναγών.

Η κα. Νοτοπούλου είχε χθες συνάντηση με το σωματείο διπλωματούχων Ξεναγών. Στην συνάντηση συμμετείχαν οι κ. Πιπέρας , Πρόεδρος του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών, οι κυρίες Τζέμα Οικονομοπούλου και Λίνα Χαροκόπου και ο Π. Αρανίτης συντονιστής ομάδας τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κλάδος των Ξεναγών στη χώρα πλήττεται ιδιαίτερα εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας, με αποτέλεσμα η απώλεια του εισοδήματός τους να είναι ολοκληρωτική και οι Ξεναγοί να παλεύουν για την επιβίωσή τους.

Παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειές τους να εισακουστούν από τα αρμόδια υπουργεία ώστε να ενσκήψουν στα προβλήματά τους, το μόνο που εισέπραξαν, και μάλιστα όχι όλοι, είναι η αποζημίωση των 800 ευρώ, ενώ οι δικαιούχοι επιδόματος από ΟΑΕΔ ακόμα περιμένουν να εμφανιστούν στο σύστημα τα ένσημά τους!

Αδικαιολόγητη καθυστέρηση συνιστά η ανυπαρξία ομοιογενών κανόνων και μορφών υγειονομικών πρωτοκόλλων στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους!

Η Κυβέρνηση της ΝΔ αντί να εξασφαλίσει για τους ξεναγούς έστω το στοιχειώδες  εισόδημα και με ποιο τρόπο να τους καλύψει ασφαλιστικά,  αδιαφορεί επιδεικτικά ενώ ταυτόχρονα αφήνει  να λειτουργούν ανενόχλητοι κάτω από τα «μυωπικά» μάτια της διοίκησης παράνομοι «ξεναγοί»  που λυμαίνονται  την ελάχιστη εργασία των διπλωματούχων και πιστοποιημένων ξεναγών.

«Για το καλό του Ελληνικού Τουρισμού και Πολιτισμού  οι Ξεναγοί πρέπει να στηριχτούν για να επιβιώσουν! Αποτελούν πρεσβευτές της Χώρας μας» δήλωσε η Κατερίνα Νοτοπούλου.

ksd
adv
Ο Γ. Φραγγίδης

Από την πλευρά του ο κ. Φραγγίδης ανέδειξε το χρόνιο πρόβλημα της χειρόγραφης καταχώρησης των ενσήμων των ξεναγών από ένα και μόνο γραφείο του ΕΦΚΑ στην Αθήνα και ζήτησε την επίσπευση της ένταξης του κλάδου στο ψηφιακό ασφαλιστικό περιβάλλον του e-ΕΦΚΑ. Όπως εξήγησε, η υπάρχουσα κατάσταση δημιουργεί δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις στη λήψη επιδόματος ανεργίας, στην απόκτηση ασφαλιστικής ικανότητας και ενημερότητας, στον υπολογισμό ασφαλιστικών εισφορών και στο δικαίωμα σύνταξης. Μάλιστα, μέχρι πρότινος δεν είχαν καταχωρηθεί τα ένσημα του 2018 και του 2019 και δεν έχει καταβληθεί τίποτα στους Ξεναγούς που δικαιούνται επίδομα ανεργίας κατά τους χειμερινούς μήνες, ενώ τελειώνει ο Μάρτιος και οι αιτήσεις έγιναν τον Νοέμβριο του 2019. Ακολούθως, προβλέπεται να καθυστερήσει και η καταβολή της επιδότησης της δίμηνης παράτασης του επιδόματος ανεργίας.

Στη συνέχεια, ο βουλευτής επεσήμανε την αβεβαιότητα που βιώνει ο κλάδος, ο οποίος επλήγη ολοκληρωτικά με την πανδημία και ζήτησε από τον Υπουργό Εργασίας να υιοθετήσει τα αιτήματά τους. Πιο συγκεκριμένα, ζήτησε παράταση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, με όλες τις συνοδευτικές παροχές και διευκολύνσεις, άμεση καταβολή επιδόματος ανεργίας, τακτική επιδότηση ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις σε όλους όσοι μείνουν άνεργοι, ασφαλιστική και ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Επιπλέον, διευκολύνσεις σε πληρωμές και φορολογικές υποχρεώσεις, τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων στους χώρους εργασίας και υποβολή σε εβδομαδιαία δωρεάν τεστ σε όσους ξεναγούς εργάζονται.

Τέλος, τόνισε ότι στήριξη της εργασίας σημαίνει ενίσχυση της οικονομίας και όλοι οι πληττόμενοι κλάδοι και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό πρέπει να στηριχθούν χωρίς διακρίσεις, για να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Ο Υπουργός Εργασίας κατά την απάντησή του εξήγγειλε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα βγει η υπουργική απόφαση που θα ενσωματώνει τον κλάδο των ξεναγών στο ψηφιακό ασφαλιστικό περιβάλλον του e-ΕΦΚΑ, ώστε να λήξει η πολυετής ταλαιπωρία τους. Ενημέρωσε ότι σήμερα ολοκληρώνεται η πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού σ’ αυτές τις ειδικές κατηγορίες εργαζομένων και  αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» της κυβέρνησης. Παραδέχθηκε ότι χάθηκαν οι εποχιακές θέσεις εργασίας στον τουρισμό ενώ δεν ανέφερε τίποτα για την ικανοποίηση των αιτημάτων του κλάδου.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *