Photo by Proxyclick Visitor Management System on Unsplash

Νέες “αφίξεις” στην ευρωπαϊκή ξενοδοχία | Στο επίκεντρο η Ισπανία

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Σημαντικές επενδυτικές συμφωνίες ολοκληρώθηκαν τελευταία στην ευρωπαϊκή, ξενοδοχειακή βιομηχανία, με το ενδιαφέρον των επενδυτών για νέες εξαγορές να παραμένει αμείωτο ακόμη κι εν μέσω καλοκαιριού, όπως αποδεικνύουν τα πρόσφατα στοιχεία της HVS, που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με το Ενημερωτικό Δελτίο Ξενοδοχειακών Συναλλαγών στην Ευρώπη της HVS, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 14 Ιουνίου 2024 ολοκληρώθηκαν μια σειρά από deals, με την πλειοψηφία να λαμβάνουν χώρα στην ισπανική, ξενοδοχειακή αγορά.

Ο ισπανικός διαχειριστής κεφαλαίων Bet Capital Group, με επικεφαλής τον Alfonso Bayon, εξαγόρασε την ισπανική ξενοδοχειακή αλυσίδα Izan Hoteles, η οποία διαθέτει πέντε ξενοδοχεία, συνολικής δυναμικότητας 663 δωματίων, κατανεμημένα σε όλη την Ισπανία.

Τρία από τα πέντε ξενοδοχεία διαχειρίζεται η Izan, ενώ δύο διαχειρίζονται από τρίτους φορείς. Τα τρία με διαχειρίστρια την Izan είναι το τεσσάρων αστέρων και 400 δωματίων Hotel Izan Cavanna, στη Μούρθια, το τεσσάρων αστέρων και 77 δωματίων Hotel Izan Trujillo, στο Κάσερες και το τεσσάρων αστέρων και 50 δωματίων Hotel Izan Puerta de Gredos, στην Άβιλα.

Τα δύο άλλα ξενοδοχεία είναι το τεσσάρων αστέρων και 86 δωματίων Hotel NH Collection Cáceres Palacio de Oquendo, στο Κάσερες και το τριών αστέρων και 50 δωματίων Hotel Prado Real, κοντά στη Μαδρίτη.

Ο όμιλος αναμένεται να συνεχίσει τις εξαγορές ξενοδοχείων και εκτάσεων για την ανέγερση ξενοδοχείων στις νότιες παράκτιες περιοχές της Ισπανίας, δίνοντας έμφαση στην απόκτηση υφιστάμενων ξενοδοχείων χωρίς φορείς διαχείρισης ή ενοικιαστές.

Παραμένοντας στην ξενοδοχειακή αγορά της Ισπανίας, η ισπανική εταιρία Ona Hotels & Apartments απέκτησε το τεσσάρων αστέρων, δυναμικότητας 100 δωματίων, Hotel Princesa Playa, στη Μαρμπέλλα, καθώς και το τριών αστέρων, δυναμικότητας 159 δωματίων, Hotel Las Rampas, στη Φουεντζιρόλα, το οποίο βρίσκεται μεταξύ της Μαρμπέλλας και της Μάλαγα. Και τα δύο ξενοδοχεία πρόκειται να μετονομαστούν με το εμπορικό σήμα Ona και να λειτουργούν ως Ona Princesa Playa Aparthotel και Ona Las Rampas Hotel.

Το Ona Princesa Playa αναμένεται να υποβληθεί σε πρόγραμμα ανακαίνισης ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ (50.000 ευρώ ανά δωμάτιο).

Ο ισπανικός όμιλος έχει στόχο να κατέχει 50 ξενοδοχεία μέχρι το τέλος του 2024, με το χαρτοφυλάκιό του να περιλαμβάνει σήμερα 43 ξενοδοχεία σε όλη την Ισπανία και ένα στην Ανδόρα.

Άλλη μία επενδυτική κίνηση στην ισπανική ξενοδοχειακή βιομηχανία αφορά την εξαγορά από την ισπανική επενδυτική εταιρία Grupo Fagra του πεντάστερου ξενοδοχείου Occidental Castellana Norte, δυναμικότητας 144 δωματίων, στη Μαδρίτη, από τη γαλλική Covivio, που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο.

Το ξενοδοχείο βρίσκεται στα βόρεια της πόλης, περίπου δέκα λεπτά οδικώς δυτικά του διεθνούς αεροδρομίου της Μαδρίτης. Άνοιξε το 2008 και έκτοτε το διαχειριζόταν ο εγχώριος όμιλος Barcelo Group μέσω σύμβασης εκμίσθωσης.

Πριν από αυτή την εξαγορά, το χαρτοφυλάκιο ξενοδοχείων της Grupo Fagra περιελάμβανε πέντε ξενοδοχεία σε όλη την Ισπανία και η συγκεκριμένη συμφωνία σηματοδοτεί την είσοδό της στη Μαδρίτη.

Επίσης, παραμένοντας στην ισπανική αγορά, η γαλλική Extendam, επενδυτής ιδιωτικών κεφαλαίων, πούλησε το easyHotel Malaga City Centre, 146 δωματίων, στην Ανδαλουσία της Ισπανίας.

Την έκταση απέκτησε η Extendam το 2017, με σκοπό την ανάπτυξη ενός οικονομικού ξενοδοχείου, το οποίο άνοιξε τις πύλες του το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Το ξενοδοχείο αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τον σημερινό φορέα εκμετάλλευσης, Continuum Hotel Services, και φέρει τη σφραγίδα της easyHotel μέσω συμφωνίας δικαιόχρησης.

Εκτός από τον “στόλο” των δωματίων του, διαθέτει επίσης 300 τ.μ. ενοικιαζόμενων καταστημάτων λιανικής πώλησης στο ισόγειο και 30 θέσεις στάθμευσης.

Η easyHotels διαθέτει σχεδόν 50 ξενοδοχεία σε 11 χώρες, εκ των οποίων τα 32 είναι ιδιόκτητα και μισθωμένα και τα 17 είναι franchising. Η εταιρία στοχεύει συνήθως σε ξενοδοχεία άνω των 80 δωματίων και με μέσο μέγεθος δωματίου τα 19 τ.μ..

Ένα τελευταίο επενδυτικό deal στην ξενοδοχειακή βιομηχανία της Ισπανίας, αφορά την απόκτηση από τον γαλλικό διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων Advenis Real Estate Investment Management, μέσω του αμοιβαίου κεφαλαίου ακινήτων SCPI Elialys, του τεσσάρων αστέρων ξενοδοχείου Granada, δυναμικότητας 122 δωματίων στη Γρανάδα της Ισπανίας, έναντι 12,6 εκατομμυρίων ευρώ (103.000 ευρώ ανά δωμάτιο).

Το ξενοδοχείο, το οποίο άνοιξε τις πόρτες του στις 5 Ιουνίου 2024, βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και έχει μισθωθεί στον γαλλικό τουριστικό όμιλο Pierre & Vacances με 12ετή συμφωνία.

Περιλαμβάνει πισίνα στον τελευταίο όροφο, σολάριουμ, μπαρ και αίθουσες συνεδριάσεων. Το ισπανικό χαρτοφυλάκιο του μισθωτή Pierre & Vacances περιλαμβάνει 30 συγκροτήματα διαμερισμάτων, 14 ξενοδοχεία και τρία θέρετρα.

Το αμοιβαίο κεφάλαιο Elialys ξεκίνησε το 2018 και επενδύει κυρίως σε ακίνητα του τριτογενούς τομέα, σε μεγάλες πόλεις της Νότιας Ευρώπης και έχει κεφαλαιοποιημένη αξία περίπου 83 εκατ. ευρώ.

Στη βρετανική ξενοδοχειακή αγορά, η εταιρία διαχείρισης και ανάπτυξης ξενοδοχείων Capital Hotels Group, με έδρα το Λονδίνο, σε συνεργασία με την εταιρία ιδιωτικών κεφαλαίων Prima Asset Management από τη Σιγκαπούρη, απέκτησε ένα άδειο, διατηρητέο κτίριο ξενοδοχείου κατηγορίας ΙΙ στο Πάντινγκτον του Λονδίνου, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το κτίριο βρίσκεται βόρεια του Hyde Park στο Westbourne Terrace και πρόκειται να αναδιαμορφωθεί πλήρως σε ένα boutique ξενοδοχείο 80 δωματίων, ανώτερης κλίμακας.

Ο βρετανικός δανειστής OakNorth Bank και ο δανειστής ακινήτων ASK Partners παρείχαν δάνειο ύψους 19,5 εκατομμυρίων λιρών (244.000 λίρες ανά δωμάτιο) για τη χρηματοδότηση της απόκτησης και της ανάπλασης του ακινήτου.

Η Capilon Hotels επικεντρώνεται σε ξενοδοχεία στο κεντρικό Λονδίνο και το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει 11 περιουσιακά στοιχεία, όπως το τεσσάρων αστέρων και δυναμικότητας 44 δωματίων Blandford Hotel, στο Marylebone, και το τριών αστέρων και δυναμικότητας 56 δωματίων The Judd Hotel, στο Bloomsbury.

Στη Γαλλία, ο εγχώριος, οικογενειακός, ξενοδοχειακός όμιλος HIS Group Hotels απέκτησε το τεσσάρων αστέρων ξενοδοχείο Mercure Toulouse Sud, δυναμικότητας 90 δωματίων, στην Τουλούζη, στη νοτιοδυτική Γαλλία.

Το ξενοδοχείο βρίσκεται περίπου πέντε χιλιόμετρα νότια του κέντρου της πόλης και χτίστηκε το 2015.

Τόσο το ξενοδοχείο, όσο και ευρύτερα η πόλη της Τουλούζης, πρόκειται να επωφεληθούν από την “άφιξη” της σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας Μπορντό-Τουλούζ, έργο ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα ολοκληρωθεί το 2032.

Το χαρτοφυλάκιο του ομίλου περιλαμβάνει 21 ξενοδοχεία (από οικονομικά έως τεσσάρων αστέρων), συνολικής δυναμικότητας 1.350 δωματίων, σε 11 προορισμούς, στη νοτιοδυτική Γαλλία, τα περισσότερα από τα οποία λειτουργούν βάσει συμφωνιών franchise με την Accor, με έμφαση στο εμπορικό σήμα Ibis Hotels, και πέτυχε συνολικό κύκλο εργασιών 42 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια του 2023.

Η εξαγορά αυτή είναι η τέταρτη του ομίλου στην Τουλούζη.

Μία ακόμη συμφωνία στη γαλλική ξενοδοχειακή αγορά αφορά την εξαγορά από την εισηγμένη στο γαλλικό Euronext Access Paris επενδυτική εταιρία ακινήτων Courbet SA του οικογενειακού ξενοδοχείου τεσσάρων αστέρων και 180 δωματίων Christ-roi στη Λούρδη της Γαλλίας.

Το ξενοδοχείο βρίσκεται σε απόσταση πέντε λεπτών με τα πόδια από το φημισμένο Notre-Dame de Lourdes, το οποίο υποδέχθηκε πάνω από τρία εκατομμύρια επισκέπτες το 2023. Περιλαμβάνει εστιατόριο, μπαρ, χώρο στάθμευσης για αυτοκίνητα και πούλμαν και εκτείνεται σε περίπου 10.000 τ.μ. επιφάνειας.

Οι νέοι ιδιοκτήτες αναμένεται να ανακαινίσουν και να εκσυγχρονίσουν το ξενοδοχείο και να αναθέσουν τη διαχείριση σε τρίτο.

Η Courbet ιδρύθηκε από τον Jean-Francois Ott, τον επιχειρηματία που βρίσκεται πίσω από την Orco Property Group, εταιρία ανάπτυξης ακινήτων και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων με έδρα την Πράγα, της οποίας το πλειοψηφικό μερίδιο απέκτησε η CPI Property Group το 2016.

Η Courbet έχει αναπτύξει και διαχειρίζεται περίπου 20 ξενοδοχεία, ενώ δημιούργησε επίσης την αλυσίδα ξενοδοχείων Mamaison Hotels & Residences, με εστίαση στη Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *