Athens

Νέος διαγωνισμός από τον ΕΦΚΑ για ιστορικό ακίνητο της Αθήνας | Θα μετατραπεί σε ξενοδοχείο 4* τουλάχιστον | ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΦΟΡΕΙΣ

Σε πλειοδοτικό διαγωνισμό εκμίσθωσης για 30 χρόνια, με κλειστές προσφορές, ακινήτου ιδιοκτησίας του επί της οδού Σταδίου 58 στο κέντρο της Αθήνας, με σκοπό τη λειτουργία του ως ξενοδοχείου, τουλάχιστον 4*, προχωρά ο ΕΦΚΑ, με σχετική απόφαση του διοικητικού του συμβουλίου.

Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί στις 28 Ιουνίου και θα απαιτεί υλοποίηση επενδυτικού προγράμματος από τον μισθωτή τουλάχιστον 3,8 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η ανέγερση του ακινήτου τοποθετείται στα τέλη του 19ου αιώνα, πριν από το 1885 και πιθανότατα πρόκειται για έργο του αρχιτέκτονα Λύσανδρου Καυτατζόγλου. Έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο, αποτελώντας χαρακτηριστικό δείγμα του αθηναϊκού νεοκλασικισμού του 19ου αιώνα.

Σύμφωνα με την προκήρυξη το μηνιαίο μίσθωμα έναρξης του διαγωνισμού ανέρχεται σε 20.500 ευρώ και πέραν της 30ετίας, προβλέπεται δικαίωμα παράτασης κατά δέκα έτη μετά από σχετική αμοιβαία βούληση των δύο πλευρών, εφόσον έχει προηγηθεί έγγραφη συμφωνία τουλάχιστον δύο έτη πριν από τη λήξη της. Ο Μισθωτής υποχρεούται να διατηρεί την κατοχή του μισθίου, τις υπέρ αυτού τυχόν δουλείες, τα όρια αυτού και εν γένει το μίσθιο σε καλή κατάσταση, να προστατεύει αυτό κατά κάθε καταπατήσεως, δια των προσηκουσών αγωγών, οι οποίες εκχωρούνται σε αυτόν δια της συμβάσεως, άλλως αυτός ευθύνεται σε αποζημίωση.

Εγγυήσεις

Για την συμμετοχή στον διαγωνισμό, απαιτούνται τα εξής:

Εγγυήσεις:
i. Εγγυητική Επιστολή Συμμετοχής στον Διαγωνισμό ποσού ίσου με δύο (2) Μηνιαία Μισθώματα Έναρξης και διάρκειας δώδεκα (12) μηνών.
ii. Εγγυητική Επιστολή Καλής Εκτέλεσης των Όρων της Σύμβασης Εκμίσθωσης, διάρκειας δεκαοχτώ (18) μηνών, ύψους ποσού ίσου με ένα (1) Ετήσιο Μίσθωμα, η οποία θα ανανεώνεται και θα αναπροσαρμόζεται ετησίως, όπως και το μίσθωμα, έτσι ώστε να ισούται πάντοτε με ένα (1) ετήσιο μίσθωμα, όπως διαμορφώνεται κάθε φορά για όλη την διάρκεια της σύμβασης εκμίσθωσης.
iii. Εγγυητική Επιστολή Υλοποίησης Επενδυτικού Προγράμματος διάρκειας σαράντα (40) μηνών και ύψος ποσού εκατόν ενενήντα χιλιάδων ευρώ (190.000,00 €), η οποία θα επιστραφεί με την ολοκλήρωση του επενδυτικού προγράμματος.

Το ιστορικό ακίνητο

Πρόκειται για αυτοτελές κεραμοσκέπαστο, τριώροφο ακίνητο, συνολικής επιφάνειας 3.105,00 τετραγωνικών μέτρων, με υπόγειο, ισόγεια καταστήματα, ημιώροφο και δώμα. Βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, στη συμβολή των οδών Σταδίου 58 και Αιόλου 103.

Το κτίριο δεν είναι πρόσφατα ανακαινισμένο, δεν χρησιμοποιείται και επιπλέον παρουσιάζει έντονα σημάδια εγκατάλειψης, φθορών και βανδαλισμών. Χρήζει ολικής ανακατασκευής προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως σύγχρονο κτίριο ξενοδοχείου, η οποία ήταν και η αρχική του χρήση.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ, ΕΔΩ

Η πρόσβαση στο ακίνητο είναι ιδιαίτερα εύκολη, αφού βρίσκεται σε απόσταση 50 μέτρων περίπου από το σταθμό Μετρό και Ηλεκτρικού Σιδηρόδρομου Ομονοίας, με πολλές στάσεις λεωφορείων και τρόλεϊ προς διάφορες κατευθύνσεις, να βρίσκονται σε πολύ μικρή ακτίνα από αυτό. Το ακίνητο ανήκει διοικητικά στον Δήμο Αθηναίων του Νομού Αττικής, με την ανέγερση του να
χρονολογείται περί τα τέλη του 19ου αιώνα, πριν το 1885 και πιθανότατα πρόκειται για έργο του αρχιτέκτονα Λύσανδρου Καυτατζόγλου. Έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο, αποτελώντας
χαρακτηριστικό δείγμα του Αθηναϊκού νεοκλασικισμού του 19ου αιώνα. Με την αριθμ. Γ/2770/6916 Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Επιστημών, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 275/20-03-1980 τεύχος Β΄, το ακίνητο χαρακτηρίστηκε ως έργο τέχνης, « … που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία.», και η μίσθωσή του διέπεται αποκλειστικά από τις διατάξεις του Α.Κ. και του Π.Δ. 715/1979.
Οι όψεις διέπονται από μια αυστηρή συμμετρία και είναι διακοσμημένες με πολλά νεοκλασικά στοιχεία:
παραστάδες στο ισόγειο, διακοσμητικά πλαίσια στις πόρτες και τα παράθυρα, μαρμάρινα μπαλκόνια πάνω σε φουρούσια με την διπλή έλικα, γείσα, οδοντωτές ταινίες, στηθαία με «μπουκάλες» στις ποδιές των παραθύρων. Τα μπαλκόνια, μεγαλύτερα στον πρώτο όροφο, μικραίνουν όσο ανεβαίνουμε δίνοντας μια κίνηση στην όψη.

Το κτίριο έχει ανεγερθεί με τα πολεοδομικά δεδομένα της εποχής κατασκευής του. Ο σημερινός Συντελεστής Δόμησης του οικοπέδου (5,40) δεν έχει καλυφθεί από το υφιστάμενο κτίριο. Συνεπώς, υπάρχει Υπολειπόμενος Συντελεστής Δόμησης στο ακίνητο, που όμως δεν μπορεί να αναπτυχθεί/υλοποιηθεί, λόγω του ότι πρόκειται για διατηρητέο κτίριο και δεν επιτρέπεται η προσθήκη δόμησης ή παρεμβάσεις σε αυτό. Συνεπώς, λαμβάνεται υπόψη ότι ο μόνος τρόπος αξιοποίησης της υπολειπόμενης δόμησης είναι η χρήση και πραγματοποίηση της Μεταφοράς του Υπολειπόμενου Συντελεστή Δόμησης, όπως προβλέπεται από τον Ν. 4759/2020 (Κεφ. ΣΤ, άρθρα 68-78) όταν ισχύσει το μέτρο. Το κτίριο λαμβάνεται ως νομίμως υφιστάμενο χωρίς αυθαίρετες κατασκευές που να έχουν επιπτώσεις στην αξία του.

Tagged

1 σχόλιο στο “Νέος διαγωνισμός από τον ΕΦΚΑ για ιστορικό ακίνητο της Αθήνας | Θα μετατραπεί σε ξενοδοχείο 4* τουλάχιστον | ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *