silver

”Νέες Τεχνολογίες και Υγιής Γήρανση”, το θέμα ημερίδας στην Αθήνα

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Το Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου 2020 διοργανώθηκε με επιτυχία στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, η 3η προσυνεδριακή εκδήλωση του κύκλου σεμιναρίων και ημερίδων, που έχει ξεκινήσει από το 2018 και επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, πριν τη διοργάνωση του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Γηριατρικής με τίτλο: EuGMS ΑΘΗΝΑ 2020 «Growing old in better health. Building Synergies across Europe” 7-9 Οκτωβρίου  2020, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η φετινή ημερίδα  ”Νέες Τεχνολογίες και Υγιής Γήρανση” διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Έρευνας της Γήρανσης- ΕΕΜΕΓ www.eemeg.gr και έδωσε την δυνατότητα σε ιατρούς και επαγγελματίες υγείας να ανταλλάξουν απόψεις σε σχέση με τις προκλήσεις και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν στην εφαρμογή της ολοκληρωμένης φροντίδας των ηλικιωμένων ατόμων, μέσα από την εφαρμογή νέων τεχνολογιών.

Σήμερα στη Δυτική Ευρώπη το ποσοστό των ατόμων άνω των 80 ετών είναι 5,5% και υπολογίζεται ότι το 2050 θα ανέλθει στο 10%. Για την πολυδιάστατη αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας που εμφανίζονται με το γήρας ασχολείται η γηριατρική, η οποία όμως δεν έχει ακόμα αναγνωριστεί ως πεδίο της Ιατρικής στην Ελλάδα. Αυτό έχει ως συνέπεια οι ηλικιωμένοι να μην αντιμετωπίζονται από ιατρούς με εξειδικευμένες γνώσεις και να υποβάλλονται, σε αχρείαστες ή και επικίνδυνες θεραπείες και επεμβάσεις χωρίς να γίνεται αξιολόγηση του τι θα ήταν πιο ωφέλιμο για αυτούς.

Στόχος της ημερίδας ήταν οι γιατροί και επαγγελματίες υγείας να ευαισθητοποιηθούν και να γνωρίσουν τις τεχνολογικές λύσεις που έρχονται και οι οποίες θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζονται τα προβλήματα υγείας στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και θα καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα σχεδιάζονται οι πολιτικές υγείας που αφορούν τη γήρανση του πληθυσμού. Επιπλέον παρουσιάστηκαν από καταξιωμένους ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό μερικές από τις εφαρμογές που μπορούν τα ηλικιωμένα άτομα να χρησιμοποιούν και οι οποίες διευκολύνουν και βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής τους, ενώ παράλληλα, τους βοηθούν να γίνουν πιο ανεξάρτητοι.

Την Ημερίδα χαιρέτησαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας κ. Ιωάννης Κωτσιόπουλος, εκπρόσωπος του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης, Ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, κ. Πέτρος Σφηκάκης, ο εντεταλμένος και μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Ιωάννης Κεχρής, η Διευθύντρια του Κέντρου Γηριατρικής Αξιολόγησης Ερρίκος Ντυνάν, κα Νατάσσα Κουτσούρη και ο Πρόεδρος της ΕΕΜΕΓ και Πρόεδρος της European Geriatric Medicine Society-EuGMS www.eugms.org, Καθηγητής Γηριατρικής κ. Αθανάσιος Μπενέτος. Ο Πρόεδρος της EuGMS κύριος Μπενέτος Αθ. ανακοίνωσε ότι “είναι πεπεισμένος πως η φετινή διοργάνωση και φιλοξενία του ετήσιου Ευρωπαϊκού Γηριατρικού Συνεδρίου EuGMS ΑΘΗΝΑ 2020 στην χώρα μας, με συμμετοχή άνω των 2000 συνέδρων, θα αφυπνίσει την ιατρική κοινότητα και τις πολιτικές αρχές σε ότι αφορά την πιεστική ανάγκη ανάπτυξης μιας γηριατρικής προσέγγισης στα προβλήματα υγείας των μεγαλύτερων ατόμων, με ευρωπαϊκά κριτήρια”

Τα μηνύματα από το Υπουργείο Υγείας είναι αισιόδοξα για το μέλλον της Γηριατρικής, ενώ τονίστηκε απο τον κύριο Κωτσιόπουλο η στήριξη του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη σε κάθε προσπάθεια για την περαιτέρω ανάπτυξη και εφαρμογής της Γηριατρικής στην χώρα μας. Επιπλέον, το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών “Φυσιολογία της Γήρανσης και Γηριατρικά σύνδρομα” που έχει ήδη ξεκινήσει από την περσινή χρονιά στο ΕΚΠΑ, υπό την διεύθυνση του Καθηγ. Παθολογίας- Ρευματολογίας και Προέδρου της Ιατρικής Σχολής κ. Πέτρου Σφηκάκη με την συνεργασία του Καθηγ. Γηριατρικής Αθανάσιου Μπενέτου, ώς ο πρώτος επισκέπτης καθηγητής σε Ελληνικό Πανεπιστήμιο, είναι ένα σημαντικό εγχείρημα για να ανοίξει ο δρόμος για την σωστότερη και εξατομικευμένη αντιμετώπιση των ηλικιωμένων ατόμων στην Ελλάδα από την ιατρική κοινότητα.

Νέες τεχνολογίες για τους ηλικιωμένους, ο ρόλος της διατροφής και της φυσικής άσκησης στην υγιή γήρανση, η γηριατρική προσέγγιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ο ρόλος του Γηρίατρου σε συνεργασία με άλλες ειδικότητες και η  γηριατρική εκπαίδευση ανά την Ευρώπη είναι μόνο μερικά από τα θέματα, στα οποία θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις 7-9 Οκτωβρίου 2020  κατά την διάρκεια του Πανευρωπαϊκού Γηριατρικού Συνεδρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Για δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο συνεδριακό γραφείο SIGNUS στο email [email protected]

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *