olympia
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι ανασκαφές στην Ηλεία

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Με επιστολή του προς τους συναρμόδιους υπουργούς ο πρόεδρος του Επιμαλητηρίου Ηλείας, ζητά την απρόσκοπτη συνέχιση των ανασκαφών στο νομό, ώστε να συνεχιστεί η ανοδική πορεία του Τουρισμού.

NIKOLOYTSOSΌπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Κων. Νικολούτσος “…Η αναφορά μου αυτή γίνεται, διότι με αφορμή το ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου, προχώρησα σε επισκέψεις στους κύριους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής της Ηλείας, στην Αρχαία Ολυμπία, το ναό του Επικούρειου Απόλλωνα  στην Ανδρίτσαινα, στην Αρχαία Ήλιδα  και στο Κάστρο Χλεμούτσι στην Κυλλήνη. Μέσα από τις  επισκέψεις μου, αλλά και συζητήσεις με το προσωπικό των αρχαιολογικών χώρων και επαγγελματίες των τοπικών κοινωνιών, διαπίστωσα ότι έχουν «παγώσει» σε αρκετές περιπτώσεις οι ανασκαφικές εργασίες και οι εργασίες συντήρησης. Ως βασική αιτία προβάλλεται η κρίση, που μαστίζει την χώρα τα τελευταία χρόνια. Αυτή η εξέλιξη, μου προκάλεσε ανησυχία για την εξέλιξη και τύχη του ανασκαφικού και αναστηλωτικού έργου της περιοχής.”.

ΠΡΟΣ
Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης                                                 Κο Αλέξη Χαρίτση
Υπουργό Οικονομικών
Κο Τσακαλώτο Ευκλείδη
Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού
Κα Κονιόρδου Λυδία
Υπουργό Τουρισμού
κα Ε. Κουντουρά

Κοινοποίηση:
Βουλευτές του Ν. Ηλείας
Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας                                                                         
    Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας

Κυρία Υπουργέ, Κύριε Υπουργέ, (Κύριε Αναπλ. Υπουργέ),

Με την έναρξη της τουριστικής περιόδου, διαφαίνεται ήδη η σημαντική  αύξηση της τουριστικής κίνησης για τη φετινή χρονιά, προστιθέμενη με τη σειρά της στην θεαματική άνοδο του τουρισμού στη  χώρα μας την τελευταία  πενταετία.

Αυτή  η «τουριστική έκρηξη» των τελευταίων χρόνων  πιστώνεται στις  προσπάθειες της Πολιτείας και του επιχειρηματικού κόσμου, που ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί, συντόνισαν ενέργειες για να επιτευχθεί το σημερινό αποτέλεσμα.

Πρέπει  όμως να λάβουμε υπόψη,  ότι καθοριστικό ρόλο σε αυτή την άνοδο έχει διαδραματίσει η συγκυρία της γεωπολιτικής κατάστασης στην περιοχή της ανατολικής  Μεσογείου,  που το ασταθές και ανασφαλές περιβάλλον σε γειτονικές χώρες και την ευρύτερη περιοχή, έστρεψαν μεγάλο όγκο «τουριστικών ροών» στην  πατρίδα μας.

Τα ανωτέρω, συνδυαζόμενα με τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές στις υπηρεσίες  φιλοξενίας,  δημιούργησαν αυτό το «μικρό τουριστικό θαύμα».

Κύρια Υπουργέ, Κύριε Υπουργέ

Αυτή η σύντομη αναφορά στις αιτίες ανάπτυξης του τουρισμού, έχει σκοπό να υπενθυμίσει, ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε στο μέγιστο την ευνοϊκή συγκυρία και να  συνεχίσουμε να δουλεύουμε σε όλους τους τομείς αυτούς, που θα μπορέσουν και στο μέλλον  να τροφοδοτήσουν «εκ των έσω» την ανάπτυξη, μειώνοντας την επιρροή εξωτερικών παραγόντων.

Ένας τέτοιος τομέας είναι η συνεχής ανασκαφική διαδικασία. Εκτός από την ευνόητη πολιτιστική και επιστημονική αξία που έχει, διασφαλίζει την διατήρηση και επαύξηση του τουριστικού ενδιαφέροντος μέσα από τα νέα αρχαιολογικά ευρήματα που έρχονται στο φως. Μάλιστα, πλέον αναπτύσσεται ως ξεχωριστό κομμάτι του πολιτιστικού τουρισμού ο ανασκαφικός τουρισμός, τον οποίον δύναται η Πολιτεία να ενθαρρύνει και υποστηρίξει με θεσμικές ενέργειες και πρωτοβουλίες.

Η χώρα μας έχει κάθε συμφέρον άμεσα να προσελκύσει το κοινό που επιθυμεί να παρακολουθήσει και ενίοτε να εμπλακεί ενεργά σε ανασκαφικές εργασίες και εργασίες συντήρησης μνημείων κάθε μορφής και εποχής που δημιούργησε ο Ελληνικός Πολιτισμός και που σήμερα κατευθύνεται σε άλλες χώρες που έχουν κάνει περισσότερα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Η αναφορά μου αυτή γίνεται, διότι με αφορμή το ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου, προχώρησα σε επισκέψεις στους κύριους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής της Ηλείας, στην Αρχαία Ολυμπία, το ναό του Επικούρειου Απόλλωνα  στην Ανδρίτσαινα, στην Αρχαία Ήλιδα  και στο Κάστρο Χλεμούτσι στην Κυλλήνη. Μέσα από τις  επισκέψεις μου, αλλά και συζητήσεις με το προσωπικό των αρχαιολογικών χώρων και επαγγελματίες των τοπικών κοινωνιών, διαπίστωσα ότι έχουν «παγώσει» σε αρκετές περιπτώσεις οι ανασκαφικές εργασίες και οι εργασίες συντήρησης. Ως βασική αιτία προβάλλεται η κρίση, που μαστίζει την χώρα τα τελευταία χρόνια.

Αυτή η εξέλιξη, μου προκάλεσε ανησυχία για την εξέλιξη και τύχη του ανασκαφικού και αναστηλωτικού έργου της περιοχής

Κυρία Υπουργέ, Κύριε Υπουργέ

Στην Ελλάδα της κρίσης και του «θολού» οδικού χάρτη για την ανάπτυξη, σταθερός πυλώνας της οικονομίας μας, μεσοπρόθεσμα τουλάχιστον, είναι ο τουρισμός.

Η ενίσχυση των αρχαιολογικών ανασκαφών και εργασιών, εκτός των θέσεων εργασίας που δημιουργεί,  λειτουργεί ως  «επενδυτική διαδικασία» για την ανανέωση και «διαφοροποίηση» του τουριστικού προϊόντος. Κάθε λογική «αποεπένδυσης» στον τομέα του τουρισμού, είναι επικίνδυνη εξέλιξη, διότι επιφέρει την καταστροφή και απαξίωση στα μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αφετέρου υπονομεύει συνολικά την οικονομική ανάπτυξη της  χώρας.

Μέσα από την ανωτέρω αλληλουχία σκέψεων και διαπιστώσεων, σας απευθύνομαι για να  σας  υπενθυμίσω την προσθετική  αξία, που  έχει  η απρόσκοπτη  χρηματοδότηση για την συνέχιση της αρχαιολογικής σκαπάνης.

Σκοπός μας είναι, να μην υποτιμηθεί κανένας παράγοντας, που συντελεί στην «παγίωση» της αυξημένης τουριστικής κίνησης, στα πλαίσια της στόχευσης για   «εδραίωση» υψηλών τουριστικών ροών στο μέλλον, μέσα από την  παροχή υπηρεσιών, πολυθεματικού και εναλλακτικού τουρισμού με «ίδια μέσα», καθώς οι γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή μας είναι αρκετά ευμετάβλητες.

Με τιμή
Ο Πρόεδρος
Κωσταντίνος Νικολούτσος”

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *