ksd copyright
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Νέα καθυστέρηση από τους Ρώσους, συνεχίζουν την παρελκυστική τακτική | “Нет” Λαβρόφ στον Δένδια για τις πτήσεις

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Κανένα αποτέλεσμα δεν είχαν οι “έντονες πιέσεις” του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια -όπως είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος- στον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέϊ Λαβρόφ, για την έγκριση των αεροπορικών συνδέσεων, μεταξύ των δύο χωρών, στην συνάντηση που είχαν χθες στο Σότσι.

Όπως είναι γνωστό και έχει αναδείξει το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, με συνεχόμενα ρεπορτάζ, οι Ρώσοι, με παρελκυστική τακτική δεν δίνουν έγκριση και με πρόσχημα τις επιδημιολογικές συνθήκες στην Ελλάδα λόγω Covid, στην επανέναρξη των πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Μάλιστα πολιτικές, αλλά και τουριστικές πηγές δήλωσαν στο ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ότι δεν υπάρχει αισιοδοξία για επίλυση του θέματος σύντομα, παρατηρητές δε επισημαίνουν ότι είναι πολύ πιθανό το Κρεμλίνο να επιδιώξει επίλυση των θεμάτων που έχουν προκύψει με την Τουρκία, κυρίως λόγω του ουκρανικού, και ακολούθως αφού “ανοίξει” τις τουριστικές ροές προς την Τουρκία να “ανοίξει” και την Ελλάδα. Αξίζει δε να σημειωθεί και η επίσημη πολιτική της ρωσικής κυβέρνησης για εσωτερικές διακοπές, όπου πρόσφατα ο Ρώσος αντιπρόεδρος Τσερνισένκο χαρακτήρισε αντιπατριωτική δράση τις διακοπές στο εξωτερικό, παρουσιάζοντας μια σειρά από ψευδή στοιχεία, προκαλώντας την απάντηση του προέδρου του Tez Tour Ελλάδος Δημήτρη Χαριτίδη.

Η συνάντηση

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, έθεσε εμφατικά το θέμα του Τουρισμού και των πτήσεων στη συνάντηση με τον κ. Λαβρόφ. Είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας: “Είχα την ευκαιρία να τονίσω την τεράστια σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στον τουρισμό ως ένα τομέα που συνδέει τις χώρες μας, αλλά έχει και ένα πολύ μεγάλο οικονομικό ενδιαφέρον. Εμείς, εδώ και μια εβδομάδα, έχουμε δηλώσει ότι είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε τους Ρώσους που θα ήθελαν να επισκεφτούν την Ελλάδα και έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αρνητικό τεστ. Όμως, ζήτησα από τη ρωσική πλευρά να λειτουργήσουν εκ νέου οι αεροπορικές συνδέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Επαναλαμβάνω το θέμα αυτό και στο δημόσιο λόγο, όπως το ζήτησα έντονα και κατ’ ιδίαν από τον κ. Υπουργό”.

Ο κ. Δένδιας μίλησε συνολικά για την ανάγκη αναβάθμισης των ελληνορωσικών σχέσεων τονίζοντας σχετικά: “Στον οικονομικό τομέα υπάρχουν μεγάλες προοπτικές. Μάλιστα, ξεκινάμε από ένα πολύ χαμηλό σημείο, διότι ιδιαίτερα από την ελληνική πλευρά το εμπόριο έχει συρρικνωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Συζητήσαμε τις προοπτικές ρωσικών επενδύσεων. Το σύνολο των διμερών θεμάτων και της συνεργασίας μας θα συζητηθεί ξανά κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Ρωσία, κάτι που ελπίζουμε να γίνει εντός του έτους”.

Και για να μην υπάρχει οποιοδήποτε πεδίο παρανόησης ο κ. Δένδιας υπογράμμισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση: “… η Ελλάδα βεβαίως αναγνωρίζει το πιστοποιητικό όσων έχουν εμβολιαστεί με το συγκεκριμένο εμβόλιο, το Sputnik. Και κατά συνέπεια, ο οποιοσδήποτε θελήσει να εισέλθει στην Ελλάδα με ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού με το Sputnik δεν θα έχει το παραμικρό πρόβλημα. Όπως, επίσης – για να υπάρχει σαφήνεια ως προς την απάντηση για την είσοδο στην Ελλάδα – άλλη μια εναλλακτική πιθανότητα είναι ένα τεστ 72 ωρών πριν από την είσοδο στη χώρα. Όπως σας είπα πριν, η Ελλάδα είναι έτοιμη να καλωσορίσει τους επισκέπτες της και πάντα, όλα τα χρόνια, πάρα πολλοί από αυτούς έρχονταν από τη Ρωσία”.

Από την πλευρά του ο κ. Λαβρόφ, ουσιαστικά δεν απάντησε στο αίτημα του Έλληνα υπουργού, δηλώνοντας: “…Επιβεβαιώθηκε το αμοιβαίο ενδιαφέρον για την επέκταση των σχέσεων, την υλοποίηση κοινών έργων στο εμπόριο και τις επενδύσεις, τον επιστημονικό, ενεργειακό τομέα και την επανάληψη των τουριστικών ροών. Υποστηρίχθηκε, δε, η σύγκληση των ομάδων εργασίας της Μικτής Ελληνορωσικής Διυπουργικής Επιτροπής Οικονομικής, Βιομηχανικής, Επιστημονικής και Τεχνικής Συνεργασίας, ώστε να συνέλθει σε ολομέλεια το συντομότερο δυνατό εφέτος”…

Σήμερα οι πτήσεις που υφίστανται είναι 2+2 από Aeroflot και Aegean στην γραμμή Αθήνα – Μόσχα και 1 Μόσχα – Θεσσαλονίκη από την Siber.

Αυτή την στιγμή, όπως εξηγεί πηγή που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, υπάρχουν αιτήματα για 42 εβδομαδιαίες πτήσεις από την ρωσική πλευρά και 88 από την ελληνική πλευρά.

ksd PRIMAGEL Δένδια
adv

Παράλληλα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο της αμοιβαίας αναγνώρισης των πιστοποιητικών εμβολιασμού με την μορφή ρηματικών διακοινώσεων, έχει στείλει από τις αρχές Μαϊου το σχετικό προσχέδιο και αναμένεται η απάντηση της ρωσικής πλευράς.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα αναβλήθηκε η προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη των αντιπροσωπειών των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, για την τρέχουσα εβδομάδα, καθώς όπως ενημέρωσε η ρωσική πλευρά, “δεν υπάρχουν ακόμη νέα…”. Και αυτό παρά το γεγονός ότι υπήρξε και σύσκεψη τις προηγούμενες ημέρες των επικεφαλής των επιτροπών Covid των δύο χωρών, Σωτήρη Τσιόδρα και Anna Popova. Παράλληλα, στις 14 Μαϊου η ΥΠΑ, με Notam που εξέδωσε κατάργησε το ανώτατο όριο των 4.000 ατόμων εβδομαδιαίως στην είσοδο των Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα και σε όλα τα αεροδρόμια, ενώ μέχρι τότε οι αφίξεις μπορούσαν να γίνουν στους αερολιμένες Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, Κέρκυρας, Ρόδου, Κω, Μυκόνου, Σαντορίνης και Χανίων. Πλέον δεν υφίσταται οποιασδήποτε περιορισμός για τις αφίξεις Ρώσων, πλην όμως δεν υπάρχουν πτήσεις…

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *