Νίκος Ανδρουλάκης: «Χωρίς στρατηγικό σχέδιο για τον τουρισμό η Κυβέρνηση» | Απάντηση Κικίλια

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Το δεκαετές σχέδιο δράσης για την τουριστική ανάπτυξη που επεξεργάστηκαν φορείς του κλάδου παρουσίασαν χθες στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη, εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε τα εξής:

«Ο τουριστικός κλάδος της χώρας μας, που έχει πληγεί σοβαρά από τις συνέπειες της πανδημίας, έρχεται σήμερα αντιμέτωπος και με το μεγάλο κύμα ανατιμήσεων που φέρνει η αύξηση των τιμών της ενέργειας. Με τα μηνύματα για τη φετινή χρονιά να είναι ιδιαίτερα θετικά, πρέπει να λάβουμε άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να θωρακίσουμε την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού.

Οφείλουμε, επίσης, να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο, ολοκληρωμένο τουριστικό προϊόν με το οποίο θα επιτύχουμε την επέκταση της τουριστική σεζόν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, δίνοντας έμφαση σε μορφές τουρισμού, όπως ο χειμερινός και ο συνεδριακός τουρισμός, δημιουργώντας έτσι προϋποθέσεις περιφερειακής ανάπτυξης.

Η διασύνδεση με τον αγροδιατροφικό τομέα θα πρέπει να αποτελεί εθνικό μας στόχο, ώστε να τονωθεί και η εξωστρέφεια των ελληνικών προϊόντων μέσα από το μεγάλο ρεύμα των επισκεπτών της χώρας μας.

Το σχέδιο δράσης για την τουριστική ανάπτυξη που επεξεργάστηκε ο ΣΕΤΕ αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο που επιδιώκει να καλύψει την παντελή έλλειψη στρατηγικής για τον τουρισμό από την πλευρά της κυβέρνησης.

Χαιρετίζουμε κάθε προσπάθεια που συμβάλει στην τουριστική μας ανάπτυξη, ωστόσο, πιστεύουμε ότι η χάραξη στρατηγικού σχεδίου για τον τουρισμό της χώρας είναι πρωτίστως ευθύνη της κυβέρνησης. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής θα συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση με όλες του τις δυνάμεις».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν ακόμη τα διαχρονικά προβλήματα του ελληνικού τουρισμού, που αφορούν σε υποδομές όπως λιμάνια και αεροδρόμια, στα δίκτυα ενέργειας και ύδρευσης, καθώς και στη διαχείριση απορριμμάτων που επηρεάζουν τη λειτουργία του τουρισμού και την ποιότητα των ελληνικών προορισμών.

Επίσης, ετέθη το ζήτημα της έλλειψης ειδικευμένου προσωπικού, που εντάθηκε μέσα στην πανδημία, καθώς το τουριστικό εισόδημα της χώρας περιορίστηκε δραστικά, ενώ τονίστηκε η απαξίωση των σχολών τουριστικών επαγγελμάτων της χώρας και η έλλειψη διασύνδεσης των προγραμμάτων κατάρτισης με τις επιχειρήσεις του τουρισμού.

Από όλες τις πλευρές τονίστηκε η ανάγκη στενής συνεργασίας προκειμένου το τουριστικό εισόδημα της χώρας, το οποίο αποτελεί και σημαντικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, να διαχυθεί σε μεγαλύτερη περίοδο του έτους και πέραν της θερινής και σε περισσότερες Περιφέρειες της χώρας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο βουλευτής και υπεύθυνος τομέα Τουρισμού, κ. Μπιάγκης, ο βουλευτής κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο πρώην Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού και γραμματέας τομέα Τουρισμού του Κινήματος Αλλαγής, κ. Γιώργος Νικητιάδης, ο εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος Αλλαγής, κ. Δημήτρης Μάντζος, ενώ από την πλευρά του ΣΕΤΕ παρέστησαν ο Πρόεδρος, κ. Γιάννης Ρέτσος, ο Αντιπρόεδρος, κ. Ευτύχιος Βασιλάκης, η Γενική Διευθύντρια, κυρία Μαρία Γάτσου και ο Γενικός Διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ, κ. Ηλίας Κικίλιας

Ο Κικίλιας

Στην δήλωση που έκανε για τον Τουρισμό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, απάντησε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, λέγοντας τα εξής: «Η Κυβέρνηση εφαρμόζει μια εθνική στρατηγική για τον τουρισμό και εργάζεται σκληρά για την ολική επαναφορά του.
Το 2021 το τουριστικό προϊόν έφερε 10,5 δις έσοδα στην ελληνική οικονομία.
Το 2022, οι συμφωνίες που κάνει το Υπουργείο Τουρισμού αλλά και οι εκτιμήσεις των παραγόντων της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς, φέρνουν αισιόδοξα μηνύματα πως η Ελλάδα θα κάνει πρωταθλητισμό.
Με άξονες της στρατηγικής της, την Ασφάλεια, την Αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, τη Βιωσιμότητα, την Επέκταση της τουριστικής περιόδου.
Με στόχο την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των Ελλήνων και των Ελληνίδων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τη στήριξη όλων όσοι απασχολούνται άμεσα ή έμμεσα με το τουριστικό προϊόν.
Ο Τουρισμός τελικά επιστρέφει το μέρισμα της επιτυχίας στη μέση ελληνική οικογένεια. Και όπως κάθε εθνική στρατηγική, απαιτεί την συμπόρευση όλων των δυνάμεων.
Έτσι, αναμένουμε από τον κ. Ανδρουλάκη τις εποικοδομητικές του προτάσεις για τον τουρισμό, τις οποίες ακόμα δεν έχουμε δει. Και να τις καταθέσει εγκαίρως, καθώς η τουριστική σεζόν, φέτος, θα ξεκινήσει νωρίτερα από ποτέ».Τουρισμό

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *