Νέα κόντρα Σωματείων Εκμίσθωσης ΕΙΧ αυτοκινήτων με οδηγό με το υπουργείο Μεταφορών | Ποινές για μισθώσεις από νομικά πρόσωπα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΦΟΡΕΙΣ

Νέα κόντρα έχει προκύψει μεταξύ Σωματείων Επιχειρήσεων Εκμίσθωσης ΕΙΧ αυτοκινήτων με οδηγό, με το υπουργείο Μεταφορών, καθώς οι υπηρεσίες του υπουργείου μετέβαλλαν άποψη και επιβάλλουν πρόστιμα σε νομικά πρόσωπα -και ιδίως τουριστικά γραφεία- που συνάπτουν συμβάσεις για μίσθωση τέτοιων αυτοκινήτων. Ήδη δε κάποια σωματεία έχουν προχωρήσει σε νομικές ενέργειες.

Πιο αναλυτικά, σε πρόσφατη συνάντηση των εκπροσώπων των Σωματείων με την πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που έλαβε χώρα στις 26-7-2023, διαπιστώθηκε ότι έχει δημιουργηθεί ένα μείζον ζήτημα, αναφορικά με τη δυνατότητα ή μη των νομικών προσώπων και ιδίως των τουριστικών γραφείων να συνάπτουν, ως μισθωτές, συμβάσεις μίσθωσης Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων με οδηγό, στα πλαίσια άσκησης των νομίμων επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, προς εξυπηρέτηση των πελατών τους (τουριστών).

Το πρόβλημα, όπως αναφέρουν τα Σωματεία, προέκυψε εξαιτίας της αιφνίδιας μεταβολής της θέσεως του Υπουργείου για το συγκεκριμένο ζήτημα: “Μία μεταβολή, η οποία μεταφέρθηκε και στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα και είχε ως αποτέλεσμα να μην γίνονται δεκτές από αυτά οι συμβάσεις μίσθωσης Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων με οδηγό, που έχουν ως μισθωτή νομικό πρόσωπο και ιδίως τουριστικό γραφείο, και να επιβάλλονται σε βάρος των επιχειρήσεων μας υψηλά διοικητικά πρόστιμα για δήθεν υποκλοπή μεταφορικού έργου που έχει ανατεθεί σε άλλο φορέα, καθώς και διοικητικές κυρώσεις της αφαίρεσης των πινακίδων κυκλοφορίας των οχημάτων μας για 30 έως και 90 ημέρες”.

gitsakisΚαι συνεχίζει η ανακοίνωση: “Για τους λόγους αυτούς, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες (σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο), αναθέτοντας την εκπροσώπηση των Σωματείων μας στο Δικηγορικό Γραφείο του Δρ. Ιωάννη Α. Γκιτσάκη, Δικηγόρου παρ’ Αρείω Πάγω, Διδάκτορα Διοικητικού Δικαίου και συμβούλου τουριστικών επιχειρήσεων.

Ο ως άνω Δικηγόρος ανέλαβε, για λογαριασμό των Σωματείων μας, σε πρώτη φάση:

α) Τη σύνταξη και κατάθεση σχετικού αναλυτικού Υπομνήματος ενώπιον του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, με τη νομική τεκμηρίωση της δυνατότητας σύναψης συμβάσεων μίσθωσης Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων με οδηγό, από νομικά πρόσωπα και ιδίως από τουριστικά γραφεία, ως μισθωτές.

β) Τη σύνταξη και υποβολή σχετικής Αναφοράς προς το Συνήγορο του Πολίτη. Και

γ) Τη σύνταξη και υποβολή σχετικής Καταγγελίας προς την Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Σε δεύτερη φάση και αναλόγως της απαντήσεως ή των σχετικών ενεργειών ή παραλείψεων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, θα αποφασιστούν και περαιτέρω νομικές ενέργειες ενώπιον όλων των αρμοδίων εθνικών και ευρωπαϊκών Αρχών και Δικαστηρίων”.

Και καταλήγει η ανακοίνωση των Σωματείων Σ.Ε.Ε.Μ.Ο. Κέρκυρας, Σ.Ε.Ο.Ο. Κυκλάδων και  Ε.Σ.Ε.Δ.Ο.Ε.Ε.Ο. Δωδεκανήσων: “Τέλος, σημειώνουμε, ότι η νομική και πραγματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, εδώ και πάνω από μία δεκαετία, σε βάρος των επιχειρήσεων μας, με την επιβολή υπέρμετρων και αντισυνταγματικών περιορισμών, που παρεμποδίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία των επιχειρήσεων μας, καθώς με την πρόβλεψη πλήθους υπέρμετρων και εξωπραγματικών διοικητικών κυρώσεων και προστίμων, που καθιστούν ιδιαιτέρως δυσχερή έως και απαγορευτική την άσκηση της συγκεκριμένης επιχειρηματικής δραστηριότητας, ΔΕΝ είναι πλέον ανεκτή από τις επιχειρήσεις μας. Και για το λόγο αυτό, προτιθέμεθα να ασκήσουμε κάθε νόμιμο ένδικο μέσο ενώπιον των αρμόδιων εθνικών διοικητικών αρχών και δικαστηρίων, αλλά και ενώπιον των αρμόδιων ευρωπαϊκών αρχών και δικαστηρίων, προκειμένου να προασπίσουμε τα έννομα συμφέροντα των επιχειρήσεων μας”.

Tagged

1 σχόλιο στο “Νέα κόντρα Σωματείων Εκμίσθωσης ΕΙΧ αυτοκινήτων με οδηγό με το υπουργείο Μεταφορών | Ποινές για μισθώσεις από νομικά πρόσωπα

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *