sete ksd copyright
ksd photo

Νέα ξενοδοχεία στη Ρόδο από Χατζηλαζάρου, Μινέττο, Σολούνια, Νικολαϊδη

ΜΟΝΕΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Ενώ το 2016 μας αποχαιρέτισε με ακόμη μεγαλύτερη οικονομική “ασφυξία”, καθώς οι μισθωτοί του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αλλά και οι έμποροι και επιχειρηματίες, είναι αντιμέτωποι με την έλλειψη ρευστότητας, στην Ρόδο υπάρχει ακόμα έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον.
Κι αυτό γιατί οι Ροδίτες, οι ντόπιοι επιχειρηματίες, προτιμούν να επενδύουν στον τόπο τους, όσο κι αν είναι δύσκολα τα πράγματα.
Όπως έγραψε η «δ», μπορεί οι αριθμοί της τουριστικής κίνησης να εμφανίσθηκαν φέτος ανεβασμένοι αλλά τα έσοδα και οι τελικοί τζίροι στην αγορά, μειώθηκαν. Οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις νιώθουν ότι βρίσκονται σε ‘κλοιό’ καθώς με το τέλος του έτους έχουν να πληρώσουν πολλές υποχρεώσεις σε ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, δάνεια, εφορία, φόρους, ενώ περιμένουν με ‘κομμένη την ανάσα’ το νέο έτος, καθώς –ειδικά στην Ρόδο- βρίσκονται άπαντες αντιμέτωποι με τον ΦΠΑ που πλέον επικρέμαται ως…. δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια όλων.
Ωστόσο, τα στοιχεία των τραπεζών σε τοπικό επίπεδο δεν είναι αποθαρρυντικά.
Τουναντίον, αποδεικνύουν ότι υπάρχει μια καλύτερη πραγματικότητα για την οικονομική και επιχειρηματική κατάσταση της Ρόδου.
Σύμφωνα με στοιχεία από τα υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος στο νησί, η επιχειρηματικότητα σε τοπικό επίπεδο μπορεί να περνάει δύσκολες μέρες, αλλά συνεχίζει να είναι δραστήρια, σχεδιάζοντας νέες επενδύσεις και επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της σε αυτό τον τόπο. 
Η βελτίωση στις συναλλαγές μέσω των τραπεζών και η μερική χαλάρωση των ‘capital controls’ βοήθησε κατά κάποιον τρόπο, όμως τα «λεφτά από το στρώμα δεν επέστρεψαν» όπως δήλωνε χτες στέλεχος τοπικού υποκαταστήματος.
Συνεπώς, οι ιδιώτες, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, που πλήρωσαν την κρίση, δεν κατάφεραν να δώσουν καμία νέα ώθηση στην τοπική οικονομία.
«Το βασικό πρόβλημα είναι η ανάκτηση του κλίματος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Οι μικροκαταθέτες δεν τολμούν να φέρουν στις τράπεζες τα χρήματά τους, ενώ οι μεγαλοκαταθέτες, που διατηρούν λογαριασμούς στο εξωτερικό ή σε γειτονικές χώρες, όπως η Κύπρος, δεν δείχνουν καμία διάθεση να φέρουν τα χρήματά τους πίσω προς το παρόν», δηλώνει στην «δημοκρατική» στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας. 
Οι μεγάλες επιχειρήσεις ωστόσο, αποφεύγουν ακόμη τις ελληνικές τράπεζες. Φοβούνται είτε για την δέσμευση των χρημάτων τους, είτε για κατασχέσεις (για χρέη στο δημόσιο, οφειλές κλπ) είτε ξαφνικό ‘κούρεμα’, είτε για άλλες ενδεχόμενες αψυχολόγητες κινήσεις στις οποίες προχωρά συστηματικά η κυβέρνηση, απειλώντας την αγορά, που νιώθει πλέον έντονη ανασφάλεια με συνέπεια τα χρήματα να παραμένουν στο εξωτερικό, σε ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, που εγγυώνται ασφάλεια.
Την ίδια ώρα, και ενώ το κλίμα ανασφάλειας απέναντι στις τράπεζες συνεχίζεται, οι επενδύσεις στην Ρόδο δεν σταματούν. Από την μία οι τράπεζες μπορεί να έχουν κλείσει τις ‘κάνουλες’ για χορήγηση δανείων (κυρίως καταναλωτικών) αλλά από την άλλη, ψάχνουν καλούς και φερέγγυους επιχειρηματίες, που να θέλουν να χρηματοδοτηθούν για να κάνουν νέες επενδύσεις ή να επεκτείνουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες.

Ξενοδοχεία

Στην Ρόδο, τον τελευταίο καιρό έχουν γίνει δεκτά πολλά αιτήματα επωνύμων ξενοδόχων για νέες ξενοδοχειακές μονάδες ή ανακαινίσεις ενώ ο πλέον επικερδής κλάδος, που είναι τα σούπερ – μάρκετ (ντόπιων συμφερόντων), επίσης επεκτείνει τις δραστηριότητές του. 
Πληροφορίες της «δημοκρατικής» αναφέρουν ότι οι επιχειρηματίες που φέρονται να ετοιμάζονται για να κτίσουν νέα ξενοδοχεία είναι οι κ.κ. Ι.  Χατζηλαζάρου, Αρ. Σολούνιας, Νικ. Νικολαΐδης (στο Κιοτάρι), Κ. Μηνέττος (στο Γεννάδι) κ.ά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ντόπιες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των σούπερ – μάρκετ (Σπανός, Πάππου, Παναγιωτάς κ.λπ.) εμφανίζουν πολύ καλή εικόνα.
Αντιθέτως, οι αλυσίδες καταστημάτων που δεν είναι ντόπιων συμφερόντων (και φυτρώνουν σαν τα…. μανιτάρια στην Ρόδο) δεν έχουν σχέση με τις τράπεζες σε τοπικό επίπεδο, καθώς οι δραστηριότητές τους χρηματοδοτούνται είτε από τα καταστήματα τραπεζών στην Αθήνα (ή σε άλλες πόλεις της Ελλάδας) είτε από ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. 
Όσον αφορά τις αγροτικές επιχειρήσεις, στρέφονται κυρίως στην Τράπεζα Πειραιώς για τις συναλλαγές τους, είτε για ρευστότητα, λόγω του ό,τι προσφέρει πιο ελκυστικά προϊόντα και διευκολύνσεις. Ωστόσο, ο κλάδος θεωρείται ότι πηγαίνει πολύ καλά στην Ρόδο, σε σχέση με την παραγωγή και την μεταποίηση. 
«Οι τράπεζες σήμερα στην Ρόδο συνεχίζουν να χορηγούν στεγαστικά και επιχειρηματικά αλλά όχι καταναλωτικά δάνεια. Τώρα πια, οι τράπεζες ψάχνουν να βρούν καλούς πελάτες για να εξυγιάνουν το χαρτοφυλάκιό τους. Αυτό, γίνεται με περισσότερη προσοχή, αλλά έχοντας το μεγάλο πλεονέκτημα του Τουρισμού, η οικονομία στην Ρόδο όχι μόνον δεν συρρικνώνεται αλλά βελτιώνεται –παρά το δύσκολο οικονομικό και φορολογικό περιβάλλον. Αυτό είναι θετικό αλλά και οι μικροί και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες πλέον είναι πολύ προσεκτικοί», δηλώνει στέλεχος τοπικής τράπεζας.
Να σημειωθεί πάντως ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα τελευταία δύο χρόνια, είναι σχεδόν αδύνατο στην Ρόδο (και στα νησιά) να εγκριθούν εύκολα καταναλωτικά δάνεια, ενώ έχουν πέσει κατακόρυφα οι χορηγήσεις δανείων για αυτοκίνητα, οχήματα κ.λπ. Από την άλλη, η χορήγηση δανείου κατοικιών είναι σε καλύτερη κατάσταση –όχι όμως όπως πριν από 2-3 χρόνια που θεωρείτο πιο εύκολη η αγορά κατοικίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εγγυήσεις που ζητούν οι τράπεζες είναι οι ίδιες αλλά οι μειώσεις των μισθών και ο περιορισμός της καταναλωτικής ικανότητας έχει βάλει ‘φρένο’ και στις εγκρίσεις.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *