athens
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Νέα παράταση για το καθεστώς δόμησης πέριξ της Ακρόπολης|Οι τουριστικές επενδύσεις μπορούν να περιμένουν…

Η ΜΑΣΚΑ

Νέα παράταση στο “πάγωμα” των τουριστικών επενδύσεων, στην περιοχή γύρω από την Ακρόπολη, φέρνει η απόφαση του αρμόδιου υφυπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Δημήτρη Οικονόμου, για δίμηνη παράταση της απόφασης Σταθάκη, που ισχύει έναν περίπου χρόνο.

Είναι ήδη πολύ γνωστή η υπόθεση καθορισμού του ύψους των κτιρίων της περιοχής της Ακρόπολης και το γεγονός ότι στην συγκεκριμένη περιοχή έχουν σταματήσει εδώ και ένα χρόνο επενδύσεις εκατομμυρίων, μετά από απόφαση του τότε Υπουργού ΠΕΝ κ. Σταθάκη.

Και ενώ θα περίμενε κανείς η νέα κυβέρνηση με την ξεκάθαρα φιλο-επενδυτική ρητορική της, να σπεύσει να κλείσει το θέμα άμεσα, εντούτοις μετά από 8 μήνες και εν μέσω των αρνητικών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί για τη χώρα λόγω κυρίως του μεταναστευτικού προβλήματος, έρχεται μια ακόμα παράταση και καθυστέρηση στο συγκεκριμένο, πολύ σημαντικό αυτό, ζήτημα.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Δημήτρη Οικονόμου, συστάθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2019, Ομάδα Εργασίας για την επανεξέταση του πολεοδομικού πλαισίου της ευρύτερης περιοχής που περιβάλλει την Ακρόπολη, λαμβάνοντας υπόψη και την υπ’ αριθμόν 2103/2019 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία ακυρώνει την προέγκριση της οικοδομικής άδειας για την ανέγερση εννιαώροφου ξενοδοχείου στην περιοχή Μακρυγιάννη. Η ομάδα εργασίας θα παρέδιδε το πόρισμά της τον Μάρτιο. Ο Δημήτρης Οικονόμου,είχε δηλώσει τότε: “Στόχος της σύστασης Ομάδας Εργασίας είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τυχόν τροποποίηση του πολεοδομικού πλαισίου της περιοχής και να ρυθμιστεί το θέμα μέχρι τη λήξη της παρούσας αναστολής του Μαρτίου 2020, χωρίς άλλη καθυστέρηση».

Και ενώ αναμενόταν το πόρισμα, το ΥΠΕΝ, με απόφαση του Δημήτρη Οικονόμου, έδωσε 2μηνη παράταση αναστολής χορήγησης οικοδομικών αδειών στην περιοχή νοτίως της Ακρόπολης, Μακρυγιάννη – Κουκάκι, του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου Δήμου Αθηναίων.

Χάνονται επενδύσεις

Έτσι και ενώ η χώρα βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο ανατροφοδότησης της κρίσης, επενδύσεις που θα έφερναν σημαντικά κεφάλαια από το εξωτερικό και θα δημιουργούσαν νέες θέσεις εργασίας, παραμένουν σε κατάσταση αναμονής (στην καλή εκδοχή) ή χάνονται δια παντός.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ξένοι κυρίως επενδυτές, λαμβάνοντας υπόψη το ισχύον πολεοδομικό καθεστώς, προχώρησαν στην απόκτηση ακινήτων στην ευρύτερη περιοχή του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης για την κατασκευή ξενοδοχειακών μονάδων.

Παρόλα αυτά φαίνεται ότι ο αρμόδιος Υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Οικονόμου, σε μία εποχή που η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και έχει ανάγκη να τονώσει την επιχειρηματικότητα, ανακοίνωσε ότι παρατείνει την αναστολή και μαζί το καθεστώς αβεβαιότητας για επιπλέον δύο μήνες, δίνοντας έτσι και σε όσους επενδυτές έχουν ενδεχομένως διατηρήσει το ενδιαφέρον τους μια απόδειξη ότι τελικά κανείς δεν θεωρεί ότι το πρόβλημα είναι μείζον.

primagel
adv

Όλα αυτά μάλιστα ενώ γνωρίζουν οι πάντες ότι η αιτιολόγηση που χρησιμοποιήθηκε για την αναστολή των κατασκευών, είναι μάλλον αστεία. Η τότε απόφαση υποτίθεται ότι λήφθηκε για να προστατευτεί «η ανεμπόδιστη θέαση του μνημείου». Θα πρέπει να υποθέσουμε δηλαδή ότι η θέαση του μνημείου θα εμποδιστεί από τα κτίρια που θα κατασκευαστούν τώρα, ενώ είναι απρόσκοπτη με την τρέχουσα κατάσταση. Θα εμποδιστεί από τα κτίρια που θα κατασκευαστούν στα ελάχιστα (για το σύνολο της περιοχής) αδόμητα οικόπεδα, ενώ δεν εμποδίζεται από τα ύψους έως και 35 μέτρων υπάρχοντα κτίσματα.  Είναι αυτονόητο ότι για εκείνον που περπατάει στους δρόμους της ίδιας περιοχής,  είτε τα κτίρια δίπλα του έχουν ύψος 5 μ., είτε 40 μ., τίποτα δεν αλλάζει σε σχέση με το να βλέπει ή όχι την Ακρόπολη.

Βέβαια, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί περισσότερο η κατάσταση θα μπορούσε να δρομολογηθεί μια ρύθμιση, η οποία, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, θα περιορίσει το ύψος των κτιρίων της περιοχής από τα 32 μ. που ίσχυε πριν την αναστολή, στα 27 μ. κάτι που θα περιόριζε την απώλεια δόμησης και μάλλον θα ήταν αποδεκτό από τους ιδιοκτήτες-επενδυτές. Κάτι τέτοιο άλλωστε θα έδινε την εικόνα συνέπειας λόγων και maskaπράξεων για την νέα κυβέρνηση αναφορικά με την στήριξη των επενδύσεων.

 

ΥΓ: Εκείνο το ξενοδοχείο που ΚΡΥΒΕΙ την Ακρόπολη και η άδειά του ανεστάλη σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της περιόδου εκείνης, πως λειτουργεί;

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *