©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Νέο υψηλό στις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στην Τουρκία

ΔΙΕΘΝΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών διαμορφώθηκε ο αριθμός των κρουαζιερόπλοιων που έφτασαν στην Τουρκία τους δύο πρώτους μήνες του έτους, προσθέτοντας στη δυναμική που παρατηρήθηκε πέρυσι, όταν τα λιμάνια της χώρας Τουρκίας υποδέχθηκαν ρεκόρ 1,5 εκατομμυρίου επιβατών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το πρακτορείο ειδήσεων Demirören (DHA) από το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, περίπου 23 πλοία έδεσαν σε οκτώ τουρκικά λιμάνια το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2024, φιλοξενώντας 23.047 επιβάτες.

Για πρώτη φορά, 23 πλοία κατέπλευσαν στα τουρκικά λιμάνια την εν λόγω περίοδο, σε σύγκριση με 14 κρουαζιερόπλοια την αντίστοιχη, περυσινή περίοδο και μόνο 5 το 2022 στον απόηχο της πανδημίας.

Τα 23 κρουαζιερόπλοια έδεσαν σε οκτώ διαφορετικά λιμάνια, με το λιμάνι του Κουσάντασι να αναδεικνύεται ως το πιο πολυσύχναστο από πλευράς κίνησης κρουαζιερόπλοιων, καταπλέοντας σε αυτό έξι κρουαζιερόπλοια.

Αντίστοιχα το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης και το λιμάνι της Σαμψούντας, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, υποδέχθηκαν τέσσερα κρουαζιερόπλοια το καθένα, ενώ το λιμάνι της Τραπεζούντας και το λιμάνι της Αμάσρα, υποδέχθηκαν τρία κρουαζιερόπλοια έκαστο.

Ενω, στο Τσανάκκαλε, τη Σμύρνη και τη Μούγλα κατέπλευσαν από ένα κρουαζιερόπλοιο την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Σε σύγκριση με τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, όταν περίπου 10.480 επισκέπτες επιβιβάστηκαν σε 14 κρουαζιερόπλοια, παρατηρήθηκε αύξηση σχεδόν 120% στον αριθμό των επιβατών που έφτασαν στα τουρκικά λιμάνια. Παράλληλα, σημειώθηκε αύξηση 64% στον αριθμό των πλοίων σε ετήσια βάση.

Εξετάζοντας μόνο τα στοιχεία για τα πλοία, ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος του 2024 σημείωσαν τον υψηλότερο αριθμό κρουαζιερόπλοιων που έδεσαν σε τουρκικά λιμάνια κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων μηνών του έτους από το 2015.

Παρόλο που ο αριθμός των πλοίων τους δύο πρώτους μήνες του έτους ξεπέρασε τα ποσοστά του 2011, του 2013 και του 2015, ο αριθμός των επιβατών παρέμεινε σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα.

Επιπλέον, με βάση τα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Ναυτιλιακών Υποθέσεων της Τουρκίας, κατά την περίοδο των 13 ετών, οι χρονιές με τον υψηλότερο αριθμό κρουαζιερόπλοιων και επιβατών το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου ήταν οι εξής: 15 πλοία με 28.923 επιβάτες το 2011, 12 πλοία με 29.474 επιβάτες το 2013 και 22 πλοία με 22.484 επιβάτες το 2015.

Ο χαμηλότερος αριθμός κρουαζιερόπλοιων που έφτασαν σε τουρκικά λιμάνια το εν λόγω δίμηνο παρατηρήθηκε το 2020, με ένα μόνο πλοίο και 823 επιβάτες και ένα χρόνο νωρίτερα, με τέσσερα πλοία που μετέφεραν 564 επιβάτες.

Ο αριθμός των επιβατών κρουαζιερόπλοιων αυξήθηκε κατά σχεδόν 50% ετησίως το 2023, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και ξεπέρασε το 1,5 εκατομμύριο, καταρρίπτοντας τον στόχο που είχε τεθεί από τον κλάδο και την τουρκική κυβέρνηση.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *