Nίκος Ανδρουλάκης: «Φέρνουμε τροπολογία για τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών» | Η θέση του ΕΒΕΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΦΟΡΕΙΣ

Συνάντηση με εκπροσώπους επιστημονικών και παραγωγικών φορέων είχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, με κεντρικό θέμα συζήτησης την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, δηλαδή των ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ- ΟΑΕΕ – ΕΤΑΑ – ΟΓΑ, από 1/1/2023 με βάση τη μεταβολή του πληθωρισμού.

«Πήραμε την πρωτοβουλία να συζητήσουμε μαζί σας, διότι την ώρα που αυξάνεται το κόστος ζωής λόγω των ανατιμήσεων, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες βρίσκονται μπροστά σε ένα νέο φορτίο, το οποίο προκύπτει από το Ν.4670/2020 ο οποίος επί της ουσίας προσαρμόζει την αύξηση των εισφορών βάσει του πληθωρισμού, δηλαδή στο 9,6%» επισήμανε ο κ. Ανδρουλάκης συμπληρώνοντας ότι η επιβάρυνση θα κυμανθεί από 20-60 ευρώ  για τους ελεύθερους επαγγελματίες και από 11-26 ευρώ για τους αγρότες.

«Γνωρίζοντας το πρόβλημα από τον Νοέμβριο, είχαμε καταθέσει μια τροπολογία για να ανασταλεί η αύξηση. Δυστυχώς, η Κυβέρνηση δεν την έκανε δεκτή. Γι’ αυτό σας καλέσαμε σήμερα, επειδή θέλουμε να καταθέσουμε εκ νέου την τροπολογία την εβδομάδα, που μας έρχεται. Να υπάρξει η μέγιστη δυνατή πίεση ώστε να μη βρεθούν μπροστά σε αυτήν τη νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης.

Με τη συμφωνία των εκπροσώπων των επιστημονικών και παραγωγικών φορέων, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής θα καταθέσει εκ νέου τροπολογία, που θα προβλέπει την αναστολή της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών το 2023 και από το 2024 τον καθορισμό μέγιστου πλαφόν. Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της ενιαιοποίησης των παροχών του e-ΕΦΚΑ,  θα αναληφθεί σχετική νομοθετική πρωτοβουλία για την αναπροσαρμογή του επιδόματος μητρότητας των μη μισθωτών.

Η θέση του ΕΒΕΑ

Το ΕΒΕΑ στην σύσκεψη εκπροσώπησε το μέλος του ΔΣ Κωνσταντίνος Δεριζιώτης, ο οποίος τοποθετήθηκε ως ακολούθως:

“Από 1/1/2023 εφαρμόζεται η με βάση τον νόμο αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες.

Όπως κατά καιρούς έχει διαμηνύσει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ο αρμόδιος Υπουργός καθώς και ο αρμόδιος Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, η αύξηση αυτή κρίνεται ως αναγκαία προκειμένου:

  1. Να εξασφαλίσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες καλύτερη σύνταξη στο μέλλον. Αν οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται «παγώσουν» τότε με μαθηματική ακρίβεια οι συντάξεις που θα λάβουν οι εν λόγω ασφαλισμένοι δεν πρόκειται να ξεπερνούν τα 500 ευρώ τον μήνα. Η αύξηση των εισφορών επομένως έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα σε βάθος χρόνου.
  2. Να καλυφθεί μέρος του ποσού που καταβάλλεται κάθε μήνα σε συντάξεις. Το ασφαλιστικό μας σύστημα είναι διανεμητικό, που σημαίνει πως οι νυν ασφαλισμένοι καλύπτουν με τις εισφορές τους μέρος των συντάξεων των νυν συνταξιούχων. Το υπόλοιπο ποσό καταβάλλεται με την μορφή επιδότησης από το Δημόσιο. Αν δεν αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές τότε οι συντάξεις που καταβάλλονται σήμερα θα χρειαστεί να μειωθούν. Υπενθυμίζεται πως στα τέλη του μήνα πρόκειται να δοθούν αυξήσεις της τάξεως του 7,75% σε 1,7 εκατ. συνταξιούχους. Αυξήσεις που σε σημαντικό βαθμό θα καλυφθούν και από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.
  3. Δεν γίνεται ο μισθωτός που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό να πληρώνει 8% υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές από τον ελεύθερο επαγγελματία. Με βάση τις δηλώσεις των Υπουργών αυτό κρίνεται ως κοινωνικά άδικο. Για αυτό θα πρέπει να υπάρξει μια αναπροσαρμογή προς τα πάνω των εισφορών τους, όπως έγινε και με τις εισφορές των μισθωτών λόγω της σημαντικής αύξησης του κατώτατου μισθού τον τελευταίο χρόνο (και της αναμενόμενης τρίτης αύξησης την 1η Απριλίου).

Η θέση του ΕΒΕΑ, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις ανησυχίες, τις ανάγκες και τις δυνατότητες των μελών του όσο και την ανάγκη διαφύλαξης της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού μας συστήματος είναι η εξής:

Α) Θεωρούμε πως η όποια αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών αποφασιστεί από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, θα πρέπει να είναι λελογισμένη και λαμβάνοντας υπόψη τις αντοχές των ελληνικών επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών. Μια υπέρμετρα μεγάλη αύξηση, όπως αυτή που γράφεται και λέγεται της τάξεως του 9% ή 10%, κρίνεται ως ιδιαίτερα υψηλή και θα πρέπει να επανεξεταστεί.

Β) Θα πρέπει άμεσα να εξεταστεί το ενδεχόμενο κατάργησης της εισφοράς των 10 ευρώ τον μήνα υπέρ ΟΑΕΔ που καταβάλλει το σύνολο των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, χωρίς όμως να τεθεί σε κίνδυνο η καταβολή του επιδόματος ανεργίας στους εν λόγω ασφαλισμένους. Το ποσό που έχει συγκεντρωθεί από την καταβολή των 10 ευρώ όλα τα τελευταία χρόνια έχει- θεωρούμε- συσσωρεύσει ένα αρκετά ικανοποιητικό ποσό προκειμένου να χρηματοδοτείται το επίδομα ανεργίας όσων –λίγων χιλιάδων ελευθέρων επαγγελματιών- το έχουν λάβει ή πρόκειται να το λάβουν μέσα στα επόμενα χρόνια.

Γ). Εξαιρετικά για φέτος και λόγω των επιπτώσεων της κρίσης, θα ήταν σκόπιμο το υπουργείο να εξετάσει, ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ, να ανασταλεί έως την 1.1.2024 η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες.

Εν κατακλείδι, κατανοούμε πλήρως την ανάγκη διαφύλαξης της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού μας συστήματος, αλλά και την επιθυμία και το δικαίωμα, όλων των ασφαλισμένων να δουν ικανοποιητικές και αξιοπρεπείς συντάξεις στο μέλλον.

Η παρούσα οικονομική κατάσταση ωστόσο των ελληνικών επιχειρήσεων, οι συνεχείς κρίσεις που βιώνουν και η ανάγκη διαφύλαξης των θέσεων εργασίας, επιτάσσει η όποια αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές να μην είναι εξοντωτική για τις ίδιες. Και να λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις δυνατότητες τους. Διαφορετικά θα οδηγηθούμε μοιραία σε κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος, λόγω αδυναμίας πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και λόγω μαζικών απολύσεων εργαζομένων”.

Tagged

1 σχόλιο στο “Nίκος Ανδρουλάκης: «Φέρνουμε τροπολογία για τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών» | Η θέση του ΕΒΕΑ

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *