ypa

Νέες παρατάσεις αναστολής πτήσεων από την ΥΠΑ, μέχρι τις 31 Μαίου|Άνοιγμα σταδιακό αμέσως μετά…|UPD

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Την παράταση αναστολής των πτήσεων μεταφοράς επιβατών, έως τις 31 Μαΐου, που λήγουν σήμερα, από και προς όλα τα αεροδρόμια της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Βρετανίας και της Ολλανδίας, θα ανακοινώσει σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση.

Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η σταδιακή επανέναρξη των πτήσεων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, παρατείνεται επίσης μέχρι τις 31 Μαίου, η απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα, για πολίτες τρίτων χωρών, στο πλαίσιο λήψης προληπτικών μέτρων κατά της εξάπλωσης του Covid – 19. Σε ότι αφορά στις υπόλοιπες πτήσεις από οπουδήποτε, επιτρέπεται μόνο έως τις 31 Μαϊου η άφιξη και η αναχώρησή τους από το αεροδρόμιο της Αθήνας.

Ακόμη θα ανακοινωθεί η απαγόρευση όλων των πτήσεων από και προς την Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Τουρκία, έως τις 15 Ιουνίου.

Οι πτήσεις από και προς τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες θα επιτρέπονται μέχρι τις 31 Μαΐου μόνο μέσω του αεροδρομίου της Αθήνας, ενόψει της σταδιακής επανεκκίνησης των αεροπορικών δρομολογίων μετά τις οδηγίες που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα ταξίδια με αεροπλάνο.

Υπενθυμίζεται ότι η Aegean ανακοίνωσε ότι σταδιακά και μέχρι τα τέλη Μαΐου θα προχωρήσει στην αποκατάσταση της σύνδεσης της Αθήνας με ορισμένους βασικούς ευρωπαϊκούς προορισμούς, όπως το Μόναχο, τη Ζυρίχη, τη Φρανκφούρτη και τη Γενεύη, με μικρή αρχικά συχνότητα. Η εταιρεία προγραμματίζει να αυξήσει και τις πτήσεις προς τις Βρυξέλλες, το μοναδικό προορισμό εξωτερικού που έως σήμερα δεν είχε ανασταλεί.

Οι μοναδικές πτήσεις που πραγματοποιούνται από και προς τρίτες χώρες αυτή τη στιγμή μέσω του αεροδρομίου της Αθήνας, είναι της Qatar Airways, από και προς τη Ντόχα.

Με τις πτήσεις αυτές δεν μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα μη Ευρωπαίοι πολίτες, εκτός εάν έχουν μακράς διάρκειας άδεια visa σε Ευρωπαϊκή χώρα και χώρα Συνθήκης Σένγκεν, εάν ανήκουν σε κυβερνητικό, διπλωματικό, στρατιωτικό ή ανθρωπιστικό προσωπικό, εάν είναι πληρώματα αεροσκαφών ή έχουν εξασφαλίσει άδεια για το ταξίδι τους από Ελληνικό προξενείο.

Τις τελευταίες ημέρες, ο συνολικός αριθμός αναχωρήσεων και αφίξεων στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ανέρχεται σε περίπου 50, την ώρα που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα γίνονταν περισσότερες από 500 πτήσεις την ημέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η έκδοση των NOTAMS από την ΥΠΑ για την παράταση αναστολής πτήσεων και την απαγόρευση εισόδου στη χώρα υπηκόων τρίτων χωρών έχει ήδη ολοκληρωθεί, και αναμένεται η ανακοίνωση, δεδομένου ότι σήμερα λήγει η ισχύς των προηγούμενων ειδοποιήσεων που εξέδωσε η Υπηρεσία στις 15 Απριλίου.

Η ανακοίνωση

Πριν από λίγο εξεδόθη κα η σχετική ανακοίνωση από την ΥΠΑ, η οποία έχει ως εξής:
ΘΕΜΑ: Αεροπορικές Οδηγίες (NOTAMS): Επεκτείνεται η αναστολή πτήσεων εξωτερικού από/προς Ιταλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία. Σε ισχύ και η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών. Μόνο στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα προσγειώνονται οι διεθνείς πτήσεις.

Με στόχο την προστασία επιβατών και πολιτών από την πανδημία COVID-19 η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοινώνει τις ακόλουθες αεροπορικές οδηγίες (συνολικά 5 νέες Notams):

*Επεκτείνεται μέχρι τις 31 Μαΐου 2020  και ώρα 23:59  η αναστολή όλων των πτήσεων μεταφοράς επιβατών από και προς την Ελλάδα με την Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία.

*Παρατείνεται έως τις 14 Ιουνίου 2020 και ώρα 23:59 η προσωρινή απαγόρευση πτήσεων από και προς της Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία.

*Η απαγόρευση όλων των πτήσεων προς την Ελληνική Επικράτεια όσον αφορά την Τουρκία επεκτείνεται έως τις 14 Ιουνίου 2020 και ώρα 23:59

* Επιτρέπονται μόνο στο αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» (ΔΑΑ), οι αφίξεις/αναχωρήσεις των διεθνών πτήσεων, η συγκεκριμένη αεροπορική οδηγία ισχύει έως τις 31 Μαΐου 2020 και ώρα 23:59

*Παραμένει σε ισχύ, έως τις 31 Μαΐου 2020 και ώρα 23:59, η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών.

Η ΥΠΑ επισημαίνει για τις πτήσεις εσωτερικού, οι οποίες γίνονται κανονικά έως τώρα αλλά σε περιορισμένο αριθμό, ότι αναμένεται σταδιακή επαναφορά συχνοτήτων και συνδέσεων από την Δευτέρα 18 Μαΐου λόγω της άρσης απαγόρευσης μετακινήσεων στην Επικράτεια όλης της χώρας. 

ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΠΤΗΣΕΩΝ 

Από την προσωρινή αναστολή πτήσεων εξαιρούνται οι πτήσεις μεταφοράς  εμπορευμάτων (cargo), οι υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary), οι ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian), οι πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους μόνο με το πλήρωμά του (ferry flights), οι κρατικές πτήσεις (state), οι πτήσεις που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση  (emergency), οι στρατιωτικές πτήσεις (military, δεν ισχύουν οι πτήσεις αυτές για την Τουρκία), οι πτήσεις της Frontex, οι ανεφοδιασμού, οι πτήσεις υποστήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας μας και οι πτήσεις επαναπατρισμού Ελλήνων Πολιτών.

Επίσης για την προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών ισχύουν οι ακόλουθες εξαιρέσεις : Μέλη οικογενειών Ευρωπαίων Πολιτών, πολίτες χωρών συνθήκης Σένγκεν , υγειονομικό προσωπικό, πολίτες τρίτων χωρών που έχουν μακράς διάρκειας άδεια visa σε Ευρωπαϊκή χώρα και χώρα Συνθήκης Σένγκεν, κυβερνητικό, διπλωματικό, στρατιωτικό, ανθρωπιστικό προσωπικό, πληρώματα αεροσκαφών και σε όσους μη Ευρωπαίους πολίτες έχουν εξασφαλίσει άδεια για το ταξίδι τους από Ελληνικό Προξενείο”.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *