©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τι απαντά η Airbnb στο σχέδιο της ΕΕ για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Απαντώντας στο σχέδιο της ΕΕ για τη νομοθετική ρύθμιση των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης, ο συνιδρυτής και επικεφαλής στρατηγικής της Airbnb, Nathan Blecharczyk, μοιράστηκε τη νέα πρόταση της Airbnb με τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Thierry Breton.

Η Airbnb με την πρότασή της επιδιώκει να αποδείξει τη δέσμευσή της στην προτεινόμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση νομοθεσία για τη βραχυχρόνια μίσθωση (STR), τονίζοντας παράλληλα ότι το 40% των οικοδεσποτών της Airbnb στην ΕΕ υποστηρίζουν πως τα κέρδη τους βοηθούν να καλύψουν το αυξημένο κόστος διαβίωσης. Ωστόσο, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι αποκλείονται από τα οφέλη της φιλοξενίας λόγω των κατακερματισμένων και δυσανάλογων τοπικών κανόνων.

“Η Airbnb συνεργάζεται ήδη με φορείς χάραξης πολιτικής από ολόκληρη την ΕΕ για τη θέσπιση και την επιβολή δίκαιων και διαφανών κανόνων STR και πιστεύει ότι η πρόταση της ΕΕ είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός που μπορεί να εισαγάγει σαφείς, απλούς και εναρμονισμένους κανόνες που απελευθερώνουν τα οφέλη της φιλοξενίας για τις ευρωπαϊκές οικογένειες και δίνουν στις κυβερνήσεις τις πληροφορίες που χρειάζονται για να πατάξουν τους κερδοσκόπους και τον υπερτουρισμό”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Προκειμένου να διασφαλίσει ότι η πρόταση ανταποκρίνεται στον στόχο της ΕΕ να θεσπίσει εναρμονισμένους και αναλογικούς κανόνων, η Airbnb έχει θέσει τρία βασικά σημεία σχετικά με την εφαρμογή της πρότασης στο έγγραφο θέσης της, τα οποία η Επιτροπή πρέπει να λάβει υπόψη της. Αυτά τα σημεία είναι:

Εξορθολογισμός της ανταλλαγής δεδομένων: Η Airbnb χαιρετίζει ένα πλαίσιο σε επίπεδο ΕΕ για την ανταλλαγή δεδομένων φιλοξενίας. Ωστόσο, η τρέχουσα πρόταση αυξάνει τον κίνδυνο κατακερματισμού με την εισαγωγή 27 “Ενιαίων” Σημείων Εισόδου Δεδομένων. Αντ’ αυτού, η Airbnb πιστεύει σε μια πραγματικά ενιαία πύλη ανταλλαγής δεδομένων για τις πλατφόρμες σε επίπεδο ΕΕ, μέσω της οποίας τα δεδομένα θα μπορούν στη συνέχεια να κοινοποιούνται στα κράτη μέλη. Αυτό θα μειώσει τον φόρτο συμμόρφωσης και το σχετικό κόστος, τόσο για τα κράτη μέλη, όσο και για τις πλατφόρμες, και θα συμβάλει στην επίτευξη του απώτερου στόχου μιας πιο εναρμονισμένης προσέγγισης για την κοινή χρήση δεδομένων των πλατφορμών.

Πιο ενεργός ρόλος της Επιτροπής: Η πρόταση καθορίζει αρχές για την αναλογική καταχώριση σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο. Η Airbnb θα υποστήριζε έναν πιο ενεργό ρόλο για την Επιτροπή στην αξιολόγηση και τον έλεγχο της αναλογικότητας αυτών των συστημάτων καταχώρισης, ώστε να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη συνέπεια στην εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ σε ολόκληρη την Ένωση.

Επιβολή σε βάρος δυσανάλογων κανόνων που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των προτάσεων αυτών: Η πρόταση STR δεν αντιμετωπίζει παραδείγματα δυσανάλογων τοπικών ρυθμίσεων που υπερβαίνουν τα συστήματα καταχώρισης. Επί του παρόντος, υπάρχουν ορισμένες περιοχές στην ΕΕ, όπως η Βαρκελώνη και οι Βρυξέλλες, όπου πολύπλοκοι κανόνες STR περιορίζουν τη δυνατότητα των απλών οικοδεσποτών να επωφεληθούν από το home sharing, ακόμη και αν μοιράζονται ένα ιδιωτικό δωμάτιο στην κύρια κατοικία τους. Η Airbnb πιστεύει ότι τέτοιοι δυσανάλογοι κανόνες αντιβαίνουν στις αρχές της οδηγίας για τις υπηρεσίες και ότι τα κράτη μέλη και οι τοπικές αρχές πρέπει να κάνουν περισσότερα για να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση των κανόνων ή να αντιμετωπίσουν παρεμβάσεις από την Επιτροπή.

Υπενθυμίζεται ότι, η ΕΕ φιλοξενεί πάνω από 1 εκατομμύριο οικοδεσπότες στην Airbnb -περισσότερους από οποιαδήποτε άλλη περιοχή στον κόσμο- και σχεδόν τα τρία τέταρτα από αυτούς μοιράζονται μόνο ένα σπίτι. Ο τυπικός οικοδεσπότης κέρδισε μόλις λίγο πάνω από 3.000 ευρώ πέρυσι, ποσό που αντιστοιχεί σε δύο μηνιαίες πρόσθετες αποδοχές για το μέσο νοικοκυριό της ΕΕ.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *