Νέα deals στην ευρωπαϊκή, ξενοδοχειακή βιομηχανία | Συναλλαγές πολλών εκατομμυρίων ευρώ

ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παρά την αβεβαιότητα που επικρατεί εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης μια σειρά από συμφωνίες φαίνεται να κυοφορούνται ή να έχουν ολοκληρωθεί αυτή την περίοδο στην ευρωπαϊκή, ξενοδοχειακή αγορά, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να παραμένει ζωηρό.

Ανάμεσα στα deals που “έτρεξαν”την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2022, σύμφωνα με το Ενημερωτικό Δελτίο Ξενοδοχειακών Συναλλαγών στην Ευρώπη της HVS, είναι και αυτό της ισπανικής Sancus Hotels με τη μεξικανική RLH Properties.

Η Sancus Hotels, που ανήκει στον ισπανικό διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων Sancus Capital Partners, απέκτησε τα δύο ξενοδοχεία της μεξικανικής RLH Properties, το Rosewood Villa Magna, δυναμικότητας 154 δωματίων και το Bless Hotel Madrid, δυναμικότητας 111 δωματίων -και τα δύο στη διάσημη περιοχή Salamanca της Μαδρίτης- έναντι άγνωστου ποσού.

Η RLH απέκτησε το ακίνητο Villa Magna έναντι 210 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2018 και στη συνέχεια επένδυσε  επιπλέον 50 εκατ. ευρώ για τη μετατροπή του στο Rosewood Villa Magna. Στη συνέχεια, ο όμιλος απέκτησε το ξενοδοχείο Bless, το οποίο εκμεταλλευόταν η Palladium Hotel Group, έναντι 150 εκατ. ευρώ, τον Σεπτέμβριο του 2021.

Επίσης, η Archer Hotel Capital, με έδρα το Λονδίνο, απέκτησε το ξενοδοχείο Royal St. Honoré, 68 δωματίων, στο Παρίσι, έναντι 87 εκατομμυρίων ευρώ (1.279.000 ευρώ ανά δωμάτιο). Το ακίνητο περιλαμβάνει επίσης ένα εξέχον κατάστημα λιανικής πώλησης που βρίσκεται στον διάσημο εμπορικό δρόμο του Παρισιού, Rue St. Honoré. Το ξενοδοχείο βρίσκεται δίπλα στο ξενοδοχείο Renaissance Paris Vendome της Archer και θα λειτουργεί από την Archer Hotel Management, τον επιχειρησιακό βραχίονα της Archer.

Η Archer Hotel Capital, που ξεκίνησε το 2018, είναι ένα εξειδικευμένο ευρωπαϊκό, επενδυτικό “όχημα” για ξενοδοχεία, το οποίο ανήκει από κοινού σε θυγατρικές εταιρίες του ολλανδικού συνταξιοδοτικού επενδυτή APG Asset Management και του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Σιγκαπούρης GIC.

Η RTP Global Real Estate αγόρασε τη μελλοντική τοποθεσία του 113 δωματίων Travelodge Chiswick και δεσμεύτηκε να χρηματοδοτήσει πλήρως την ανάπτυξή του, έναντι 19,4 εκατομμυρίων λιρών (171.000 λίρες ανά δωμάτιο). Το ξενοδοχείο βρίσκεται στο Chiswick του Λονδίνου, δίπλα στο επιχειρηματικό πάρκο Chiswick και αναμένεται να ολοκληρωθεί το τέταρτο τρίμηνο του 2023. Θα εκμισθωθεί στην Travelodge Hotels Limited με 35ετή μίσθωση μετά την ολοκλήρωση.

Η εξαγορά ακολουθεί την απόφαση της επιτροπής σχεδιασμού του Συμβουλίου του Hounslow να εγκρίνει την κατασκευή του ξενοδοχείου. Η RTP Global Real Estate είναι το ταμείο ακινήτων της RTP Global με κεφάλαια δεσμευμένα σε επενδύσεις σε εμπορικά ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μία ακόμη επενδυτική κίνηση στην ευρωπαϊκή, ξενοδοχειακή βιομηχανία αφορά την απόκτηση του 75% των μετοχών της Baglioni Hotels and Resorts,  με έδρα την Ιταλία, από τον μεξικανικό, ξενοδοχειακό όμιλο Palace Resorts, που ανήκει στην οικογένεια Chapur, έναντι μη ανακοινώσιμου ποσού.

Ο Guido Polito θα παραμείνει στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Baglioni. Η συμφωνία θα επιτρέψει την επέκταση του brand Baglioni στην αγορά των ΗΠΑ, η οποία αντιπροσωπεύει το 70% των δραστηριοτήτων της Palace Resorts, και θα προσφέρει πρόσβαση στα πάνω από 75.000 μέλη του Palace Elite Vacation Club στο δίκτυο πιστότητας της Palace Resorts.

Η Palace Resorts θα επωφεληθεί επίσης από την επιχειρησιακή τεχνογνωσία της διοίκησης της Baglioni στην ευρωπαϊκή αγορά, για να βοηθήσει στην ανάπτυξη των εμπορικών σημάτων Le Blanc και Moon Palace, τα οποία σκοπεύει να λανσάρει στην Ευρώπη.

Η Palace διαθέτει σήμερα οκτώ θέρετρα στο Μεξικό και ένα στην Τζαμάικα. Η Baglioni θα προσθέσει ένα όγδοο ακίνητο στο ευρωπαϊκό χαρτοφυλάκιό της, στο Μιλάνο, τον Ιανουάριο του 2023 και λειτουργεί επίσης ένα θέρετρο στις Μαλδίβες.

Μία ακόμη συναλλαγή αφορά την εξαγορά από την Primestar Group, με έδρα το Βερολίνο, του Mercure Hotel Berlin Mitte, 120 δωματίων, κοντά στην Potsdamer Platz και το Gleisdreieck στο Βερολίνο της Γερμανίας, έναντι αδιευκρίνιστου τιμήματος.

Αυτό είναι το τρίτο ξενοδοχείο της Primestar στο Βερολίνο, αλλά το πρώτο της franchise με την Accor, με τα άλλα δύο ξενοδοχεία της να είναι ένα franchise Hampton by Hilton,στο εμπορικό κέντρο Alexanderplatz του Βερολίνου και η δική ναυαρχίδα της με το εμπορικό σήμα June Six Hotels, που βρίσκεται στο δυτικό Βερολίνο.

Το γερμανικό χαρτοφυλάκιο της Primestar ανέρχεται πλέον σε 15 ξενοδοχεία και 3.454 δωμάτια, ενώ ετοιμάζει ένα ακόμη ξενοδοχείο στη Βιέννη. Ο όμιλος επικεντρώνεται επί του παρόντος στην ανάπτυξη μέσω εξαγορών “υφιστάμενων ξενοδοχείων, μισθώσεων ή φορέων εκμετάλλευσης”.

Τέλος, οι Gurjinder και Parminder Singh της Crest Hotels απέκτησαν το Metropole Hotel & Spa, 109 δωματίων, στην πόλη Llandrindod Wells στην Ουαλία, έναντι αδιευκρίνιστου ποσού. Το ξενοδοχείο ανήκε και λειτουργούσε ανεξάρτητα από την ίδια οικογένεια από το 1897, με πιο πρόσφατη την πέμπτη γενιά Justin Baird-Murray και Sarah Hill, οι οποίοι αναβάθμισαν σημαντικά τις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου κατά τη διάρκεια της διοίκησής τους.

Η Crest Hotels επικεντρώνεται στην αγορά, την ανάπτυξη και τη διαχείριση ξενοδοχείων στο Ηνωμένο Βασίλειο και αυτή τη στιγμή διαθέτει επτά ξενοδοχεία (486 δωμάτια) στο χαρτοφυλάκιό της.

Tagged

1 σχόλιο στο “Νέα deals στην ευρωπαϊκή, ξενοδοχειακή βιομηχανία | Συναλλαγές πολλών εκατομμυρίων ευρώ

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *